Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Het instituut door Vincent Bijlo

Beoordeling 4.1
Foto van een scholier
Boekcover Het instituut
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 3e klas vmbo | 827 woorden
  • 18 februari 2009
  • 10 keer beoordeeld
Cijfer 4.1
10 keer beoordeeld

Boekcover Het instituut
Shadow

Vincent Bijlo's debuutroman Het instituut verscheen in 1998 bij De Arbeiderspers. Ter gelgenheid van de Engelse vertaling The Institute brengt Holland Park Press zijn debuutroman ook opnieuw in het Nederlands uit.

Otto Iking is een buitenstaander, thuis en op het blindeninstituut waar hij verblijft, maar hij kijkt met meedogenloze humor naar de we…

Vincent Bijlo's debuutroman Het instituut verscheen in 1998 bij De Arbeiderspers. Ter gelgenheid van de Engelse vertaling The Institute brengt Holland Park Pres…

Vincent Bijlo's debuutroman Het instituut verscheen in 1998 bij De Arbeiderspers. Ter gelgenheid van de Engelse vertaling The Institute brengt Holland Park Press zijn debuutroman ook opnieuw in het Nederlands uit.

Otto Iking is een buitenstaander, thuis en op het blindeninstituut waar hij verblijft, maar hij kijkt met meedogenloze humor naar de wereld om zich heen.

Een boek over een jongen met een bijzondere waarnemingsvermogen.

Het instituut door Vincent Bijlo
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
het instituut

hoofdstuk 1.:
Otto en Harm zijn blind ze wonen in het husije 1 iemand heeft bedacht om het huisje vogels namen te geven en hun ze huisje heet De Vink.
Otto en Harm vinden de andere blinden stinken, raar, kinderachtig, en dom.
er was maar een iemand waar Harm en Otto niet op konden Edwin. edwin zag nog wat. edwin gaf echte blinde keiharde schoppen tegen de schenen.
op school hadden ze ook blinde leraren

hoofdstuk 2.:

volgende dag werden ze in de taxi geduwd op naar het zwembad. otto liet zich in het zwembad vallen. na de zwemles hadden ze les van meneer mooyman. daar moesten ze lerenom zelfstandig de weg te kunen vinden in de wereld met behulp van de blindenstok. otto was bang bang om zwaaiend met zo'n rare paal voor lul over straat te lopen.

hoofdstuk 3.:
otto had een scheur in zijn hoofd. Otto durfde niet aan zijn hoofdt te voelen, hij was bang dat hij zijn hersens zou raken.
dit allemaal kwam door een ongeluk hij mocht weer naar het internaat. in het internaat was de galzen blauwe ogen van Harm kwijt.

hoofdstuk 4.:
de volgende dag had harm nog steeds zijn glazen ogen niet gevonden.
harm zij tegen otto: jij hebt mijn ogen. otto schreeuwde van niet. otto zat in een kar harm hield die kar vast maar hij liet hem los de kar botste tegen een boom, met otto erin. otto werd uitgehaald door meneer mooyman. otto moest alles uitleggen aan meneer elmer. toen meneer elmer vroeg wie het deed. kon otto niet zeggen dat harm het was. daarom zei hij dat het edwin was.
harm zei tegen otto edwin heeft mijn glazen ogen gestolen. otto vroeg aan harm hoe hij dat wist. harm zei hij praat toch altijd tegen zich zelf, ik was op de wc en hij er naast toen zei hij dat hij die glazen ogen in de benzine tank van meneer reiners brommer had gestopt. maar de volgende dag was de brommer van meneer reiners gestolen.

hoofdstuk 5.:
volgende dag kwam er politie ze waren voor harm ze ogen gekomen.
de agenten schreven een procesverbaal. harm had een procesverbaal nodig waar op stond dat zijn ogen waren gestolen dat was voorde aansprakelijkheidverzekering, anders zou er niks vergoed worden na twee dagen kwamen de agenten in burger terug ze hadden de brommer gevonden maar de ogen van harm zaten er niet in.


hoofdstuk 6.:
hij gaat op kamp en daar gaat het niet goed met otto hij wordt met de taxi naar merel gestuurd. de merel belt naar huis en zegt tegen otto ze moeder dat otto ziek is. otto ze moeder komt otto ophalen otto ging naar huis met zijn moeder otto ze vader zei dat zijn moeder niet meer werkt. en daarom was zen moeder boos en verdrieting.

hoofdstuk 7.:
otto gaat misschien naar een ziende school. op de radio horen harm en otto dat de school waar harm ze zus op ziet is vasgenomen. harm en otto maken een plan om haar zus te bevrijden. ze binden de kar aan de brommer en gaan naar de benzine stasion om de tank te vullen maar daar horen ze op de radio dat alle leerlingen vrij zijn gelaten.
daarom besloten ze terug te gaan.
omdat harm het broertje was van een vast genomen leerling. wouden ze hem interviewen bij AVRO harm vond dat erg leuk de rest van het internaat werd ook gefilmd.

hoofdstuk 8.:
in de klas krijgen ze voorlichting over seks. die dag na de voorlichting praat iedereen over seks vrijen naaien enz.
otto neemt een radio afzender af.

hoofdstuk 9.:
otto laat edwin struikelen. de ouders van edwin worden heel boos. de volgende dag krijgt otto een brief van edwin er staat er op bedankt nu kan ik weer zien. omdat edwin was gevallen brachtende ouders hem naar de dokter. ed daar ontdekten ze dat edwin toch kans had om te zien. en nu zag hij en hij nam afscheid van het internaat. en otto mocht naar een ziendeschool zen vader is heel trots op hem en sonja ook weer beter.

hoofdstuk 10.:

otto gaat met zen vader naar huis daat doet hij allerlei dingen met kas en koos en tante trees kwam ook. en oom sjoerd ook.
de moeder van otto kon er niet aan dat otto thuis was. volgende dag ging hij met zen vader naar de kermis. otto maakte kennis met zen familie.

hoofdstuk 11.:
otto gaat terug naar het internaat. otto en harm zijn klaar met de lagere school ze hebben niks meer te doen. otto gaat soters helpen met de zolder opruimen want hij heeft toch niks te doen. soeters verzamelden allerlei geluiden. na een week moest otto naar de hak.
harm ze familie had de rechtszaak tegen prive gewonnen.

hoofdstuk 12.:
sonja was ook blij dat otto naar een ziendeschool gaat. zijn vader vertelde aan otto dat zijn moeder in een pyschiatrische kliniek opgenomen is. otto kon naar de vakantie naar een ziendeschool gaan.
otto woont nu bij Sonja.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Het instituut door Vincent Bijlo"