Het gouden ei door Tim Krabbé

Beoordeling 5.2
Foto van J.
Boekcover Het gouden ei
Shadow
  • Boekverslag door J.
  • 5e klas havo | 1308 woorden
  • 15 juni 2016
  • 11 keer beoordeeld
Cijfer 5.2
11 keer beoordeeld

Eerste uitgave
1984
Pagina's
97
Geschikt voor
bovenbouw vmbo/havo/vwo
Punten
2 uit 5
Oorspronkelijke taal
Nederlands
Literaire thema's
Verfilmd als

Boekcover Het gouden ei
Shadow

Rex pakte het polaroid-toestel uit Saskia’s mand en maakte een foto van het benzinestation. Een grapje voor zometeen, maar hij zag ook de blikken al voor zich die kennissen, Saskia en hijzelf elkaar nog jaren later zouden toewerpen als ze het onderschrift in het album zagen: TOTAL-tankstation met daarin Saskia, enkele minuten voordat zij voor het eerst op de Aut…

Rex pakte het polaroid-toestel uit Saskia’s mand en maakte een foto van het benzinestation. Een grapje voor zometeen, maar hij zag ook de blikken al voor zich die kennissen, …

Rex pakte het polaroid-toestel uit Saskia’s mand en maakte een foto van het benzinestation. Een grapje voor zometeen, maar hij zag ook de blikken al voor zich die kennissen, Saskia en hijzelf elkaar nog jaren later zouden toewerpen als ze het onderschrift in het album zagen: TOTAL-tankstation met daarin Saskia, enkele minuten voordat zij voor het eerst op de Autoroute zal chauffeuren. De foto aan een punt houdend keek hij hoe het TOTAL station en de geparkeerde auto’s, haast of ze even leefden, uit de chemicaliën opdoemden.

Het gouden ei door Tim Krabbé
Shadow
ADVERTENTIE
"Hij was echt die meester die iedereen voor de klas wil hebben"

Pabo-student Melle wil graag leraar worden. Wij spreken hem over zijn rolmodel en hoe het is om stage te lopen. Wil je meer weten over hoe het is om voor de klas te staan en hoe je zelf leraar kunt worden? Check onze pagina over ‘leraar worden’! 

Naar de pagina

Titel: Het Gouden Ei

De titel gaat over een droom van Saskia. In haar droom vloog ze door de ruimte in een gouden ei waarin ze opgesloten zat. Ze moest er voor altijd in blijven en ze kon niet dood gaan.  

Biografie van de auteur: Tim Krabbé is op 13 april 1943 geboren in een creatieve familie. Zijn opa en vader waren bekende schilders. Zijn moeder was een schrijfster en filvertaalster.  Zijn broer is acteur en regisseur en zijn halfbroer is een multimediakunstenaar en ontwerper.

Hij heeft de HBS-B voltooid en daarna studeerde hij een tijd psychologie.

Tim Krabbé was in het begin vooral actief als journalist en redacteur. Later werd hij schrijver. Hij liet zich inspireren door Willem Frederik Hermans. van zijn boeken zijn vertaald en vier van zijn boeken zijn verfilmd, waaronder ‘Het Gouden Ei’ (Spoorloos/The Vanishing).

Literair-historische context: Het gouden ei gaat over een man die zijn vriendin zoekt die bij een Frans tankstation verdwenen is. In veel van zijn boeken zie je de semi-journalistieke stijl terug. Een aantal andere boeken van hem vallen onder de neoromantiek.

Genre: Avonturenroman omdat de nadruk ligt op de gebeurtenissen in het verhaal.

Motivatie: Ik heb het boek gekozen omdat het mij wel een spannend boek leek. En veel mensen zeiden dat het een leuk boek was om te lezen.

Oordeel: Ik vond het een leuk boek. Het is erg spannend en af en toe een beetje raar. Bij een aantal dingen die je in het boek te horen krijgt over Raymond Lemore (de moordenaar van Saskia) kun je je haast niet voorstellen dat zo iets in het echt ook zou kunnen gebeuren. Hij komt erg gevoelloos over. Doordat sommige hoofdstukken over iemand anders dan Rex gaan, krijg je meer over de ontvoering/moord te weten dan Rex zelf. Toch blijft het spannend tot het laatste hoofdstuk van het boek omdat je in dit hoofdstuk pas te weten komt hoe de moord is gepleegd. 

Het boek las ik snel uit omdat het niet zo dik is met maar vijf hoofdstukken en er worden niet veel moeilijke woorden gebruikt.

Samenvatting: Rex Hofman en Saskia Ehlvest zijn samen onderweg naar een vakantie huisje in de heuvels boven de Middellandse Zee bij Hyères. Om niet langs de weg stil te komen staan, moeten ze de kilometerstand bijhouden omdat de kilometerteller kapot is. Na een tijdje vind Saskia het weer tijd om te gaan tanken. Als ze hebben getankt vind Saskia het tijd om even te ontspannen. Ze gaat daarom even wat drinken kopen in het benzinestation. Ze besluit om haar angst te overwinnen en de rest van de weg te gaan rijden. Als ze drankjes gaat halen in het benzinestation komt ze niet meer terug. Rex gaat haar zoeken maar kan haar nergens vinden. Na een tijdje gaat hij het benzinestation binnen en vraagt aan het personeel of zij haar gezien hebben. Ze hebben haar gezien en ze is met drankjes het benzinestation uit gelopen. Nadat hij met de chef van het benzinestation heeft gepraat, gaat hij weer terug naar zijn auto en ziet dat de fietsen van het dak zijn gestolen.

Acht jaar later is Rex met Lieneke op vakantie. Lieneke is een vrouw die één jaar jonger is dan Saskia. Ze vinden elkaar leuk en praten veel over gevoelens, dus ook over Saskia. Ze is nog steeds vermist en niemand weet wat er met haar gebeurd is en waar ze is.

Na een tijdje komt er iemand bij Rex. Een Frans sprekende man die beweert dat hij Raymond Lemorne heet. Hij vertelt aan Rex dat hij meer weet over de verdwijning van Saskia en hij vraagt of Rex mee wil gaan zodat hij aan Rex kan uitleggen wat er gebeurd is. Hij vertelt Rex dat Saskia dood is en dat hij de rest alleen te weten krijgt als hij hetzelfde ondergaat. Omdat Rex zo graag wil weten wat er met Saskia gebeurd is, besluit hij om mee te gaan.

Bij het benzinestation blijkt dat Saskia daar een auto is ingegaan. Meer vertelt Raymond Lemorne niet aan Rex want hij krijgt een slaapmiddel en wordt een tijdje later ergens alleen wakker. Het blijkt dat hij ergens alleen onder de grond op een matras ligt. En dan beseft hij wat er met Saskia is gebeurd: ze is levend begraven.

Dit wil je ook lezen:

Lieneke hoort verder helemaal niks meer van Rex en voor iedereen zijn Rex en Saskia voor altijd verdwenen.

Uiteindelijk blijkt dat Lemorne de ontvoerder en moordenaar is. Hij probeerde al een tijdje vrouwen te kidnappen en heeft op allerlei manieren geprobeerd om vrouwen mee te krijgen. Op een dag kwam hij bij het benzinestation en daar zag hij Saskia: een vrouw die hem aan zijn dochter deed denken. Nadat ze wat gepraat hadden over geld wisselen, zag Saskia zijn sleutelhanger van zijn autosleutels en ze vond deze zo mooi dat ze er ook eentje wilde hebben.

Lemorne beweerde dat hij handelde in sleutelhangers en vroeg of ze mee naar zijn auto wilde om er eentje van hem over te nemen. Toen ze bij zijn auto was kreeg ze een klap waardoor ze op de achterbank viel en gelijk meegenomen kon worden.

Thema: Moord

Motieven:

  1. Vermissing, omdat het verhaal begint over de verwijding van Saskia die daarna vermist wordt. En na acht jaar wordt ook Rex vermist.
  2. Zoektocht
  3. Eenzaamheid

Vertelde tijd: Ongeveer 8 jaar.

Chronologie: Niet-chronologisch omdat er veel flashbacks in voor komen.

Flash back: Bladzijde 47/48. Een flashback over Raymond Lemorne zijn jeugd.

Tijdverdichting: Bladzijde 48. Tussen de flashback van Raymond zijn jeugd en de gebeurtenis daarna zit 21 jaar en dit wordt overgeslagen in het boek.

Versnelling: Bladzijde 49. Het redden van het meisje wordt veel korter beschreven dan de rest van het verhaal.

Het boekverslag gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen
Gids Leraar worden

Alles wat je moet weten over leraar worden

Versnelling: Bladzijde 49. Het redden van het meisje wordt veel korter beschreven dan de rest van het verhaal.

Vertraging: Bladzijde 36/37. De wedstrijd tussen de Fransen en Rex en Lieneke wordt heel lang en uitgebreid beschreven tegenover de rest van het verhaal.

Vooruitwijzing: Bladzijde 50. Raymond Lemorne vraagt zich af of hij ook een misdaad kan plegen.

Terugverwijzing: Bladzijde 54. Hij legt het pistool bij zijn fles chloroform. Dit verwijst terug naar het stuk tekst over het maken van de fles chloroform.

Ruimte: De ruimte is in contrast met de handeling. De avond waarop Saskia ontvoerd en vermoord wordt was een mooie avond. De handeling die plaatsvind is niet mooi of leuk. Dit zorgt dus voor een contrast.

Round character: Raymond Lemorne.

Raymond Lemorne is een Franse scheikundeleraar. Het eerste dat je te weten komt over hem is dat hij op 16 jarige leeftijd van een balkon is afgesprongen. Hij bedacht zich voors en tegens, maar voor zijn gevoel stond al vast dat hij zou springen. Na de sprong lag hij 6 weken in het ziekenhuis. Later redt hij een kind dat aan het verdrinken was. Nadat hij haar gered had vroeg hij zich af of hij ook een misdaad kon plegen.

Hij besluit om het te proberen. Doordat hij scheikundeleraar was kon hij makkelijk chloroform maken. In een oud vakantiehuisje van zijn vrouw bereidt hij zijn misdaad voor. Hij wil een vrouw ontvoeren en na een paar keer oefenen lukt dat.

Als hij Rex voorstelt om hetzelfde te ondergaan als Saskia is Raymond Lemorne 49 jaar. Hij is getrouwd en heeft twee kinderen.

Flat character: Rex Hofman.

Rex is negen jaar ouder dan zijn vriendin Saskia. Hij houdt erg veel van spelletjes spelen. Hij houdt vooral van gedachten- en woordspelletjes. Hij heeft het er erg moeilijk mee als Saskia verdwijnt. Na acht jaar denkt hij nog steeds aan haar, ondanks dat hij een nieuwe vriendin heeft. Op het eind van het boek gaat hij op het voorstel van Raymond Lemorne in. Hij ondergaat hetzelfde als Saskia.

Perspectief: Het verhaal is een auctoriaal verhaal. Het wordt verteld door een verteller maar dit merk je eigenlijk niet. Het verhaal wordt vanuit verschillende personen verteld.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Het gouden ei door Tim Krabbé"

Ook geschreven door J.