Lesuitval, een mondkapjesplicht, onzekerheid over de eindexamens... de coronacrisis heeft een grote impact op jongeren. Wij zijn benieuwd hoe jij ermee omgaat en wat jij vindt van de maatregelen. Doe mee met ons corona-onderzoek! 😷🦠🏫

Doe mee


ADVERTENTIE
1500 euro winnen met je pws of sectorwerkstuk?

Check de online masterclasses van het Rijksmuseum waarin experts hun kennis en tips delen, zodat jij tot een goed onderwerp komt. En wist je dat je mee kunt doen aan de Rijksmuseum Junior Fellowship wedstrijd? Je maakt dan met jouw pws of sectorwerkstuk kans op 1500 euro en een traineeship!

Bibliografische gegevens
Auteur: Herman Koch
Titel: Het Diner
Blz: 301
Uitgeverij: Anthos Amsterdam
Eerste druk: Januari 2009

Wat gebeurt er in het boek?

Het boek gaat over een diner. Deelnemend aan het diner zijn Serge en Babette Lohman en Claire en Paul Lohman. Serge Lohman staat op het punt om de nieuwe minister-president van Nederland te worden, maar zijn zoon en de zoon van zijn broer hebben iets verschrikkelijks gedaan. Ze gaan dineren om dit te bespreken, dat is tenminste de bedoeling. De zoon van Paul, Michel, en de zoon van Serge, Rick, hebben een zwerver vermoord. Per ongeluk. De zwerver lag in een pinhokje en zij wilden pinnen. Ze werden kwaad en gooiden een lege jerrycan in het hokje, deze vatte vlam en zo verbrandde de zwerver. Tijdens het gesprek proberen ze het onderwerp steeds te ontlopen. Tussen het diner door verteld Paul steeds iets over zijn eigen leven dat te maken heeft met het gespreksonderwerp van dat moment. De geadopteerde zoon van Serge en Babette, Beau, heeft de ‘moord’ zien gebeuren en chanteert Rick en Michel ermee. Ze moeten veel geld aan hem geven, dan pas haalt hij alle filmpjes die hij van hen op internet heeft gezet eraf. Aan het einde wil Serge door het incident van Michel en Rick zich terugtrekken uit de campagne, maar Babette, Claire en Paul zijn het daar niet mee eens. Claire heeft bedacht dat als ze Serge zouden verwonden, hij niet de persconferentie zal geven de volgende dag, waarin hij zijn terugtrekking zou aankondigen. Beau verdwijnt op mysterieuze wijze en het gezin van Paul leeft hun leven ‘gewoon’ verder.

Waar gaat het boek eigenlijk over?

Thema
Het thema van dit boek is de moord op een zwerfster, gepleegd door de zoon en neef van de verteller.
Motieven

De motieven van dit boek zijn:
Eten: Dit boek vind plaats tijdens een diner. Tijdens het diner krijgen ze gerechtjes die ze hebben besteld, maar Paul, de verteller, ergert zich aan de manier waarop de gerant het eten presenteert, namelijk met zijn pink.
“ ‘De rivierkreeftjes liggen in een vinaigrette van dragon en bosuitjes,’ zei de gerant; hij was bij Serges bord aangekomen en wees met zijn pink.” Blz 43
“ ‘Ik wist niet of ik de hand, en de pink, straks boven mijn eigen bord zou kunnen verdragen, maar voor de algehele sfeer aan tafel zou het beter zijn wanneer ik me inhield.” Blz 43
Moord: Het diner draait om de moord die de zoon van Paul heeft gepleegd.
“ ‘Hij houdt de jerrycan omhoog. Ja, hel leuk, zegt ze, mag ik nu eindelijk doorslapen? Het bloed bij haar neus is alweer opgedroogd. De neef gooit de lege jerrycan – wie weet, misschien wel expres – naast haar hoofd, op veilige aftstand.” Blz 132

Familie: Degenen die betrokken zijn bij de moord zijn familie van elkaar. Ook degenen die met elkaar gaan eten zijn familie van elkaar. Zo speelt familie een belangrijk rol in dit boek.
“ ‘Mijn vrouw, ik moet dat niet meer zeggen. Ze heet Claire.’”Blz 11
“ ‘Serge Lohman, de tafel aan de tuinzijde.’ ‘Maar u bent meneer Lohman niet,’ zei ze zonder met haar ogen te knipperen.’ ‘Ik ben zijn broer,’ zei ik.”
Blz 25
“ ‘Babette…’ zei ik, terwijl ik de vrouw van mijn broer bij haar elleboog vastpakte.” Blz 35
Titel

Het boek heet ‘Het Diner’ omdat het boek zich afspeelt tijdens één diner. In dit diner worden van allerlei dingen besproken, van films tot boeken, maar de mensen zijn bijeen gekomen om de moord van hun zonen op een zwerver te bespreken. Tijdens het diner wordt ook vaak teruggeblikt naar het verleden van de verteller.
Personages
- Paul Lohman
Dit is de verteller van het verhaal. Hij is de vader van Michel en de man van Claire. Zijn broer is Serge. In het boek leer je Paul heel goed kennen en kom je erachter dat hij iets weg heeft van een gestoord persoon en dat hij opeens heel agressief kan worden.

- Claire Lohman
Dit is de vrouw van Paul en de moeder van Michel. Ze is een heel lief persoon, dit blijkt uit hoe ze Babette troost en hoe ze over dingen praat.

- Michel Lohman
Dit is de zoon van Paul en Claire. Hij is een van de ‘moordenaars’ van de zwerver. Dit lijkt ook op het agressieve gedrag van Paul. Naast deze moord is het een doodgewone jongen en lijkt er voor de buitenwereld niets aan de hand te zijn.

- Serge Lohman
Dit is de broer van Paul en aanstormend president. Hij doet dus mee aan de verkiezingen en heeft grote kans om te winnen. Serge is de vader van Rick, Beau(een geadopteerd kind) en een dochter waarvan de naam niet genoemd wordt. Serge is getrouwd met Babette. Serge komt erg nep over in het boek, alsof hij ten opzichte van vroeger verandert is voor de verkiezingen.

- Babette Lohman
Babette is de vrouw van Serge en de moeder van Rick, Beau en de dochter. Babette is een volgend typje, ze gaat met alles mee wat haar man ook doet.

- Rick Lohman
Dit is de zoon van Serge en Babette. Hij is goed bevriend met Michel, de zoon van Paul. Hij is ook één van de ‘moordenaars’. Rick heeft er meer last van dan Michel, Rick kan niet meer slapen, het gaat slecht op school, etc.

- Beau Lohman
Dit is de geadopteerde zoon van Serge en Babette. Een aparte jongen die Rick en Michel chanteert met beelden van de moord, hij heeft het namelijk gefilmd.

Wat vind je van het boek?

Ik vond het een erg goed en verrassend boek. Je gaat erg meeleven met Paul, Claire, Serge en Babette, die het moeilijk te verduren hebben met hun zoons. Je gaat de jongens als niet schuldig zien. Qua stijl vond ik het ook erg leuk opgebouwd, helemaal met de titels van delen van het boek als Aperitief, Voorgerecht, Hoofdgerecht, Nagerecht en Fooi. Ook werd iedere keer bij een stukje het verleden van de verteller erbij gehaald. Bij het lezen van dit boek krijg je begrip voor de moord op de zwerver, omdat hij ‘in de weg lag’, ‘stonk’ en ‘irritant’ was. En wie gaat er dan ook liggen slapen in een pinhokje. Zo ga je denken bij het lezen van het boek. Ik vind dit verhaal op zich wel realistisch, alleen weet ik niet of ouders wel zo reageren als hun kind een moord heeft gepleegd, zonder geldige reden als zelfverdediging of iets dergelijks. Ik kan me dus, achteraf, ook niet zo goed plaatsen in de reactie van de ouders. Het begin van het boek vind ik een beetje verwarrend, omdat je middenin het verhaal begint en het pas met terugblikken begint te begrijpen. Ik vind het wel een hele leuke opbouw. Ik denk niet dat de schrijver echt een doel had met het schrijven van dit boek.

Is dit onderwerp nieuw voor je?

Ik heb nog nooit een boek gelezen over ouders die praten over de moord die hun zoons hebben gepleegd, ik vond het een erg leuke ervaring. Moeilijk beslissingen moeten gemaakt worden door de ouders, zoals ‘Vertellen we het wel of niet aan de politie?’, ‘Moeten we het er met ons kind over hebben of stil blijven zwijgen?’. Ook was het goed gedaan dat er duidelijk door de zoon werd verteld waarom ze het gedaan hadden. Dit is ook het eerste boek dat ik lees met een motto:
Nice Guy Eddie:
C’mon, throw in a buck
Mr Pink:
Uh-huh. I don’t tip.
Nice Guy Eddie:
Whaddaya mean, you don’t tip?
Mr Pink
I don’t believe in it.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

A.

A.

in 1 woord, WAARDELOOS

9 jaar geleden