Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Het huis van de moskee door Kader Abdolah

Beoordeling 5.8
Foto van een scholier
Boekcover Het huis van de moskee
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 3e klas havo/vwo | 1228 woorden
  • 9 mei 2011
  • 13 keer beoordeeld
Cijfer 5.8
13 keer beoordeeld

Boekcover Het huis van de moskee
Shadow

In deze indrukwekkende roman beschrijft Abdolah het invloedrijke geslacht van tapijthandelaar Aga Djan, in een tijd waarin alles verandert onder het juk van Khomeini. Vrienden worden vijanden. Liefde wordt haat. Zelfs Aga Djan kan het tij niet keren. Een kleurrijke roman over een familie die de evenwichtige verbondenheid tussen religie en maatschappelijk leven symboli…

In deze indrukwekkende roman beschrijft Abdolah het invloedrijke geslacht van tapijthandelaar Aga Djan, in een tijd waarin alles verandert onder het juk van Khomeini. Vrienden word…

In deze indrukwekkende roman beschrijft Abdolah het invloedrijke geslacht van tapijthandelaar Aga Djan, in een tijd waarin alles verandert onder het juk van Khomeini. Vrienden worden vijanden. Liefde wordt haat. Zelfs Aga Djan kan het tij niet keren. Een kleurrijke roman over een familie die de evenwichtige verbondenheid tussen religie en maatschappelijk leven symboliseert.

Het huis van de moskee door Kader Abdolah
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

Algemene gegevens
1. Kader Abdolah
2. Het huis van de moskee
3. De Geus, 2005
4. Roman
5. Het leven van islamitische familie die na 800 jaar uit elkaar gedreven wordt door een rechtse radicale stroming.
6. Non-fictie
7. 488 Blz.

 

Inhoud
1. Begin: informatieve opening.

2. Eind: een open einde.

3. er staan geen plaatjes in het boek.

4. er is een alwetende vertelsituatie

5. Hoofdpersonen: Aga Djan betrouwbaar, zelfverzekerd, doorzettingsvermogen en wil problemen oplossen

Helper: Fagri sadat(de vrouw van Aga Djan) laat over zich heen komen, vriendelijk, eerst vrolijk daarna somber in daarna weer vrolijk en zacht – Shahbal nieuwsgierig, komt voor zichzelf op en slim – Alseberi eerlijk, vrolijk, behulpzaam en vriendelijk – Moázen maakt makkelijk contact, gelukkig later ongelukkig en apart – Golbanoe en Golebeh(ze zijn beide de grootmoeders) betrouwbaar, behulpzaam, spontaan en gewoon – Djawad zelfverzekerd, serieus, slim en doorzettingsvermogen – Kazem Khan gewoon, fantasierijk,vrolijk en betrouwbaar - zinat hard, apart, onbezorgd en eigenwijs – Sediq ongelukkig, eerlijk, behulpzaam en rustig – de Dwaze Godsi onbetrouwbaar, dom, eigenwijs, apart en vriendelijk – Hagedis ongeïnteresseerd, zelfverzekerd, laat over zich heen komen en heel apart – Nosrat evenwichtig, slim, zelfverzekerd en nuchter – Ahmad doorzettingsvermogen, behulpzaam, vrolijk en eerlijk – Am Ramazan eerst betrouwbaar daarna onbetrouwbaar, gewoon, vriendelijk en spontaan – Nasrin en Esni zacht, gelukkig, betrouwbaar en vriendelijk

Tegenstander: Galgal gemeen, slim, zelfverzekerd en hard – Khomeini eigenwijs, doorzettingsvermogen, slim en onvriendelijk

6. titelverklaring: “de moskee” heeft ook een huis op het terrein staan dat wordt “het huis van de moskee”


7. plaats, tijd en ruimte: plaats; het verhaal speelt zich af in 4 plaatsen: Senedjan, Teheran, Qom en Parijs tijd; het verhaal heeft een duur van ongeveer 35 jaar ruimte; n.v.t.


8. opbouw:
chronologische volgorde


9. mening:
In het begin was het saai maar na zo’n 175 blz. is het zo spannend dat je bijna niet kan stoppen met lezen.

Het is een te begrijpen verhaal maar soms moet/moest je een zin overlezen voordat je het weer volgt.

In het begin van verhaal was het leuk en grappig en op het einde emotioneel en droevig.

Voorin het boek was het voorspelbaar maar later en zeker op het einde heel verassend.

In het begin van het verhaal moet je er gewoon door heen bijten en is het niet interessant daarna leest het makkelijk en is het dus interessant.

Het verhaal is niet echt bekend.

Het is vrij makkelijke taal maar de helft is half uit de Koran dus dat zijn moeilijke woorden waarvan dan wel de betekenis achterin staat.

Het verhaal zette me aan het denken hoe alles er in het echt uit zou zien (nu nog steeds trouwens)

Ik zou het aan klas genoten en iedereen aanbieden want het is gewoon een ontzettend mooi boek!.



10. Samenvatting:

Aga Djan is een succesvolle tapijthandelaar én hij is het hoofd van de bazaar in zijn woonplaats Senedjan. Hier woont hij met zijn hele familie in het huis van de moskee, de imam Alsaberi is zijn neef. Maar hij sterft al snel in het begin van het boek. Het nichtje van Aga Djan, Sediq trouwt met een jonge imam, Galgal. Hij heeft een imam opleiding gevolgd en voltooid in Qom die stad ligt in de buurt van Senedjan. Na de dood van Alseberi neemt hij de taak als imam zijnde op zich. Galgal is erg fel protesterende imam hij is bijvoorbeeld fel tegen bioscopen die in verhaal “cinema” wordt genoemd en ook is hij tegen de sjah van Iran en na een preek met als gevolg dat hij een fel protest veroorzaakte vluchte weg voor de politie. Aga Djan en zijn familie zijn erg traditioneel. Aga Djan zorgt er dus voor dat de tradities behouden worden. Maar hij kan niet voorkomen dat Iran langzaam moderner wordt. De ayatollahs proberen dit wel te voorkomen. Ze willen de normen en waarden van de islamitische gewoonte in stand houden, Galgal sluit zich aan bij hen en laat zijn gezin met Sediq in de steek. De groep wordt steeds radicaler en erger, hun leider Khomeini wordt zelfs verbannen uit Iran. Galgal, inmiddels een vertrouweling van de Khomeini geworden, gaat met hem mee naar Frankrijk. Dan wordt de sjah van Iran verdreven, Khomeini keert terug en grijpt de macht. Zo veranderd Iran van een rustige samenleving in een heel erg beperkte strenge samenleving. Niemand durft meer vrijuit te praten of verdriet te tonen omdat ze opgepakt worden als ze het geloof niet goed uitoefenen. Galgal wordt dé rechter van Allah, hij veroordeeld mensen ter dood als ze de regels niet volgen. Zo wordt ook de zoon van Aga Djan, Djawad wordt opgepakt en vermoord door Galgal maar omdat Galgal Aga Djan kent probeert hij een strafvermindering te regelen maar Djawad wil geen straf vermindering van een beul die al honderden mensen heeft geëxecuteerd en omdat hij zijn familie kent. Zinat, de schoonzus van Aga Djan keert zich tegen de familie en sluit zich aan bij de ayatollahs. Ze verraad haar familie en zorgt ervoor dat haar eigen zoon Ahmad, de opvolger van de imam en de neef van Aga Djan wordt opgepakt. Maar later wordt ook Zinat zelf vermoord bij een klein meer. Shabal, de opvolger van Aga Djan, zit bij een ondergrondse beweging en hij vermoord Galgal. Na een lange tijd keert de rust weer terug en gaan Aga Djan en zijn vrouw naar het huis van Kazem Khan. In de plaats waar Kazem Khan woont gaan Aga Djan en zijn vrouw in een hotel overnachten, die nacht krijgt Aga Djan een droom over een oude vriend van hem die het lijk van zijn zoon heeft meegenomen daar gaat hij de volgende dag dan ook naar toe en komt hij zijn neef Ahmad weer tegen en kan Aga Djan zijn geluk niet meer op. Later thuiskrijgt hij een brief van Shabal dat hij het goed maakt en spoedig huiswaarts zal keren.



11. Schrijver
Naam: Kader Abdolah

Geboortedatum: 12 november 1954

Geboorteplaats: Iran

Woonplaats: Delft

Studie: Westerse cultuur

Literaire prijzen: Gouden Ezelsoor (best verkochte debuut) 1994 voor De adelaars.

Charlotte Köhler-stipendium 1995 voor De meisjes en de partizanen.

De meisjes en de partizanen zat zowel bij de AKO Literatuurprijs als bij de Libris literatuurprijs bij de laatste selectie.

Ook De reis van de lege flessen stond op de longlist van de Libris literatuurprijs.

ASN-ADO-Mediaprijs 1997 voor Mirza.

Mundial Award voor zijn landelijke verdiensten op het gebied van internationale samenwerking, vrede en veiligheid.

Ter gelegenheid van Koninginnedag 2000 benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw voor zijn inzet op het gebied van literatuur, internationale samenwerking en vrede.

E. du Perronprijs 2001 voor Spijkerschrift.

Eredoctoraat 2009 aan de Rijksuniversiteit Groningen.[1]

De Franse onderscheiding "chevalier dans l’Ordre des arts et des lettres"

"Het huis van de moskee" is verkozen tot één na beste Nederlandse boek, na "De ontdekking van de hemel".

• Andere boeken: 1993 - De adelaars (verhalen)

• 1995 - De meisjes en de partizanen (verhalen)

• 1997 - De reis van de lege flessen (roman)

• 1998 - Mirza (columns)

• 2000 - Spijkerschrift (autobiografie)

• 2001 - De koffer (Overijssels boekenweekgeschenk)

• 2001 - Een tuin in zee (columns)

• 2002 - Kélilé en Demné (hervertelling van Perzische verhalen, later heruitgegeven onder de titel De Koe)

• 2002 - Sophia's droë vrugte (roman)

• 2003 - Portretten en een oude droom (roman)

• 2003 - Karavaan (columns, 2003)

• 2005 - Het huis van de moskee (roman)

• 2008 - Een gouden handdruk voor Du Perron

• 2008 - De Koran en De boodschapper (resp. 'een vertaling' en 'een vertelling')

• 2009 - Dit mooie land (columns)

• 2011 - De Koning (roman)

• 2011 - Boekenweekgeschenk (novelle)

Bedoeling: nog 5 Nederlands talige boeken uitbrengen en dan terug naar Iran en proberen president te worden of schrijver.


Het boekverslag gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen
Gids Eindexamens

Alles wat je moet weten over de eindexamens

Inhoud
1. Begin: informatieve opening.

2. Eind: een open einde.

3. er staan geen plaatjes in het boek.

4. er is een alwetende vertelsituatie

5. Hoofdpersonen: Aga Djan betrouwbaar, zelfverzekerd, doorzettingsvermogen en wil problemen oplossen

Helper: Fagri sadat(de vrouw van Aga Djan) laat over zich heen komen, vriendelijk, eerst vrolijk daarna somber in daarna weer vrolijk en zacht – Shahbal nieuwsgierig, komt voor zichzelf op en slim – Alseberi eerlijk, vrolijk, behulpzaam en vriendelijk – Moázen maakt makkelijk contact, gelukkig later ongelukkig en apart – Golbanoe en Golebeh(ze zijn beide de grootmoeders) betrouwbaar, behulpzaam, spontaan en gewoon – Djawad zelfverzekerd, serieus, slim en doorzettingsvermogen – Kazem Khan gewoon, fantasierijk,vrolijk en betrouwbaar - zinat hard, apart, onbezorgd en eigenwijs – Sediq ongelukkig, eerlijk, behulpzaam en rustig – de Dwaze Godsi onbetrouwbaar, dom, eigenwijs, apart en vriendelijk – Hagedis ongeïnteresseerd, zelfverzekerd, laat over zich heen komen en heel apart – Nosrat evenwichtig, slim, zelfverzekerd en nuchter – Ahmad doorzettingsvermogen, behulpzaam, vrolijk en eerlijk – Am Ramazan eerst betrouwbaar daarna onbetrouwbaar, gewoon, vriendelijk en spontaan – Nasrin en Esni zacht, gelukkig, betrouwbaar en vriendelijk

Tegenstander: Galgal gemeen, slim, zelfverzekerd en hard – Khomeini eigenwijs, doorzettingsvermogen, slim en onvriendelijk

6. titelverklaring: “de moskee” heeft ook een huis op het terrein staan dat wordt “het huis van de moskee”


7. plaats, tijd en ruimte: plaats; het verhaal speelt zich af in 4 plaatsen: Senedjan, Teheran, Qom en Parijs tijd; het verhaal heeft een duur van ongeveer 35 jaar ruimte; n.v.t.


8. opbouw:
chronologische volgorde


9. mening:
In het begin was het saai maar na zo’n 175 blz. is het zo spannend dat je bijna niet kan stoppen met lezen.

Het is een te begrijpen verhaal maar soms moet/moest je een zin overlezen voordat je het weer volgt.

In het begin van verhaal was het leuk en grappig en op het einde emotioneel en droevig.

Voorin het boek was het voorspelbaar maar later en zeker op het einde heel verassend.

In het begin van het verhaal moet je er gewoon door heen bijten en is het niet interessant daarna leest het makkelijk en is het dus interessant.

Het verhaal is niet echt bekend.

Het is vrij makkelijke taal maar de helft is half uit de Koran dus dat zijn moeilijke woorden waarvan dan wel de betekenis achterin staat.

Het verhaal zette me aan het denken hoe alles er in het echt uit zou zien (nu nog steeds trouwens)

Ik zou het aan klas genoten en iedereen aanbieden want het is gewoon een ontzettend mooi boek!.



10. Samenvatting:

Aga Djan is een succesvolle tapijthandelaar én hij is het hoofd van de bazaar in zijn woonplaats Senedjan. Hier woont hij met zijn hele familie in het huis van de moskee, de imam Alsaberi is zijn neef. Maar hij sterft al snel in het begin van het boek. Het nichtje van Aga Djan, Sediq trouwt met een jonge imam, Galgal. Hij heeft een imam opleiding gevolgd en voltooid in Qom die stad ligt in de buurt van Senedjan. Na de dood van Alseberi neemt hij de taak als imam zijnde op zich. Galgal is erg fel protesterende imam hij is bijvoorbeeld fel tegen bioscopen die in verhaal “cinema” wordt genoemd en ook is hij tegen de sjah van Iran en na een preek met als gevolg dat hij een fel protest veroorzaakte vluchte weg voor de politie. Aga Djan en zijn familie zijn erg traditioneel. Aga Djan zorgt er dus voor dat de tradities behouden worden. Maar hij kan niet voorkomen dat Iran langzaam moderner wordt. De ayatollahs proberen dit wel te voorkomen. Ze willen de normen en waarden van de islamitische gewoonte in stand houden, Galgal sluit zich aan bij hen en laat zijn gezin met Sediq in de steek. De groep wordt steeds radicaler en erger, hun leider Khomeini wordt zelfs verbannen uit Iran. Galgal, inmiddels een vertrouweling van de Khomeini geworden, gaat met hem mee naar Frankrijk. Dan wordt de sjah van Iran verdreven, Khomeini keert terug en grijpt de macht. Zo veranderd Iran van een rustige samenleving in een heel erg beperkte strenge samenleving. Niemand durft meer vrijuit te praten of verdriet te tonen omdat ze opgepakt worden als ze het geloof niet goed uitoefenen. Galgal wordt dé rechter van Allah, hij veroordeeld mensen ter dood als ze de regels niet volgen. Zo wordt ook de zoon van Aga Djan, Djawad wordt opgepakt en vermoord door Galgal maar omdat Galgal Aga Djan kent probeert hij een strafvermindering te regelen maar Djawad wil geen straf vermindering van een beul die al honderden mensen heeft geëxecuteerd en omdat hij zijn familie kent. Zinat, de schoonzus van Aga Djan keert zich tegen de familie en sluit zich aan bij de ayatollahs. Ze verraad haar familie en zorgt ervoor dat haar eigen zoon Ahmad, de opvolger van de imam en de neef van Aga Djan wordt opgepakt. Maar later wordt ook Zinat zelf vermoord bij een klein meer. Shabal, de opvolger van Aga Djan, zit bij een ondergrondse beweging en hij vermoord Galgal. Na een lange tijd keert de rust weer terug en gaan Aga Djan en zijn vrouw naar het huis van Kazem Khan. In de plaats waar Kazem Khan woont gaan Aga Djan en zijn vrouw in een hotel overnachten, die nacht krijgt Aga Djan een droom over een oude vriend van hem die het lijk van zijn zoon heeft meegenomen daar gaat hij de volgende dag dan ook naar toe en komt hij zijn neef Ahmad weer tegen en kan Aga Djan zijn geluk niet meer op. Later thuiskrijgt hij een brief van Shabal dat hij het goed maakt en spoedig huiswaarts zal keren.



11. Schrijver
Naam: Kader Abdolah

Geboortedatum: 12 november 1954

Geboorteplaats: Iran

Woonplaats: Delft

Studie: Westerse cultuur

Literaire prijzen: Gouden Ezelsoor (best verkochte debuut) 1994 voor De adelaars.

Charlotte Köhler-stipendium 1995 voor De meisjes en de partizanen.

De meisjes en de partizanen zat zowel bij de AKO Literatuurprijs als bij de Libris literatuurprijs bij de laatste selectie.

Ook De reis van de lege flessen stond op de longlist van de Libris literatuurprijs.

ASN-ADO-Mediaprijs 1997 voor Mirza.

Mundial Award voor zijn landelijke verdiensten op het gebied van internationale samenwerking, vrede en veiligheid.

Ter gelegenheid van Koninginnedag 2000 benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw voor zijn inzet op het gebied van literatuur, internationale samenwerking en vrede.

E. du Perronprijs 2001 voor Spijkerschrift.

Eredoctoraat 2009 aan de Rijksuniversiteit Groningen.[1]

De Franse onderscheiding "chevalier dans l’Ordre des arts et des lettres"

"Het huis van de moskee" is verkozen tot één na beste Nederlandse boek, na "De ontdekking van de hemel".

• Andere boeken: 1993 - De adelaars (verhalen)

• 1995 - De meisjes en de partizanen (verhalen)

• 1997 - De reis van de lege flessen (roman)

• 1998 - Mirza (columns)

• 2000 - Spijkerschrift (autobiografie)

• 2001 - De koffer (Overijssels boekenweekgeschenk)

• 2001 - Een tuin in zee (columns)

• 2002 - Kélilé en Demné (hervertelling van Perzische verhalen, later heruitgegeven onder de titel De Koe)

• 2002 - Sophia's droë vrugte (roman)

• 2003 - Portretten en een oude droom (roman)

• 2003 - Karavaan (columns, 2003)

• 2005 - Het huis van de moskee (roman)

• 2008 - Een gouden handdruk voor Du Perron

• 2008 - De Koran en De boodschapper (resp. 'een vertaling' en 'een vertelling')

• 2009 - Dit mooie land (columns)

• 2011 - De Koning (roman)

• 2011 - Boekenweekgeschenk (novelle)

Bedoeling: nog 5 Nederlands talige boeken uitbrengen en dan terug naar Iran en proberen president te worden of schrijver.


REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Het huis van de moskee door Kader Abdolah"