Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Het gouden ei door Tim Krabbé

Beoordeling 5.4
Foto van een scholier
Boekcover Het gouden ei
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 4e klas vmbo | 1996 woorden
  • 12 februari 2014
  • 10 keer beoordeeld
Cijfer 5.4
10 keer beoordeeld

Boekcover Het gouden ei
Shadow

Rex pakte het polaroid-toestel uit Saskia’s mand en maakte een foto van het benzinestation. Een grapje voor zometeen, maar hij zag ook de blikken al voor zich die kennissen, Saskia en hijzelf elkaar nog jaren later zouden toewerpen als ze het onderschrift in het album zagen: TOTAL-tankstation met daarin Saskia, enkele minuten voordat zij voor het eerst op de Aut…

Rex pakte het polaroid-toestel uit Saskia’s mand en maakte een foto van het benzinestation. Een grapje voor zometeen, maar hij zag ook de blikken al voor zich die kennissen, …

Rex pakte het polaroid-toestel uit Saskia’s mand en maakte een foto van het benzinestation. Een grapje voor zometeen, maar hij zag ook de blikken al voor zich die kennissen, Saskia en hijzelf elkaar nog jaren later zouden toewerpen als ze het onderschrift in het album zagen: TOTAL-tankstation met daarin Saskia, enkele minuten voordat zij voor het eerst op de Autoroute zal chauffeuren. De foto aan een punt houdend keek hij hoe het TOTAL station en de geparkeerde auto’s, haast of ze even leefden, uit de chemicaliën opdoemden.

Het gouden ei door Tim Krabbé
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

Over het boek:
Titel: Het gouden ei
Auteur: Tim Krabbé
Uitgeverij: Bert Bakker
Illustrator: n.v.t.
Eerste druk: 1984
Bladzijden: 98
Genre: Avonturenroman

1. Over de schrijver

Tim Krabbé is geboren op 13 april 1943. In zijn jeugdjaren waren zijn hobby’s wielrennen en schaken. Hij is heel actief geweest als schaker en heeft er ook verschillende prijzen mee gewonnen. Tim Krabbé heeft psychologie gestudeerd aan de universiteit in Amsterdam. Tim Krabbé is getrouwd geweest en heeft ook een zoon. Tim Krabbé is sinds 1967 zeer actief geweest op het gebied van schrijven. Hij schrijft nu nog steeds boeken. Ook heeft Tim Krabbé gewerkt als journalist. Hij heeft veel verschillende boeken geschreven, namelijk:

  • 1967 - De werkelijke moord op Kitty Duisenberg (roman)
  • 1970 - Flanagan of het einde van een beest (roman)
  • 1972 - Fischer schaak-biografie
  • 1973 - Vijftien goede gedichten (poëzie)
  • 1974 - Schaakkuriosa (schaakboek)
  • 1975 - Red desert penitentiary (novelle)
  • 1977 - Nieuwe schaakkuriosa (schaakboek)
  • 1978 - De stad in het midden (verhalen)
  • 1978 - De Renner (roman)
  • 1980 - Vier wielerverhalen (verhalen)
  • 1984 - 43 Wielerverhalen (verhalen)
  • 1984 - Het Gouden Ei (roman)
  • 1985 - Chess curiosities (schaakboek)
  • 1986 - De man die de Babson task wilde maken (schaakessay)
  • 1989 - De scherprechter van Korfoe (verhaal)
  • 1991 - De matador en andere verhalen (verhalen)
  • 1994 - Vertraging (roman)
  • 1995 - De paardentekenaar (verhalen)
  • 1996 - De verdwenen verdwijning en andere verhalen (verhalen)
  • 1997 - De Grot (roman)
  • 1998 - Mooi verhaal 1998 (verhalen)
  • 2002 - Kathy's dochter (roman)
  • 2004 - Drie Slechte Schaatsers (novelle)
  • 2005 - Een Goede Dag voor de Ezel (roman)
  • 2007 - Marte Jacobs (roman)
  • 2009 - Een tafel vol vlinders (Boekenweekgeschenk)
  • 2012 - Wij zijn maar wij zijn niet geschift (over het bloedbad op de Columbine High School in Columbine, Verenigde Staten) 

2. Samenvatting

Het boek gaat over een Rex en Saskia. Ze hebben elkaar al een tijdje geleden ontmoet, en zijn op weg naar hun vakantiebestemming in Frankrijk.
Halverwege de rit stoppen ze bij een tankstation om even de benen te strekken. Saskia gaat drinken halen en Rex maakt een foto van haar. Hij denkt aan hun vorige vakantie, drie jaar geleden. Toen ze eenmaal weer aan het rijden waren was de benzine op. Saskia heeft toen drie uur in de auto gewacht totdat hij met benzine terug kwam. Ze was helemaal overstuur. Toen ze nog kind was heeft ze een nachtmerrie gehad, waar ze opgesloten zat in een gouden ei. Toen Saskia aan het wachten was in de auto dacht ze weer terug aan die nachtmerrie. In die nachtmerrie zweefde ze in een gouden ei door de ruimte zonder sterren en de enige manier om daar uit te komen was door tegen het andere gouden ei aan te botsen, maar de ruimte was veel te groot.
Ondertussen wacht Rex al erg lang op haar, maar ze komt niet terug. Hij gaat naar de winkel om haar te zoeken. Hij vraagt aan de medewerkers of ze haar hebben gezien, maar ze weten niet waar ze is. Hij besluit om de politie te bellen en het hotel waar ze zouden verblijven, maar niemand kan hem helpen.
Saskia is spoorloos verdwenen.

Raymond Lemorne, de ontvoerder van Saskia, heeft zijn hele leven al gestoorde gedachten. Zo wil hij op zijn zestiende graag weten wat er gebeurt als hij van het balkon van zijn flat springt. Hij heeft zes weken in het ziekenhuis gelegen. Eenentwintig jaar later is hij scheikundeleraar geworden, is hij getrouwd en heeft hij twee kinderen. Op een dag komt er weer een gestoorde gedachte in hem naar boven. Nadat hij eerst een kind van de verdrinkingsdood heeft gered, vraagt hij zich af of hij een misdaad zou kunnen plegen. Vanaf dat moment begint hij met de voorbereidingen voor de perfecte misdaad, iemand levend te begraven. Hij doet er alles aan om het voor elkaar te krijgen. Hij zegt tegen zijn gezin dat hij het vakantiehuisje gaat opknappen. Dit doet hij natuurlijk niet. Hij maakt hij alles gereed voor de perfecte misdaad. Hij bedenkt een plan om iemand bij een benzinestation mee te lokken. Hij vraagt een vrouw, terwijl hij zijn arm in een mitella houdt, of ze hem kan helpen met zijn aanhangwagen. Hij wil hem zogenaamd aan zijn auto gekoppeld hebben. De eerste pogingen mislukken, omdat geen enkele vrouw zijn auto in durft te stappen, ze vinden het eng om bij een vreemde man in de auto te stappen. De volgende poging lukt wel, een meisje (Saskia) vraagt aan hem of ze ook zo’n sleutelhanger van hem kan kopen met de letter R eraan. Aan de sleutelbos van Lemorne hangt namelijk een grote letter R. Ze is er heel geïnteresseerd in en vraagt hem of ze er eentje kan kopen. Ze wil hem kopen voor Rex, omdat ze zoveel van hem houdt. Ze loopt mee naar zijn auto. Toen Saskia eenmaal in de auto zat, bedwelmt Lemorne haar en rijdt met haar weg. Er waren 2 kampeerders die voor zijn huisje zaten. Hij heeft hen dood geschoten omdat ze voor zijn vakantiehuisje kampeerden. 

Het boekverslag gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen
Gids Eindexamens

Alles wat je moet weten over de eindexamens

Rex is samen met Lieneke, zijn nieuwe vriendin, acht jaar later op vakantie in Italië, en vraagt haar ten huwelijk. Hij wil eerlijk tegen Lieneke vertellen hoe hij over Saskia denkt. Lieneke merkt die nacht dat Rex een nachtmerrie heeft over het gouden ei.
Als Rex terug is van deze vakantie start hij een opsporingscampagne. Hij roept in advertenties mensen op die Saskia toen misschien hebben gezien. Hij krijgt verschillende reacties maar geen een is nuttig. Later belt Lieneke op, ze is bedroefd> Ze hebben elkaar na de vakantie zo weinig gezien. Na een aantal dagen meld een Franse man zich (Raymond Lemorne). Rex herkent deze man, hij was de man met de mitella bij het tankstation acht jaar geleden. Lemorne wil hem wel vertellen wat er met Saskia is gebeurd, maar alleen als Rex hetzelde meemaakt als zij. Rex zal er alles aan doen om te weten te komen wat er met Saskia is gebeurd, en gaat met Lemorne mee, terwijl hij weet dat hij dan dood zal gaan. Lemorne neemt hem mee naar het tankstation en laat hem koffie met een slaapmiddel drinken. Dan vertelt hij wat er is gebeurd. Als Rex wakker wordt, ligt hij op een matras in een doodskist en weet hij dat hij levend is begraven. Rex voelt zich angstig en eenzaam, dit heeft Saskia dus meegemaakt, dit is wat zij heeft gevoeld al die tijd.
Lieneke zoekt Rex, maar van hem en Saskia is niets meer vernomen.


3. Personen

Rex Hofman (hoofdpersoon): Hij is medewerker bij een populair tijdschrift en heeft een goede relatie met zijn vriendin Saskia. Zijn latere relatie met Lieneke loopt stuk. Hij is een rustige man en stel zichzelf steeds situaties voor zodat hij weet wat hij op dat moment moet doen.
Raymond Lemorne: Op het eerste gezicht een nette man. Hij is getrouwd en heeft twee kinderen. Wat verder in het boek is hij scheikundeleraar. Maar hij is geobsedeerd door het plegen van een perfecte moord, hij is volkomen gek. 
Saskia Ehlvest: ze is een lieve, gezellige en vlotte vrouw en heeft een hele goede relatie met Rex. Ze heeft last van claustrofobie en is snel bang. 
Lieneke: zij is de toekomstige vrouw van Rex. Ze komt over als een serieuze, rustige en verstandige vrouw. Maar een klein deel van het boek gaat over haar, veel weet je dus niet over haar.

4. Tijd

In dit boek zitten flashbacks en flashforwards. Dit is noodzakelijk om de verdwijning en de motieven van de moordenaar. Ook word hier gebruik van gemaakt omdat het nodig is om de reactie van Rex uit te leggen. 
De totale vertelde tijd is 33 jaar. Het verhaal is totaal niet chronologisch en start in de zomer van 1975.

5. Plaatsen

Het verhaal begint in Frankrijk, dicht bij een Total-tankstation, en speelt zich op verschillende plaatsen af. Het tankstation is een belangrijke plek, want Saskia is daar ontvoerd. In het tweede hoofdstuk zijn Rex en Lieneke op vakantie in Marina di Camerote. Ze zijn daar 8 jaar na de ontvoering van Saskia. In hoofdstuk 3 komt de ontvoerder het verhaal in. En hoofdstuk 4 speelt zich af in Amsterdam, bij de woning (flat) van Rex. Het laatste hoofdstuk gaat voornamelijk over Lieneke. In dit hoofdstuk kom je ook te weten wat er met Rex uiteindelijk gebeurd.

6. Thema’s

De thema’s in dit boek zijn liefde, verdwijning, angst, vakantie, dood, eenzaamheid en om niet te vergeten claustrofobie.
Ik heb het thema liefde gekozen omdat Rex na 8 jaar nog steeds aan Saskia denkt en van haar houdt. De verdwijning omdat het verhaal gaat over Saskia die ontvoerd wordt. Het thema ‘vakantie’ heb ik gekozen omdat Rex samen met Saskia op vakantie gaat. Het thema dood heb ik gekozen omdat Saskia en Rex aan het eind van het verhaal allebei leven zijn begraven. En om niet te vergeten het thema claustrofobie heb ik gekozen omdat Saskia en Rex allebei dezelfde droom krijgen over een gouden ei waar ze voor eeuwig vast zitten. Dat geeft ze een gevoel van angst. Vandaar dat ik het thema angst heb gekozen. En dan ook het thema eenzaamheid. Ik heb dit thema gekozen omdat je aan het eind van het verhaal ziet hoe eenzaam Rex is, op dat moment beseft hij pas wat Saskia had meegemaakt. Hoe eenzaam zou zij zich wel niet hebben gevoeld?

7. Titelverklaring

De titel ‘Het Gouden Ei’ komt van een nachtmerrie van Saskia af. Toen ze klein was had ze gedroomd dat ze opgesloten zat in een gouden ei, dat door de ruimte vloog. Er was helemaal niks in de ruimte. Het was pikdonker en er waren geen sterren. In haar droom zat ze eeuwig vast in het gouden ei in de ruimte en kon er nooit meer uit komen.

8. Perspectief

Je leest het verhaal vanuit de ogen van de schrijver. In het begin van het boek zie je het verhaal vanuit Rex zijn ogen. Wat verder in het boek lees j het verhaal vanuit Raymond Lemorne’s ogen. In het vierde hoofdstuk lees je het verhaal weer door de ogen van Rex, en in het laatste hoofdstuk lees je het vanuit de mensne om Rex heen, zoals de politie en Lieneke. Tijdens het lezen van dit boek vraag je jezelf maar één ding af, en dat is: ‘waar is Saskia?’ Rex wil namelijk heel graag weten wat er met Saskia gebeurd is. Hij heeft er alles voor over om dat te weten te komen.
Het boek heeft een gesloten eind. Rex maakt zelf mee wat er met Saskia is gebeurd. Om dat te weten te komen moest hij hetzelfde meemaken als wat er met Saskia gebeurd is. Rex is net als Saskia op het eind van het verhaal dus overleden.

9. Eigen mening

Ik vind het een erg mooi boek. Ik vond het in het begin makkelijk te lezen en ik begreep het erg goed. Halverwege het verhaal begreep ik iets niet meer. Lemorne kwam ineens het verhaal in, ik wist niet wie hij was en heb het even gegoogled. Hij bleek de ontvoerder te zijn. Toen ik dat wist heb ik met erg veel plezier het boek verder gelezen. Het was een leuke ervaring om ook de film ervan te kijken. Het boek is ontzettend spannend, omdat je niet weet waar Saskia is en wat er uiteindelijk met Rex gaat gebeuren. Ook vind ik het erg fijn om boeken met een gesloten eind te lezen, zoals dit boek. Gelukkig heeft het boek niet erg veel bladzijdes, dit vind ik ook fijner.

Ik vind het een erg mooi boek. Ik vond het in het begin makkelijk te lezen en ik begreep het erg goed. Halverwege het verhaal begreep ik iets niet meer. Lemorne kwam ineens het verhaal in, ik wist niet wie hij was en heb het even gegoogled. Hij bleek de ontvoerder te zijn. Toen ik dat wist heb ik met erg veel plezier het boek verder gelezen. Het was een leuke ervaring om ook de film ervan te kijken. Het boek is ontzettend spannend, omdat je niet weet waar Saskia is en wat er uiteindelijk met Rex gaat gebeuren. Ook vind ik het erg fijn om boeken met een gesloten eind te lezen, zoals dit boek. Gelukkig heeft het boek niet erg veel bladzijdes, dit vind ik ook fijner.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Het gouden ei door Tim Krabbé"