Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Het gouden ei door Tim Krabbé

Beoordeling 6.1
Foto van een scholier
Boekcover Het gouden ei
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 4e klas havo | 1761 woorden
  • 29 november 2011
  • 6 keer beoordeeld
Cijfer 6.1
6 keer beoordeeld

Boekcover Het gouden ei
Shadow

Rex pakte het polaroid-toestel uit Saskia’s mand en maakte een foto van het benzinestation. Een grapje voor zometeen, maar hij zag ook de blikken al voor zich die kennissen, Saskia en hijzelf elkaar nog jaren later zouden toewerpen als ze het onderschrift in het album zagen: TOTAL-tankstation met daarin Saskia, enkele minuten voordat zij voor het eerst op de Aut…

Rex pakte het polaroid-toestel uit Saskia’s mand en maakte een foto van het benzinestation. Een grapje voor zometeen, maar hij zag ook de blikken al voor zich die kennissen, …

Rex pakte het polaroid-toestel uit Saskia’s mand en maakte een foto van het benzinestation. Een grapje voor zometeen, maar hij zag ook de blikken al voor zich die kennissen, Saskia en hijzelf elkaar nog jaren later zouden toewerpen als ze het onderschrift in het album zagen: TOTAL-tankstation met daarin Saskia, enkele minuten voordat zij voor het eerst op de Autoroute zal chauffeuren. De foto aan een punt houdend keek hij hoe het TOTAL station en de geparkeerde auto’s, haast of ze even leefden, uit de chemicaliën opdoemden.

Het gouden ei door Tim Krabbé
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Zakelijke gegevens

1. De titel: het gouden ei

2. Auteur:
Tim Krabé
Schuilnaam: geen, maar zijn voledige naam is: Hans Maarten Timotheus (Tim) Krabbé

3. Jaar van eerste druk:
juni 1984

4. Indeling:
het boek telt 98 bladzijden. Verdeeld over 5 hoofdstukken.

5. Motto:
geen

6. Genre:
een misdaadroman, waar ook een hoop avontuur in voorkomt.

7. Stroming:
ik vind van wel want in die tijd werden er best wel meisjes ontvoerd maar wat wel gek is, is dat de politie er helemaal niet actief naar opzoek is.

8. Thematiek:

8a onderwerp: een ontvoering

8b motieven:
-Liefde.
-het getal 8
-geweld
-de waarheid
-eenzaamheid
- de sleutel

8c thema:
hoe moeilijk het is liefde waar te maken.

9. Samenvatting:
Rex en zijn vriendin Saskia zijn op weg naar Frankrijk om daar hun vakantie door te brengen. Onderweg stoppen ze bij een Total tankstation. Saskia gaat daar een paar blikjes kopen voor onderweg. Ze loopt naar het tankstation en is vervolgens spoorloos verdwenen. Raymond Lemorne, lijkt een keurige man, maar zijn gedachten zijn vreemd en gevaarlijk. Hij experimenteert als scheikundeleraar niet alleen graag met chemicaliën, maar ook met zijn leven en dat van anderen. Hij vraagt zich af of hij in staat zou zijn om een misdaad te kunnen plegen. Hij bouwt z’n vakantiehuis om en gaat daar zijn proeven voorbereiden. Steeds weer probeert hij vrouwen in zijn auto mee te lokken om ze vervolgens te verdoven en te doden. Elke keer mislukt zijn poging totdat hij Saskia bij het Total tankstation tegenkomt. Acht jaar later trouwt Rex met Lieneke, een vrouw die hij heeft leren kennen vlak na de verdwijning van Saskia. Maar Lieneke merkt dat Rex nog steeds graag wil weten wat er met Saskia gebeurd is. Rex heeft steeds nachtmerries over een gouden ei. Vroeger had Saskia ook dromen over een gouden ei, waarin ze opgesloten was en door het heelal zwierf. Ze kon niet dood gaan en ontsnappen was alleen mogelijk door tegen het enige andere rondzwevende ei aan te botsen. Rex gaat door met advertenties zetten in de krant met daarin de vraag wie informatie heeft over de verdwijning van Saskia. Na enige tijd staat dan toch Raymond Lemorne voor zijn deur. Hij stelt aan Rex voor dat hij aan Rex zal vertellen wat er met Saskia is gebeurd als Rex daarna hetzelfde lot zal ondergaan of hij loopt weg en Rex zal nooit te weten komen wat er met Saskia is gebeurd. Rex kiest voor het eerste voorstel. Raymond vertelt het hele verhaal aan Rex. Daarna drinkt Rex koffie met zwaar verdovende middelen en wordt vervolgens wakker in een kist. Hieruit maakt hij op dat hij levend begraven is. Hetzelfde lot als wat Saskia heeft moeten doorstaan.


Analyse

1. Titelverklaring: in het hele boek staat opgesloten zijn centraal, dit komt ook in de titel voor, zo had Saskia Rex eens van een droom van haar verteld die ze in haar jeugd had gehad. In deze droom zat ze opgesloten in een gouden ei en vloog ze door het heelal, De eenzaamheid in dat gouden ei staat ook centraal, Ook verwijst de eenzaamheid en opgeslotenheid naar het einde als Rex levend word begraven, hij zit dan opgesloten en eenzaam in een doodskist.


2. Toepassing van het motto: een sleutel die saskia meenam naar het bezinestation en later werd die ook door lemorne aan rex laten zien. het getal 8 omdat dat veel in het boek voor kwam. Eenzaamheid omdat alles eigenlijk met eenzaamheid te maken heeft, het leven begraven, saskia die verdwenen is, de droom over het gouden ei. dit belangrijkste motief. Verder de liefde om dat saskie en rex natuurlijk elkaars geliefde warren, geweld omdat lemorne mensen vermoord.

3. Personages en kenmerken:
Hoofdpersonen zijn:
Rex: Iemand die niet erg snel opgeeft, hij was bereid om te sterven voor de waarheid.
Saskia: Wordt beschreven als een vastberaden jonge vrouw die niet houd van risico's.
Lemorne: Een gewone man met een psychologische ziekte hij is nieuwsgierig naar tot wat hij in staat is. ook deze man is er niet een van snel opgeven.
Lieneke: De tweede vriendin van Rex, een vrouw die graag gevoelens deelt met anderen.

4. Perspectief: je ziet het verhaal eigenlijk door 2 mensen, door rex en lemorne. je ziet bij beide hetzelfde verhaal. Maar bij allebei is het verhaal toch heel anders verteld.

5. Tijd:
-Vertelde tijd: Het verhaal speelt zich af tussen 1975 en 1983.
-verteltijd: ongeveer 8 jaar want, Op 28 juli 1975 wordt Saskia ontvoerd door Lemorne.
Na acht jaar, in de zomer van 1983, is dat huwelijk met lieneke. Daarna begint die een zoekactie om Saskia te vinden.

-verhaalinzet: ik denk medias res omdat, het verhaal wordt verteld in de verleden tijd, en er wordt begonnen met die ontvoering. Maar er wordt later weer verteld over die droom van saksia (in een flasback). Over dat gouden ei. En dus begint het verhaal niet vanaf het begin.

6. tijdsverloop: het verhaal wordt verteld in de verleden tijd. De hoofdstukken vormen geen chronologische volgorde, het verhaal bestaat uit meerdere flashbacks die je na een tijdje alles duidelijk maken.

7. ruimte:
- De ontvoering vindt plaats op een TOTAL-benzinestation in Frankrijk.
- Rex en Lieneke zijn op vakantie in in
-Lemorne woont in Autun.
- Rex woont in Amsterdam
Van deze plaatsen is de belangrijkste toch wel het benzinestation want, daar is de ontvoering gebeurt. En het heeft een beetje een ontvoeringsmilieu.

8. open of gesloten eind: Het is een gesloten einde omdat je weet wat er met saskia is gebeurt, en op het einde zijn Saskia en Rex een geworden doordat ze allebei dood zijn gegaan.



Beoordeling


1. praktische beoordeling: Het boek heeft geen moeilijke woorden of zinnen. Het is prima te lezen voor de gemiddelde Nederlander.

2. emotionele argumenten: Ik vond het een spannend omdat de gebeurtenissen elkaar snel opvolgen en het verhaal niet-chronologisch is. Daardoor krijg je steeds meer vragen over het boek, en wil je steeds verder gaan lezen. Het personage lemorne vond ik wel een beetje eng omdat er toch echt van dat soort mensen bestaan.


3. argumenten m.b.t. de werkelijkheid: nee persoonlijk vindt ik totaal van niet, want waarom wordt de dader niet door de politie gevonden. en waarom gaat rex mee, ze is toch al dood. En om nou jezelf vrijwillig daarnaast te gooien heeft weinig zin.

4. argumenten m.b.t. de vorm: Het verhaal van 2 kanten laten zien, hoor en wederhoor eigenlijk. Verder is het boek goed opgebouwd in 5 ongeveer gelijke hoofstukken.

5. argumenten m.b.t de leerzaamheid: op deze vraag weet ik geen antwoord, ik denk dat hij het heeft geschreven om te laten zien dat mensen zoveel van elkaar houden, dat je zelfs voor elkaar dood zou willen gaan.


Informatie over de schrijver

1. Biografische gegevens:
Hans Maarten Timotheus (Tim) Krabbé (Amsterdam, 13 april 1943) is een Nederlands schrijver en schaker. Naast romans schreef hij verschillende boeken over zijn twee grootste passies: schaken en wielrennen. Ook heeft hij verschillende prijzen gewonnen namelijk:
 1963 - PC-Onthooftprijs voor 'De debiele professor'
 1970 - Eervolle vermelding van de jury van de Reina Prinsen Geerligs-prijs voor Flanagan, of het einde van het beest
 1988 - Gouden Kalf voor de verfilming van Het Gouden Ei

 1993 - Diepzee-prijs voor Het Gouden Ei
 1995 - De Gouden Strop voor Vertraging
 2001 - Gouden Kalf voor Martin Koolhoven voor de regie van De grot
 2007 - Max Pam Award voor Marte Jacobs

2. Oeuvre:
 1967 - De werkelijke moord op Kitty Duisenberg (roman)
 1970 - Flanagan of het einde van een beest (roman)
 1972 - Fischer schaak-biografie
 1973 - Vijftien goede gedichten (poëzie)
 1974 - Schaakkuriosa (schaakboek)
 1975 - Red desert penitentiary (novelle)
 1977 - Nieuwe schaakkuriosa (schaakboek)
 1978 - De stad in het midden (verhalen)
 1978 - De Renner (roman)
 1980 - Vier wielerverhalen (verhalen)
 1984 - 43 Wielerverhalen (verhalen)
 1984 - Het Gouden Ei (roman)
 1985 - Chess curiosities (schaakboek)
 1986 - De man die de Babson task wilde maken (schaakessay)

 1989 - De scherprechter van Korfoe (verhaal)
 1991 - De matador en andere verhalen (verhalen)
 1994 - Vertraging (roman)
 1995 - De paardentekenaar (verhalen)
 1996 - De verdwenen verdwijning en andere verhalen (verhalen)
 1997 - De Grot (roman)
 1998 - Mooi verhaal 1998 (verhalen)
 2002 - Kathy's dochter (roman)
 2004 - Drie Slechte Schaatsers (novelle)
 2005 - Een Goede Dag voor de Ezel (roman) (Genomineerd voor de Gouden Doerian)
 2007 - Marte Jacobs (roman)
 2009 - Een tafel vol vlinders (Boekenweekgeschenk)

Ook zijn een aantal van deze boeken verfilmd, het gouden ei is zelfs meerdere keren verfilmd.

3.omstandigheden: ik weet helaas niet in welke omstandigheden dit boek is geschreven, en ik heb het ook niet op internet kunnen vinden. Misschien was het in die tijd wel actueel dat er veel meisjes werden ontvoerd?


Verwerkingsopdracht laagland blz 78 opdracht a 4 en 5

Noteer de belangrijkste open plekken. Welke daarvan woorden ingevuld en welke niet?
Het verhaal bevat redelijk veel open plekken. De meeste open plekken zijn eigenlijk niet zo belangrijk voor het verhaal of de spanning van het verhaal. Er is eigenlijk maar één echt grote, belangrijke open plek.

Die ene belangrijke open plek in het verhaal, waar het ook allemaal omdraait, is de plotselinge verdwijning van Saskia. Waar was ze gebleven? Wat was er met haar gebeurt? Was ze ontvoert? Was ze er zelf vandoor gegaan, omdat ze Rex niet meer zag zitten? Leefde ze nog wel, of was ze misschien vermoord? doordat de moordenaar van Saskia een ontmoeting heeft met Rex en hem de kans biedt om alle antwoorden te vergaren. Hij zou toestemmen om hetzelfde te ondergaan als Saskia met de dood tot gevolg, maar hij zou dan wel alles weten van wat er die ene avond met Saskia was gebeurd en hij zou er nooit meer naar hoeven te gissen.

Er is nog één open plek in het verhaal, die verder ook niet wordt ingevuld. Misschien is het ook niet echt een open plek, maar meer iets wat ik niet zo goed begrijp Deze open plek staat op blz. 31-33. Hier verteld Rex over zijn 3 draken die hij in Camerota had te verslaan. en dus snap ik het niet goed.

Bespreek de structuur:
Het verhaal wordt verteld in een niet-chronologische volgorde en dus sujet. Het verhaal in hoofdstuk 3 wordt in een flash- back verteld de voorgeschiedenis van lemorne. In dit citaat zie je dat de schrijver over het gevoel van Rex vertelt, waaruit je dus kan halen dat het vertelt wordt door de schrijver. citaat “Wat hou ik toch van haar,’ dacht hij terwijl ze met haar rieten mand door de deuren in de servicewinkel verdween. Er kwam een glimlach op zijn gezicht die hij vlug in de achteruitkijkspiegel bekeek, alsof het een cadeautje van haar was. Hij kon naar vier jaar nog altijd niet geloven dat hij haar echt had.” Dit perspectief is bepalend voor een laag betrokkenheid niveau bij de lezer. Hij heeft denk ik gekozen voor die perspectief om het spannend te maken en dat je niet de gedachte van alleen één persoon leest.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Het gouden ei door Tim Krabbé"