Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Het instituut door Vincent Bijlo

Beoordeling 5.5
Foto van een scholier
Boekcover Het instituut
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 2e klas havo/vwo | 834 woorden
  • 9 maart 2006
  • 31 keer beoordeeld
Cijfer 5.5
31 keer beoordeeld

Boekcover Het instituut
Shadow

Vincent Bijlo's debuutroman Het instituut verscheen in 1998 bij De Arbeiderspers. Ter gelgenheid van de Engelse vertaling The Institute brengt Holland Park Press zijn debuutroman ook opnieuw in het Nederlands uit.

Otto Iking is een buitenstaander, thuis en op het blindeninstituut waar hij verblijft, maar hij kijkt met meedogenloze humor naar de we…

Vincent Bijlo's debuutroman Het instituut verscheen in 1998 bij De Arbeiderspers. Ter gelgenheid van de Engelse vertaling The Institute brengt Holland Park Pres…

Vincent Bijlo's debuutroman Het instituut verscheen in 1998 bij De Arbeiderspers. Ter gelgenheid van de Engelse vertaling The Institute brengt Holland Park Press zijn debuutroman ook opnieuw in het Nederlands uit.

Otto Iking is een buitenstaander, thuis en op het blindeninstituut waar hij verblijft, maar hij kijkt met meedogenloze humor naar de wereld om zich heen.

Een boek over een jongen met een bijzondere waarnemingsvermogen.

Het instituut door Vincent Bijlo
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
1.titel beschrijving. Titel: Het instituut. Het boek is uitgegeven in 2005
het is de eerste druk
het boek heet het instituut omdat het in dat gebouw heel lang afspeelt. 2.Samenvatting. het boek gaat over een jongen die blind is en in een instituut zit met veel andere kinderen. Hij vindt het daar heel saai en niet leuk maar bij zijn ouders vindt hij het nog erger hij wil eigenlijk het liefst bij de radio gaan werken omdat hij dat heel leuk vindt om te doen. Hij maakt in het instituut ook zijn eigen radio zender die hij in zijn eentje in elkaar zet met een jostikit. In het instituut leert hij vooral dingen die hij moet gebruiken in de ‘normale wereld’ bijvoorbeeld stoklopen en lezen uit een brailleboek. Hij deed er ook veel dingen hij ging zelfs op kamp wat niet een groot succes werd omdat hij naar huis gestuurd werd omdat hij ziek was. Het verhaal eindigt door dat hij met zijn (ook blinde) vriendin mee gaat op vakantie wat hij wel heel erg leuk vindt. 3. plaats en ruimte. Het verhaal speelt zich af in een inrichting voor blinden. Dat weet ik omdat de naam en de plek waar ze zich bevinden veel word genoemd

Het verhaal speelt zich niet alleen af in het instituut maar ook buiten de inrichting. Otto gaat bijvoorbeeld op vakantie (de plek waar ze naartoe gaan word niet verteld) en ook gaat Otto naar zijn eigen huis, een half uurtje rijden van het instituut duidelijker wordt er niet over vertelt. De plek is niet zo hele erg van belang. Omdat het niet uit maakt of het instituut nou in friesland staat of in Noordwijk. 4. Tijd. Het verhaal wordt verteld in ongeveer een half jaar. Dat weet ik omdat het verhaal begon met veel gladheid (het was dus winter) en veel mensen van het instituut droegen warme kleding. Een klein stukje voor het eind moest Otto nog twee weken naar school en dan zou hij grote vakantie hebben. En dan is het dus zomer. Van de winter tot de zomer is dus ongeveer een half jaar. Het verhaal is chronologisch opgebouwd. Het hele verhaal loopt netjes achter elkaar aan. 5. spanning. Het boek is niet zo erg spannend maar wel dat je het boek verder wil lezen omdat het boek een onbekend onderwerp heeft die niet elk boek heeft dus nieuw voor je is.het boek is niet spannend omdat er niet veel verschillende dingen in gebeuren die spannender zijn dan de normale verhaallijn. 6. personages. Naam: Otto Iking
Innerlijk: een aardige jongen die af en toe te veel fantasie heeft
uiterlijk: heel normaal en gewone lengte
veder: hij is 11 jaar, hij is blind, hij rookt, beste vriend is Harm. Naam: Harm
Innerlijk: aardige jongen met beetje hoogmoed soms. uiterlijk: glazen ogen en verder word er niet over verteld. veder: zijn beste vriend is Otto en hij is ook 11 jaar. de personages zijn allemaal karakters
geciteerd: ”Eric had epilepsie en was toevalstreffer. Marga deed alles en iedereen na en was de papegaai, maar ze stonk veel erger uit haar bek dan welke vogel ooit uit zijn snavel kon stinken. Het waren allemaal dankbare pestobjecten voor Harm en mij. Er was maar een tegen wie we niet opkonden, Edwin.” (p.11) ik heb dit gedeelte gekozen omdat je dan een beetje weet wie wat doet en wie wat is. 7. Schrijver. Vincent Bijlo werd geboren op 27 april 1965 in Amsterdam. Hij studeerde Nederlandse Taal en Letterkunde aan de Universiteit van Utrecht. Daarvoor had hij VWO gedaan. Verder doet Vincent ook nog aan cabaret hij heeft de volgende theaterprogramma’s gemaakt Made in Braille in 1989, De knal van half zeven in 1991, De zeespiegel in 1993, Het pad van Fortuin in 1995, Niet zeiken gewoon doen in 1996, Tegen ! in 1997, Scheve bomen in 1998-1999. Hij heeft twee romancen geschreven: Het Instituut uit 1998 en achttienhoog uit 2001. Verder schreef hij incidentele columns voor uiteenlopende radio programma’s. ik zo wel nog een boek van hem willen lezen omdat hij heel prettig schrijft en ik vind het leuk om zijn boek te lezen.
8. Genre. het genre van dit boek is een roman. ik wist niet wat dit genre was maar op het boek stond dat het een roman is. geciteerd: ”Moet je mijn borsten niet voelen? Zei ze. O ja, haar borsten. Die was ik helemaal vergeten, daar had Hak niet over gehad. en daar hadden we ook geen rubberen modellen van. Het waren kleine heuveltjes met knopjes. Ik was er snel op uitgevoeld want het ging mij om iets anders. Ik schrok toen mijn hand er was. Ze had draadjes.” (P.85) ik zou wel nog een boek van dit genre omdat ik het leuk vind om te lezen en snel uitlees. 9. Mening. ik vind het een erg mooi, goed en leuk boek. het is een mooi en goed boek omdat ik het onderwerp erg mooi en goed vind omdat ik er nog nooit over gelezen heb en erg interessant vind. En het is een leuk boek omdat er ook leuke humor in zit.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Het instituut door Vincent Bijlo"