Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Het gouden ei door Tim Krabbé

Beoordeling 6.2
Foto van een scholier
Boekcover Het gouden ei
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 4e klas havo | 2416 woorden
  • 13 november 2007
  • 62 keer beoordeeld
Cijfer 6.2
62 keer beoordeeld

Boekcover Het gouden ei
Shadow

Rex pakte het polaroid-toestel uit Saskia’s mand en maakte een foto van het benzinestation. Een grapje voor zometeen, maar hij zag ook de blikken al voor zich die kennissen, Saskia en hijzelf elkaar nog jaren later zouden toewerpen als ze het onderschrift in het album zagen: TOTAL-tankstation met daarin Saskia, enkele minuten voordat zij voor het eerst op de Aut…

Rex pakte het polaroid-toestel uit Saskia’s mand en maakte een foto van het benzinestation. Een grapje voor zometeen, maar hij zag ook de blikken al voor zich die kennissen, …

Rex pakte het polaroid-toestel uit Saskia’s mand en maakte een foto van het benzinestation. Een grapje voor zometeen, maar hij zag ook de blikken al voor zich die kennissen, Saskia en hijzelf elkaar nog jaren later zouden toewerpen als ze het onderschrift in het album zagen: TOTAL-tankstation met daarin Saskia, enkele minuten voordat zij voor het eerst op de Autoroute zal chauffeuren. De foto aan een punt houdend keek hij hoe het TOTAL station en de geparkeerde auto’s, haast of ze even leefden, uit de chemicaliën opdoemden.

Het gouden ei door Tim Krabbé
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Het gouden Ei

Inhoudsopgave
1. Zakelijke gegevens: auteur, titel, jaar eerste druk, plaats, uitgever, aantal pagina’s

2. Korte, concrete motivering van je keuze voor dit boek

3. Samenvatting

4. Een eerste persoonlijke reactie

5. Een flaptekst

6. Een verhaalanalyse

7. Een verwerkingsopdracht

8. Een evaluatie

1. Zakelijke gegevens:
Auteur: Tim Krabbé
Titel: Het Gouden Ei
Jaar eerste druk: 1984
Plaats: Amsterdam
Uitgever: Bert Bakker

Aantal pagina’s: ???

2. Korte, concrete motivering van je keuze voor dit boek:

Ik heb voor dit boek gekozen omdat het een niet al te dik boek was. Je hebt het boek dus lekker snel uitgelezen. En omdat dit boek een thriller is leek het me wel leuk om dit boek te gaan lezen voor het vak Nederlands.

3. Samenvatting:

Rex en Saskia zijn onderweg naar hun vakantiebestemming aan de Middellandse Zee in Frankrijk. Onderweg stoppen ze bij een benzinestation van Total om te tanken, want Saskia wilde niet nog eens mee maken dat ze zonder benzine zouden komen te staan. Dit was namelijk 3 jaar eerder ook al gebeurd tijdens hun vakantie. Toen zat Saskia uren alleen te wachten in de auto. Saskia was toen overstuur geraakt omdat ze zich opgesloten voelde. Het herinnerde haar weer aan haar droom dat ze opgesloten zat in een gouden ei, dat door het heelal vloog. Ze kon alleen ontsnappen als ze tegen een ander gouden ei aan vloog, maar dan zou het ei kapot gaan en zou ze sterven.
Nadat Rex had getankt, gingen ze wat uitrusten op de parkeerplaats. Langs een hek begroeven Rex en Saskia bij de 8e paal, 2 muntjes om hun liefde aan elkaar te betuigen. 8 was het geluksgetal van Saskia.
Voordat ze verder reden, ging Saskia wat drinken halen bij het tankstation. Omdat het zo lang duurde voordat Saskia terug kwam, was Rex ongerust en ging op zoek naar Saskia. Niemand in het benzinestation wist te vertellen waar Saskia was, ze was nergens te vinden. Rex had de politie gebeld en ook naar het hotel of ze misschien daar al was, maar helaas. Omdat het nog zo kort geleden was, deed de politie nog niks. Rex moest de volgende ochtend maar terugbellen als Saskia er nog niet was, maar niet voor 8 uur. Saskia was verdwenen.
Dan begint hoofdstuk 2 met Rex en Lienenke op vakantie in Italië, 8 jaar later. Rex vraagt Lienenke ten huwelijk en vertelt haar eerlijk hoe hij over Saskia denkt. Hij vertelt Lienenke dat hij toch bij haar zou blijven als Saskia ineens terug mocht komen. Op een nacht ligt Rex te dromen en praat hardop in zijn slaap over het gouden ei. Hij heeft een nachtmerrie en wordt badend in het zweet wakker.
Dan begint hoofdstuk 3 met Raymond Lemorne. Als hij 16 jaar (2x8) is, krijgt hij het rare idee om van een flatgebouw te springen, wat hij dan ook doet. Hij ligt 6 weken in ziekenhuis. 21 jaar later is hij scheikundeleraar, getrouwd en heeft 2 dochters. Nadat hij een kind uit water heeft gered, is hij voor zijn dochters een held. Maar nu kreeg hij ook het idee om ooit is een misdaad te plegen en of hij daartoe in staat zou zijn. Na 3 jaar begint hij met voorbereidingen maken voor zijn misdaad. Hij doet net of hij zijn afgelegen vakantiehuisje gaat opknappen, maar in werkelijkheid maakt hij het huisje gereed om er een slachtoffer in te ontvangen. Hij bedenkt het plan om zijn slachtoffer van een benzinestation mee te lokken. Hij wil aan een vrouw, terwijl hij zijn arm in een mitella houdt, vragen of ze hem wil helpen zijn aan hangwagen aan de auto te koppelen. Hij zet dan zijn aanhangwagen expres een stuk verder op de parkeerplaats. De eerste pogingen mislukken. Hij rijdt terug naar zijn vakantiehuisje en vindt 2 jonge Duitse jongens met een tentje op zijn erf.

Hij schoot de jongens dood en gooide ze met tent al in z’n auto en reed naar ’t zuiden van Frankrijk en gooide ze in een ravijn. Als hij weer terug is bij het benzinestation,lukt de volgende poging wel. Hij raakt in gesprek met Saskia en ze ziet een sleutelhanger met een grote R aan zijn sleutelbos. Ze vraagt aan hem waar ze die kan kopen en hij vertelt haar dat hij vertegenwoordiger is en dat hij er nog meer heeft liggen in de auto. Het lukt hem Saskia mee te lokken en haar te bedwelmen. Hij sleurt haar de auto in en verdwijnt met haar. Saskia is voorgoed verdwenen.
Dan begint hoofdstuk 4 met Rex in Amsterdam. Het is de periode na zijn vakantie met Lienenke. Omdat hij over Saskia en het gouden ei heeft gedroomd, begint hij een opsporingscampagne. Hij schrijft brieven en plaatst advertenties in de kranten. Al die advertenties hebben Rex 80.000 gulden gekost. Hij krijgt wel een paar reacties terug maar die zijn niet bruikbaar. Tot op een dag er bij Rex wordt aangebeld. Het is een Franse man, die zich voorstelt als Raymond Lemorne. Rex herkent de man van 8 jaar geleden bij het benzinestation in Frankrijk. Hij had toen een mitella om. Hij wil Rex wel vertellen wat er met Saskia is gebeurd, maar alleen als Rex het zelfde lot ondergaat. Rex stemt toe en gaat mee naar Frankrijk. Rex had aan hem gevraagd of Saskia dood was en hij had “ja” gezegd. Rex wist dat hij ook ging sterven. Toen ze bij het benzinestation aan kwamen, kreeg Rex een drankje met daarin een slaapmiddel. Lemorne vertelt hem wat er is gebeurd met Saskia. Als Rex wakker wordt, ligt hij in een kist onder de grond. Nu weet wat er met Saskia gebeurd is, ze is levend begraven.
Dan begint hoofdstuk 5 met Lienenke, die op zoek is naar Rex, maar ze hoort nooit meer iets van hem. Hij is net als Saskia verdwenen.

4. Een eerste persoonlijke reactie:

Het boek was in het begin lastig om te lezen. Want als je het ene hoofdstuk uit hebt en je begint aan het volgende verhaal, dan lees je opeens een heel ander verhaal. Vooral de overgang van hoofdstuk 1 naar 2 is moeilijk te begrijpen, maar als je hoofdstuk 3 leest dan zie je dat het terugslaat op hoofdstuk 1. Ik begreep ook niet waarom Rex voor de dood koos en niet probeerde om Lemorne de gevangenis in te krijgen.

5. Een flaptekst:

Het Gouden Ei was een leuk boek. In het begin is het een beetje lastig vanwege de tijsprongen die voorkomen in het verhaal. Maar dat maakt het verhaal juist spannend en de moeit om dit boek te gaan lezen. En wie houdt er nou niet van een thriller. Dit boek is echt een aanrader voor mensen die even snel een boek willen uitlezen.

6. Een verhaalanalyse:

6.1 De Belangrijkste Hoofdpersonen
6.1.1 Namen: Rex, Saskia, Lienenke, Lemorne.

6.1.2/6.1.5 Beroep, hobby’s. gedachten, obsessies.

Rex: Rex is een rustige, vrij serieuze man. Hij houdt ervan om spelletjes te spelen: zo plaagt hij Saskia graag en net als Lemorne doet hij graag gedachtenspelletjes. In 1983 is hij medewerker van een wetenschappelijk jeugdtijdschrift. Hij is dan 41 jaar oud. Hij heeft erg veel moeite met de verdwijning van zijn vriendin. Pas na acht jaar durft hij weer iemand ten huwelijk te vragen. Vlak daarna gaat hij grondig op zoek naar Saskia. Hij is een vlak karakter.
Raymond Lemorne: Raymond is een Franse scheikundeleraar. Hij is getrouwd en heeft twee kinderen. Aan het eind van het verhaal is hij 49 jaar. Hij heeft zeer vreemde ideeën over het leven: zo vraagt hij zich af, hoe het is om van een flat af te springen. Hij redt een kind van de verdrinkingsdood en vraagt zich daarna af, hoe het is om iemand te doden. Hij doet dit dan ook zonder enig schuldgevoel. Hij houdt van het uitdenken van methoden en van experimenteren. Hij is een vlak karakter .


Saskia Ehlvest: Saskia is negen jaar jonger dan Rex. Ze heeft last van claustrofobie en droomde als kind al dat ze gevangen zat in een Gouden Ei. Daar kon ze alleen uitkomen, door tegen een ander Ei te botsen. Ook is bekend dat ze ‘roodgespoeld wriemelhaar’ heeft en dat ze ‘ongegeneerd ijdel’ is. Ze is een vlak karakter.

Lieneke: Lieneke is de nieuwe vriendin van Rex. Hij vraagt haar ten huwelijk, maar na de nachtmerrie over het Gouden Ei blijkt, dat Saskia altijd tussen hen in zal blijven staan. Lieneke is eigenlijk alleen belangrijk voor het verhaal vanwege haar relatie met Rex. Ze is een vlak karakter.

6.1.3/6.1.4 Verwantschappen

Onderlinge relaties: Saskia is de grote liefde van Rex. Hij plaagt haar wel, maar dat komt omdat hij echt van haar houdt. Ook in zijn nieuwe relatie met Lieneke speelt zij een grote rol, hoewel ook zijn relatie met Lieneke een zeer innige relatie is. Lemorne is de ontvoerder van Saskia. Hij neemt ook Lex mee en begraaft hem levend.
Geloofwaardigheid van het verhaal.

6.1.6 Illustreer al die eigenschappen.

1. Rex is een zwakke man
2. Saskia is een zwakke vrouw
3. Lemorne is ziek in zijn hoofd
4. Lieneke is een zwak
5. Lemorne is een held

6.2 De tijd
6.2.1 In welke historische tijd speelt het zich af? Hoe weet je dat?

Het verhaal wordt verteld in de verleden tijd. Op 28 juli 1975 word Saskia ontvoerd. Na 8 jaar, in de zomer van 1983, vraagt Rex Lieneke ten huwelijk. Daarna organiseert een opsporingsactie om Saskia te vinden. De vertelde tijd is dus 8 jaar.

6.2.2 Is dat belangrijk volgens jou voor het verhaal? Hoezo?

Ja, want dan heb je tenminste het idee van waar het zich afspeelt en in welke omgeving het zich afspeelt.


6.2.3 Geef - indien van toepassing – een korte karakteristiek van de historische gebeurtenissen.
6.2.4 Welke kunstgrepen haalt de schrijver uit met de tijd? Gebruikt hij flashbacks, terugwijzingen, vooruitwijzingen? Bevat het verhaal grote tijdsprongen? Is er iets opvallends aan de verhouding verteltijd – vertelde tijd?

De schrijver maakt in het verhaal gebruik van flashbacks en tijdsprongen.

6.2.5 Welk effect hebben bovenstaande kunstgrepen op jou?
In het begin brengt het verwarring, want van hoofdstuk 1 naar 2
gaan ze over op totaal ander verhaal en dat is verwarrend. Maar als je het boek verder leest dan begrijp je het al.

6.3 De Plaats
6.3.1 Waar speelt het verhaal zich af?
Het verhaalt speelt zich af in Frankrijk, Italië en Amsterdam.

6.3.2 Geeft de plaats van handeling het verhaal extra betekenis?

Ja, want het zou overal kunnen afspreken maar de schrijver kiest voor Frankrijk, Italië en Amsterdam en dat voegt volgens mij toch wat toe aan het verhaal.

6.3.3 In wat voor omstandigheden speelt het verhaal zich af?

Het speelt zich af in een warm klimaat, omdat het in Frankrijk en Italië afspeelt en daar is het over het algemeen warm. En het speelt zich af in een regenachtige klimaat omdat het ook in Nederland afspeelt.

6.3.4 Vormen plaats en omstandigheden het onderwerp van het verhaal of zijn ze meer decor?

Ze vormen het verhaal, want zonder die dingen was het geen passend verhaal geworden.


6.4 Het Vertelstandpunt

6.4.1 Benoem het vertelstandpunt(perspectief)

Personale vertelsituatie, met Rex als personaal medium.
Het hij-perspectief.

6.4.2 Wat is effect op jou van dat vertelpunt?

Je weet heel veel over de personen in het verhaal.

6.5 De stijl

6.5.1 Beschrijf de stijl van de auteur.

Het boek bestaat uit 5 genummerde hoofdstukken, die worden gemarkeerd door bladzijden wit, zonder titels. 98 bladzijden. Het verhaal wordt niet-chronologisch verteld, waardoor de spanning wordt opgevoerd. Hoofdstuk 1 speelt zich af in 1975, hoofdstuk 2, 4 en 5 in 1983 en hoofdstuk 3 van 1950 tot 1975.

6.6 De Thematiek(onderwerp)

6.6.1 Geef het thema van het verhaal en leg dit uit.

Het thema is de verdwijning van Saskia. Het verband tussen de titel en het thema is, dat het hoofdthema eigenlijk de titel is. Toen Rex en Saskia elkaar een tijdje kenden, vertelde Saskia aan Rex over een droom die ze als kind gehad had. Ze zat opgesloten in een gouden ei en zweefde door het heelal. Ze kon niet sterven voordat ze tegen een ander ei aan zou botsen dat ook in het heelal zweefde. Aangezien het heelal onvoorstelbaar groot is was de kans daarop erg klein en was ze gedoemd om opgesloten te blijven zitten. Toen had Rex om haar met die droom geplaagd, maar lang na Saskia's verdwijning krijgt hij diezelfde droom die hij opvat als een teken van Saskia. Levend begraven zijn lijkt ook op opgesloten zitten in een gouden ei, net als het eindeloos wachten op Saskia zonder te weten waar ze is en wat er gebeurd is.


6.6.2 Kun je de mening van de auteur over dit thema uit het boek halen? Verwoord deze.

Nee dat kan ik niet.

6.6.3 Wat wil de auteur met dit boek bereiken met de lezer? Je nieuwsgierig maken door middel van open plekken waardoor je het boek wel uit moet lezen.

6.6.4 Tot welk genre zou je dit boek rekenen?

Een thriller.

6.7 Conclusie

6.7.1 Was het boek wat je er van verwachtte?

Ja, het was hartstikke spannend en een aanrader voor iedereen.


6.7.2 Wat wil je van deze schrijver of over dit onderwerp nog een boek lezen?

Dat weet ik nog niet. Daar kom ik vanzelf nog wel achter.

7 Verwerkingsopdrachten

Ik heb gekozen voor verwerkingsopdracht
Rex wordt wakker. Het is donker en hij vindt het stinken. Het is een kleine ruimte waar hij zich bevindt. Hij tast in het donker de omgeving af en voelt dat hij in een soort houten kist ligt. Tevens voelt hij een hard en langwerpig voorwerp naast zich liggen. Rex pakt het en begint tegen de wanden aan te slaan. Hij hoort iets kraken en voelt dat er zand en aarde naar beneden valt. Hij stikt bijna, maar hij weet zich uit te graven. Als Rex buiten, boven de grond is, ziet hij dat bij een vakantiehuisje is. Als hij naar de grond kijkt en deze verder uitgraaft, ziet hij in de kist het skelet van Saskia liggen. Ze heeft nog een sleutelhanger met een grote R in haar andere hand liggen. Rex ziet tot zijn schrik dat hij met een bot van Saskia’s arm zich heeft uitgegraven.
Rex gaat naar de politie en die houd Lemorne aan. Bij een DNA onderzoek vinden ze nog sporen van Lemorne op Saskia. Rex heeft Saskia gevonden, alleen niet meer levend, maar gelukkig heeft hij de moordenaar kunnen vinden. Rex gaat terug Lienenke en ze krijgen een kind, een meisje. Ze noemen het Saskia.


8 Evaluatie

Het boek het Gouden Ei is een ingewikkeld boek voor als je het nog nooit gelezen hebt. Je moet het hele boek lezen om het te begrijpen. Het is een interessant boek.
Zoiets spreekt me toch aan, omdat dit ook in het echt kan gebeuren. Het is een dun boekje. Het is dus snel uit te lezen. Dat vond ik wel beter. Ik heb dit boek alleen gelezen omdat het plichtmatig was anders had ik het nooit gelezen. Het heeft mijn denken over de wereld wel veranderd. Het boek was zeer vernieuwend voor me.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Het gouden ei door Tim Krabbé"