Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Het gouden ei door Tim Krabbé

Beoordeling 6.4
Foto van een scholier
Boekcover Het gouden ei
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • havo | 790 woorden
  • 28 april 2010
  • 9 keer beoordeeld
Cijfer 6.4
9 keer beoordeeld

Boekcover Het gouden ei
Shadow

Rex pakte het polaroid-toestel uit Saskia’s mand en maakte een foto van het benzinestation. Een grapje voor zometeen, maar hij zag ook de blikken al voor zich die kennissen, Saskia en hijzelf elkaar nog jaren later zouden toewerpen als ze het onderschrift in het album zagen: TOTAL-tankstation met daarin Saskia, enkele minuten voordat zij voor het eerst op de Aut…

Rex pakte het polaroid-toestel uit Saskia’s mand en maakte een foto van het benzinestation. Een grapje voor zometeen, maar hij zag ook de blikken al voor zich die kennissen, …

Rex pakte het polaroid-toestel uit Saskia’s mand en maakte een foto van het benzinestation. Een grapje voor zometeen, maar hij zag ook de blikken al voor zich die kennissen, Saskia en hijzelf elkaar nog jaren later zouden toewerpen als ze het onderschrift in het album zagen: TOTAL-tankstation met daarin Saskia, enkele minuten voordat zij voor het eerst op de Autoroute zal chauffeuren. De foto aan een punt houdend keek hij hoe het TOTAL station en de geparkeerde auto’s, haast of ze even leefden, uit de chemicaliën opdoemden.

Het gouden ei door Tim Krabbé
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie


Boekverslag Het Gouden Ei

Titelbeschrijving


De titel is een beetje vergezocht. Saskia droomde toen ze klein was eer keer dat ze in een gouden ei opgesloten zat en door het heelal zweefde. Maar er was nog een ei. En als het ene ei tegen het andere zou botsen, dan werden ze beide vernietigd.

Motivatie

Ik heb al van veel kanten iets gehoord over het Gouden Ei maar ik had het nog nooit gelezen. Ik hoorde dat het over een ontvoering ging. Dus misdaad. Dit spreekt mij altijd wel aan omdat misdaad ook in de meeste gevallen spanning opwekt, hier houd ik wel van. Toen ik de achterflap lies was ik er zeker van dat ik dat zou gaan lezen.

Eerste persoonlijke reactie

Mijn eerste persoonlijke reactie was, is het al voorbij? En wat is er nou gebeurd met Rex en met Saskia? Het einde van het boek vond ik dus nieuwsgierigmakend. Verder was het boek wel spannend zoals bij bijna elke misdaadroman. Vooral toen hij de ontvoering daadwerkelijk ging uitvoeren. Het verhaal zet me wel aan het denken omdat dit ook wel eens in het echt zou kunnen gebeuren. Ik vind het van de ene kant een geloofwaardig verhaal maar van de andere kant ook weer niet. Een droom kan iedereen hebben, maar twee mensen die dezelfde droom hebben? Beetje ongeloofwaardig als je het mij vraagt.

Verwachtingen

Mijn verwachtingen voor het boek waren dat het boek spannend en meeslepend zou zijn. Ook dacht ik dat het iets te maken het met een ontvoering van een ei, of dat een ei was gestolen en dat daarom iemand werd ontvoerd.

Open plekken

- Hoe is Saskia verdwenen? (kom je samen met Rex aan het einde van het boek achter).

- Wat heeft Raymond met Saskia gedaan? (hier geeft Raymond antwoord op aan het eind van het verhaal)

- Wat is er met Saskia gebeurd na de ontvoering? (kom je ook op het eind pas achter).

Alle drie zijn ze cruciaal voor het einde. Want met deze open plekken, zit je het hele boek mee.

Hoofdpersoon en bijpersoon

Hoofdpersonen:

Raymond Lemorne - is op het eind van het verhaal 49 jaar. Hij is een keurige Fransman, scheikundeleraar, gelukkig getrouwd en heeft twee dochters. Hij wordt geobsedeerd door de gedachte dat hij dingen zou kunnen doen die je normaal niet zou doen: van een flat springen, een misdaad plegen. Hij is volkomen gewetenloos: zonder enige schuldgevoelens schiet hij twee kampeerders dood en bereidt hij zijn eigen perfecte misdaad voor, zonder daar de gevolgen van in te zien. Het enige wat telt is het experiment. Hij is erg doelgericht. Hij wil koste wat kost zijn doel bereiken en heeft daar alles voor over. Hij repeteert veel, alles moet perfect zijn. Hij is perfectionistisch en slim (zijn perfecte misdaad vind ik goed opgebouwd en er is duidelijk over nagedacht, de details kloppen).

Rex Hofman - is een medewerker van een populair wetenschappelijk jeugdtijdschrift. Hij is negen jaar ouder dan zijn vriendin Saskia (in 1983 is hij 41). Hij houdt van spelletjes en net als Lemorne doet hij graag gedachtenspelletjes. Hij vindt het vreselijk dat hij niet weet wat er met Saskia is gebeurd, dat hij dit raadsel niet kan oplossen. Hij is liever dood dan dat hij door moet leven met een vraag die niet zou kunnen worden beantwoord. En hij krijgt inderdaad het antwoord op de vraag met als gevolgd dat hij dood gaat.

Hij heeft verschillende vriendinnen, waaronder Lieneke, maar alleen bij Saskia had hij er werkelijk naar verlangd een met haar te worden. Een met haar wordt Rex inderdaad, hij sterft op dezelfde manier en is eindelijk tevreden.

Hij komt een beetje gefrustreerd over en heeft, evenals Saskia, ook lichtelijk last van claustrofobie. Hij krijgt immers ook de droom van het gouden ei.

Bijpersonen:

Saskia - is 24 jaar oud en de vriendin van Rex, maar ze wordt niet zo uitvoerig beschreven. Ze heeft 'roodgespoeld wriemelhaar' ze is 'ongegeneerd ijdel', ze houdt niet van autorijden en ze heeft last van claustrofobie. Dat blijkt o.a. uit de droom over het gouden ei (ze zat gevangen in een Gouden Ei. Daar kon ze alleen uitkomen, door tegen een ander Ei te botsen red.). Ook wil ze nooit alleen opgesloten zitten (bijvoorbeeld in een auto of in een toilet).

De relatie tussen Saskia en Rex is goed. Dat merk je wel aan de manier waarop ze met elkaar omgaan. Soms zit Rex Saskia een beetje te jennen, maar dat komt volgens hem omdat hij echt van haar houdt.

Lieneke - is net als Saskia niet zo'n belangrijk personage. Het gaat vooral om Rex' relatie met haar. Rex dacht eindelijk weer in staat te zijn om van iemand te houden, maar na zijn nachtmerrie over het gouden ei blijkt dat Saskia altijd tussen hen in blijft staan.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Het gouden ei door Tim Krabbé"