Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Het gulden vlies van thule door Thea Beckman

Beoordeling 6
Foto van een scholier
Boekcover Het gulden vlies van thule
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 4e klas aso | 943 woorden
  • 7 maart 2010
  • 2 keer beoordeeld
Cijfer 6
2 keer beoordeeld

Boekcover Het gulden vlies van thule
Shadow
Het gulden vlies van thule door Thea Beckman
Shadow
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
1 Het boek

Titel: Het Gulden Vlies van Thule
Auteur:Thea Beckman
Uitgeverij: Lemniscaat
ISBN-nr.: 90 6069 753 7
Aantal blzn.: 319

2 Voor het lezen

Waarom heb je dit boek gekozen?

Ik had al het tweede deel van deze trilogie gelezen, Het Helse Paradijs, en wou het vervolg wel weten. Joost vond dit oké dus hebben we dit gekozen.



Hoe ben je aan een exemplaar geraakt? Was dat moeilijk?

Ik ben het gewoon gaan halen in de bibliotheek. Het was uiteraard niet moeilijk!



3 Na het lezen

Hoe lang duurde het lezen? Zou je het lezen omschrijven als vlot of eerder als moeizaam?

Iets minder dan twee weken. Het leest eigenlijk heel vlot!




Voldeed het boek aan je verwachtingen? Waarmee heeft het je verrast? Waarin was je teleurgesteld?

Het voldeed ruimschoots aan mijn verwachtingen. De manier van schrijven en vooral de eindeloze fantasie van Thea Beckman blijft mij verbazen. Dit is het derde boek dat ik van haar lees, na ‘Kruistocht in spijkerbroek’ en ‘Het Helse Paradijs’, en ik vind haar een van de beste schrijfsters die ik al gelezen heb!

4 Het verhaal
Vat het verhaal samen en omschrijf het boek in maximum 200 woorden.

Elvira is een Badeners meisje en samen met haar gezin verhuist ze naar Upernavik. Haar vader is daar onder-gouverneur. Ze leert de Thuleense taal en krijgt zelfs les van een oude vrouw genaamd Beda. Als de Gouverneur van Upernavik haar vader naar het binnenland stuurt, en als hij ook niet meer terugkeert, gaat Elvira hem zoeken. Onderweg krijgt ze te horen dat hij is vermoord door de Badeners zelf en ontmoet ze twee woudlopers. Zij brengen haar naar Tjaf, de prins van Thule en samen maken zij een reis naar Gothab. In Gothab ontmoet Elvira Thura en de Konega, ze bespreken dingen en Elvira krijgt nog meer les omdat ze is aangewezen als de uitverkorene.
Shasita gaat ook samen met haar twee zusjes en Sepp de Thuleense taal bestuderen. Bij hen in het paleis staat een gouden vaas. Die stond er al voordat ze aankwamen. Shasita wil een handel met de Thuleense beginnen dus gaat ze samen met haar zusjes en Sepp met een speedbootje de rivier op. Maar door een ongeluk verliezen ze Sepp uit het oog en raken ze verdwaald in de wildernis. Gelukkig kennen ze allemaal een beetje Thuleens, zijn vrouwen, dragen geen wapens en zijn zo slim om te weten overleven, dat de Thulenen iets in hun zien en de drie meisjes naar Gothab brengen. Daar ontmoeten ze net als Elvira de Konega, Thura en Tjaf en krijgen ze de opdracht om de Badeners duidelijk te maken dat ze de Kuststeden moeten terug geven.
Thuis aangekomen krijgt Elvira de opdracht van de vader van Shasita, dat ze naar Upernavik moet reizen om een brief aan de Gouverneur van Upernavik te overhandigen. Vlak ervoor bezoekt ze nog snel haar moeder, zusje en broertje. Haar twee jaar jongere broertje is erg boos en speelt meteen de baas over haar. Elvira trekt zich er niks van aan en gaat naar de Gouverneur van Upernavik. Ze vertelt hem meteen over de dood van haar vader en eist er een reden voor. De Gouverneur voelt dit als een bedreiging en verklaart haar als landverraadster. Ze wordt gevangen gehouden en haar toekomst ziet er somber uit. Natuurlijk laat Shasita dit niet op zich zitten en trekt er met een vrachtschip op uit. Tijdens de reis zet er een storm op en ze lijden schipbreuk. Op het eiland waar ze belanden komen ze een groep woudlopers tegen waaronder Tjaf. Nadat ze verteld heeft over Elvira gaan de woudlopers haar meteen bevrijden en gaan snel terug naar Gothab. In Gothab is er een man gekomen die de onderhandelingsformulieren van het Badense Rijk heeft. Samen met Elvira, Shasita, Sepp en Tjaf reizen ze naar de Konega. Daar hebben ze een gesprek en er worden compromissen gemaakt. Toch blijft de man bij het feit dat ze de kuststeden nooit zullen opgeven. Totdat de Konega met een zeer bijzonder geschenk aan komt; het Gulden Vlies.

5 Minirecensie: jouw oordeel

Geef in een vlot leesbare tekst (ca. 200 woorden) een antwoord op de volgende vragen.

• Hoe vond je het verhaal? (Motiveer je antwoord).
• Wat is jouw mening over de opvallendste handelingen en gedragingen in het boek?
• Wat is jouw mening tegenover de manier waarop die handelingen in het boek gepresenteerd werden? (schrijfstijl, literaire middelen)
• Wat heeft het verhaal met jou te maken? Wat heb je ervan opgestoken?

Ik heb het vorige deel ook gelezen en het is gewoon een geweldig boek! In het begin had ik er al meteen geen ‘goesting’ meer in, omdat ik erg opkeek tegen een nieuwe boekbespreking! Hoe Thea Beckman schrijft over het land Thule en haar adembenemende natuur is fantastisch! Je zou meteen zin hebben om er heen te gaan! Maar uiteindelijk zat ik weer helemaal in het verhaal en was er niet meer bij weg te slaan. Het verhaal zelf is gewoon mooi, maar ook de manier waarop het geschreven is vind ik fijn. De schrijver beschrijft alles op een mooie en speciale manier en je kruipt helemaal in de gedachten van de hoofdpersoon. Dit is nu een boek waar ik de film niet van wil zien, omdat het mijn beeld van de omgeving en de personages zal veranderen. En die wil ik echt graag zo houden.

Het verhaal zelf heeft niets met mij te maken afgezien dat ik net als Elvira heel koppig ben. Je steekt er van op dat de mens zijn levenswijze drastisch moet aanpakken! De klimaatsopwarming houd mij erg bezig en zoals het Badense Rijk in het boek word omschreven kan het ook echt worden later! Onze natuur is de moeite waard om niet verkozen te worden, als je begrijpt wat ik bedoel!

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Het gulden vlies van thule door Thea Beckman"