Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Het gouden ei door Tim Krabbé

Beoordeling 5.8
Foto van een scholier
Boekcover Het gouden ei
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 4e klas havo | 1004 woorden
  • 9 februari 2009
  • 9 keer beoordeeld
Cijfer 5.8
9 keer beoordeeld

Boekcover Het gouden ei
Shadow

Rex pakte het polaroid-toestel uit Saskia’s mand en maakte een foto van het benzinestation. Een grapje voor zometeen, maar hij zag ook de blikken al voor zich die kennissen, Saskia en hijzelf elkaar nog jaren later zouden toewerpen als ze het onderschrift in het album zagen: TOTAL-tankstation met daarin Saskia, enkele minuten voordat zij voor het eerst op de Aut…

Rex pakte het polaroid-toestel uit Saskia’s mand en maakte een foto van het benzinestation. Een grapje voor zometeen, maar hij zag ook de blikken al voor zich die kennissen, …

Rex pakte het polaroid-toestel uit Saskia’s mand en maakte een foto van het benzinestation. Een grapje voor zometeen, maar hij zag ook de blikken al voor zich die kennissen, Saskia en hijzelf elkaar nog jaren later zouden toewerpen als ze het onderschrift in het album zagen: TOTAL-tankstation met daarin Saskia, enkele minuten voordat zij voor het eerst op de Autoroute zal chauffeuren. De foto aan een punt houdend keek hij hoe het TOTAL station en de geparkeerde auto’s, haast of ze even leefden, uit de chemicaliën opdoemden.

Het gouden ei door Tim Krabbé
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Naam Persoon: Hoofdpersoon/Bijpersoon helpers, tegenstanders of afzijdige
Rex Hofman Hoofdpersoon
Saskia Ehlvest Hoofdpersoon
Klein Vietnamees-achtig meisje Bijpersoon Afzijdige
Hindoestaanse vrouw Bijpersoon Afzijdige
Neger in een Afrikaanse Jurk Bijpersoon Afzijdige
Man met een Mitella Hoofd/Bijpersoon (Je weet op dat moment alleen niet dat het ook een hoofdpersoon is) Tegenstander
De pompbediende Bijpersoon Helper
De caissière Bijpersoon Helper

De chef van het
TOTAL-station Bijpersoon Helper
Lieneke Hoofdpersoon
Oude Pizzabakker Bijpersoon Afzijdige
De Franzen Bijpersonen Afzijdige
2 mannen van een jaar of 30 Bijpersoon Afzijdige
Chinees of Vietnamees meisje Bijpersoon Afzijdige
Raymond Lemorne Hoofdpersoon
2 Dochters van 13 en 11 Bijpersonen Helpers
Een klein meisje Bijpersoon Afzijdige
Een man en een vrouw Bijpersoon Afzijdige
Vrouw op de parkeerplaats Bijpersoon Tegenstander
Meisje van een jaar of 7 op de parkeerplaats Bijpersoon Tegenstander
Een jonge Engelse Bijpersoon Tegenstander
De boer Bijpersoon Helper

4 Belangrijke Personages:
Personages:

Rex Hofman:
Rex is een rustige man. Hij houdt ervan om spelletjes te spelen, Hij plaagt Saskia graag en doet hij graag gedachte (geheugen) spelletjes. Eerst is hij medewerker van een jeugdtijdschrift, dan is hij 43 jaar oud. Hij heeft erg veel moeite met de verdwijning van zijn vriendin. Pas na acht jaar durft hij Lieneke ten huwelijk te vragen. Vlak daarna gaat hij grondig op zoek naar Saskia. Hij ziet er meestal normaal uit. Geen opvallende dingen.

Raymond Lemorne:

Raymond is een Franse scheikundeleraar. Hij is getrouwd en heeft twee kinderen; Denise en Gabriëlle. Aan het eind van het verhaal is hij 49 jaar. Hij heeft heel erg vreemde ideeën over het leven:
zo vraagt hij zich af, hoe het is om van een flat af te springen. Hij redt een kind van de verdrinkingsdood en vraagt zich daarna af, hoe het is om iemand te doden. Hij doet dit ook zonder enig schuldgevoel. Hij houdt van het uitdenken van methoden en van experimenteren.

Saskia Ehlvest:
Saskia is negen jaar jonger dan Rex. Ze heeft last van claustrofobie en droomde als kind al dat ze gevangen zat in een Gouden Ei. Daar kon ze alleen uitkomen, door tegen een ander Ei te botsen. In het boek staat ook dat ze “roodgespoeld wriemelhaar” heeft, en heel erg ijdel is.

Lieneke:
Lieneke is de nieuwe vriendin van Rex. Hij vraagt haar ten huwelijk, maar na de nachtmerrie over het Gouden Ei blijkt, dat Saskia altijd tussen hen in zal blijven staan. Lieneke is eigenlijk alleen belangrijk voor het verhaal vanwege haar relatie met Rex. Zij ziet eruit als een doorsnee vrouw.

Raymond Lemorne heeft al zijn hele leven vreemde gedachten. Zo vraagt hij zich op zijn zestiende af wat er gebeurt als hij van een flat afspringt. De enige manier om dat te weten is om het te doen. Het resultaat is dat hij zes weken in het ziekenhuis moet liggen. Eenentwintig jaar later is hij scheikundeleraar, getrouwd en hij heeft twee kinderen. Op een gegeven moment komt er weer een verschrikkelijke gedachte bij hem op. Hij vraagt zich af of hij in staat zou zijn een moord te plegen. Vanaf dat moment begint hij met de voorbereidingen van de perfecte moord. Hij doet net alsof hij zijn vakantiehuisje gaat opknappen. In het echt maakt hij alles gereed voor de moord. Hij bedenkt een plan om zijn slachtoffer mee te lokken in zijn auto. Na wat experimenteren, komt hij er achter dat dit het beste gaat bij een tankstation. Mensen komen daar veel en meestal ziet niemand iets. Terwijl hij zijn arm in een mitella houdt vraagt hij een vrouw hem te helpen met het aankoppelen van zijn karretje, die een stukje verder op het terrein staat. Zijn eerste pogingen mislukken, omdat niemand in zijn auto durft te stappen. En dan lukt het toch, bij Saskia. Zodra hij bij haar in de auto zit bedwelmt hij haar met chloroform. Later in het boek kom je erachter dat Lemorne, Saskia levend begraaft.

Hij is hierdoor een psychopaat, want hij heeft absurde ideeën in zijn hoofd die hij het liefste uitvoert. Zoals een moord plegen. Hij wil dat weten wat voor een soort kick dat hem gaat geven.
Bij een psychopaat ontbreekt de capaciteit om emoties zoals schuld of wroeging te voelen omdat ze niet kunnen empathiseren met anderen. Het gedrag van een psychopaat laat zich vooral tonen in sterk egocentrisch gedrag, waarbij het eigenbelang altijd boven dat van anderen gaat. Dit kan op een duidelijk zichtbare wijze gebeuren, maar het kan ook zo zijn dat men zich schijnbaar aardig en sociaalvoelend voordoet om daarmee te bereiken dat er later rechten of gunsten kunnen worden geëist. Een ander kenmerkend verschijnsel is dat zij zo manipuleren dat de ander dat niet direct in de gaten heeft en zich ongewild voor “het karretje” laat spannen.
Een heel specifiek verschijnsel bij psychopathie is het ziekelijk liegen. Een psychopaat kan een uitgebreid web van leugens vertellen om daar later zijn voordeel mee te kunnen doen. Hij kan bijvoorbeeld iemand financieel voordeel of romantiek in het vooruitzicht stellen, maar het verantwoordelijkheidsgevoel om aan de geschapen verwachtingen te voldoen, ontbreekt volledig. Het komt voor dat het liegen zodanig een tweede natuur geworden is, dat het ook gebeurt zonder dat de psychopaat er een concreet plan of doel mee heeft. Opvallend is voorts dat zij zich enerzijds gedragen als mensen die in de hoek zitten waar “de klappen” vallen en anderzijds zich voordoen als iemand die “het gemaakt” heeft.

Bron: Wikipedia

Het verschil tussen Saskia en Lieneke is dat Saskia veel om haar uiterlijk geeft. Zij past, vindt ik, veel beter bij Rex. Saskia weet heel goed wat ze wil. Lieneke is daar af en toe niet zeker van. Er is wel enige gelijkenis tussen de twee; ze doen net alsof ze alles weten van Rex. Saskia zegt en doet af en toe kinderlijke dingen, Rex houd daar niet echt van, maar omdat hij echt verliefd is op Saskia, doet hij toch maar mee met die onzin. Saskia is dan ook negen jaar jonger dan Rex. Lieneke is meer een serieuze vrouw. Bij haar zou het idee niet opkomen om een muntje in het water te gooien en dat zou dan geluk brengen in de toekomst. Lieneke is meer een realistische persoon.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Het gouden ei door Tim Krabbé"