Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Het grote verlangen door Marcel Möring

Beoordeling 3.8
Foto van een scholier
Boekcover Het grote verlangen
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 5e klas vwo | 566 woorden
  • 3 december 2000
  • 34 keer beoordeeld
Cijfer 3.8
34 keer beoordeeld

Boekcover Het grote verlangen
Shadow
Het grote verlangen door Marcel Möring
Shadow
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Het grote verlangen van Marcel Moring

Het verhaal gaat over Sam, Lisa en Raph. Op jonge leeftijd hebben zij hun ouders verloren. Sam is zijn geheugen kwijt en weet niets meer uit zijn verleden. Alleen dat wat zijn tweelingzus Lisa hem verteld heeft. Ze leiden allemaal een nogal rusteloos leven totdat ze erachter komen hoe hun ouders overleden zijn. En hun zoektocht naar het grote verlangen van geluk en liefde houdt op. Ze hebben elkaar en daar zijn ze blij om.

Dit verhaal moesten wij lezen van meneer Roelofzen, onze geweldig lieve leraar nederlands

De schrijver van dit boek (Marcel Moring) kende ik niet. Van het onderwerp wist ik ook nog niet zo veel. Wel wist ik al iets van geheugenverlies en dat dat vrij vervelend is. Want mijn oma was aan het dementeren. Die wist ook niet meer zo veel.

De hoofdpersonen uit dit boek.
Sam is een jonge man van 22. Hij is de tweelingbroer van Lisa en de broer van Raph. Sam heeft gewerkt voor een oliemaatschappij en in een fabriekje. Sam wordt beschreven als een jonge man die zijn geheugen kwijt is, tenminste wat zijn verleden betreft. Sam weet niets meer van zijn jeugd, behalve dan wat Lisa hem verteld. Sam verlangt heel erg naar liefde en geluk. Hij heeft weinig seksueel contact, ook misschien wel omdat hij te weinig zelfvertrouwen heeft.

Raph is de broer van Sam en Lisa. Raph is 24. Hij is een fotograaf en werkte samen met Sam in hetzelfde fabriekje. Ook Raph heeft weinig seksuele contacten. En interesseert zich weinig voor zijn verleden.

Lisa is de tweelingzus van Sam en de zus van Raph. Zij is dus 22. Ze is getrouwd met Simon. Maar volgens mij is ze niet zo zeker van dit huwelijk. Zij weet heel veel over haar jeugd en vertelt hierover tegen Raph en Sam. Simon zegt dat Lisa een wispelturige teef is, en Sam gelooft dit.

Deze drie personen, Sam, Raph en Lisa, zijn in mijn ogen een beetje vreemd. Ik vind het namelijk nogal raar om een briefje thuis op tafel te leggen met de tekst: ik ben drie maanden weg… Ook gaat Sam een tijdje weg meteorologische boringen te meten. Hij zit dan in zijn eentje in een koude caravan te creperen. Een beetje gek? Misschien niet gek, maar wel vreemd. Ook dat Sam en Raph gewoon maar naar bed gaan met wie het hen uitkomt (de hoer van de fabriek, Ellen, de vriendin van Ellen) vind ik raar. Misschien omdat ze verder niemand anders hebben. Maar toch ….

Ik herken mezelf niet in Raph, Sam en Lisa. Omdat ik hen vreemd vindt. En ik vind mezelf eigenlijk niet echt vreemd. Wel zou ik er af en toe ook eens uit willen zoals Sam drie maanden weg gaat. Maar dat had ik anders aangepakt. Niet met zo’n briefje op tafel.

De problemen van de hoofdpersonen kom ik wel volgen, maar ik kon me er niet zo voor interesseren. Normaal als ik een boek lees en de hoofdpersoon of hoofdpersonen hadden problemen dan interesseerde ik me er voor en dan kon ik voor mezelf oplossingen bedenken. Maar nu vond ik het echt vrij saai.

De meest sympathieke vind ik toch wel Lisa. Lisa neemt de tijd voor het vertellen van de verhalen uit hun jeugd. Ze vertelt dit aan Sam en Raph. Sam kan zich zo een beeld vormen over zijn jeugd.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Het grote verlangen door Marcel Möring"