Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Het huis van de moskee door Kader Abdolah

Beoordeling 6.3
Foto van een scholier
Boekcover Het huis van de moskee
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 4e klas vwo | 1293 woorden
  • 3 september 2007
  • 93 keer beoordeeld
Cijfer 6.3
93 keer beoordeeld

Boekcover Het huis van de moskee
Shadow

In deze indrukwekkende roman beschrijft Abdolah het invloedrijke geslacht van tapijthandelaar Aga Djan, in een tijd waarin alles verandert onder het juk van Khomeini. Vrienden worden vijanden. Liefde wordt haat. Zelfs Aga Djan kan het tij niet keren. Een kleurrijke roman over een familie die de evenwichtige verbondenheid tussen religie en maatschappelijk leven symboli…

In deze indrukwekkende roman beschrijft Abdolah het invloedrijke geslacht van tapijthandelaar Aga Djan, in een tijd waarin alles verandert onder het juk van Khomeini. Vrienden word…

In deze indrukwekkende roman beschrijft Abdolah het invloedrijke geslacht van tapijthandelaar Aga Djan, in een tijd waarin alles verandert onder het juk van Khomeini. Vrienden worden vijanden. Liefde wordt haat. Zelfs Aga Djan kan het tij niet keren. Een kleurrijke roman over een familie die de evenwichtige verbondenheid tussen religie en maatschappelijk leven symboliseert.

Het huis van de moskee door Kader Abdolah
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Auteur : Kader Abdolah Titel: Het huis van de moskee Uitgever: De Geus Jaar van eerste druk: 2005 Samenvatting van het boek In Iran staat het huis van de moskee waar Aga Djan en zijn familie wonen. De mensen in het huis zijn trouw aan de tradities die de islam met zich mee brengt. Als de imam Alsaberi sterft neemt de familie een nieuwe imam aan: Galgal. Galgals preken zijn erg politiek geladen. De Sjah heeft de macht in Iran en Galgal sluit zich aan bij een anti-Amerikaanse groep. De Sjah wil Galgal laten oppakken en Galgal vlucht naar een andere stad. Aga Djan ziet dat de Amerikanen steeds meer macht in Iran krijgen. Sommige vrouwen uit zijn huis krijgen zelfs buitenechtelijke relaties. Steeds meer familieleden verlaten het huis van de moskee om carrière te maken in grotere steden. Als reactie op het vrije leven neemt een anti-Amerikaanse groep, onder leiding van Khomeini de macht over. Alle mensen die niet aan de Islam gehoorzamen zoals deze groep dit wil worden geëxecuteerd. Sommige familieleden sluiten zich aan bij Khomeini, anderen worden door hun eigen familie omgebracht, omdat ze zich in het verleden misdragen hebben. Aga Djan ziet het leven zeer somber in, maar als hij aan het einde van het boek een vriend tegen komt die hem zijn zoon laat zien voelt hij het leven weer in zich stromen. De titel: De titel van het boek is het huis van de moskee. Het boek is zo genoemd omdat dit huis centraal staat in het boek. Niet de mensen staan op de eerste plaats, maar het huis. Mensen overlijden, gaan het huis uit, verzetten zich tegen de islam, maar het huis met de moskee blijft bestaan.
Het motto: Het motto is: Noen waal Galam wa ma jastaroen
Bij de pen en wat je ermee schrijft. Ik weet niet wat dit precies betekent, maar ik denk dat het iets te maken heeft met dank aan de pen, dank aan de kracht om dit verhaal op te schrijven. Soort boek: Het boek is een psychologische roman over de Islam en de samenleving in Iran. Het is bedoeld om mensen te laten nadenken over de Islam en de oorlogen tussen Amerika/Iran/Irak. Thema/motieven: Het belangrijkste motief van dit boek is de Islam. De schrijver legt heel erg de nadruk op de cultuur van de Islam. Andere motieven zijn: Dood en verraad; familieleden kunnen elkaar niet meer vertrouwen en worden genadeloos afgemaakt. Oorlog; de oorlog tussen Amerika/Irak en Iran wordt erg uitvoerig besproken. Ook speelt verschil een grote rol in het boek. Aan het begin is het 1 familie met allemaal dezelfde regels en levens, aan het einde van het boek is iedereen een individu met verschillende levens. Personages: Aga Djan is de persoon die in het boek het belangrijkste is. Hij is de baas van het huis en wordt in het begin gezien als bijna almachtig. Aga Djan vindt regels in de islam erg belangrijk. Hij zondigt nooit, is trouw aan zijn vrouw, drinkt geen alcohol e.d. Het is de persoon die het meest stabiel blijft in het boek, hij verandert niet sterk in zijn geloof. Hij wordt wel steeds somberder aan het eind van het boek. Hij ziet zijn familie uit elkaar vallen en vindt dit erg moeilijk. Hij probeert iedereen altijd te helpen, maar als hij zelf geholpen moet worden staat niemand voor hem klaar. Galgal is een tijdje imam in de moskee van Aga Djan. Je kunt in het boek niet de gedachten van Galgal lezen, maar zijn leven wordt beschreven door de ogen van de verteller. In het begin is het een goede imam, hij heeft veel kennis over de koran en kan zijn boodschap goed overbrengen op de mensen. Later wordt echter duidelijk dat hij erg anti-Amerikaans is en regelt hij zelfs opstanden tegen de Amerikanen. Omdat de Sjah hem zoekt moet hij vluchten. Als Khomeini later in het boek de macht grijpt roept hij Galgal uit tot de rechter van Allah. Galgal wil op de wereld alleen goede islamieten hebben en maakt iedereen die hem in de weg staat af. Galgal is een man die erg gevoelig is voor macht en heeft ook een sterke uitstraling. Mensen zien hem graag als een leider.
De tijd: Het boek speelt zich af tijdens de opkomst van Amerika met als eerste datum 19 juli 1969, de landing van Neil Armstrong op de maan. Het boek eindigt ongeveer in 1990. Het verhaal wordt wel chronologisch verteld zonder flahsbacks. Soms werden er grote sprongen in de tijd gemaakt. Dit zie je aan het begin van sommige hoofdstukken: ‘’een paar jaar later’’ of ‘’de tijd verstreek en…’’ Het boek heeft 415 bladzijden. Vertelsituatie: Er is een auctoriale verteller in dit verhaal. Hij vertelt verhalen in de hij-/zijvorm. De verteller is echter niet duidelijk aanwezig, je hebt het idee dat Aga Djan het verhaal vertelt. Ruimte Het verhaal speelt zich af in een klein dorpje in Iran, Senedjan. Het is een doorsnee islamitisch dorp in Iran. De belangrijkste ruimte in het boek is het huis van de moskee, omdat de meeste dingen uit het boek zich hier afspelen. Over weersomstandigheden wordt niets gezegd. Informatie over de schrijver Kader Abdolah is het schrijverspseudoniem van de Iraanse balling Hossein Sadjadi Ghaemmaghami Farahani (Iran, 1954). Hij werd geboren in Irak in de streek Farahani, waar de islam streng nagevolgd wordt. Vanaf zijn twaalfde begint hij veel westerse literatuur te lezen. Ook luistert hij in het geheim naar westerse radiostations en clandestiene verzetszenders. Tijdens zijn studie natuurkunde in Teheran sluit hij zich aan bij een ondergrondse linkse partij die tegen de dictatuur van de sjah en later die van de ayatollahs vecht. Hij schrijft voor een illegaal blad en publiceert twee verhalenbundels onder de naam Kader Abdolah. Nadat hij moet vluchten uit Iran, belandt hij in 1988 in een asielzoekerscentrum in Apeldoorn en krijgt vervolgens een huis in Zwolle toegewezen. In Zwolle gaat Abdolah werken in een natuurhistorisch museum en een conservenfabriek. Als een bezetene leest hij Nederlands, vooral poëzie. Worstelend met de taal begint hij zijn verhalen in het Nederlands te schrijven. Voor zijn werk ontving Kader Abdolah de volgende prijzen: 1993 - Het Gouden Ezelsoor voor De adelaars
1995 - Charlotte Kohler-stipendium voor De meisjes en de partizanen

1997 - ASN-ADO-Mediaprijs voor zijn wekelijkse column Mirza in de Volkskrant
1998 - Mundial Award voor zijn landelijke verdiensten op het gebied van internationale samenwerking, vrede en veiligheid
2000 - Koninklijke onderscheiding voor zijn inzet op het gebied van literatuur, internationale samenwerking en vrede
2001 - E. du Perronprijs voor zijn gehele oeuvre
2004 - Onderscheiden met de Franse ridderorde Bibliografie 1993 - De adelaars verhalen
1995 - De meisjes en de partizanen verhalen
1997 - De reis van de lege flessen roman
1998 - Mirza columns
2000 - Spijkerschrift roman
2005 - Het huis van de moskee roman
In dit boek zie je heel veel aspecten van Abdolahs leven. De schrijver heeft eigenlijk bijna in zijn eigen boek geleefd. Mijn mening: Ik vond dit een van de beste boeken die ik ooit gelezen heb. De schrijver schrijft heel duidelijk de gebeurtenissen van de oorlog op en verwerkt er zeer veel emoties in. Ik vind het heel interessant dat er zo veel over de oorlog wordt geschreven, want nu speelt de ruzie ook nog steeds en dit boek geeft een soort geschiedenis van wat er nu af speelt. Ook beschrijft Kader Abdolah de Islam in het boek heel goed. Er wordt naar mijn mening zonder veel verdraaiingen verteld hoe het leven in islamitische dorpjes er aan toe gaat en hoe mensen naar een beter leven streven. Het boek heeft mij echt geraakt, vooral omdat het voor een groot deel echt gebeurd is. Er wordt heel mooi beschreven hoe mensen hun eigen familie, zonder enige schuldgevoelens om zeep kunnen helpen, naar eigen mening uit de naam van Allah.

REACTIES

J.

J.

Ik wil niet vervelend doen, maar je samenvatting klopt van geen kant.
- geen buitenechtelijke relaties
- familie leden verlaten huis voor carriere
- anderen worden door hun eigen familie omgebracht
- hem zijn zoon laat zien voelt hij het leven weer in zich stromen

Spijt me zeer, maar dat staat niet in het boek....

13 jaar geleden

A.

A.

de samenvatting klopt wel hoor want de vrouw van alsaberi gaat met imam ahmad terwijl zij getrouwd is met Alsaberi, ook verlaat de helft van de personen in het boek allemaal om verschillende redenen. En eerst voelt aga djan zich leeg door de pijn die hij heeft meegemaakt maar doordat hij ziet dat zijn overleden zoon het nu goed heeft voelt hij het leven weer in zich stromen. ps. job je moet ook niet alles geloven wat ze op intetnet zetten hé =)

13 jaar geleden

J.

J.

Het verhaal heeft toch wel flashbacks?

11 jaar geleden

Y.

Y.

De beschrijvingen in het boek over de Islam en de vertaling van het Heilige boek (De Koran) kloppen voor geen meter. Jammer dat veel van de lezers zonder verder te informeren informatie klakkeloos overnemen.

11 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Het huis van de moskee door Kader Abdolah"