Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Het gouden ei door Tim Krabbé

Beoordeling 5.1
Foto van een scholier
Boekcover Het gouden ei
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 5e klas vwo | 2186 woorden
  • 13 februari 2015
  • 10 keer beoordeeld
Cijfer 5.1
10 keer beoordeeld

Boekcover Het gouden ei
Shadow

Rex pakte het polaroid-toestel uit Saskia’s mand en maakte een foto van het benzinestation. Een grapje voor zometeen, maar hij zag ook de blikken al voor zich die kennissen, Saskia en hijzelf elkaar nog jaren later zouden toewerpen als ze het onderschrift in het album zagen: TOTAL-tankstation met daarin Saskia, enkele minuten voordat zij voor het eerst op de Aut…

Rex pakte het polaroid-toestel uit Saskia’s mand en maakte een foto van het benzinestation. Een grapje voor zometeen, maar hij zag ook de blikken al voor zich die kennissen, …

Rex pakte het polaroid-toestel uit Saskia’s mand en maakte een foto van het benzinestation. Een grapje voor zometeen, maar hij zag ook de blikken al voor zich die kennissen, Saskia en hijzelf elkaar nog jaren later zouden toewerpen als ze het onderschrift in het album zagen: TOTAL-tankstation met daarin Saskia, enkele minuten voordat zij voor het eerst op de Autoroute zal chauffeuren. De foto aan een punt houdend keek hij hoe het TOTAL station en de geparkeerde auto’s, haast of ze even leefden, uit de chemicaliën opdoemden.

Het gouden ei door Tim Krabbé
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

Titel: Het Gouden Ei

Auteur: Jan Krabbé

Jaar van uitgave: 2011

Uitgeverij: Prometheus Amsterdam

Aantal bladzijdes: 98

 

Eerste reactie:

Ik had het boek al snel uitgelezen omdat de spanning werd opgebouwd en na het lezen was dat een heel vreemd moment. Dit wordt met name veroorzaakt door de kille en slechte afloop van het verhaal. Gedurende het verhaal heb je de hoop op een goed eind en wanneer die hoop niet tot zijn recht komt geeft dat een raar gevoel. Na het lezen van het boek had ik de prikkel om de verfilming van het boeken te kijken. Ik wil wel een beter beeld van het verhaal en dan met name van het eenzame einde.

 

Samenvatting:

Rex Hofman en Saskia Ehlvest, een stelletje, zijn onderweg naar een vakantiehuisje in de heuvels boven de Middelandse Zee bij Hyères. Omdat de kilometerteller al een tijdje kapot is moet de kilometerstand met de hand bijgehouden worden, zodat Saskia en Rex weten wanneer ze moeten tanken, dit om te voorkomen dat ze ergens langs de weg zonder benzine staan. Ook deze reis is dit weer het geval, en na de kilometerstand een tijdje bijgehouden te hebben vindt Saskia het tijd om weer te gaan tanken. Ze wil het tenslotte niet nog een keer meemaken om alleen zonder benzine langs te kant te staan, terwijl Rex lopend naar een ver benzinestation moet.

Als ze bij een TOTAL-benzinestation zijn, gaan ze tanken en daarna vindt Saskia het tijd om te ontspannen. Daarom gaat Saskia wat drankjes halen en ze besluit om haar angst daarna te overwinnen: zij gaat de rest van de rit rijden zodat Rex wat kan rusten. Nadat ze haar rijbewijs heeft gehaald heeft ze nooit meer gereden, dus ze vindt het eng om te gaan rijden.

Als ze drankjes gaat halen in het benzinestation komt ze niet meer terug. Rex besluit om haar te gaan zoeken maar nergens in het benzinestation is ze te vinden. Daarom besluit hij om naar binnen te gaan en aan het personeel te vragen of ze haar gezien hebben.

Ze hebben haar wel gezien en ze is zelfs met drankjes uit het benzinestation gelopen, maar daarna hebben ze haar niet meer gezien. Rondom het benzinestation is Saskia ook niet te vinden en als Rex met de chef gepraat heeft en weer terug naar de auto gaat ziet hij iets opmerkelijks: de fietsen zijn van het dak van de auto weg.

Acht jaar later is Rex met Lieneke op vakantie, een vrouw die één jaar jonger is dan Saskia. Ze vinden elkaar wel leuk en praten veel over gevoelens en ook daar komt Saskia weer naar boven. Ze is nog steeds kwijt en niemand weet wat er met haar aan de hand is en waar Saskia zich op dat moment bevindt.

Na een tijdje meldt iemand zich bij Rex thuis: een Frans sprekende man die beweert dat hij Raymond Lemorne heet. Hij vertelt aan Rex dat hij meer weet over de verdwijning van Saskia en hij vraagt of Rex mee wil gaan, zodat hij aan Rex uit kan leggen wat er is gebeurd. Dan krijgt Rex te horen dat Saskia dood is en dat hij de rest alleen te weten krijgt als hij hetzelfde ondergaat. Omdat Rex graag wil weten wat er is gebeurd besluit hij om mee te gaan, want hij wil tenslotte heel graag weten wat er is gebeurd.

Bij het TOTAL-benzinestation blijkt dat Saskia daar in de auto is gegaan. Meer krijgt Rex niet te weten, want hij krijgt een slaapmiddel en wordt een tijd later ergens alleen wakker. Het blijkt dat hij ergens alleen onder de grond op een matras ligt. En dan beseft hij het zich: Saskia is levend begraven.

Lieneke hoort verder helemaal niks meer van Rex en voor iedereen zijn Rex en Saskia voor altijd verdwenen.

Uiteindelijk blijkt dat Lemorne de ontvoerder en moordenaar is. Hij probeerde al een tijdje vrouwen te kidnappen en heeft op allerlei manieren geprobeerd om vrouwen mee te krijgen. Op een dag kwam hij bij het TOTAL-tankstation en daar zag hij Saskia: een vrouw die hem aan zijn dochter deed denken. Nadat ze wat gepraat hadden over geld wisselen zag Saskia zijn sleutelhanger van zijn autosleutels en ze vond deze zo mooi dat ze er ook eentje wilde hebben.

Lemorne beweerde dat hij handelde in zulke sleutelhangers en vroeg of ze mee naar zijn auto wilde om er eentje van hem over te nemen. Toen ze bij zijn auto was kreeg ze een klap waardoor ze op de achterbank viel en gelijk meegenomen kon worden.

Bron: http://www.scholieren.com/boek/484/het-gouden-ei/zekerwetengoed

 

Schrijfwijze

Tim Krabbé heeft in mijn ogen een hele leuke manier van schrijven. Het leest heel makkelijk weg, maar er kunnen ook zinnen instaan die je nog een paar keer moet nalezen om het echt te kunnen begrijpen. Soms beschrijft hij een gedachtegang van een van de hoofdpersonen. Pas een halve bladzijde verder begrijp je dan waar dat nou eigenlijk over ging.

 

Plaats

Het verhaal speelt zich vooral af in Frankrijk in de omgeving van Lyon, waar Rex Hofman en Saskia Ehlvest hun vakantiebestemming hadden gevonden. Later in het verhaal verplaatst het zich naar een gebied in Italië waar Rex Hofman op vakantie is met zijn nieuwe vriendin Lieneke. Ook speelt het verhaal zich nog even af in Buitenveldert, maar dat vindt pas plaats in het slot van het verhaal.

 

Tijd

Het verhaal speelt zich op het begin af met Rex en Saskia, maar wanneer Saskia verdwijnt komt er een aparte wending in het verhaal. Een nieuw hoofdstuk begint en de verdwijning is opeens acht jaar geleden gebeurd. Rex bevindt zich dan in een compleet andere situatie, met een andere ingeving over de gebeurtenis. In het daaropvolgende hoofdstuk wordt er geschreven over de kant van een Fransman genaamd Lemorne. Dat gedeelte van het verhaal vindt nog voor de verdwijning van Saskia plaats. Het wordt dus niet in een chronologische volgorde verteld.

Het boekverslag gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen
Gids Eindexamens

Alles wat je moet weten over de eindexamens

 

Personages:

Rex Hofman: Dit is de absolute hoofdrolspeler van het verhaal. Dit is een man van middelbare leeftijd met doorzettingsvermogen. Hij komt niet erg slim en niet zo spraakzaam over. Hij denkt goed voor hij ergens aan begint en geeft veel om andere mensen.

Saskia Ehlvest: Dit is de vrouw van de verdwijning. Zij is iemand die houdt van de kleine dingetjes. Zo heeft zo onderweg naar de vakantiebestemming van Rex en haar al drie muntjes begraven en allemaal kleine dingetjes gekocht. Ze is, zoals Rex haar beschrijft, slim en sexy. Ondanks dat zij maar één hoofdstuk echt actief is in het verhaal, komt ze wel in elk hoofdstuk aan bod.

Lieneke: Dit is na de verdwijning, die acht jaar geleden plaatsvond de nieuwe vriendin en later verloofde van Rex. Zij is iemand die iedereen kent en overal een goeie indruk op achterlaat. Saskia is iemand die graag leest en goed is in denkspelletjes. Maar net als Rex is zij iemand met een doorzettingsvermogen, dit blijkt uit een potje badminton waar zij er alles aan doet om als winnaar uit de bus te komen. Ook blijkt zij erg sportief te zijn aangezien ze beter was dan Rex.

Raymond Lemorne: Hij is een Franse scheikundeleraar met een vrouw en twee dochters. Als je voor het eerst over hem leest is hij zestien jaar en had toen al dezelfde trekjes die hij later ook zou vertonen. Wanneer iets in zijn gedachten kwam moest hij het ook doen. Toen hij zestien was, was dat voor hem een sprong van een balkon. Hij had het van te voren al bedacht en hij had zeker anderhalf uur op de balustrade gezeten, maar hij sprong toch. Dankzij de sprong had hij zes weken in het ziekenhuis gelegen. Lemorne komt over als een kille man, die alles wat hij doet goed heeft doordacht. Hij wil niet voor verrassingen komen te staan en hij heeft alles vooraf geoefend. Ook is hij erg slim, dit is te zien aan de ideeën die hij heeft.

 

Vertelwijze:

Het perspectief wordt weergeven vanuit twee oogpunten, namelijk die van de kille moordenaar, Lemorne en die van Rex, het slachtoffer. Het verhaal wordt overigens vertelt vanuit Rex, maar alleen in het hoofdstuk waar Lemorne de hoofdrolspeler is wordt het vanuit zijn perspectief verteld.

 

Eigen mening:

Ik vond het een leuk boek. Normaal doe ik er toch wel een kleine twee weken over om een boek uit te lezen, maar in dit geval had ik het boek dezelfde dag dat ik het kreeg al uit. Het leest lekker weg en er wordt op een, in mijn ogen, leuke manier de spanning opgebouwd. Je voelt dat er elk moment iets slechts kan gaan gebeuren, maar dat wordt steeds uitgesteld, of het gebeurt iets later. Als het dan toch gebeurd is het een raar gevoel, maar op datzelfde moment wordt de spanning alweer opgebouwd naar iets anders. Het boek is verdeeld in vijf hoofdstukken en pas na een bladzijde of tien krijg je het idee waar het over gaat in dat hoofdstuk.

Het boek is ook erg aantrekkelijk doordat het een realistisch verhaal is. Het meisje raakt verdwaald en de jongen laat het uiteindelijk toch wel achter zich, maar zodra de verdwijning kan worden opgelost grijp hij zijn kans. Met die gegrepen kans verkoos hij   de oplossing van de verdwijning boven zijn eigen leven.

Verder is het een relatief dun boek en voor een niet-lezer is dat natuurlijk een fantastische oplossing om toch een boek te gaan lezen. Dit boek heeft er voor mij overigens voor gezorgd dat ik eigenlijk nog wel een boek wil gaan lezen, dus het is in mijn ogen kortweg gezegd een topboek.

 

Verwerkingsopdracht

Schrijf een fragment vanuit een ander perspectief

(Laatste fragment wanneer Lemorne, Rex in de auto heeft).

“Daar gaan we dan”, dacht Lemorne. De paar uur durende reis van Buitenveldert naar Lyon ging een stille tocht worden. Lemorne had het al zo vaak geoefend, het was een koud kunstje voor hem geworden om volkomen onbekenden in de auto te krijgen. Het was nu acht jaar geleden sinds hij zijn laatste stap had volbracht. Nu stond hetzelfde lot te wachten voor Rex, en hij wist dat hij zou slagen. Hij was kalm en keek nog maar eens op zijn hartslagmeter. “70, zoals gewoonlijk.” dacht Lemorne. Na jarenlange oefening heeft hij alles onder controle.

Onderweg werd er niet gesproken, het enige geluid werd gemaakt door Lemorne die af en toe op een penny wafel kauwde. Er was alleen beweging te zien in zijn lippen en zijn kaken, de rest bleef onbewogen. De snelheidsmeter bleef hangen op 140 en de auto’s die werden gepasseerd leken stil te staan. Met zijn kille blik keek hij in zijn spiegel, waar hij even een moment oogcontact had met zijn volgende slachtoffer. Beiden wisten ze wat er ging gebeuren, alleen Lemorne wist hoe dat ging gebeuren.

Het begon te schemeren en Lemorne liet zijn gedachten afdwalen. Hij vroeg zich af of de schemering nou bij de middag of de avond behoorde. Na een paar minuten te hebben nagedacht kwam hij tot de conclusie dat schemering, met al zijn mooie kleuren, een speciaal moment van de dag was. Een moment dat niet bij de avond en niet bij de middag hoorde. Het had iets mysterieus vond hij.

Aangekomen bij Lyon was het donker en Lemorne begon te vertellen: “Hier, drink dit.”

“Wat is het?”

“Een slaapmiddel, het werkt na vijftien minuten. In die tijd vertel ik je alles over Saskia.”

“Oké”, zegt Rex met een zekere blik en hij dronk het goedje op.

Lemorne begon zijn verhaal en Rex luisterde geduldig. Het was een gesprek met eenrichtingsverkeer, Lermone vertelde en Rex luisterde. Rex keek de moordenaar van zijn toenmalige vriendin vragend aan. Lemorne vertelde alles zonder enige emotie en bleef doorpraten alsof het gister was gebeurd. Systematisch noemde hij de tijden en beschreef hij zijn voorgaande ‘training’. Toen hij de laatste woorden van zijn verhaal uitsprak viel er een doodse stilte. Rex viel in slaap.

Lemorne begon zijn verhaal en Rex luisterde geduldig. Het was een gesprek met eenrichtingsverkeer, Lermone vertelde en Rex luisterde. Rex keek de moordenaar van zijn toenmalige vriendin vragend aan. Lemorne vertelde alles zonder enige emotie en bleef doorpraten alsof het gister was gebeurd. Systematisch noemde hij de tijden en beschreef hij zijn voorgaande ‘training’. Toen hij de laatste woorden van zijn verhaal uitsprak viel er een doodse stilte. Rex viel in slaap.

“Het werk kan nu echt beginnen” dacht Lemorne. Hij had getest hoe lang iemand in slaap blijft van het middeltje, hij had alle benodigdheden om zijn werk en daarbij zijn laatste stap af te ronden. De Fransman zou hetzelfde doen met Rex, als wat hij acht jaar geleden met Saskia had gedaan. Hij pakte een soort rolwagen waar hij Rex opzette. Vervolgens liep hij een kwartier lang naar het oosten, precies zoals hij bedacht had. Daar lag afgelegen een kist klaar waar hij Rex voorzichtig inlegde. Hij schoof de kist voorzichtig in een gat die hij van te voren al had gegraven. Met de schep die al klaarlag begon hij nu het gat, waar Rex in lag, dicht te gooien.

Nog een keer keek Lemorne goed om zich heen om vervolgens terug naar huis te keren. Het eten stond bijna klaar en zijn leven ging immers gewoon weer verder. Voor Rex was dit anders, zijn nachtmerrie over Het Gouden Ei is nu realiteit geworden.

 

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Het gouden ei door Tim Krabbé"