Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Het gouden ei door Tim Krabbé

Beoordeling 4.6
Foto van Lisa
Boekcover Het gouden ei
Shadow
  • Boekverslag door Lisa
  • 4e klas havo | 3886 woorden
  • 28 december 2017
  • 5 keer beoordeeld
Cijfer 4.6
5 keer beoordeeld

Boekcover Het gouden ei
Shadow

Rex pakte het polaroid-toestel uit Saskia’s mand en maakte een foto van het benzinestation. Een grapje voor zometeen, maar hij zag ook de blikken al voor zich die kennissen, Saskia en hijzelf elkaar nog jaren later zouden toewerpen als ze het onderschrift in het album zagen: TOTAL-tankstation met daarin Saskia, enkele minuten voordat zij voor het eerst op de Aut…

Rex pakte het polaroid-toestel uit Saskia’s mand en maakte een foto van het benzinestation. Een grapje voor zometeen, maar hij zag ook de blikken al voor zich die kennissen, …

Rex pakte het polaroid-toestel uit Saskia’s mand en maakte een foto van het benzinestation. Een grapje voor zometeen, maar hij zag ook de blikken al voor zich die kennissen, Saskia en hijzelf elkaar nog jaren later zouden toewerpen als ze het onderschrift in het album zagen: TOTAL-tankstation met daarin Saskia, enkele minuten voordat zij voor het eerst op de Autoroute zal chauffeuren. De foto aan een punt houdend keek hij hoe het TOTAL station en de geparkeerde auto’s, haast of ze even leefden, uit de chemicaliën opdoemden.

Het gouden ei door Tim Krabbé
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

Inhoudsopgave

 

  • Onderdeel A >> verwachting en eerste reactie
  • Onderdeel B >> samenvatting
  • Onderdeel C >> analyse
  • Onderdeel D >> eigen mening

Onderdeel A verwachting en eerste reactie

Ik heb dit boek niet gekozen, we hebben het eerste boek klassikaal gelezen. In dit geval is het ons gegeven en niet aangeraden omdat we het van de docent gekregen hebben.

Het boek is in 1988 door George Sluizer verfilmd als Spoorloos. In 1993 heeft dezelfde regisseur er ook een Engelse verfilming van gemaakt met als titel The Vanishing. Ik heb de verfilming nog niet gezien terwijl ik dit schrijf maar misschien dat ik deze binnenkort een keertje kijk.

Ik heb nog nooit een boek gelezen van Tim Krabbé, ik had zelfs nog nooit van Krabbé gehoord.

Het onderwerp sprak me wel aan. Het is geen boek dat ik zelf had gekozen. Ik kijk heel vaak naar de titel en de kaft en als deze me al niet  aanspreken dan pak ik het boek al niet van het schap.

De versie die wij hebben gekregen vond ik absoluut niet mooi. Het was grijs en slecht gekopiëerd en sprak mij absoluut niet aan. Op de achterkant die op de voorkant stond stond niets dat mij aansprak.

 

 

Reactie op hoofdstuk 1

Ik weet niet zo goed hoe ik op hoofdstuk 1 moet reageren, het was een verwarrend hoofdstuk. Saskia en Rex gaan samen op vakantie, Saskia verdwijnt, de politie doet helemaal niets omdat ze nog niet lang genoeg weg is. Waar kan ze zijn? Na het lezen van dit hoofdstuk had ik zo ontzettend veel vragen en moest ik wel doorlezen. Ik ben blij dat ik na dit hoofdstuk het boek alsnog heb uitgelezen, ik moest en zou weten wat er gebeurd was met Saskia.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Onderdeel B Samenvatting

 

Bron tekst: Uittrekselpocket Nederlands, 2e druk, 1987

Bron artikel: Walvaboek

 

 

H1. Rex Hofman en zijn vriendin Saskia Ehlvest zijn op weg naar hun vakantiebestemming aan de Middellandse Zee. Ze zullen overnachten in Nuits St. Georges, niet ver van Dijon. De stemming is wat geprikkeld als ze stoppen bij een TOTAL-tankstation aan de Autoroute. Ze verzoenen zich met elkaar en besluiten dat Saskia verder zal rijden. Ze leggen samen een muntje, zoals ze dat al enige keren eerder hebben gedaan. Saskia krijgt de autosleuteltjes en gaat eerst even een koel drankje halen voor zichzelf en haar vriend. Rex huppelt wat rondjes over het veld en gaat weer zitten. Op een ochtend heeft hij een rijksdaalder uit Saskia's portemonnee genomen en op een andere keer heeft hij zijn vriendin, zonder dat het nodig was, een citaat voor laten lezen. Hij ziet dit als martelingen, maar begrijpt niet waarom hij dit gedaan heeft.

 

'Saskia was de enige met wie hij er werkelijk naar had verlangd één te zijn - uitte hij met die martelingen zijn machteloosheid dat dat zelfs met haar niet kon?'

Rex maakt met het polaroidtoestel uit Saskia's mand een foto van het benzinestation. Saskia is altijd bang dat ze zonder benzine zullen komen te staan. Ze heeft dit een keer meegemaakt in Italië. Rex heeft haar een poosje alleen gelaten om benzine te halen; toen hij terug kwam, was ze totaal overstuur. Ze was even eenzaam geweest als in haar nachtmerrie van het Gouden Ei. Toen ze klein was had ze eens gedroomd dat ze opgesloten zat in een gouden ei en zo door het heelal vloog. Ze zou er altijd in moeten blijven. Er was maar één hoop. Er vloog nog zo'n Gouden Ei door de ruimte. Als ze tegen elkaar botsten, zouden ze allebei vernietigd zijn en dan was het afgelopen.

 

Saskia blijft lang weg en Rex gaat eens in de servicewinkel kijken. Hij zoekt overal, maar kan haar nergens vinden. Hij laat de kassière een foto van Saskia zien en die herkent haar meteen, maar weet ook niet waar ze naar toe is gegaan. Rex gaat op een open plek voor de kassa staan en houdt de foto omhoog. Niemand reageert, alleen de chef van het TOTAL-station biedt enige hulp. De politie komt niet. Rex denkt dat het aannemelijk is, dat Saskia in een auto is gesleurd of gelokt. Ze is waarschijnlijk ontvoerd en verkracht. Rex blijft die nacht in zijn auto zitten.

'Het was alsof hij voelde wat zij nu voelde, de angst en de eenzaamheid van het Gouden Ei en alsof daarmee zijn wens eindelijk in vervulling was gegaan: één met haar worden.'

 

H2. Rex en Lieneke brengen hun vakantie door in Marina di Camerota aan de Golf van Policastro (Italië).  

 

Ze zijn in een huisje dat behoort tot het bezit van de familie van Lieneke. Ze beschikken ook over een rubberboot met bijbehorende oplegger. In het enige café van Camerota staat een video-kast, die Rex de gelegenheid biedt zijn persoonlijk record op te voeren.

Op het strand verschijnen ook regelmatig drie Fransen: twee mannen en een Vietnamees meisje. Het zijn musici van de punk-rockgroep 'Far Out' uit Lille. Rex en Lieneke spelen een badmintonwedstrijd tegen de Fransen: Frankrijk-Nederland. Na een zeer spannende match winnen de Nederlanders. Rex had zich voorgenomen met Lieneke te trouwen, als ze zouden winnen. Bij het eten vraagt hij haar ten huwelijk. Lieneke begint over Saskia.

Het boekverslag gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen
Gids Eindexamens

Alles wat je moet weten over de eindexamens

 

Rex hoopt niet dat ze terug komt en als ze terug komt, zal hij toch bij Lieneke blijven. 's Nachts heeft hij een afschuwelijke nachtmerrie. Hij kreunt en stamelt de woorden: 'Het gouden ei!'

 

H3. Als Raymond Lemorne zestien jaar is, logeert hij bij een oom en tante in Dijon. Hij springt van de balustrade en belandt met een gebroken been en een dubbele armbreuk in het ziekenhuis. Eenentwintig jaar later is hij scheikundeleraar. Hij is getrouwd, woont in Autun en heeft twee dochters. Op een zondag maakt hij met zijn gezin een uitstapje naar het Canal de Bourgogne.

 

Er drijft een kind in het kanaal en Lemorne redt het. Na deze menslievende daad vraagt hij zich af of hij ook in staat is een misdaad te plegen.

Drie jaar lang denkt hij erover na. Hij maakt zelf chloroform en brengt deze naar zijn weekendhuisje. Dit huisje knapt hij zelf op en daarom heeft hij een imperiaal en een aanhangwagentje aangeschaft om zijn materiaal te vervoeren. Zijn gezin komt kijken en vindt dat 'papa niet goed snik is geworden met zijn krot.' Een gil van één van de dochters wordt niet door de naburige boer gehoord. Lemorne koopt een pistool, dat hij bij de fles chloroform legt. Zijn slachtoffer zal een meisje zijn en hij houdt zich uitgebreid met het probleem van de ontvoering bezig. Hoe moet dat? Hij neemt proeven en schaft zich een abonnement op de Autoroute aan. Hij zal iemand vragen hem te helpen bij het aankoppelen van zijn aanhangwagentje.

 

Met zijn verjaardag krijgt hij van zijn dochter een sleutelhanger met een metalen R eraan. In een apotheek koopt hij een mitella.

 

Als twee Duitse lifters hun tentje opzetten bij zijn huisje schiet Lemorne hen dood. De lichamen en de tent dumpt hij in een ravijntje. Hij experimenteert bij benzinestations langs de Autoroute. Zo ontmoet hij een Nederlands meisje dat op zijn dochter lijkt. Ze vraagt hem een franc om te wisselen. Als dit niet lukt, loopt ze naar de kassa en wisselt daar. Ze koopt een blikje Fanta en een blikje bier. Dan ziet ze de autosleutelhanger van Lemorne met de R. Ze vraagt waar ze er zo een kan kopen. Lemorne zegt dat hij er vertegenwoordiger in is. Het meisje wil er een met een R kopen. Ze gaan naar de auto en Lemorne vraagt haar even in te stappen. Hij bedwelmt haar met chloroform, daarna rijdt hij het parkeerterrein af, de Autoroute du Soleil op.

H4. Het gebeuren in dit hoofdstuk speelt zich acht jaar later af. Rex woont in een flatgebouw aan de rand van Buitenveldert te Amsterdam. Hij is medewerker van een populairwetenschappelijk jeugdtijdschrift, waarvoor hij een artikel schrijft over de negentiende-eeuwse Duitse wiskundige Cantor.

 

Rex gaat regelmatig naar zijn postbus om te zien of er reacties zijn gekomen op zijn Franse advertentiecampagne. Hij hoopt dat er nog iemand is die inlichtingen over Saskia kan verstrekken. De terugrit met Lieneke is nogal droevig geweest. Sindsdien hebben ze elkaar niet meer gezien, tot ze elkaar in de Universiteitsbibliotheek tegenkomen. Ze maken een afspraak, hebben een lang gesprek en slapen met elkaar. De volgende ochtend drinken ze koffie in een koffiebar. Rex koopt een krant, waarin het verhaal over zijn reclamecampagne staat plus een foto van Saskia. Hij laat het artikel aan Lieneke lezen en vindt het ineens nogal lomp van zichzelf. Ze nemen afscheid van elkaar. De volgende ochtend schrijft hij een brief aan Lieneke, vol melancholie zonder haar iets concreets voor te stellen.

 

Er komt een vijftigjarige heer met kort grijsblond haar naar hem toe. Rex herkent hem als 'de man met de mitella'. Hij heeft hem acht jaar geleden niet langer dan een paar seconden gezien. De punt van zijn mitella is op de polaroidfoto te zien.

Lemorne heeft de advertentie gelezen en wil in zijn auto met Rex praten. Hij bevestigt dat Saskia dood is en houdt het bosje sleutels omhoog. Hij zal vertellen wat er gebeurd is door Rex hetzelfde te laten ondergaan. Dan moet hij meegaan naar Frankrijk. Omdat Rex per sé wil weten wat er met Saskia is gebeurd, gaat hij op het aanbod in. Als ze bij de TOTAL-pomp zijn, gebiedt Lemorne Rex een slaapmiddel te drinken. Als het bekertje leeg is, vertelt de Fransman wat er met Saskia is gebeurd vanaf het moment dat ze om wisselgeld vroeg. Rex kijkt bij de paal of de muntjes er nog zijn. Nadat hij ze gevonden heeft, dekt hij ze weer met een steen af.

Als Rex ontwaakt uit zijn slaap, ligt hij in een kist, levend begraven.

 

H5. Lieneke ontvangt de brief van Rex en gaat een week later naar zijn huis. Ze waarschuwt zijn ouders en de politie, als ze merkt dat hij niet thuis is, terwijl zijn auto voor de deur staat.

 

In de kranten staat een paar dagen later zijn foto, naast die van Saskia. Nooit wordt meer iets van hen vernomen.

 

 

 

 

 

 

 

Onderdeel C analyse

 

Bronnen:

https://www.scholieren.com/boekverslag/43553

https://www.scholieren.com/boekverslag/47173

https://www.scholieren.com/boek/484/het-gouden-ei/zekerwetengoed

 

 

  • Titel, thema, motieven
  1. De verklaring van de titel vinden we op blz. 14. Toen Saskia klein was, heeft ze eens gedroomd dat ze opgesloten zat in een gouden ei dat door het heelal vloog. Ze kon niet dood gaan. Er vloog net zo'n gouden ei door de ruimte. Als ze tegen elkaar botsten, zouden ze allebei vernietigd zijn. Dan was het afgelopen, maar het heelal was zo groot. Saskia en Rex komen uiteindelijk ook in een kleine ruimte terecht, waaruit ze nooit verlost zullen worden. Saskia had een voorspellende droom.

De titel is letterlijk bedoeld, de droom van Saskia, die Rex later ook krijgt gaat over een Gouden Ei en daarom heeft Krabbé deze titel ook gekozen voor het boek.

 

  1. Het thema:
  •  Twee jonge Nederlanders worden op een raadselachtige wijze door een geestelijk gestoorde Fransman van het leven beroofd.
  • Moord.
  • Waarom geeft Lemorne toe aan zijn moordgedachten?

 

  1. Enige motieven:

- Verwijdering en verzoening tussen twee mensen die een liefdesrelatie hebben;

- Iemand van wie men houdt 'martelen';

- De voorspellende droom, uiteraard in symbolische vorm;

- De foto die het bewijs net niet levert;

- Opsluiting in een kleine ruimte (het gouden ei op blz. 14, 25 en 44; op het eind van het boek in een kist);

- De sleutelbos en de sleutelhanger symboliseren in dit verhaal de onmogelijkheid om vrij te komen, te ontsnappen.

 

  • Tijd en volgorde

Vertelde tijd: 8 jaar (tussen de verdwijning van Saskia en de verdwijning van Rex, zit 8 jaar).

Verteltijd: 98 bladzijdes, ongeveer 4 tot 5 uur.

 

Het boek is niet chronologisch, In het boek komen flashbacks en flashforwards voor.

Het is echter niet moeilijk om deze uit elkaar te houden, omdat dit steeds

per hoofdstuk gebeurt. De tijd verandert steeds per hoofdstuk.

In hoofdstuk twee heeft Rex alweer een nieuwe vriendin (Lieneke) na

Saskia, terwijl in hoofdstuk drie Lemorne aan het oefenen is om Saskia te ontvoeren.

 

De tijd versnelt af en toe erg, maar het is goed te doen al

die tijdverschillen uit elkaar te houden. "In 1950 was Raymond Lemorne zestien jaar. (…) Het duurde eenentwintig jaar voor er weer iets dergelijks

bij Lemorne opkwam".

- het verhaal speelt zich af op een benzine station.

- 8 jaar later op vakantie met Lieneke.

- 8 jaar terug het vakantie huisje en het benzinestation.

- 8 jaar verder op het kantoor van Rex, benzinestation, vakantiehuisje,

doodskist.

 

  • Setting
  1. Tijd

Het boek begint in 1975 wanneer Rex en Saskia samen op vakantie gaan. Dan verspringt het boek 8 jaar vooruit dan weer terug en dan weer 8 jaar de toekomst in.

Ook wordt er een fragment uit 1950 benoemd, hier is Lemorne nog 16 en springt hij van het balkon af.

 

  1. Ruimte

Wat betreft de ruimte tracht de schrijver tegenstellingen te scheppen: een heerlijk weids en zonnig vakantieoord tegenover een donkere ruimte in een kist. Vrijheid tegenover gevangenschap, contrasten die je in een thriller kunt verwachten.

  • De auto van Rex en Saskia.
  • Het TOTAL-tankstation waar Saskia verdwenen is.
  • Het vakantiehuis van Lemorne.
  • Het vakantieappartement waar Rex en Lieneke verblijven.
  • Het appartement van Rex in Amsterdam.

 

 

  • Vertelinstantie en verhaallijnen

Het verhaal is makkelijk geschreven en het is voor iedereen te begrijpen. Er wordt niks te veel gezegd en er is dan ook geen gebruik gemaakt van details. Als je aan het lezen bent, dan lees je alles zo weg.

 

Doordat er geen details zijn gebruikt wordt er ook geen gebruik gemaakt van verhaalvertragingen. Het verhaal is niet-chronologisch.

 

Er is veel gebruikt gemaakt van spanning. Vanaf hoofdstuk drie weten de lezers meer dan de personages uit het boek en dat maakt het spannend: je wilt dat de personages in het verhaal het ook zo snel mogelijk weten.

 

Het verhaal begon toen de handelingen al begonnen waren. Er is dus gebruik gemaakt van de opening-in-handeling. De personages of de plaatsen werden niet eerst geïntroduceerd. Het boek heeft wel een gesloten einde: alles is duidelijk en het verhaal stopt niet waar het boek doorloopt.

 

Voor het verhaal is een auctoriale verteller gebruikt. Dit wordt ook wel een alwetende verteller genoemd. Niemand uit het verhaal vertelt het verhaal, maar iemand van bovenaf lijkt het verhaal te vertellen. Hierdoor weet je als lezer ook meer dan de personages uit het boek weten.

 

Er zijn in totaal 3 verhaallijnen, het leven van Rex, het leven van Lemorne en op het einde van het boek ook het leven van Lieneke.

Het boek is opgebouwd

 

  • Motto

Dit boek heeft geen motto.

 

  • Figuren/Personages

Rex Hofman:

Rex is een rustige man die veel nadenkt over de dingen in het leven. Hij houdt er veel van geheugen- en woordspelletjes. Hij vindt het ook erg leuk om Saskia te plagen. Aan een aantal dingen van Saskia irriteert hij zich enorm en soms kan hij zich niet goed beheersen. Later heeft hij daar altijd spijt van. Hij bedenkt zich regelmatig hoeveel hij van haar houdt, en kan zich al 4 jaar niet voorstellen dat hij haar echt heeft. Hij heeft het er dan ook erg moeilijk mee dat Saskia opeens verdwenen is. Zelfs als hij een nieuwe vriendin heeft denkt hij nog bijna elke dag aan Saskia. Aan het einde van het boek ontmoet hij Lemorne, die zegt dat hij weet wat er met Saskia is gebeurd. Rex komt dat echter alleen maar te weten als hij het zelfde lot ondergaat als Saskia, en gaat dus uiteindelijk, op de zelfde manier als Saskia dood, hij wordt levend begraven.  Rex verandert niet zoveel in het verhaal. Hij wordt alleen wat serieuzer. Wat uiterlijk betreft weten wij eigenlijk niets over hem.

Zijn verbondenheid met de gebeurtenissen:

  1. Relatie met Saskia.
  2. Ingaan op Lemorne zijn aanbod om Saskia’s dood na te gaan.

 

Saskia Ehlvest:

Saskia is negen jaar jonger dan Rex. Ze heeft last van claustrofobie en Toen ze klein was had ze eens gedroomd dat ze opgesloten zat in een gouden ei dat door het heelal vloog. Alles was zwart, er waren niet eens sterren, ze zou er altijd moeten zitten, en ze kon niet doodgaan. Er was maar één hoop. Er vloog nog zo’n Gouden Ei door de ruimte, als ze tegen elkaar zouden komen, zouden ze allebei vernietigd zijn, dan was het afgelopen. Maar het heelal was zo groot.”

Saskia is een beetje een apart meisje, met vreemde ideeën. Zo wilde ze op alle plekken waar ze met Rex wat moois had meegemaakt een muntje leggen, zo ook op het “beruchte” tankstation.

Vroeg in het verhaal wordt ze al ontvoerd, dus we weten niet zoveel van haar.

 

Raymond Lemorne:

Lemorne (zo wordt hij steeds in het boek genoemd) is een Franse scheikundeleraar. Als we voor het eerst over hem lezen is hij 16 jaar oud en vraagt hij zich af hoe het is om van het balkon af te vallen. Hij is dus een beetje vreemd en doet wat in hem opkomt, wel denkt hij er eerst goed over na. Hij gaat eerst zijn rare stunts analyseren. Hij is dus naar beneden gesprongen om dat uiteindelijk zelf te ervaren. Daarna lag hij 6 weken in het ziekenhuis en ook hier dacht hij weer hard na over zijn sprong. Later redt hij een kind van de verdrinkingsdood, maar terwijl hij dat doet vraagt hij zich af of hij ook een misdaad kan plegen. “Maar zou ik nu ook in staat zijn om een misdaad te plegen?’ Hij stelde zich de gruwelijkste daad voor die hij zo gauw kon verzinnen. Bij hem was het zo dat het krijgen van een gedachten hem verplichtte tot het werkelijk uitvoeren van deze gedachten.

Hij besluit dus om het te proberen. Als scheikundeleraar kon hij makkelijk aan grondstoffen voor chloroform komen. Hij besloot het in het vakantie huisje die zijn vrouw geërfd had allemaal uit te gaan voeren. Hij oefent een paar keer en dan lukt het hem Saskia te ontvoeren. Later geeft hij Rex de kans hetzelfde te ondergaan als Saskia om zo te weten te komen wat er Saskia gebeurd is. Inmiddels is hij dan 49 jaar, getrouwd en heeft dan 2 kinderen. Van zijn uiterlijk zijn we niets te weten gekomen. Hij is psychisch gestoord, door zijn omgang met zijn gedachten.

Zijn verbondenheid met de gebeurtenissen:

  1. Sprong van het balkon.
  2. Het redden van een verdrinkend meisje.

 

 

Lieneke:

Lieneke is de vriendin van Rex. Hij vraagt haar ten huwelijk, maar die avond nog krijgt Rex een nachtmerrie over het Gouden Ei. Deze nachtmerrie heeft Saskia ook gehad en zo weet Rex dat Saskia altijd tussen hen in zal blijven staan. Lieneke respecteert het gemis dat Rex nog steeds heeft bij de gedachten aan Saskia. De enige rol die Lieneke in het verhaal speelt is dat zij de vriendin van Rex is.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Onderdeel D: eigen mening

 

Structuur:

Ik vond de opbouw van het verhaal wel goed. Ik vond het prettig lezen en voor mij was het duidelijk. Ik vond het zeer prettig om te lezen over de manier hoe Lemornes gedachtegangen ontstaan zijn. Het verhaal was naar mijn mening heel overzichtelijk. Je kreeg bij ieder hoofdstuk eigenlijk meer duidelijkheid over de personages en hun verhaal. Waarom ze bepaalde dingen doen zoals ze ze doen, hoe een vorm van gedrag is ontstaan.

Ik vond de opbouw van het verhaal wel goed. Ik vond het prettig lezen en voor mij was het duidelijk. Ik vond het zeer prettig om te lezen over de manier hoe Lemornes gedachtegangen ontstaan zijn. Het verhaal was naar mijn mening heel overzichtelijk. Je kreeg bij ieder hoofdstuk eigenlijk meer duidelijkheid over de personages en hun verhaal. Waarom ze bepaalde dingen doen zoals ze ze doen, hoe een vorm van gedrag is ontstaan.

 

Realisme:

Naar mijn mening reageerden de personen in dit boek zeer realistisch. Bij Lemorne was dit realisme met psychopathische gedachten. Bij Rex waren het voornamelijk wanhopige reacties, hij wilde zo ontzettend graag weten wat er met Saskia gebeurd was dat hij hier zelfs zijn leven voor heeft gegeven.

 

Emotie:

Tijdens het lezen van dit boek voelde ik bijna geen emoties. Ik had een beetje medelijden met Rex toen Saskia verdween maar daar is ook alles mee gezegd.

Ik ben voornamelijk heel erg verward geweest en heb veel vragen gehad tijdens het lezen van het boek, dit was voornamelijk omdat ik niet snapte waarom Lemorne opeens in het verhaal kwam maar die vraag is achteraf beantwoord.

 

Identificatie:

Ik kon me wel een beetje inleven in de personen, in Lemorne minder dan bij Rex. Het was heel gemakkelijk om me Rex in te leven. Nadat zijn verloofde opeens verdwenen is gaat hij haar zoeken. Acht jaar later is ze nog steeds niet terecht en dan staat Lemorne opeens voor zijn neus. Ik was in ieder geval met hem gaan praten alleen had ik het daar denk ik bij gelaten, ik ga liever door met mijn leven en probeer het te verwerken in plaats van mijn leven te geven om te weten wat er met mijn verloofde is gebeurd.

Bij Lemorne vond ik het moeilijker om me in te leven, als hij als 16-jarige besluit om van het balkon te springen omdat hij zich afvraagt hoe dit zal aflopen snap ik niet waarom hij hierin toegeeft. De 2e Wereld Oorlog is net 5 jaar voorbij en in plaats van vrij te gaan genieten van het leven besluit hij om aan gedachten toe te geven die hem zijn leven zouden kunnen kosten. Ik had dit zelf in ieder geval absoluut niet gedaan, het had erger kunnen aflopen, hij had kunnen vallen, het overleven maar ernstig verlamd zijn geraakt en niets tot bijna niets meer kunnen. Als ik het had gedaan had ik het gedaan op een plek waar ik het sowieso niet had overleefd, dan had ik ook niet met mogelijk blijvende schade rondgelopen.

Wanneer hij voor de 2e keer ingaat op zijn vreemde gedachtegang snap ik het al helemaal niet. Hij heeft een ‘perfect’ leventje, hij is getrouwd, heeft 2 kinderen een goede baan, wat wil je nog meer?

Als hij daarna vervolgens besluit om Rex hetzelfde lot aan te bieden als dat van Saskia vind ik het ook vreemd, heeft hij hier weer toegegeven aan zijn psychopathische gedachtegang? Was Saskia niet al genoeg?

 

Spanning:

Ik vond het boek op zich wel spannend, er gebeurde genoeg wat mijn aandacht erbij hield. Alleen het was niet spannend genoeg, ik wilde het boek niet in één keer uitlezen, dit heb ik wel bij andere boeken.

 

Vernieuwing:

Ik vond het grootste gedeelte van dit boek absoluut niet origineel, in zoveel boeken die ik heb gelezen verdwijnt er iemand op reis en dan is de partner verdrietig en wanhopig om hem/haar terug te vinden. Vervolgens krijg je dan een vervolg op het leven van de achtergebleven partner jaren later te zien waarbij hij/zij er eindelijk achter komt wat er gebeurd is met de verdwenen partner.

Maar wat ik wel nog nooit voorbij heb zien komen is dat de dader de achtergebleven partner aanbiedt hem/haar hetzelfde te laten ondergaan als de verdwenen persoon en hier vervolgens gewoon mee wegkomt.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Het gouden ei door Tim Krabbé"

Ook geschreven door Lisa