Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Het huis van de moskee door Kader Abdolah

Beoordeling 6.8
Foto van een scholier
Boekcover Het huis van de moskee
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 4e klas havo | 1477 woorden
  • 23 april 2009
  • 89 keer beoordeeld
Cijfer 6.8
89 keer beoordeeld

Boekcover Het huis van de moskee
Shadow

In deze indrukwekkende roman beschrijft Abdolah het invloedrijke geslacht van tapijthandelaar Aga Djan, in een tijd waarin alles verandert onder het juk van Khomeini. Vrienden worden vijanden. Liefde wordt haat. Zelfs Aga Djan kan het tij niet keren. Een kleurrijke roman over een familie die de evenwichtige verbondenheid tussen religie en maatschappelijk leven symboli…

In deze indrukwekkende roman beschrijft Abdolah het invloedrijke geslacht van tapijthandelaar Aga Djan, in een tijd waarin alles verandert onder het juk van Khomeini. Vrienden word…

In deze indrukwekkende roman beschrijft Abdolah het invloedrijke geslacht van tapijthandelaar Aga Djan, in een tijd waarin alles verandert onder het juk van Khomeini. Vrienden worden vijanden. Liefde wordt haat. Zelfs Aga Djan kan het tij niet keren. Een kleurrijke roman over een familie die de evenwichtige verbondenheid tussen religie en maatschappelijk leven symboliseert.

Het huis van de moskee door Kader Abdolah
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
A: Algemeen

1) Geef een juiste en complete titelbeschrijving:

ABDOLAH, Kadar; Het huis van de moskee, 2005

2) De motivatie van je boekkeuze:
Via mijn docent had ik gehoord dat het een erg mooi boek is. Ik las de achterkant en dat sprak mij ook erg aan. Het leek me ook erg leuk om op zo’n manier een andere cultuur beter te leren kennen.

3) Korte samenvatting van de inhoud:
In Iran staat het huis van de moskee waar Aga Djan en zijn familie wonen. De mensen in het huis zijn trouw aan de tradities die de islam met zich mee brengt. Als de imam Alsaberi sterft neemt de familie een nieuwe imam aan: Galgal. Galgals preken zijn erg politiek geladen.
De Sjah heeft de macht in Iran en Galgal sluit zich aan bij een anti-Amerikaanse groep. De Sjah wil Galgal laten oppakken en Galgal vlucht naar een andere stad. Aga Djan ziet dat de Amerikanen steeds meer macht in Iran krijgen. Sommige vrouwen uit zijn huis krijgen zelfs buitenechtelijke relaties. Steeds meer familieleden verlaten het huis van de moskee om carrière te maken in grotere steden.

Als reactie op het vrije leven neemt een anti-Amerikaanse groep, onder leiding van Khomeini de macht over. Alle mensen die niet aan de Islam gehoorzamen zoals deze groep dit wil worden geëxecuteerd. Sommige familieleden sluiten zich aan bij Khomeini, anderen worden door hun eigen familie omgebracht, omdat ze zich in het verleden misdragen hebben. Aga Djan ziet het leven zeer somber in, maar als hij aan het einde van het boek een vriend tegen komt die hem zijn zoon’s graf laat zien voelt hij het leven weer in zich stromen.

B: Boek
1) Wie is de hoofdpersoon?
Aga Djan

2) Wie zijn andere belangrijke personages?
- Alsaberi (de imam van de moskee)
- Zinat (de vrouw van Alsaberi)
- Sediq (de dochter van Zinat, getrouwd met Galgal)
- Ahmad (de zoon van Alsaberi en de nieuwe imam van Senedjan)
- Galgal (de rebellerende invalimam die later de rechterhand van Khomeini wordt)

3) Hoe is de relatie tussen de hoofdpersoon en de andere personages?
De onderlinge relatie tussen de personen in het boek is hun stamboom. De personen zijn (bijna) allemaal familie van elkaar.

4) Wat zijn de belangrijkste gebeurtenissen?
- De opkomst van de sjah

- Het moderniseren van de Iraanse cultuur
- De dood van Alsaberi, de geliefde imam van Senedjan
- Komst eerste bioscoop, Galgal vlucht naar Qom
- De zoon van alsaberi, ahmad is klaar met zijn imamopleiding, word de nieuwe imam van Senedjan.
- De sjah vlucht uit het land en khomeini komt aan de macht.
- Galgal word door khomeini tot 'rechter van is islam' aangesteld.
- De ayatollahs nemen de macht over van khomeini, hij begint te dementeren. Einde macht Galgal.
- Galgal word vermoord.
- 1988, khomeini sterft en er komt een einde aan de oorlog tussen irak en iran.

5) Beschrijf de fabel van het verhaal.
In het begin van het verhaal wordt verteld wat het huis van de moskee is, bv. wie er allemaal wonen. Wat ze er doen, waarom het zo belangrijk is. De imam Alsaberi en Aga Djan kijken naar de televisie voor de eerste maanlanding door de Amerikanen. Later Nossrat komt met zijn verloofde thuis die geen chador om heeft. Hij heeft seks met haar in de bibliotheek en de grootmoeders komen erachter maar ze zeggen er niks over. De imam Galgal ging trouwen met Sediq de dochter van Alsaberi en hij ze verhuizen naar Qom. Er is een grote modernisering in de iraanse cultuur. Dan komt Alsaberi, de geliefde imam van Senedjan te overlijden. De eerste bioscoop komt en alles loopt uit de hand. Galgal vlucht naar Qom. De zoon van Alsaberi, ahmad is klaar met zijn imamopleiding en wordt de nieuwe imam van Senedjan. De sjah vlucht uit het land en khomeini komt aan de macht. Dan wordt Galgal door hem tot rechter van de islam aangesteld. De ayatollahs nemen de macht over van khomeini omdat hij begint te dementeren. Dit is ook het einde van de macht van Galgal. Later wordt Galgal door Shahbal vermoord in Djirja. In 1988 sterft khomeini en dit is tevens ook het einde van de oorlog tussen irak en iran.

6) Beschrijf het sujet van het verhaal.
Zie fabel, vraag 5


7) Wat is het perspectief?
Alwetende verteller, je komt van alles over iedereen te weten en de personages worden met ‘hij en zij’ aangeduid.

8) Vertel iets over de tijd.
Het boek speelt zich af tijdens de opkomst van Amerika met als eerste datum 19 juli 1969, de landing van Neil Armstrong op de maan. Het boek eindigt ongeveer in 1990. Soms werden er grote sprongen in de tijd gemaakt.

9) Vertel iets over de ruimte.
Het verhaal speelt zich af in een klein dorpje in Iran, Senedjan. Het is een doorsnee islamitisch dorp in Iran. De belangrijkste ruimte in het boek is het huis van de moskee, omdat de meeste dingen uit het boek zich hier afspelen. Ook speelt het verhaal zich nog af in Djirja, Afghanistan, hier gaat Shahbal Galgal vermoorden. Parijs, Khomeini duikt hij voor een tijd onder en Qom, Aga Djan gaat hier op bezoek bij Almakki.

10) Wat is het thema van het verhaal?
Islam; Kader Abdolah legt veel nadruk op de islam. Er wordt veel over verteld.

11) Verklaar de titel.
Het huis van de moskee; Het gaat over een huis dat bij de moskee ligt. Het is een zeer oud huis en het heeft veel meegemaakt. En aan de hand daarvan wordt het verhaal verteld.

C: Mening:
Ik vond het een schitterend boek! De schrijver schrijft heel duidelijk de gebeurtenissen van de oorlog op en heeft er veel emoties in verwerkt. Ik vind het heel interessant dat er zo veel over de oorlog wordt geschreven. Ook beschrijft Kader Abdolah de Islam in het boek heel goed. Er wordt naar mijn mening zonder veel verdraaiingen verteld hoe het leven in islamitische dorpjes er aan toe gaat en hoe mensen naar een beter leven streven. Het boek heeft mij echt geraakt, vooral omdat het voor een groot deel echt gebeurd is. Het boek is duidelijk geschreven waardoor het nog prettiger leest.

Recensies:
Recensie 1:

De bekende schrijver Geert Mak gaf er zijn mening over: "Het huis van de moskee is honderd jaar eenzaamheid in Senedjan. Het is een bijenkorf vol grootmoeders, kinderen, kooplieden en halve heiligen, een gebouw van vijfendertig kamers waar de flonkerende verhalen voortdurend in- en uitvliegen. Het is zo’n boek dat je niet meer loslaat. Met "Het huis van de moskee" schreef Kader Abdolah een adembenemende familiegeschiedenis, maar dat niet alleen. Hij beschreef ook, van binnenuit, het drama van Iran, van de traditionele islam, van de moderniteit, van het beginnend fundamentalisme, van de verwarring, van de moed en de integriteit daartegenover. Kader Abdolah vertelt over één enkel huis in den vreemde, en tegelijk gaat het over onze hele wereld."


Al op 24 november 2005 bespreekt Theo Hakkert in Het Parool onder de titel "Het leven is goed aan de zachte kant van de islam". Hij geeft een uiteenzetting van de Iranese geschiedenis onder de sjah en de ayatollahs. Hij besluit met een wat vrijblijvende conclusie:
"Het is een melancholisch beeld dat Abdolah schetst van een lieflijk, burgerlijk bestaan in het Iran van voor de radicalisering. Hij doet dat in de heldere, klaterende taal die we van hem kennen. Een taal ook die afstandelijk blijft. Hij heeft geen analyse willen geven van de manier waarop de radicale islam zo snel de macht heeft kunnen grijpen; hij is dicht bij de mensen gebleven.
Dat heeft, vooral in het begin van de roman, een aantal schitterende, magische episodes opgeleverd met wortels in de cultuur die Duizend-en-één-nacht heeft voortgebracht. In het tonen van hoe de kleine mens in harmonie, tevredenheid en gestolen passie leeft, is Abdolah op z'n best. Maar een verklaring voor de rappe omwenteling geeft hij niet, waardoor de anekdotes de hoofdmoot blijven vormen."

Recensie 2:
Elsbeth Etty, een top recensent van het NRC Handelsblad concludeert op 2 december 2005 het volgende: "Het huis van de moskee" is dan ook niet in de eerste plaats een literaire prestatie, maar een morele. Het is, moet je aannemen, een autobiografische reflectie. Hoewel evident partij in de Iraanse conflicten, neemt Abdolah voldoende afstand om voor alle posities die mensen in snel escalerende situaties kunnen innemen een begin van begrip op te brengen. Zonder zelf een stelling te betrekken, gaat zijn hart duidelijk uit naar de wijsheid van gematigde personen als Aga Djan, die van de traditie het goede willen behouden en veranderingen hun tijd gunnen. Dat is redelijk. Maar die redelijkheid kan de vorm aannemen van een meegaand opportunisme. De fundamentalist, de balling, de redelijke, allen gaan zij ten onder. Tegen het religieus fanatisme lijkt uiteindelijk geen kruid gewassen, het overwoekert alles. Het huis van de moskee is daarmee een aansprekende in fictie verpakte waarschuwing tegen het gif van fundamentalisme dat vreedzame mensen verandert in monsters waartegen geen redelijkheid bestand is."

REACTIES

J.

J.

Waaaauuww had dit echt nodigg! dankjewel!

12 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Het huis van de moskee door Kader Abdolah"