Titelbeschrijving
Simone van der Vlugt, Het Laatste Offer, Amsterdam 2007 (eerste druk).
Motivatie van jouw boekkeuze
Ik heb dit boek eigenlijk gekozen omdat het aangeraden werd door mij docent, maar de titel spreekt me ook wel aan. En ik houd wel van het detective/avontuur genre.
Samenvatting
Birgit woont in Alkmaar er ontmoet een man genaamd Jef Bogaards in de club Atlantis. Als zij met elkaar praten klikt het meteen en worden ze de volgende ochtend naast elkaar wakker. Als zij daarna de dag samen doorgebracht hebben is hij de volgende morgen ineens verdwenen. Ze komt erachter waar hij zit en als zij naar hem toe gaat om hem te vertellen dat zij zich gebruikt voelt vertelt hij dat er iemand achter hem aanzit. Het blijkt waar te zijn want een paar minuten later breekt die achtervolger in en vluchten zij naar een vriendin van Birgit. Daar vertelt Jef dat hij zijn vader genaamd Nicolaas Bogaards zoekt die archeoloog is in Egypte en al een tijdje niets van zich heeft laten horen. Dus besloten hij naar Egypte te gaan, en omdat die achtervolger nu ook achter Birgit aanzit gaat zij met hem mee. Maar ze zijn nog geen minuut de deur uit of die achtervolger zit alweer achter hun aan en ze zien dat hij gewapend is.
Eenmaal in Egypte zitten ze bij een taxichauffeur in de taxi die een vriend van Jef’s vader blijkt te zijn. Hij brengt hun naar het huis van Nicolaas dat in Luxor staat.


Daar praten Jef en Birgit over de theorie van zijn vader: Dat ze in de oudheid al elektriciteit hadden en dat we alleen dingen herontdekken. Jeff laat enkele bewijzen zijn die zijn vader verzameld had zoals de kaart van Piri Reis en een foto van een tekening uit de tempel van karnak.
Terwijl zij daar aan het praten zijn breekt de achtervolger ineens in en kunnen ze nog maar net ontsnappen.
Daarna gingen ze naar de tempel van Karnak omdat Nicolaas vader daar bezig was met opgravingen en hij daar een grote ontdekking zou hebben gedaan.
In Karnak komen ze erachter dat Nicolaas een geheime kamer had gevonden waar de ark des verbonds ooit zou hebben gestaan. Maar sinds de overheid het onderzoek overnam was hij niet meer gezien en toen ze meer informatie wilden krijgen uit de collega van Nicolaas, Frances, vonden ze haar dood in haar kamer.
Ze vonden aanwijzingen dat Nicolaas in een abdij een paar honderd kilometer verder had geslapen en toen ze daar aankwamen had Nicolaas zijn aantekeningen en een paar ontdekkingen zoals een batterij uit de oudheid en zo kwamen ze erachter dat hun vader naar een collega en vriend in Chartres (Frankrijk) was gegaan genaamd Jean-Claude de Morbihan. Hij vertelden dat Nicolaas naar de kathedraal van Chartres was gegaan toen hij voor het laatst was gezien. En daar kwamen ze erachter dat er een geheime kamer was onder de crypte van de kathedraal waar de ark des verbonds ook ooit heeft gestaan. Maar toen ze daar in het geheim onderzoek deden werden ze door iemand opgesloten en werden ze pas bijna twee dagen later gered door één van de gidsen.
Ze ontdekten dat de Morbihan hun had opgesloten en dat hij Nicolaas had vermoord waarna de Morbihan Birgit probeerde te vermoorden, maar tevergeefs.


Later terug in Nederland kregen Jef en Birgit een relatie en belde Birgit haar moeder weer nadat ze twee jaar geleden het contact met haar familie had verbroken.

Eerste persoonlijke reactie

Na het lezen van dit boek ben ik wel een beetje aan het denken gezet over de theorie van Nicolaas Bogaards, en omdat er zoveel bewijzen voor zijn maakt het dat best geloofwaardig. Verder vond ik het spannend om te lezen hoe de Morbihan probeerde Birgit te vermoorden.

Titelbeschrijving

Ik denk dat de Titel “het laatste offer” op de ark des verbonds slaat, omdat het in de loop der eeuwen veel slachtoffers op heeft geëist en nadat de Morbihan er niet meer is om “de nodige maatregelen” te nemen om de ark te beschermen is Nicolaas dus “het laatste offer”.

Verwerkingsopdracht

Ik moest voor mijn verwerkingsopdracht de volgende vragen beantwoorden:
Welke verwachting had je voor je het boek ging lezen en waardoor werden die verwachtingen gewekt?
Ik dacht dat het meer een detective dan een adventure zou zijn vanwege de titel en toen ik de achterkant had gelezen dacht ik dat het boek best saai zou worden.

Welke verwachtingen zijn uitgekomen en welke niet?

Geen van mijn verwachtingen zijn uitgekomen.
Bespreek minimaal vier belangrijke open plekken.
• De titel, omdat je niet weet waar “het laatste offer” op slaat.
• De proloog, omdat ze ineens ergens beginnen en je weet nog niet eens waar het over gaat.
• Het begin van het eerste hoofdstuk, daar wordt er ineens over iemand vertelt en pas later in het hoofdstuk kom je erachter dat het over de hoofdpersoon gaat en dat ze Birgit heet.
• Als ze beginnen te praten over de ark des verbonds, dan weet je nog niet wat het is en weet je dus niet waar ze over praten.
Hoe loopt het boek af? Vind je het slot bevredigend?
Op zich is het slot wel goed, maar het is zo voorspelbaar. In veel te veel van dit soort boeken, zoals de Da Vinci Code, eindigen met een vertrouweling die de hoofdpersoon verraadt.
Zou je van deze schrijver nog een boek willen lezen?
Ik denk het wel, omdat het een leuk boek was maar, soms wel wat vergezocht.
Welk fragment uit het boek sprak jouw het meest aan?
Al was het slot een beetje voorspelbaar, het was ook et spannendst. Omdat daar stukje bij beetje wordt verteld dat het de Morbihan wel eens zou kunnen zijn die hun probeert naar de andere wereld te helpen. Al was het wel jammer dat in het slot alles om Birgit draaide en dat Jeff helemaal niet meer ter sprake kwam.
Geef een eigen oordeel van het boek?
Ik vind het een spannend boek, al is het soms wel wat ver gezocht of voorspelbaar. En ik zou dit boek zeker aanbevelen aan andere mensen, omdat het behalve spannend je ook een beetje aan het denken zetten over de theorie van Nicolaas Bogaards. In elk geval is het een origineel en boeiend boek dus zeker het lezen waard.
Zoek op internet twee verschillende uittreksels van het boek en vergelijk ze.
Omdat dit nog een vrij nieuw boek is kon ik maar één ander uittreksel vinden en daarom vergelijk ik die met mijn uittreksel.
Bij het uittreksel van internet werd alles veel te uitgebreid en in veel te veel detail verteld, en ik vind dat als je de details wilt weten je het boek maar moet lezen. Verder werd er veel te veel aandacht besteed aan het uitleggen van de theorie van Nicolaas Bogaards en de ark des verbonds terwijl het boek zelf daar eigenlijk niet over gaat.

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit verslag. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.