Het gouden ei door Tim Krabbé

Beoordeling 7.1
Foto van een scholier
Boekcover Het gouden ei
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 4e klas havo | 2092 woorden
  • 15 mei 2001
  • 462 keer beoordeeld
Cijfer 7.1
462 keer beoordeeld

Eerste uitgave
1984
Pagina's
97
Geschikt voor
bovenbouw vmbo/havo/vwo
Punten
2 uit 5
Oorspronkelijke taal
Nederlands
Literaire thema's
Verfilmd als

Boekcover Het gouden ei
Shadow

Rex pakte het polaroid-toestel uit Saskia’s mand en maakte een foto van het benzinestation. Een grapje voor zometeen, maar hij zag ook de blikken al voor zich die kennissen, Saskia en hijzelf elkaar nog jaren later zouden toewerpen als ze het onderschrift in het album zagen: TOTAL-tankstation met daarin Saskia, enkele minuten voordat zij voor het eerst op de Aut…

Rex pakte het polaroid-toestel uit Saskia’s mand en maakte een foto van het benzinestation. Een grapje voor zometeen, maar hij zag ook de blikken al voor zich die kennissen, …

Rex pakte het polaroid-toestel uit Saskia’s mand en maakte een foto van het benzinestation. Een grapje voor zometeen, maar hij zag ook de blikken al voor zich die kennissen, Saskia en hijzelf elkaar nog jaren later zouden toewerpen als ze het onderschrift in het album zagen: TOTAL-tankstation met daarin Saskia, enkele minuten voordat zij voor het eerst op de Autoroute zal chauffeuren. De foto aan een punt houdend keek hij hoe het TOTAL station en de geparkeerde auto’s, haast of ze even leefden, uit de chemicaliën opdoemden.

Het gouden ei door Tim Krabbé
Shadow

1. Beschrijvingsopdracht

-Korte motivatie voor de boekkeuze Ik had van verschillende mensen(klasgenoten, familie) gehoord dat het een leuk boek zou zijn, vandaar dat ik het gelezen heb. Bovendien wilde ik te weten komen waar de titel op slaat.

-Eerste persoonlijke reactie Gelijk nadat ik het boek uit had, was ik geschokt door de afloop van het boek. Na enige tijd begon ik over het verhaal na te denken. Daardoor viel alles, hoofdstukken, gesprekken, als puzzelstukjes in elkaar.

-Korte samenvatting van de inhoud Rex en zijn vriendin Saskia zijn op weg naar Frankrijk om daar hun vakantie door te brengen. Onderweg stoppen ze bij een Total tankstation. Saskia biedt aan om nog een paar blikjes in het tankstation te gaan kopen voor onderweg, ze loopt naar het tankstation en is vervolgens spoorloos verdwenen… Het verhaal gaat vervolgens over Raymond Lemorne, op het oog een keurige man, maar zijn gedachten zijn vreemd en gevaarlijk. Hij experimenteert als scheikundeleraar niet alleen graag met chemicaliën maar ook met zijn leven, en dat van anderen. Hij vraagt zich af of hij in staat zou zijn om een misdaad te kunnen plegen. Hij bouwt z’n vakantiehuis om en gaat daar zijn proeven voorbereiden. Steeds weer probeert hij vrouwen in zijn auto mee te lokken om ze vervolgens te verdoven en te doden. Elke keer mislukt zijn poging totdat hij een jonge vrouw bij een Total tankstation tegenkomt, Saskia…. Deze keer lukt het hem wel en dit is ook het antwoord op Rex vraag hoe en waarom Saskia verdwenen is. Acht jaar later trouwt Rex met Lieneke, een vrouw die hij heeft leren kennen vlak na de verdwijning van Saskia. Maar Lieneke merkt dat Rex nog steeds de obsessie heeft om te weten te komen wat er met Saskia gebeurd is en steeds nachtmerries heeft die gaan over een gouden ei. Rex legt aan haar uit dat Saskia vroeger ook die droom had, waarin ze opgesloten in een gouden ei door het heelal zwierf. Ze kon niet dood gaan en ontsnappen was alleen mogelijk door tegen het enige andere rondzwevende ei aan te botsen……Rex gaat door met advertenties te zetten in de krant met daarin de vraag wie informatie heeft over de verdwijning van Saskia. Na enige tijd staat dan toch Raymond Lemorne voor zijn deur en stelt hem een keuze voor: hij vertelt Rex wat er met Saskia toentertijd gebeurd is, op voorwaarde dat Rex daarna hetzelfde lot ondergaat, of hij loopt nu weg en Rex zal dan nooit te weten komen wat er gebeurd is. Rex kiest voor het eerste voorstel…. Hij hoort het verhaal aan, drinkt zijn koffie, met zwaar verdovende middelen, leeg en wordt vervolgens wakker in een kist. Hieruit maakt hij op dat hij levend begraven is…. Hetzelfde lot als wat Saskia heeft moeten doorstaan.

2. Verdieping

Verdiepingsopdracht 1 (tekstbestudering)

- Uiterlijke en innerlijke eigenschappen van de hoofdpersonage: Rex Hofman is medewerker van een populair wetenschappelijk jeugdtijdschrift. Hij is negen jaar ouder dan Saskia en houdt van spelletjes en net als Raymond Lemorne ook van geheugenspelletjes. Hij vindt het verschrikkelijk niet te weten waar Saskia gebleven is. Het zoeken en vinden van haar wordt dan ook een obsessie. Hij heeft later wel meerdere vriendinnen onder wie Lieneke, maar zoals het met Saskia was zal het nooit meer worden, en steeds weer verlangt hij ernaar om een met haar te worden. Uiterlijke eigenschappen worden niet echt beschreven, je kunt af en toe wat dat betreft wel iets opmaken; bijvoorbeeld dat hij toch een normaal postuur heeft. Hij zal ook een knap gezicht hebben, maar meer kun je niet uit het verhaal halen.

- Wat het hoofdpersonage wil bereiken: Rex, het hoofdpersonage, wil te weten komen wat er met Saskia gebeurd is na haar verdwijning. Om dit te weten te komen zet hij advertenties in de Franse kranten in de hoop daarmee meer informatie te krijgen. Tot aan de komst van de Raymond Lemorne, de kidnapper van Saskia, levert het adverteren in kranten niks op. Uiteindelijk bereikt hij zijn doel en komt hij te weten wat er gebeurd is, dit alles ten koste van zijn eigen leven.

- De invloed van het karakter op de daden van het hoofdpersonage: Doordat Rex helemaal geobsedeerd raakt door de verdwijning en hij er dus elke dag mee bezig is, leidt dit ertoe dat hij ook daadwerkelijk alles te weten komt. Je kunt dus vaststellen dat hij d.m.v. zijn doorzettingsvermogen zijn doel bereikt heeft.

- De belangrijkste beslissingen van het hoofdpersonage: De belangrijkste beslissing die Rex maakt is dat hij ingaat op het voorstel van Raymond Lemorne, hetgeen betekent dat hij te weten komt wat er met Saskia is gebeurd. Hiermee stemt hij gelijk toe dat ook hij hetzelfde lot als Saskia ondergaat.

- De gevolgen van deze beslissing: Het gevolg van die beslissing is dat hij te horen krijgt wat er is gebeurd, vervolgens wordt verdoofd en wakker wordt in een kist. Dat laatste betekent dat hij levend is begraven.

- Welke beslissing ik zou hebben genomen: Ditzelfde heb ik me afgevraagd op het moment dat ik las voor welke keuze Rex stond en ik wist me er eerlijk gezegd geen raad mee. Ik zou niet kunnen kiezen, denk ik. Ik zou me ook niet voor kunnen stellen dat iemand me zo’n aanbod doet. Ik bedoel alleen te zeggen dat ik absoluut nooit voor een keuze als deze hoeft te komen te staan.

- Verandert het hoofdpersonage? In welk opzicht? En waardoor? Voor de verdwijning leeft Rex zijn eigen leven. Na de verdwijning van Saskia wordt zijn leven helemaal ingenomen door die verdwijning. Hij probeert zo goed als het kan gewoon door te leven maar toch blijft de verdwijning een rol spelen…. Hij verandert dus wel degelijk. Innerlijk wordt hij onrustiger door het feit dat hij niet weet waar en in welke situatie Saskia zich bevindt etc.

- Vind ik het hoofdpersonage sympathiek of niet: Ik vind het hoofdpersonage wel sympathiek. Hij komt af en toe alleen wel heel erg raar/onaardig over, maar over het algemeen snap ik zijn manier van redeneren en denken wel.

- Kon ik me goed in de hoofdpersoon verplaatsen: Ja, in bijna alle gevallen begreep ik hem heel goed en wist ik ook waarom hij zo handelde. Alleen bij zijn beslissing om alles over de verdwijning te weten te komen en vervolgens de kans te hebben om dood te gaan, ik weet niet wat ik zou doen.

- Andere personages in het verhaal: Saskia Ehlvest; Zij wordt niet erg duidelijk beschreven. Ze is wel ijdel, houdt absoluut niet van autorijden is vrij koppig en kan ook kinderachtig zijn(naar Rex’gevoel). Verder heeft ze ‘rood wriemelig haar en sproeten. Ze heeft ook een beetje last van claustrofobie.

Raymond Lemorne; Een Fransman van(+/-)49 jaar oud, gelukkig getrouwd en twee dochters, Denice en Gabrielle. Hij lijkt op zich een normale man, maar in zijn hoofd dwalen vreemde gedachtes. Hij blijkt de uiteindelijke kidnapper/moordenaar van Saskia. Hij bouwde zijn vakantiehuisje om zodat hij daar zijn experimenten kon voorbereiden. Deze experimenten hadden vooral een misdadig karakter. Zo probeerde hij vrouwen zijn auto in te lokken om ze vervolgens te doden en schoot hij zo maar twee jonge kampeerders doodt, zonder een greintje (schuld)gevoel. Het wordt steeds duidelijker dat hij een zieke geest bezit.

Lieneke; Ze weet precies wat zich allemaal in Rex afspeelt wat betreft de verdwijning en kan daarom met hem meeleven. Ze steunt hem ook in de dingen en laat Rex voelen dat ze wel een relatie met hem aan wil. Maar ze komt er al gauw achter dat Saskia altijd tussen hen in zal blijven staan.

- Welke rollen spelen de ander personages? Zie karakterbeschrijving.

- Wat ik vind van de kijk van de personages: Ik vind de kijk op de werkelijkheid van Raymond Lemorne maar vreemd en angstaanjagend. Die man vind ik ziek van geest… De kijk van Rex kan ik wel begrijpen. Over Lieneke wordt op zich niet zoveel verteld. De schrijver laat haar maar wat op de achtergrond mee spelen. En de kijk van Saskia op de wereld is losbollig, naar mijn idee. Ze neemt het allemaal niet zo serieus wat er zich om haar heen afspeelt, ze is namelijk vooral met zichzelf bezig.

- Welke personages zijn karakters en welke types? Ik vind Rex een type. Hij heeft geen speciale eigenaardigheden zoals bijv Raymond Lemorne. Hij handelt en reageert op de dingen zoals veel mensen zouden handelen en reageren. Een persoon met een karakter is Raymond Lemorne. Hij heeft een zeer vreemd, onberekenbaar en 'eng' karakter. Er zullen velen zijn die zijn doen en laten niet begrijpen.

Saskia is ook een karakter, denk ik. Ze is wat wild en volgens Rex kinderachtig in sommige dingen. Dit maakt haar nu net zo aantrekkelijk voor Rex. Lieneke is weer meer een type. Ze blijft in het verhaal een beetje op de achtergrond. Er is dus ook niet zoveel te vertellen over haar.

Verdiepingsopdracht 2 (tekstbestudering) Beschrijf je leeservaring grondig.

1. Onderwerp -Het is me duidelijk wat het onderwerp van de tekst is. Het gouden ei, de titel, slaat terug op een droom/nachtmerrie die Saskia in haar jeugd heeft gehad. In deze droom zat ze opgesloten in een gouden ei waar ze niet dood in kon gaan maar wel kon ontsnappen door tegen het andere rondvliegende ei te botsen. -Ik verwachtte niet dat het onderwerp zo zou worden uit gewerkt. Toen ik de titel voor het eerst las, wist ik sowieso niet wat ik ervan moest verwachten, maar deze uitwerking vind ik toch wel erg verrassend.

2. De gebeurtenissen -De belangrijkste gebeurtenis in het boek is de verdwijning van Saskia. Dit gebeurt vrijwel gelijk in het begin. Vervolgens loopt het verhaal ineens een paar jaar verder door. Je weet dan nog steeds niet wat er toentertijd met Saskia is gebeurd. Dan springt het verhaal weer over naar een man die er helemaal niks mee te maken lijkt te hebben, maar schijn bedriegt. -De sfeer waarin de gebeurtenissen plaatsvinden vind ik best angstaanjagend. Je vraagt je telkens weer af wat er nou is gebeurd, en alles blijft maar zo geheimzinnig. In je hoofd probeer je vooruit te denken, maar dan slaat het verhaal ineens weer een hele andere weg in, zo verhoogt de schrijver de spanning steeds meer.

3. Personages -In sommige personages kan ik me heel goed verplaatsen. Zoals in Rex zou ik me wel kunnen verplaatsen. Maar in sommige ook weer niet, zoals Raymond Lemorne. -Een personage heeft een eigenschap die ik verafschuw. Namelijk de gedachtegang van Lemorne wekt echt angst op. Hij lijkt op zich erg aardig, maar hij blijkt een ijskoude moordenaar te zijn.

4. Bouw -Het verhaal vind ik best spannend, omdat de schrijver eerst de gebeurtenis beschrijft vervolgens je niets meer erover vertelt, hetgeen je ontzettend nieuwsgierig maakt, en tenslotte kun je al een beetje zelf opmaken wat er is gebeurd, terwijl de schrijver het je nog niet heeft verteld. Uiteindelijk bleek mijn voorspelling te kloppen…. Het eind vind ik goed. Het is een open einde maar je kunt zelf de rest wel invullen. Als je erover na gaat denken dat valt ineens alles in elkaar. Rex ondergaat hetzelfde lot als Saskia heeft moeten ondergaan, namelijk levend begraven worden. De schrijver omschrijft het gevoel daarvan, je zit opgesloten in een helemaal donker kist ergens diep onder de grond waar weet je niet. Dit alles kun je vergelijken met de droom die Saskia had toen ze klein was. Opgesloten in een gouden ei(doodskist)niet dood kunnen gaan, ja op den duur wel natuurlijk. Het ergens rond zweven in het heelal, ergens onder de grond zijn begraven. Je hebt zo gelijk de titel verklaard. Haar droom over het gouden ei geeft de manier waarop ze zal dood gaan weer.

5. Taalgebruik -Ik vind de tekst niet moeilijk om te lezen. De woorden die de schrijver gebruikte waren eenvoudig. De zinnen niet al te lang en bovendien begrijpelijk. -De dialogen vond ik af en toe erg leuk. De schrijver beschreef wat de persoon in kwestie dacht en vervolgens wat hij hardop zei.

3. Evaluatie

1. Over het boek Mijn eindoordeel over het boek 'Het gouden ei' is dat ik het, kort gezegd, een hartstikke mooi boek vond. De schrijver gebruikte een niet allerdaagse tekstopbouw, hetgeen ik wel speciaal vind. Bovendien weet hij de spanning erin te houden en zo verveelt het boek geen moment. Ook was het goed te lezen dus haast geen moeilijke woorden of zinnen. Het boek zette me ook aan het denken, en langzaam maar zeker viel alles in elkaar. Kortom ik kan iedereen dit boek aanraden.

REACTIES

R.

R.

hoi ik ben heel blij met je boekverslag nu hoef het neit emer zelf te makenn

12 jaar geleden

K.

K.

kika

4 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Het gouden ei door Tim Krabbé"