Lesuitval, een mondkapjesplicht, onzekerheid over de eindexamens... de coronacrisis heeft een grote impact op jongeren. Wij zijn benieuwd hoe jij ermee omgaat en wat jij vindt van de maatregelen. Doe mee met ons corona-onderzoek! 😷🦠🏫

Doe mee


ADVERTENTIE
1500 euro winnen met je pws of sectorwerkstuk?

Check de online masterclasses van het Rijksmuseum waarin experts hun kennis en tips delen, zodat jij tot een goed onderwerp komt. En wist je dat je mee kunt doen aan de Rijksmuseum Junior Fellowship wedstrijd? Je maakt dan met jouw pws of sectorwerkstuk kans op 1500 euro en een traineeship!

Beschrijvingsopdracht Nederlands Boek
Titel: Het Diner
Auteur: Herman Koch
Jaar van uitgave: 2009
Eerste druk: Januari 2009
Laatste druk: februari 2009

Titel en motto
Het boek heet ‘Het Diner’. Het hele verhaal wordt verteld tijdens één diner. Vandaar de titel.
Het verhaal heeft een motto.
Namelijk:
Nice guy eddie
C’mon throw it in a buck
Mr. Pink
Uh-huh. I don’t tip
Nice guy Eddie
Whaddaya mean, you don’t tip?
Mr Pink


I don’t believe in it
Quentin Tarantino
Resevoir Dogs
Ik kan het motto niet zo goed verklaren. Ik denk dat het motto afkomstig is uit een film. En dat het gaat om iets wat niet mag. Dat komt ook in het boek ter sprake.

Personages
Paul Lohman: Hij is de hoofdpersoon van het verhaal. Vanuit zijn ogen wordt het verhaal ook verteld. Het is een man die soms wat agressief uit de hoek kan komen, maar wel heel veel van zijn zoon en vrouw houdt. Hij is ook mysterieus, zo komt in het boek duidelijk naar voren dat hij een ziekte heeft, maar hij wilt niet loslaten wat voor ziekte. Daarnaast heeft Paul alles voor zijn zoon over, zelfs als dat ten koste moet gaan van andere. Zijn zoon heet Michel.
Claire Lohman: De vrouw van Paul. En lieve vrouw die alles voor haar man en zoon over heeft. Ze bedoeld alles goed en ze is de moeder van Michel.


Michel Lohman: De zoon van Paul en Claire. Het is over het algemeen een dood gewone jongen. Houd van sporten, rookt en drinkt niet. Hij is bevriend met Rick Lohman en Beau Lohman. Hij houd heel veel van zijn ouders, en heeft veel van zijn vader geërfd, waaronder zijn agressiviteit.
Serge Lohman: De broer van Paul Lohman en tevens presidentskandidaat. Hij is de vader van Rick Lohman, daarnaast heeft hij nog een dochter (zij komt in het boek amper ter sprake) en hij heeft samen met zijn vrouw Babette Lohman een jongen geaddopteerd genaamd: Beau. Hij is een apparte man met bepaalde trekjes. Zo houdt hij van lekker eten en van wijn. Misschien is dat meer voor zijn imago dan dat ie er echt van houd.
Babette Lohman: De vrouw van Serge en daarnaast de komende vrouw van de president van Nederland. Het is een vrouw die voor 100% achter haar man staat en met alles meegaat in wat ie doet.
Rick Lohman: De zoon van Babette en Serge en tevens een vriend van Rick. Samen heeft hij met Rick iets op zijn geweten. Het is een kwajongen, er komt in het boek weinig naar voren over zijn karakter e.d.
Beau Lohman: Beau is de geaddopteerde zoon van Serge en Babette. Hij is een geniepige jongen die chanteren niet uit de weg gaat, wat hij bij Rick en Michel doet. Hij was bij het incident maar niet medeplichtig, hij deed er niet aan mee.

Hoofdstukken
Het boek is opgedeeld in hoofdstukken, door middel van cijfers. In totaal bevat het boek 46 hoofdstukken.
Naast de hoofdstukken zijn er nog een soort van thema’s waarin de hoofdstukken zijn opgedeeld. Het geeft eigenlijk aan waar de hoofdpersonen zich bevinden tijdens het diner. Je hebt: Aperitief, Het voorgerecht, Het hoofdgerecht, Het nagerecht en De fooi.

Verhaallijnen
In het boek lopen meerdere verhaallijnen, namelijk:
- Het incident met Michel, Rick en Beau
- Het toekomstig presidentsschap van Serge Lohman
- De geestelijke problemen van Paul, en zijn carriere
- De ziekte van Claire, waardoor ze een tijd in het ziekenhuis ligt, en de confrontatie tussen Serge, Babette en Paul wanneer Paul en Babette Michel bij hem weg willen halen omdat ze vinden dat Paul niet in staat is voor hem te zorgen nu Claire in het ziekenhuis ligt.
- De relatie tussen Serge en Paul
- De incidenten die Paul veroorzaakt door zijn agressiviteit.
- Het eten en drinken in het restaurant en hoe het is om daar te eten

Open plekken
Het boek heeft heel veel open plekken. Maar het zijn allemaal vrij kleine open plekken. De schrijver wilt bewust geen namen zeggen van bepaalde gebeurtenissen in het verhaal. Zoals:
- De naam van het restaurant
- De school waar hij heeft gewerkt
- De ziekte van Claire
- De ziekte van Paul
En nog meer. Het zijn geen belangrijke open plekken, maar ze worden niet opgelost. Aan het einde van het verhaal weet je nog steeds niet om welke namen het gaat. Het verhaal bevat nog enkele open plekken die later in het verhaal worden verteld:
- Wat Michel, Rick en Beau hebben gedaan
- Wat Claire voor Paul achter houd
- Waarom Babette huilt

De inhoud
Paul Lohman is vader van zoon Michel en gelukkig getrouwd met Claire Lohman. Na een carriere als geschiedenis docent op het middelbaar onderwijs is hij op non-actief gesteld door zijn agressieve uitingen op het werk en privé. Daarnaast is Paul ook nog de broer van presidents-kandidaat Serge Lohman.
Het verhaal begint bij een diner, dat Paul en Claire hebben met Serge en zijn vrouw, en dus schoonzus van Paul, Babette in een duur restaurant. Een restaurant waar ‘normale’ mensen volgens Paul niet komen, behalve zijn broer Serge Lohman.
Tijdens het diner valt het Paul op dat Babette heeft gehuild, ze verbergt haar ogen achter een donkere bril. Desalniettemin gaat de ‘familie’ met elkaar dineren. Al snel lopen de spanningen hoog op. Paul en Claire zijn totaal geen types voor een restaurant als dit. Paul irriteert zich dood aan de Gerant van het restaurant. Die door middel van zijn pink, aanwijst waar alle gerechten wel niet vandaan komen en hoe ze zijn gemaakt.
Eerst wordt er gepraat over allerdaagse dingen zoals films, vakanties e.d. Maar als Paul na een bezoek aan het toilet terug komt bij de tafel is het mis. Babette is in huilen uitgebarsten en vlucht naar de tuin. Claire zegt het wel even op te lossen en volgt Babette. Serge en Paul blijven alleen over.. Serge schuift de huilbui van Babette op de hormonen. Volgens hem heeft ze er al langere tijd last van. Het wordt Paul wat teveel en verdwijnt ook van tafel en om te kijken waar ze zolang blijven. Eenmaal in de tuin voelt Paul een mobieltje afgaan in zijn zak. Dan blijkt hij het mobieltje van zijn zoon Michel mee te hebben, waar hij die middag stiekem in had gekeken. Hij neemt op en krijgt zijn eigen zoon aan de lijn die zich afvraagt wat zijn vader met zijn mobieltje doet! Michel zegt tegen zijn vader dat hij zijn mobieltje wel even op komt halen. Voordat Michel er is speurt Paul nog door zijn mobiel en vind een filmpje waarin zijn zoon en de zoon van Serge, en dus de vriend van Michel, Rick een zwerver mishandelen op het station. Ook luistert hij naar een bericht van zijn moeder en dus zijn vrouw Claire, waarin ze zegt dat ze het vanavond moeten doen, en dat papa nergens van wist. Paul weet niet wat hem overkomt, zijn vrouw en zoon houden iets voor hem achter.
Na een tijdje komt Michel zijn mobiel ophalen. Op dat moment verteld Paul wat er allemaal is gebeurt. Op weg naar huis van een schoolfeest gingen Michel, Rick en Beau nog even pinnen. Maar in het pinhokje lag een stinkende zwerver te slapen in een pashokje. De zwerfster (ze blijkt een vrouw te zijn) begint te schelden en zegt dat ze op moeten rotten. Het maakt Michel en Rick kwaad, Beau zegt naar huis te vertrekken. De overgebleven jongens beginnen dingen van straat te halen en het tegen de zwerver aan te gooien. Ze gooien en bureaulamp en een lege jerican. Maar dan gaat het mis… Er komt een aansteker bij en de jerican, waarvan de jongens dachten dat hij leeg was, ontploft en de zwerfster is op slag dood….
Paul en Claire komen achter dit incident na een uitzending van Opsporing Verzocht. In het pinhokje hingen camera’s en die hebben alles vastgelegd. Op de beelden is niet te herkennen wie de jongens zijn, maar Paul (hij is tenslotte een vader) herkent zijn enige kind meteen. Claire lijkt niks te merken, tenminste zo doet ze. Maar langzamerhand komt de aap uit de mouw. Michel verteld dat Beau Michel en Rick chanteert door filmpjes op YouTube te zetten. Zolang Michel en Rick geld geven aan Beau is er niks aan de hand, maar als ze dat niet doen dan gaat Beau naar de politie. Hij wil namelijk een nieuwe scooter.
Als Michel is vertrokken, en Claire en Babette zijn teruggekeerd gaan ze terug naar het restaurant en schuiven weer aan bij Serge.
Dan begint Serge te vertellen dat hij een plan heeft om de toekomst van zijn zoon te beschermen. Hij wil aftreden als toekomstig president. Volgens hem kan Rick er niet mee leven dat hij de dood van een zwerver op zijn geweten heeft. Babette verklaart Serge voor gek, en Claire ook. Het kan Paul allemaal niet zoveel schelen.
Serge verteld dat hij een persconferentie gaat geven in het café waar Paul en Claire altijd komen. En dat maakt Paul wel kwaad. Serge en Claire betalen de rekenening en verlaten het restaurant.
Dan verteld Claire aan Paul dat ze alles in scène heeft gezet. Het geheimzinnige gedoe van Claire over Michel heeft allemaal een rede. Ze belde namelijk aan tafel met Michel om te laten merken dat Michel thuis was, en zo kan Paul Serge wat aan doen, zodat hij de persconferentie niet kon geven. Paul denkt daar iets anders over, en Claire vertrekt alleen richting de persconferentie. Paul blijft nog even zitten en de gerant komt nog even bij hem praten. Daarna verlaat hij het restaurant en ziet bij het café waar Serge zijn persconferentie wou geven dat er allemaal politiewagens en een ambulance aan komt rijden. Claire heeft Serge verwond, en de persconferentie gaat niet door.
Samenvatting zelf geschreven, er staat nog geen samenvatting op internet.

Korte reactie op het verhaal
Personages: Het boek bevat 7 belangrijke personages, de andere personages komen vrijwel allemaal maar één keer aan bod en zijn onbelangrijk voor het verhaal. Op elk personage wordt diep ingegaan. Je komt veel over ze te weten. Ondanks problemen e.d. blijkt dat de personages bij elkaar blijven door de liefde.
Onderwerp: Ik vind het een orgineel onderwerp. Vooral omdat het wordt verteld tijdens één diner. Het onderwerp lijkt op het eerste gezicht heel spannend. Toen ik de flaptekst las, toen dacht ik dat het heel spannend zou worden. Dat viel in de praktijk erg mee. Er zit in het boek weinig spanning, maar omdat het leuk wordt verteld blijf je toch doorlezen. Het onderwerp wordt naar mijn mening ook heel luchtig behandeld. Het gaat in feite om een moord die de zonen hebben gepleegd, maar er wordt meer gedaan alsof het snoepjes pikken is geweest bij de kruidvat.
Gebeurtenissen: Er komen veel gebeurtenissen aan bod. Voornamelijk van vroeger. Alles wordt verteld vanuit Paul. De gebeurtenissen zijn allemaal dingen die redelijk vaak gebeuren en dus niet heel spectaculair zijn of iets dergelijks. Maar wel belangrijk voor het verhaal.
Taalgebruik: Het taalgebruik in het boek is niet moeilijk. Het wordt leuk geschreven met humor, daardoor blijf je ook lezen. Ondanks dat het verhaal, zoals ik eerder zei, soms wat luchtig wordt verteld wat betreft de moord, blijf je toch lezen. Omdat het op een leuke manier is geschreven.

Eindoordeel
Ik vond het enerzijds een leuk boek om te lezen. Omdat het heel realistisch overkomt. Je kunt je heel goed verplaatsen in Paul. En je wilt graag weten wat er nou allemaal is gebeurt en wat Claire achterhoud en waarom Babette huilt. Ik vond het boek leuk omdat er veel humor in zit, je kunt je goed verplaatsen, en het is afwisselend. Je leest over meerdere gebeurtenissen, waarin iedereen wel iets kan herkennen.
Anderszijds vond ik het wel jammer dat er weinig spanning in zat. Zoals ik eerder ook al zei. Maar het was sowieso een leuk boek om te lezen.

Thema
De thema’s van het boek zijn:
- Moord
- Familie
- Liefde
- Agressiviteit
- Eten

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

P.

P.

ik heb een fout ontdekt.
bij de persongaes staat dat rick lohman, een vriend van rick is. bovendien staat er dat hij samen met rick iets op zijn geweten heeft maar dit lijkt mij zeer sterk aangezien hij zelf rick is...
mvg
piet jansen

9 jaar geleden

P.

P.

wow sherlock, dat zagen we nog niet

5 jaar geleden

G.

G.

De epiloog van het verhaal heet 'De fooi'. in het engels is fooi de Tip. Bij het motto gaat het erover dat Eddie wil dat mr. pink een fooi geeft maar mr. pink doet dat niet.
Dus het motto verwijst naar het einde van het verhaal.
:) succes

9 jaar geleden

J.

J.

Ik kan toch twee van die open plekken invullen hoor. Babette was aan het huilen omdat ze Serge het niet-meer-verkiesbaar-stellen niet uit het hoofd kon praten, en Claire houT voor Paul achter dat Michel wat aan Faso gaat doen.

8 jaar geleden