Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Het gouden ei door Tim Krabbé

Beoordeling 6.1
Foto van een scholier
Boekcover Het gouden ei
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • Klas onbekend | 1602 woorden
  • 16 juni 2009
  • 11 keer beoordeeld
Cijfer 6.1
11 keer beoordeeld

Boekcover Het gouden ei
Shadow

Rex pakte het polaroid-toestel uit Saskia’s mand en maakte een foto van het benzinestation. Een grapje voor zometeen, maar hij zag ook de blikken al voor zich die kennissen, Saskia en hijzelf elkaar nog jaren later zouden toewerpen als ze het onderschrift in het album zagen: TOTAL-tankstation met daarin Saskia, enkele minuten voordat zij voor het eerst op de Aut…

Rex pakte het polaroid-toestel uit Saskia’s mand en maakte een foto van het benzinestation. Een grapje voor zometeen, maar hij zag ook de blikken al voor zich die kennissen, …

Rex pakte het polaroid-toestel uit Saskia’s mand en maakte een foto van het benzinestation. Een grapje voor zometeen, maar hij zag ook de blikken al voor zich die kennissen, Saskia en hijzelf elkaar nog jaren later zouden toewerpen als ze het onderschrift in het album zagen: TOTAL-tankstation met daarin Saskia, enkele minuten voordat zij voor het eerst op de Autoroute zal chauffeuren. De foto aan een punt houdend keek hij hoe het TOTAL station en de geparkeerde auto’s, haast of ze even leefden, uit de chemicaliën opdoemden.

Het gouden ei door Tim Krabbé
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Titel: Gouden Ei, door Tim Krabbé


Het is aan het begin best lastig om in het boek te komen. Dit komt doordat er veel dingen door elkaar heen gebeuren en door de manier waarop het wordt verteld is het niet echt duidelijk wat er allemaal gebeurt. Maar dan wordt het boek wat spannender en interessanter, deels doordat je aan de techniek van de auteur went, maar ook omdat het verhaal beter te begrijpen is.

Samenvatting:
• Rex en Saskia zijn op vakantie en rijden naar Frankrijk, over de Route du Soleil. Saskia heeft vroeger in haar jeugd nachtmerries gehad over het Gouden Ei. Ze stoppen bij een benzinestation en Saskia gaat iets te drinken halen, maar ze komt niet meer terug.

• 
Acht jaar later; Rex is met Lieneke op een stuk strand waar niemand van weet. Ze gaan na een tijdje met de boot naar een grotere, en drukke strand. Als Rex en Lieneke ’s avonds gaan slapen heeft Rex een nachtmerrie en hij schreeuwt steeds heel hard ‘’het gouden ei, het gouden ei’’

• 
Raymond Lemorne heeft zijn hele leven al nare gedachtes. Toen hij 16 was vroeg hij zich af wat er zou gebeuren als hij van een balkon van een flat zou springen, hij probeerde het en lag 6 weken in het ziekenhuis. Eenentwintig jaar later (37) is hij scheikunde leraar, getrouwd en heeft hij twee dochters. Hij vraagt zich af of hij in staat is om een misdaad te plegen. Hij doet dan net alsof hij een vakantiehuisje moet opknappen in het bos, maar zijn bedoeling is om daar zijn slachtoffers te gaan ontvangen. Hij gaat vrouwen vanaf het benzinestation mee naar dit vakantiehuisje nemen. Hij doet net alsof hij een gebroken arm heeft. Daarna vraagt hij een vrouw of ze hem wil helpen om zijn aanhangwagen aan zijn auto te koppelen. De aanhangwagen staat een eindje verderop en hij zou de vrouw voorstellen om in te stappen en even mee te rijden. De eerste pogingen mislukten, maar de daaropvolgende poging lukte, dit was bij Saskia (blijkt aan het einde van het boek).
• Wanneer Rex terug is gaat hij Saskia proberen op te zoeken. Er komen veel reacties, maar ze zijn allemaal onbruikbaar. Op een gegeven moment meldt Lemorne zich. Rex herkent hem. Hij wil Rex wel vertellen wat er met Saskia gebeurd is maar dan moet Rex wel hetzelfde ondergaan. Rex zegt ja en Lemorne rijd Rex naar het benzinestation waar alles gebeurde. Lemorne voert Rex een slaapmiddel en zegt hem dan alles te vertellen. Als Rex wakker wordt ligt hij op een matras is een doodskist. Zo weet hij ook wat er met Saskia gebeurd is; ze zijn levend begraven. Lieneke zoekt Rex maar van Saskia en Rex is nooit meer iets vernomen.



Personages:

Rex Hofman: Rex is een rustige en serieuze man. Al snel is het duidelijk dat Rex en Saskia samen zijn en dat ze elkaar zo goed kennen dat ze elkaar irriteren maar toch zo veel van elkaar houden. Hij houdt ervan om spelletjes te spelen: hij plaagt Saskia en net als Lemorne doet hij graag gedachtespelletjes. In 1983 was hij medewerker van een wetenschappelijk jeugdtijdschrift, toen was hij 43 jaar oud. Hij vind de verdwijning van Saskia erg moeilijk. Na acht jaar wil hij weer iemand ten huwelijk te vragen. Daarna gaat hij op zoek naar Saskia.



Raymond Lemorne: Raymond is Franse en scheikundeleraar. Raymond heeft twee kinderen en is getrouwd. Aan het eind van het verhaal is hij 49 jaar. Hij heeft vreemde ideeën over het leven: zo vraagt hij zich af, hoe het is om van een flat af te springen. Hij redt een kind van de verdrinking en vraagt zich af, hoe het is om iemand te vermoorden. Hij doet dit zonder schuldgevoel. Hij houdt van het uitdenken van methoden en van experimenteren. Lemorne doodt Saskia en aan het einde van het verhaal doodt hij Rex, hij begraaft beiden levend - dat is hun doodsoorzaak.

Saskia Ehlvest: Saskia is acht jaar jonger dan Rex, zij heeft een relatie met Rex. Ze heeft last van claustrofobie en droomde als kind dat ze gevangen zat in een Gouden Ei. Ze kon er alleen uitkomen door tegen een ander Ei te botsen. Saskia is heel erg ijdel.


Lieneke:
Lieneke is de nieuwe vriendin van Rex. Rex vraagt haar ten huwelijk, maar na de nachtmerrie over het Gouden Ei blijkt dat Saskia altijd tussen hen in zal blijven staan. Lieneke is niet iemand die iets toevoegt aan het verhaal, maar door haar gaat het verhaal verder doordat Rex alles wilt weten van de verdwijning van Saskia

Thema:
Moord en Roman.
De verdwijning van Saskia, het is de rode draad die door het hele boek gaat.


Spanning: 

Doordat het verhaal door elkaar is geschreven ben je nieuwsgierig over wat erop volgend gebeurt. Ook doordat je de gedachtes van Rex en andere personages leest, bouwt de spanning ook op.

Opbouw:

De opbouw van dit verhaal is erg origineel en heel ingewikkeld, de hoofdstukken staan niet in chronologische volgorde. Er zijn ook steeds vrij grote tijdsbruggen. Hierdoor moet je in het begin van een hoofdstuk goed opletten hoe het op dat moment is. Dit vind ik goede manier om een verhaal op te bouwen. Je moet wel even in het verhaal komen, maar misschien is dat juist zo met opzet gedaan. Er gebeurt niet meteen iets, maar de hoofdpersonages worden wel goed geïntroduceerd. Je leert de personages goed kennen.
Ik vond het verhaal wel spannend. Ik vond het eind heel onverwachts, maar dat maakt het juist zo goed. Ik was nog aan het denken dat hij zich er wel uit zou redden. Je komt eindelijk te weten wat er met Saskia is gebeurt en hoe ze is omgebracht.
Dat vergroot de spanning ook.

Tijd:

Het verhaal speelt zich af vanaf 1950 tot ongeveer 1982. Tussen het begin en het einde van het boek zit +/- 32 jaar. Het verhaal begint in 1950 als Lemorne wanneer hij 16 jaar oud was een gedachtespelletje doet, waarbij hij van een balkon springt van de 2e etage. Het duurde 21 jaar voor er weer zoiets in zich opkwam: De ontvoering. Dan is hij 41 jaar, in 1974. (de eerste 21 jaar wordt niet beschreven). Acht jaar later komt Rex Lieneke tegen (1982), maar hij kan zich nooit meer zo hechten als aan Saskia. Hij gaat dus zoeken en komt Lemorne tegen.




De vertelsituatie:

De vertelsituatie is betrouwbaar en past zich een beetje aan de hoofdpersoon. Het verhaal is opgesplitst in twee verhalen, het verhaal van Rex en dat van Lemorne, deze twee verhaal-lijnen komen uiteindelijk samen. Dit is een bijzondere techniek en voegt dus ook iets toe aan het verhaal en de spanning.

Ruimte:
het verhaal speelt zich op vier verschillende plaatsen af:
1. Het boek begint bij het benzinestation Total in Frankrijk.
2. Het meertje Marina di Camerota in Italië waar Rex en Lieneke op vakantie zijn.
3. Een van Raymonds zijn huisjes word wel omschreven : "Het huisje, afkomstig uit een tegenvallende erfenis van zijn vrouw, lag zesentwintig kilometer van Autun aan de rand van een gehucht dat Effours heette en direct aan de departementale weg, maar toch verscholen en alleen. Het bevatte drie kamers en een keuken en voor de deur bevond zich de trots: een oneffen grasveld ter grootte van een half voetbalveld, met aan de rand een akelig gat dat ooit had moeten veranderen in een zwembad."

4. Tot slot wordt ook nog Rex' huis kort beschreven; "Hij woonde in een flatgebouw aan de rand van Buitenveldert, even aan de overkant van een kanaal dat bij zijn geboorte nog de grens van Amsterdam was geweest."



De ruimtes zijn niet echt belangrijk voor het verhaal, omdat het thema van het boek weinig te maken heeft met die ruimten. Als je de kist en het gouden ei ook zou opvatten als ruimten in het verhaal, dan zijn die zeker wel belangrijk, omdat die zorgen voor het gevoel van opgesloten zitten, wat een belangrijk punt uit het boek is. 
Het benzinestation, het meertje in Italië, het huisje van Raymond, de flat van Rex en de kist zijn ruimten, maar het gouden ei is een symbolische ruimte uit de droom van Saskia en Rex die de angst weergeeft voor het opgesloten zitten in kleine ruimten (claustrofobie).



Grondige leesbeschrijving:

Titel verklaring/Onderwerp
Het gouden ei is de titel en is afgeleid van de droom/nachtmerrie die Saskia heeft gehad. Ze droomde dat zat ze opgesloten in een gouden ei waar ze niet dood in kon gaan maar wel kon ontsnappen door tegen het andere rondvliegende ei te botsen.
Bouw
In mijn opinie is het verhaal erg spannend, dit komt doordat de schrijver alles vertelt, maar niet de details. Hierdoor wordt je erg nieuwsgierig en kan ga je zelf conclusies maken. Het einde is goed. Het is een open einde maar je kunt zelf de rest wel invullen. De schrijver omschrijft het gevoel van het zitten in een kist terwijl je nog leeft, als je levend begraven word, je zit opgesloten in een helemaal donker kist ergens diep onder de grond, waar weet je niet. Dit kan je vergelijken met de droom die Saskia had toen ze klein was over de Gouden Ei. Opgesloten in een gouden ei(doodskist)niet dood kunnen gaan, op den duur wel natuurlijk. Dit is dus ook de titel verklaring.
Taalgebruik

-De tekst is niet lastig om te lezen maar ik zie wel dat er veel kleine franse woordjes zijn die door wat minder internationale mensen niet begrepen zullen worden, dit stopt het leesplezier niet maar kan de lezer wel verwarren. Er wordt veel stilgestaan bij de gedachten en gevoelens van Rex, al is hij zelf niet degene die het verhaal vertelt. Het was, kortom, een goed boek.

REACTIES

G.

G.

Banaan bananen banaantje

5 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Het gouden ei door Tim Krabbé"