Het gouden ei door Tim Krabbé

Beoordeling 5.8
Foto van een scholier
Boekcover Het gouden ei
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 4e klas vwo | 2045 woorden
  • 19 juli 2015
  • 5 keer beoordeeld
Cijfer 5.8
5 keer beoordeeld

Eerste uitgave
1984
Pagina's
97
Geschikt voor
bovenbouw vmbo/havo/vwo
Punten
2 uit 5
Oorspronkelijke taal
Nederlands
Literaire thema's
Verfilmd als

Boekcover Het gouden ei
Shadow

Rex pakte het polaroid-toestel uit Saskia’s mand en maakte een foto van het benzinestation. Een grapje voor zometeen, maar hij zag ook de blikken al voor zich die kennissen, Saskia en hijzelf elkaar nog jaren later zouden toewerpen als ze het onderschrift in het album zagen: TOTAL-tankstation met daarin Saskia, enkele minuten voordat zij voor het eerst op de Aut…

Rex pakte het polaroid-toestel uit Saskia’s mand en maakte een foto van het benzinestation. Een grapje voor zometeen, maar hij zag ook de blikken al voor zich die kennissen, …

Rex pakte het polaroid-toestel uit Saskia’s mand en maakte een foto van het benzinestation. Een grapje voor zometeen, maar hij zag ook de blikken al voor zich die kennissen, Saskia en hijzelf elkaar nog jaren later zouden toewerpen als ze het onderschrift in het album zagen: TOTAL-tankstation met daarin Saskia, enkele minuten voordat zij voor het eerst op de Autoroute zal chauffeuren. De foto aan een punt houdend keek hij hoe het TOTAL station en de geparkeerde auto’s, haast of ze even leefden, uit de chemicaliën opdoemden.

Het gouden ei door Tim Krabbé
Shadow
ADVERTENTIE
Stap in jouw toekomst

Kom naar de Open Avond van Inholland op woensdagavond 29 maart van 17:00 - 20:00 uur. Proef de sfeer en ontdek onze opleidingen.

Meld je aan!

Zakelijke gegevens

Schrijver: Tim Krabbé
Titel: Het Gouden Ei
Uitgever: Prometheus
Plaats van uitgave: Amsterdam
Voor het eerst verschenen in: 1984
Druk plus jaartal: 23e druk 2005
Aantal bladzijdes: 98
Leestijd (bij benadering): 6 uur
Uitgelezen op: 13 december 2011

Beoordeling

Toen ik het boek uit had, was ik verward. Mijn verwachting over het spannende verhaal is deels uitgekomen. In het eerste hoofdstuk van het boek werd de spanning al opgebouwd. Ik vind het verhaal realistisch, want zulke dingen gebeuren ook echt. Ontvoeringen en verdwijningen zijn dagelijks in het nieuws en worden op de gekste manieren uitgevoerd. Het eerste hoofdstuk van het boek was makkelijk te begrijpen, geen al te moeilijke woorden. Toen het tweede hoofdstuk begon, was ik totaal in de war. Ik snapte de verhouding tussen het eerste en het tweede hoofdstuk helemaal niet. Uiteindelijk verder in het hoofdstuk werd het steeds meer duidelijk, maar toen kwam hoofdstuk drie. Voor mij was het totaal onduidelijk waarom dit in het boek stond. Ik snapte de link tussen het verhaal en dit deel van het boek in geen enkel opzicht. Pas op de laatste bladzijde van het hoofdstuk begon ik het te begrijpen. Maar toen kwam het volgende hoofdstuk alweer, en ik begreep alweer niet waar het over ging en of het nou vóór de verdwijning van Saskia was of na. Pas toen ik het hele boek uit had, viel het allemaal op een rijtje. Ik denk dat juist doordat het verhaal heel verwarrend is, het heel aantrekkelijk is om verder te lezen. Maar het voordeel van de verwarring is ook meteen het nadeel; door alle verwarring is het moeilijker om door te lezen, omdat je het niet begrijpt. Ik vond het verhaal zelf echt heel goed bedacht en heel goed geschreven. Maar als ik het zou aanraden, zou ik wel waarschuwen dat het niet heel makkelijk te begrijpen is bij sommige delen van het boek.

V-opdracht

Tijd en ruimte

De tijd dat het zal duren om het hele verhaal voor te lezen, de verteltijd, ligt aan het tempo waarop je leest en of degene aan wie je het voorleest het verhaal begrijpt. Het is natuurlijk een ingewikkeld verhaal, waardoor er soms verwarring kan ontstaan. Maar veel langer dan anderhalf uur zal het zeker niet duren. De vertelde tijd van het boek is vanaf de verdwijning van Saskia tot aan de dood van Rex, dit neemt zo’n 8 jaar in beslag. Het verhaal is niet in chronologische volgorde geschreven, maar bestaat uit heel veel flashbacks. Het verhaal begint met de belangrijkste gebeurtenis van het verhaal, namelijk de verdwijning van Saskia. Het is een gesloten einde, tenzij je gelooft dat Lieneke en de politie er nog achter komen hoe Rex en Saskia verdwenen zijn. Maar aangezien die kans vrij klein is, en het een duidelijk einde heeft, is het een gesloten einde.

Eén van de belangrijkste plaatsen in het verhaal is het TOTAL-tankstation. Hier komen drie van de hoofdpersonen bijeen; Rex, Saskia en Raymond. Op dit tankstation wordt Saskia ontvoerd. En zullen later ook Rex en Raymond terugkomen.

Marina di Camerota is de plek waar Lieneke en Rex op vakantie zijn en besluiten om te trouwen. Ook krijgt in deze plek Rex dezelfde droom als Saskia over het Gouden Ei.

Het huisje van Lemorne tussen Autun en Saulieu. Daar begint Lemorne met bedenken hoe hij zijn plan gaat uitvoeren. Het is een heel afgelegen huisje, verstopt en verborgen.

Veel over de weergetijden krijg je niet te weten, maar over het algemeen wordt er in het boek gesproken over warm weer, dus lente of zomer.

Wijze van vertellen

Het verhaal wordt verteld door een alwetende verteller. Hierdoor wordt het verhaal aan twee kanten wordt verteld, namelijk die van Rex en die van Lemorne. De persoon die het verteld is dus neutraal. Het wordt daardoor duidelijker hoe, wat en waarom het allemaal gebeurt is. En worden er van beide kanten gedachtes en gevoelens verteld, waardoor je een duidelijker beeld krijgt over beide personen.

‘Rex stak zijn hand uit en met het ontzag dat deze man als deelnemer aan zijn avontuur toekwam schudde Rex die – de aanraking joeg een stroomstoot door zijn arm.’

Spanning

Dit wil je ook lezen:

Het boek begon rustig. Uiteindelijk kwam het punt van de uren dat Saskia niet terugkomt van de winkel bij het tankstation en dat Rex begint te zoeken. Op dat punt wordt het al spannend. Je wordt nieuwsgierig over hoe het verder gaat en wat er gebeurt is. Maar dan komt hoofdstuk 2. Je zit nog steeds in het spanning van wat er met Saskia gebeurt is, maar al snel daalt de spanning, omdat je niets te weten krijgt over de verdwijning van Saskia. Hoofdstuk 3 is vooral heel verwarrend. Ook hier is de spanning niet hoog, tot je aan het eind van het hoofdstuk komt. Hierin krijg je weer nieuwsgierigheid omdat je door krijgt dat Lemorne uiteindelijk Saskia als slachtoffer heeft. Vervolgens kom je in het volgende hoofdstuk. In het begin is er geen sprake van spanning, want het gaat weer niet over de verdwijning van Saskia. Maar dan, aan het eind van het hoofdstuk, begint er weer spanning te ontstaan als Lemorne in contact komt met Rex. Het blijft spannend tot het eind. Over al is het boek niet heel erg spannend, maar het heeft wel spannende momenten. De spanning over wat er gebeurd is met Saskia blijft wel gedurende het hele verhaal.

Thema en motieven

Het thema is liefde. Rex wordt één met Saskia nadat ze verdwenen is, en laat haar niet gaan in zijn hart of in zijn hoofd. Hij heeft alles voor haar over zelfs zijn eigen leven, alleen om te weten hoe Saskia zich voelde en wat ze heeft doorgemaakt voordat ze stierf. Wat Rex voelt voor Saskia is echte liefde.

‘Het was alsof hij voelde wat zij nu voelde – de angst en de eenzaamheid van het Gouden Ei, en alsof daarmee zijn wens eindelijk in vervulling was gegaan: één met haar worden.’

Motieven van het boek zijn vermissing, onwetendheid, claustrofobie en eenzaamheid. Een erg aanwezig feit is de vermissing van Saskia. Het verhaal begint ermee en blijft voor de rest van het boek aanwezig.

Onwetendheid speelt ook een grote rol. Bij Rex heerst de onwetendheid en probeert er alles om dit te laten verdwijnen en aan de waarheid te komen.

Voor de rest gaat het vooral over de onwetendheid die heerst bij Rex en waar hij alles aan doet om het wel te weten te komen. Hij offert zelfs zijn leven op om achter de waarheid te komen.

Ook een veel voorkomend onderwerp is het Gouden Ei. Het Gouden Ei heeft te maken met claustrofobie. Saskia had er ooit over gedroomd en dit wordt heel belangrijk omdat Rex ook diezelfde droom krijgt. En die claustrofobie ook een dramatisch effect geeft op het einde.

Eenzaamheid en claustrofobie staan in dit verhaal in verband met elkaar. Het alleen laten in een onbekende ruimte was iets waar Saskia niet mee om kon gaan.

‘De beklemming in het kleine zwarte hok van de auto had haar bijna gek van angst gemaakt; het was even eenzaam geweest als in haar nachtmerrie van het Gouden Ei.’

Personages

Rex Hofman

Hij zegt meestal wat hij denkt, een eerlijke man. Hij houdt heel erg veel van Saskia. Als Saskia uiteindelijk verdwijnt, geeft hij niet op en blijft naar haar zoeken. Als hij benadert wordt door Lemorne die hem zegt dat hij alleen te weten krijgt wat er met Saskia gebeurt is als hij hetzelfde ondergaat, gaat hij hierop in. Hij geeft zijn leven alleen om te weten hoe zijn geliefde is gestorven, dus hij is een trouwe man. Hij denkt veel na over dingen. Hij wordt tijdens de jaren dat Saskia vermist is, wel opnieuw verliefd op Lieneke. Toch blijft hij altijd aan Saskia denken, waardoor de relatie tussen hem en Lieneke niet gaat werken. Hij blijft vast houden aan Saskia.

De naam Rex betekent koning en Hofman komt van het Duitse woord ‘hoffen’ dat hopen betekent.

Raymond Lemorne

Raymond is een fransman. Op zijn 16e vroeg hij zich af wat er zou gebeuren als hij van een balkon af zou springen. Dus hij sprong en belandde 6 weken in het ziekenhuis. Nadat hij het leven van een meisje redde, begon hij zich af te vragen of hij ook in staat was om iemands leven weg te nemen. Hij wou de perfecte misdaad plannen en begon een heel plan uit te stippelen en ging  oefenen. Toch is Raymond een gewone man met een gezin bestaande uit twee dochters en zijn vrouw. Hij is scheikundeleraar en komt door deze baan aan de grondstoffen van chloroform, waarmee zijn hele plan begint. Als eerst vermoord hij twee kampeerders. En uiteindelijk ontvoerd en vermoord hij eerst Saskia en vervolgens Rex. Door al deze dingen zou ik hem toch omschrijven als een man waarbij iets psychisch niet in orde is.

Raymond betekent sterke beschermer en Morne (van Lemorne) betekent in het Frans somber en dood.

Saskia Ehlvest

Ze is een mooie, aantrekkelijke vrouw. Ze is claustrofobisch, dat blijkt doordat ze als kind ooit een nachtmerrie had over dat ze vast zat in een Gouden Ei en ze er alleen uit zou kunnen komen als ze met een ander Gouden Ei zou botsen. Ze kan niet tegen eenzaamheid. Ze is erg ijdel en heeft soms rare gewoontes, zoals muntjes onder stenen verstoppen. Omdat ze al in het eerste hoofdstuk verdwijnt, weten wij niet meer over haar of over hoe zij zich voelde.

Lieneke

Lieneke is de nieuwe vriendin van Rex. Lieneke spreekt vloeiend Italiaans en heeft als familiebezit Marina di Camerota. Ze besluiten te gaan trouwen, maar na een nachtmerrie van Rex, wat dezelfde droom was die Saskia had gehad over Het Gouden Ei, komt Lieneke tot de conclusie dat Saskia altijd tussen hen in zal staan. Lieneke houdt erg veel van lezen en is heel serieus op het gebied van spelletjes.

Titel

Het Gouden Ei is gekozen door de droom die Saskia had, en Rex vervolgens ook. Het speelt een belangrijke rol in het verhaal want het laat de kwetsbaarheid van Saskia zien, claustrofobie. De droom gaat over dat Saskia opgesloten is in een Gouden Ei en ze ergens zweeft in de ruimte. De ruimte is een enorm grote plek met geen einde en je kan er ook niet wegkomen. De enige manier waarop ze zou kunnen ontsnappen uit dit Ei, is door te botsen op het enige andere Gouden Ei dat ergens in de ruimte zweefde. Maar omdat die kans zo klein was, ze er voor altijd zou moeten zitten. Ook heeft het Ei veel te maken met de manier waarop zij beide gestorven zijn. In een kleine nauwe ruimte, terwijl ze het allemaal nog mee maken. Er is geen ondertitel of motto in dit boek.

Korte beschrijving

Probleem/conflict

Saskia is ontvoerd. Niemand weet wat er met haar is gebeurd en dat blijft acht jaar lang onduidelijk. Rex kan haar niet laten gaan en blijft in de hoop dat hij ooit te weten zal komen wat er met haar gebeurt is. Hetgeen dat Rex Saskia niet los kan laten, is zijn probleem. Hij wil met Lieneke trouwen, maar die heeft door dat Saskia altijd tussen hun zal blijven staan en laat Rex gaan. Uiteindelijk wordt het probleem opgelost, maar niet in een manier van een goede oplossing. De ontvoerder en moordenaar van Saskia, Lemorne, benadert Rex en verteld hem dat hij alleen te weten kan komen wat er met Saskia is gebeurd als hij hetzelfde ondergaat. Gek genoeg gaat Rex in op dit aanbod en zo wordt ook Rex levend begraven.

Taalgebruik

Het taalgebruik is niet heel moeilijk. Er was geen al te moeilijke woordkeuze, en als je sommige woorden niet begreep werden ze uitgelegd in de zin zelf. Het was meer de bouw van de zinnen die ingewikkeld waren. Het waren niet zo zeer hele lange zinnen, maar meer hoe de woorden in een zin stonden of veel moeilijkere woorden.

‘Vanonder de schuimkraag die zich op de verhitte kolf vormde kwam druppel voor druppel de chloroform uit het aftapkraantje, een weeïg zoete geur verspreidend.’

REACTIES

S.

S.

Wat een pokken uitreksel

7 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Het gouden ei door Tim Krabbé"