Lesuitval, een mondkapjesplicht, onzekerheid over de eindexamens... Wij zijn benieuwd hoe jij met de coronacrisis omgaat en wat jij vindt van de maatregelen. Doe mee met ons corona-onderzoek! 😷🦠🏫 We zoeken nog extra jongens!

Doe mee


ADVERTENTIE
1500 euro winnen met je pws of sectorwerkstuk?

Check de online masterclasses van het Rijksmuseum waarin experts hun kennis en tips delen, zodat jij tot een goed onderwerp komt. En wist je dat je mee kunt doen aan de Rijksmuseum Junior Fellowship wedstrijd? Je maakt dan met jouw pws of sectorwerkstuk kans op 1500 euro en een traineeship!

Het Diner

Herman Koch

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Zakelijke gegevens

Auteur: Herman Koch

Titel: Het Diner

Uitgever: Anthos

Eerste druk: januari 2009

Pagina’s: 301

Genre: psychologische roman

 

Biografie en bibliografie

Biografie:

 

Herman Koch is geboren in Arnhem op 5 september 1953. Hij is bekend als televisiemaker  (Jiskefet) en schrijver. Kochs moeder overlijdt als hij zeventien is, na een ongeneeslijke ziekte, een gebeurtenis die grote indruk maakt. Om iets te doen gaat hij een jaar lang naar Finland, waar hij hard moet werken op een boerderij. Nadat hij terugkeert uit Finland houdt hij zich onder andere in leven met het vertalen van detectives, maar hij durft niet te werken aan zijn debuutroman. Als hij vijfentwintig is overlijdt zijn vader. Koch komt hierna terecht in Londen, waar hij doorgaat met vertalen en samenleeft met een geliefde. Op de dag dat zijn vriendin de relatie beëindigt krijgt hij te horen dat een literair tijdschrift een verhaal van hem gaat plaatsen. In 1985 debuteert hij met de geheel verzonnen verhalenbundel De voorbijganger. Enorme verkoopsuccessen worden zijn boeken niet. Daar komt verandering in met de roman Het diner. Door het boek Het Diner werd Herman wereldberoemd. Alle romans die Koch na Het diner publiceert halen direct hoge (internationale) verkoopcijfers. Er is afgelopen jaar (2017) een documentaire gemaakt over Koch.

 

Bibliografie:

 • De voorbijganger (verhalen) (1985)
 • Red ons, Maria Montanelli (1989)
 • Hansaplast voor een opstandige, de beste korte verhalen van Menno Voorhof (1991)
 • Eindelijk oorlog (1996)
 • Geen agenda (verhalen) (1998)
 • Het evangelie volgens Jodocus (columns) (1999)
 • Eten met Emma (2000)
 • Dingetje (2001)
 • Schrijven & drinken: de verhalen tot nu toe (2001)
 • Sadoko wil leven (nieuwjaarsgeschenk) (2002)
 • Alle verhalen (heruitgave van 'Schrijven & drinken') (2003)
 • Odessa star (2003)
 • Denken aan Bruce Kennedy (2005)
 • Het volle leven (2006)
 • Het diner (2009)
 • Over de lengte van een gang (2010)
 • De ideale schoonzoon (columns) (2010)
 • Zomerhuis met zwembad (2011)
 • Plons (2011)
 • Korte geschiedenis van het bedrog. De verhalen (2012)
 • Geachte heer M. (2014)
 • De greppel (2016)
 • Herman Koch schrijft het boekenweekgeschenk 2017

 

Samenvatting

Paul Lohman, broer van premierkandidaat Serge Lohman, is getrouwd met Claire. Met de verkiezingen in zicht gaan ze uit eten met Serge en zijn vrouw Babette. Paul en Claire voelen zich echter niet thuis in het dure restaurant waar ze ondanks de lange reserveringslijst door Serge’s positie toch terecht kunnen. Het diner begint met de dagelijkse onderwerpen, maar nadat Paul terug komt van het toilet staat Babette met tranen in haar ogen op. Ze loopt naar de deur, gevolgd door Claire. Ondertussen eten de broers hun hoofdgerecht in stilte op. Paul vindt het allemaal te lang duren en gaat naar de twee vrouwen op zoek. Terwijl hij dit doet gaat de telefoon van Michel die in zijn zak zit af. Zijn zoon vraagt zich af wat zijn vader met zijn mobiel doet en spreekt af het mobieltje op te komen halen. Net wanneer Paul ophangt ziet hij Claire en Babette, die inmiddels is bijgekomen. Samen gaan ze het restaurant in, maar Paul gaat nog niet aan tafel. Hij bekijkt, terwijl hij wacht op zijn zoon, de filmpjes van zijn mobiel. Weer wordt Paul geconfronteerd met de heftige beelden. Rick, de zoon van Serge en Babette, en zijn eigen zoon gaan na een schoolfeest flink te keer tegen een zwerver. De zwerver ligt in het pinhokje waar de jongens willen pinnen en daar zal hij voor boeten. Van kwaad tot erger pakt een van hen een voor hun leeg ogende jerrycan, de andere filmt het. Wanneer er een aansteker bij komt gaat het mis. Paul realiseert zich dat deze beelden meer laten zien dan de beelden van de bewakingscamera van Opsporing verzocht. Wanneer Michel met zijn fiets bij het restaurant aankomt vraagt Paul waarom hij hem nooit over deze beelden verteld heeft. Michel vertelt zijn vader dat Beau, de geadopteerde zoon van Serge, hem chanteert. Hij wil deze beelden online zetten, maar wanneer ze hem geld geven is er niks aan de hand. Paul beveelt zijn zoon naar huis te gaan, zelf gaat hij vervolgens het restaurant weer in. Tijdens het nagerecht komt het onderwerp eindelijk aan bod. Serge vindt dat zijn zoon Rick veel lijdt onder de geheimhouding en wil alles openbaar maken. Hij wil tijdens een persconferentie bekend maken dat hij zich terug trekt. De andere drie denken hier echter anders over. Zij vinden dat ze de toekomst van hun zonen moeten beschermen. Serge heeft de persconferentie echter al gepland. Hij en Babette verlaten het restaurant en lopen naar het café waar de persconferentie gehouden wordt. Claire vertelt Paul dat zij en Babette hun zonen alleen nog kunnen beschermen wanneer ze Serge verwonden. Claire loopt vervolgens naar het café waar Babette en Serge zijn. Paul hoort even later meerdere sirenes. Hij loopt naar buiten en ziet zijn broer afgevoerd worden door ambulance personeel. Ook komt Claire even later naar buiten, zij wordt afgevoerd door agenten. Over Beau hoeven ze zich ook geen zorgen meer te maken, Michel en Rick hebben met hem “afgerekend”.

Het boekverslag gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen

 

 

 

Motto

NICE GUY EDDIE

C´mon throw in a buck

 

 MR PINK

Uh-huh. I don't tip.

 

 NICE GUY EDDIE

Whaddaya mean, you don't tip?

 

 MR PINK

I don't believe in it.

 

Quentin Tarantino

Reservoir Dogs

 

Personages en perspectief

Personages:

 

Paul Lohman

Paul Lohman is getrouwd met Claire, samen hebben ze een kind, Michel. Door het verhaal heen blijkt dat Claire en Paul een hele goede band hebben met elkaar. Toch houden ze meerdere dingen voor elkaar achter. Misschien zorgt dat er mede voor dat ze een goede verhouding met elkaar hebben.

 

Serge Lohman

Serge is al achttien jaar getrouwd met Babette. Samen hebben ze twee eigen kinderen: Rick en Valerie. Ook hebben ze een jongen geadopteerd uit Burkina Faso. Zijn echte naam is Beau, maar de meeste noemen hem “Faso”. Serge en Babette hebben Beau leren kennen via een ontwikkelingsproject. Later hebben ze hem geadopteerd. Het gaf Serge een gezicht: die politicus met die geadopteerde zoon uit Afrika. De verkiezingen komen eraan en Serge staat op het punt minister-president te worden.

 

Michel Lohman

Michel Lohman is de zoon van Paul en Claire. Hij is (bijna) zestien jaar en heeft een goede band met zijn neven Rick en Beau. Ze zitten met z’n drieën op dezelfde middelbare school. Michel gebruikt net zoals zijn vader zijn agressiviteit om zichzelf te beschermen.

 

Rick Lohman

Rick is de zoon van Serge en Babette. Rick loopt erg achter zijn neefje Michel aan, en heeft ontzettend last van zijn geweten na het ongeluk met de zwerver, dit naar zeggen van Babette en Serge. Hij zou niet met het geheim kunnen leven dat hij iemand heeft vermoord, volgens Serge, en speelt ook mee met de reden waarom Serge aangifte wilt doen.

 

Beau Lohman

Beau is de adoptiefzoon van Serge en Babette en is afkomstig uit Burkina-Faso. Volgens zijn ouders kan hij niks verkeerd doen en is hij perfect, maar ondertussen chanteert hij zijn broer en neef. Paul zegt ook dat hij zijn anders-zijn uitbuit tegenover zijn adoptieouders, -broer en -neef.

 

Perspectief:

Het verhaal beleef je volledig door de ogen van Paul. Zijn subjectieve blik op wat er gebeurt laat je niet alleen mee leven, maar zorgt er ook voor dat je gaat snappen in welke situatie de personages zitten. Het verhaal is vanaf het eerste tot het laatste woord geschreven in de “ik verteller”. Er zitten dus geen perspectiefwisselingen in dit verhaal.

 

Titelverklaring

Het verhaal speelt zich af tijdens een diner in een chique restaurant. Dat is eigenlijk de enige verklaring die er te geven is. Tijdens dit diner wordt beslist over de levens van mensen, letterlijk en figuurlijk. 'Het diner' zal in de geheugens gegrift staan van de hoofdrolspelers.

 

Ruimte

Het pinhokje zie ik als een belangenruimte omdat daar de gebeurtenis afspeelt waardoor het hele verhaal eigenlijk begint: de twee jongens die de zwerver vermoorden. Als de zwerver gewoon buiten had gelegen was er geen sprake geweest van doodslag waarschijnlijk, omdat Rick en Michel dan geen last van de zwerver hadden gehad. Dan waren ze er in een grote boog omheen gelopen. Maar ze moeten pinnen en in het pinhokje ligt iemand die ontzettend stinkt en ze hebben geen zin om ergens anders heen te gaan.

 

Een andere, en de meest logische belangenruimte is het restaurant. Dit is natuurlijk de plek waar het verhaal zich afspeelt en het restaurant biedt veel leesstof. Neem als voorbeeld de garant die elk stukje vlees of fruit met zijn pink aanwijst en er een verhaal van een halfuur bij verteld om te zeggen waar het trosje druiven vandaan komt. Of de andere gasten; de meneer met de baard en zijn veel jongere vriendin (wie later zijn dochter bleek te zijn), of de commotie als Serge Lohman binnenkomt. Het zijn allemaal details die meespelen in het verhaal.

 

Tijd

Het is een actueel verhaal. Dit denk ik vanwege het feit dat er wordt gesproken over George Bush als president van Amerika en de oorlog in Irak en dergelijke. Dit was een paar jaar terug en het verhaal zal zich dan ook hebben afgespeeld, hoewel de precieze datum niet genoemd wordt.

 

 

Thematiek

Het thema van het boek is dilemma. Wat moet je doen als je kind iets heel ergs heeft gedaan? Moet je net als Paul je kind beschermen voor wat hij heeft gedaan? Om zo zijn jeugd te redden. Of kun je beter net als Serge gewoon eerlijk en openkaart spelen omdat je kind er anders later trauma’s aan overhoudt? Deze vragen worden op het eind vaak tot discussie gesteld door Paul en Claire.

 

 

Eigen mening

Ik vond dit boek erg tegenvallen. Er waren al klasgenoten die het al hadden gelezen en het een erg goed boek vonden maar voor mij was het wat te langdradig. Daardoor kwam het ongeluk ook niet helemaal op mij over, natuurlijk vond ik het wel heftig maar ik had het idee dat ik er te ver vandaan stond om mee te kunnen leven ondanks ik dat meestal juist te vaak meeleef. Ook was het door sommige lange flashbacks gemixt met open plekken erg vaag en begreep je niet goed wat er precies gebeurde. Ik vond het wel leuk dat je het verhaal zag vanuit iemand met een psychische aandoening wat het een onvoorspelbare draai geeft.

Ik vond dit boek erg tegenvallen. Er waren al klasgenoten die het al hadden gelezen en het een erg goed boek vonden maar voor mij was het wat te langdradig. Daardoor kwam het ongeluk ook niet helemaal op mij over, natuurlijk vond ik het wel heftig maar ik had het idee dat ik er te ver vandaan stond om mee te kunnen leven ondanks ik dat meestal juist te vaak meeleef. Ook was het door sommige lange flashbacks gemixt met open plekken erg vaag en begreep je niet goed wat er precies gebeurde. Ik vond het wel leuk dat je het verhaal zag vanuit iemand met een psychische aandoening wat het een onvoorspelbare draai geeft.

 

Bronnenlijst

https://www.scholieren.com/boekverslag/70261

https://www.scholieren.com/boekverslag/70644

https://www.scholieren.com/boekverslag/69529

https://www.amboanthos.nl/auteur/herman-koch/

https://npofocus.nl/artikel/7506/wie-is-herman-koch

https://www.nu.nl/film/4874060/documentaire-herman-koch-toont-man-achter-maskerade.html

http://www.schrijversinfo.nl/kochherman.html

 

 

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit verslag. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.