Bovenbouwers gezocht!

Ben je bezig met je studiekeuze en doe je havo of vwo? Doe mee aan dit onderzoek over een Nederlandse universiteit. Vul de vragenlijst in en maak kans op één van de Bol.com bonnen!

Doe mee!

Het gouden ei door Tim Krabbé

Beoordeling 6.6
Foto van een scholier
Boekcover Het gouden ei
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • Klas onbekend | 1341 woorden
  • 29 augustus 1998
  • 30 keer beoordeeld
Cijfer 6.6
30 keer beoordeeld

Eerste uitgave
1984
Pagina's
97
Geschikt voor
bovenbouw vmbo/havo/vwo
Punten
2 uit 5
Oorspronkelijke taal
Nederlands
Literaire thema's
Verfilmd als

Boekcover Het gouden ei
Shadow

Rex pakte het polaroid-toestel uit Saskia’s mand en maakte een foto van het benzinestation. Een grapje voor zometeen, maar hij zag ook de blikken al voor zich die kennissen, Saskia en hijzelf elkaar nog jaren later zouden toewerpen als ze het onderschrift in het album zagen: TOTAL-tankstation met daarin Saskia, enkele minuten voordat zij voor het eerst op de Aut…

Rex pakte het polaroid-toestel uit Saskia’s mand en maakte een foto van het benzinestation. Een grapje voor zometeen, maar hij zag ook de blikken al voor zich die kennissen, …

Rex pakte het polaroid-toestel uit Saskia’s mand en maakte een foto van het benzinestation. Een grapje voor zometeen, maar hij zag ook de blikken al voor zich die kennissen, Saskia en hijzelf elkaar nog jaren later zouden toewerpen als ze het onderschrift in het album zagen: TOTAL-tankstation met daarin Saskia, enkele minuten voordat zij voor het eerst op de Autoroute zal chauffeuren. De foto aan een punt houdend keek hij hoe het TOTAL station en de geparkeerde auto’s, haast of ze even leefden, uit de chemicaliën opdoemden.

Het gouden ei door Tim Krabbé
Shadow

Titel Het gouden ei

Auteur Tim Krabbé

Uitgever Bert Bakker, Amsterdam

Druk 1e Druk: 1984

Over de schrijver Tim Krabbé werd geboren in 1943. Hij schrijft onder andere over schaken en wielrennen, twee sporten die hij zelf ook fanatiek heeft beoefend (Nieuwe schaakcuriosa uit 1977, De renner uit 1978, 43 wielerverhalen uit 1984). Krabbé debuteerde in 1967 met de psychologische thriller De werkelijke moord op Kitty Duisenberg. Hij schrijft ook gedichten (Vijftien goede gedichten uit 1974) en verhalen (De stad in het midden uit 1978).

Opbouw Het boek bestaat uit 5 hoofdstukken zonder titels. De opbouw in dit boek is niet chronologisch. Heel hoofdstuk 3 is bijna een flashback. Je krijgt daar een beschrijving van Raymond. Je leest hoe hij komt tot het plegen van zulke gruwelijke misdaden. Hoofdstuk 3 overlapt hoofdstuk 1 voor een deel. Er wordt in zowel hoofdstuk 1 als hoofdstuk 3 verteld over de gebeurtenissen bij het tankstation. De hoofdstukken 1,2,4 en 5 staan wel in chronologische volgorde. Het boek heeft een speciaal perspectief, het heeft zegmaar een alwetende verteller die de gebeurtenissen objectief vertelt. Alleen als het om Rex of Raymond gaat, verteld hij ook over hun gedachten en vertelt hij dus meer subjectief. De gedachten van de andere mensen worden niet verteld.

Samenvatting Rex en Saskia zijn met vakantie op weg naar het zuiden. Het einddoel was een huisje in de heuvels boven de Middellandse Zee. Onderweg stoppen ze ergens in Frankrijk bij een benzinestation. Terwijl Rex tankt, loopt Saskia naar binnen om wat blikjes frisdrank te kopen. Rex wacht eindeloos op haar terugkomst, maar Saskia blijft spoorloos.

Rex is op vakantie met Lieneke in Italië. Ze zitten in een huisje van de familie van Lieneke. Op het strand zagen ze geregeld 3 Fransen, twee mannen en een vrouw. De twee mannen gingen vaak badmintonnen op een veldje bij het strand. De vrouw was scheidsrechter. Rex heeft net zo lang zitten azen totdat hij een keer mee kon doen. Hij met Lieneke tegen de twee mannen. Tijdens het spel wordt hij er steeds zekerder van dat hij met Lieneke wil trouwen. Je merkt dat hij Saskia nog niet vergeten is. Het is net alsof ze mee zit te kijken langs de kant. Hij zegt haar dat hij met Lieneke wil trouwen. Later, na de wedstrijd, doet hij Lieneke een aanzoek. Zij blijkt ook wel te willen en ze spreken af om te trouwen. Die nacht krijgt Rex een nachtmerrie over het gouden ei. Hij wordt in doodsangst wakker. In haar jeugd heeft Saskia deze droom ook gehad. Ze zat opgesloten in een gouden ei dat door het heelal vloog. Alles was zwart, er waren niet eens sterren, ze zou er altijd in moeten zitten en ze kon niet eens doodgaan. Er was maar een hoop. Er vloog nog zo'n gouden ei door de ruimte, als ze tegen elkaar botsten zouden ze allebei vernietigd zijn en was het afgelopen.

Ramond Lemorne was altijd al een vreemde jongen. Al in zijn jeugd was hij ervan overtuigd dat een gedachte eigenlijk onvermijdelijk de daad inhield en dat een daad onvermijdelijk is, als je er aan gedacht hebt. Als man van middelbare leeftijd, gelukkig getrouwd, twee kinderen, zegmaar de perfecte middenklasser, heeft hij plotseling de gedachte of hij in staat zou zijn een misdaad te plegen. Hij verbouwt zijn vakantiehuisje gaat experimenteren en repeteren. Elk onderdeel van de komende moord en elk detail van zijn idee, werkt hij tot in de puntjes uit. Als hij klaar is ontmoet hij Saskia.

Acht jaar na Saskia's verdwijning houdt Rex nogmaals een advertentiecampagne in de Franse kranten. Lemorne komt er op af, en doet Rex het voorstel om het mysterie op te lossen. Dat kan alleen maar onder de voorwaarde dat hem hetzelfde lot zal overkomen. Waarschijnlijk de dood dus. Na enig twijfelen zegt Rex toch ja, want zonder Saskia is het leven voor hem al helemaal moeilijk. Na het drinken van een slaapmiddel bij het benzinestation, wordt hij wakker. Hij zit opgesloten in een doodskist en is levend begraven. Zo is de droom van het gouden ei toch gedeeltelijk uitgekomen.

Lieneke ontvangt een brief van Rex, die hij vlak voordat hij met Raymond is meegegaan heeft geschreven. Zij probeert in contact te treden met Rex, ze hield nog steeds van hem, maar ze kon hem niet van Saskia af krijgen. Ze kan hem maar niet vinden en licht tenslotte de politie in. Een tijd lang verschenen er portretten van Rex en Saskia in de krant. Zonder succes.....ze leken nu beide van de aardbodem verdwenen.

Personen -Rex Hofman is medewerker van een populair wetenschappelijk jeugdtijdschrift. Hij moet ongeveer negen jaar ouder zijn dan Saskia. Hij is soms onzeker en moet zijn woorden dan zorgvuldig uitzoeken. Hij houdt van spelletjes en dan vooral van gedachtenspelletjes. Hij heeft een grote fantasie en fantaseert graag wat er met Saskia gebeurd is en doet dan net alsof hij het lot zelf in handen heeft. Hij vindt het dan ook echt vreselijk dat hij niet weet wat er met Saskia gebeurd is. Hij geeft het dan ook niet gauw op met betrekking tot haar verdwijning. Als hij Lemorne ontmoet, is hij bestwel blij. De angst dat het raadsel voorgoed onoplosbaar zal zijn, is hij dan kwijt. Je ziet dat hij in het verhaal wel een beetje verandert, na de verdwijning van Saskia probeert hij het met Lieneke, maar dat loopt op niets uit. Hij blijft de hele tijd met z'n gedachten bij Saskia.

-Raymond Lemorne is van middelbare leeftijd. Hij is getrouwd en heeft 2 dochters. Hij is iemand die snel geobsedeerd is. Hij denkt om een bepaalde reden dat hij aan zaken moet voldoen als hij er alleen maar aan gedacht heeft. Je kunt dit in het verhaal zien op het moment dat hij van het balkon afsprong en het plan om een misdaad te plegen. Hij was in het begin helemaal niet van plan om het te doen, maar om een reden kon hij niet meer stoppen. Hij was niet dom, hij was leraar op een gymnasium, maar toch had hij een bepaalde kronkel.

- Saskia is 24 jaar oud en de vriendin van Rex. Ze wordt niet zo uitvoerig beschreven. Er wordt alleen gezegd dat ze ongegeneerd ijdel is en dat is dan alleen uit het standpunt van Rex. De verhouding tussen Saskia en Rex is prima. Ze gaan dan ook al een jaar of vier met elkaar om. Maar je leert dus niet echthaar gedachten kennen. Ze is meer een willekeurig meisje wat nodig is voor het verhaal.

-Lieneke is net als Saskia niet zo'n belangrijk persoon. Het gaat vooral om de verhouding die ze met Rex heeft. Rex dacht eindelijk weer een serieuze relatie aan te kunnen, maar het blijkt dat Saskia altijd tussen hen in blijft staan.

Motieven -Ergens niet mee kunnen stoppen, Raymond realiseerde zich dat hij de enveloppe (voor chloorkalk) op een bepaald tijdstip nog in z'n hand had en nog zou kunnen stoppen, maar hij kon het niet. De gedachte verplichtte hem ertoe ook de eerste stap te zetten. Ook Rex wilde zelfs tot het einde toe ermee doorgaan om er maar achter te komen wat er met Saskia was gebeurd. -Verliefdheid of verliefd zijn, dit was de reden waarom Rex, Saskia niet kon vergeten en dat de poging tot een nieuwe relatie mislukte. -Doorzettingsvermogen, van zowel de kant van Raymond (niets zou hem in de weg staan, bijvoorbeeld de jongens in de tuin van het huisje), als van de kant van Rex. -Het verlangen om elkaar te plezieren, als Saskia niet zo'n stomme sleutelhanger had willen hebben, was er niets gebeurt.

Thema Een belangrijk thema is doorgaan tot het eind. Lemorne wil gewoon weten tot hoever hij met z'n misdaden kan gaan. Het lijkt alsof hij geen geweten heeft. Hij gaat dan ook door tot het eind. Hetzelfde geld eigenlijk voor Rex. Hoewel hij weet dat het z'n dood zal zijn, wil hij toch ondergaan wat Saskia gebeurd is. Eerder zal hij gewoon niet rusten. Ze zijn dus beide geobsedeerd. Ze kunnen beide de gedachte waaraan ze begonnen zijn, niet meer stoppen. Wat in dit geval dus leidt tot een moord en een soort van zelfmoord.

REACTIES

E.

E.

Ik vind je hardstikke lief! (K)

19 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Het gouden ei door Tim Krabbé"