Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Het duister dat ons scheidt door Renate Dorrestein

Beoordeling 3.7
Foto van een scholier
Boekcover Het duister dat ons scheidt
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 4e klas havo | 1095 woorden
  • 17 november 2009
  • 3 keer beoordeeld
Cijfer 3.7
3 keer beoordeeld

Boekcover Het duister dat ons scheidt
Shadow

Een klein meisje groeit op in een vredig dorp, waar zij samen met haar moeder de oude, krakende pastorie bewoont. Ook de Luco’s wonen daar, twee vriendelijke mannen van wie iedereen aanneemt dat het kamerhuurders zijn. Voor de kinderen van het dorp schijnt altijd de zon, zelfs als het regent. Maar alles verandert als de moeder van Loes wegens een onbegrijpelijke…

Een klein meisje groeit op in een vredig dorp, waar zij samen met haar moeder de oude, krakende pastorie bewoont. Ook de Luco’s wonen daar, twee vriendelijke mannen van wie i…

Een klein meisje groeit op in een vredig dorp, waar zij samen met haar moeder de oude, krakende pastorie bewoont. Ook de Luco’s wonen daar, twee vriendelijke mannen van wie iedereen aanneemt dat het kamerhuurders zijn. Voor de kinderen van het dorp schijnt altijd de zon, zelfs als het regent. Maar alles verandert als de moeder van Loes wegens een onbegrijpelijke moord tot een lange gevangenisstraf wordt veroordeeld. Geruchten en speculaties grijpen al snel om zich heen. Niets is meer vanzelfsprekend. Niemand is meer veilig, en Loes al helemaal niet. Het zal duren totdat Loes achttien is voordat de waarheid over de fatale nacht van de moord aan het licht komt. Pas dan neemt iedereen zijn ware gedaante aan en kunnen de krachten die destijds zijn ontketend, weer tot bedaren komen.

Het duister dat ons scheidt gaat over het bondgenootschap tussen daders en slachtoffers, over het onuitwisbare menselijke verlangen naar liefde, acceptatie en vergeving, maar bovenal over de noodzaak om het verhaal van ons eigen leven op een waarachtige manier te reconstrueren.

Het duister dat ons scheidt door Renate Dorrestein
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Het duister dat ons scheidt

Bibliografische gegevens
Titel: Het duister dat ons scheidt
Schrijver: Renate Dorrestein
Uitgeverij + plaats: Wolters-Noordhoff, Groningen
Gelezen druk + jaar: 2003
Jaar 1e druk: 2003
Aantal bladzijden: 295 bladzijdes
Eventuele bijzonderheden: Het is een lijster, 2006.

Samenvatting
Loes is een meisje van 6 jaar, die samen met haar moeder en de Luco’s (Ludo en Duco) in de oude pastorie woont in een nieuwbouwwijk. Loes en haar moeder zijn erg populair in de wijk. De kinderen uit de wijk vinden Loes helemaal geweldig en de moeders uit de wijk vragen altijd raad aan de moeder van Loes.
Wanneer er een nieuw jongetje, Thomas, dichtbij de wijk komt wonen willen Loes en haar vrienden eerst niks van hem hebben. Totdat Loes bevriend met hem word en met hem gaat ‘trouwen’. De verloving is thuis bij Loes, het verloopt allemaal prima totdat de moeder van Loes opeens van streek raakt. Loes’ moeder komt erachter dat Thomas Iedema van zijn achternaam heet. Later in het boek lees je dat Loes’ moeder en de vader van Thomas een affaire hadden en de vader van Thomas de mogelijke vader zou kunnen zijn van Loes. Loes’ moeder deelde ook het bed met de Luco’s, die ook de mogelijke vaders zouden kunnen zijn. Op een nacht wordt de vader van Thomas vermoord met een potlood in zijn oog. De moeder van Loes word hiervoor veroordeelt en krijgt zes jaar gevangenis straf. Later in het boek lees je dat de Luco’s de vader van Thomas hebben vermoord. Dit deden zij uit jaloezie omdat ze erachter kwamen dat de vader van Thomas een affaire had met de Loes’ moeder.

Wanneer de moeder van Loes in de gevangenis zit, wordt Loes veel gepest. Dit was niet alleen maar omdat haar moeder in de gevangenis zat maar ook omdat ze zwaar dyslectisch was. Als Loes 12 jaar is wordt haar moeder vrijgelaten. Er is een sportdag op school en Loes haar moeder ziet dat Loes word gepest. Ze gaat naar de kinderen toe en grijpt in, hierdoor valt de hele wijk Loes en haar moeder aan.
Loes haar moeder wilt een nieuw leven beginnen en ze verhuizen met de Luco’s naar Lewis een eiland dichtbij Engeland.
In Lewis hoort Loes er weer helemaal bij, ze heeft verkering met Gavin en ze spelen in hun boomhut en op het strand. Met Loes haar moeder gaat het niet goed, ze wilt weer verhuizen maar de Luco’s en Loes stemmen hier niet in mee. Op een dag komt Loes thuis en is haar moeder toch vertrokken, ze woont nu weer alleen met de Luco’s in het huis.
Wanneer Loes 18 jaar wordt gaat ze weer terug naar Nederland om daar te studeren. Ook krijgt ze van de Luco’s een aardbeienakker in het Westland. Wanneer Loes weer terug is in Nederland voelt ze zich niet prettig en is ze bang om Thomas tegen te komen. Die ze trouwens wel een keer tegen komt in de winkel en ze vervolgens snel de winkel uit rent.
Wanneer er een documentaire op tv is over de Bijlmergevangenis ziet Loes haar moeder en spreekt met haar af. Loes krijgt het hele verhaal te horen van haar moeder over de nacht van de dood van Thomas’ vader, het verhaal van de Luco’s en de reden waarom Loes haar moeder was vertrokken. Ze kon niet meer samen wonen met de Luco’s omdat ze zich had opgeofferd voor hen en dat had hun kwalijk genomen.

Thema
‘Als je een geheim hebt dan zal dit vroeg of laat worden onthult, zelfs als je er voor wegloopt of iemand anders er voor op laat draaien.’

Motieven
Ten eerste is dit zo omdat van de affaire tussen de moeder van Loes en de vader van Thomas. Zij hadden een geheime affaire en door de ‘verloving’ van Loes en Thomas is dit geheim onthult. De moeder voor Loes liep hier ook voor weg, dit deed ze toen ze ging verhuizen naar de pastorie, maar wat uiteindelijk niks hielp.
Ten tweede komt ook uit dat Loes drie mogelijke vaders heeft. De moeder van Loes liep hier ook voor weg door het nooit met Loes over haar vader te hebben.
Ten derde weet aan het eind van het boek ook iedereen dat de Luco’s de vader van Thomas hebben vermoord. Zij lieten iemand anders hiervoor op draaien (de moeder van Loes). Maar uiteindelijk kwam Loes er toch achter dat zij het hadden gedaan.

Ook is een voorbeeld dat de moeder van Loes van huis weg ging. Zij had niet de reden verteld waarom ze precies weg wilde wat voor Loes dus ook een geheim was. Toen zij eenmaal een goed gesprek hadden vertelde de moeder van Loes dat zij niet meer met de Luco’s kon wonen omdat ze voor hen had vast gezeten.
Loes hield ook geheim dat ze werd gepest op school. Dit vertelde ze niet tegen haar moeder en tegen de Luco’s. Ze liep hier voor weg, en liet het gebeuren. Hier kwam de moeder van Loes ook achter, tijdens de sportdag

Commentaar op het thema
Ik ben het eens met het thema dat als je een geheim hebt dit vroeg of later onthuld word. In het boek had je hier veel voorbeelden van maar in het echte leven gebeurd dit vaak ook. Ik denk dat iedereen wel een geheim met zich meeneemt en dat er altijd wel iets gebeurt waardoor dat wordt onthuld. Bij kleine geheimen is er altijd wel iemand die het tegen iemand anders verteld en diegene het vervolgens weer tegen iemand anders verteld etc. Dan word het ook onthuld. Bij grote geheimen is er ook altijd wel iets waardoor het wordt onthuld. De last van het geheim wordt te groot en je moet gewoon je verhaal kwijt of je zegt het per ongelijk. Ik denk dat er altijd wel een geheim is die onthult wordt.

Eigen mening over het boek
Ik vond het een goed boek omdat er een goede verhalenlijn in zat en het was ook best spannend. Het is een boek dat je niet snel weglegt en vooral in door wilt blijven lezen. Het boek is niet moeilijk geschreven en is duidelijk te volgen ondanks alle dingen die er gebeuren. Wat ik vooral goed aan dit boek vond is dat je aan het eind van het boek pas erachter komt wat er echt gaande was. In het begin van het boek, dacht ik dat Loes de vader van Thomas had vermoord en dat de moeder van Loes zich opofferde voor Loes in plaats van voor de Luco’s. Ik zal dit boek ook echt aanraden aan andere mensen.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Het duister dat ons scheidt door Renate Dorrestein"