Doe mee met Markteffect's studiekeuze-onderzoek
Maakt niet uit of je je studie al gekozen hebt. Win één van de 200 (!) cadeaubonnen van €25

Meedoen

Het boek ONT door Anton Valens

Beoordeling 5.9
Foto van Cees
Boekcover Het boek ONT
Shadow
  • Boekverslag door Cees
  • Docent | 4062 woorden
  • 27 augustus 2012
  • 17 keer beoordeeld
Cijfer 5.9
17 keer beoordeeld

Boek
Auteur
Genre
Taal
Nederlands
Vak
Eerste uitgave
2012
Pagina's
352
Geschikt voor
bovenbouw havo/vwo
Punten
3 uit 5
Oorspronkelijke taal
Nederlands
Literaire thema's

Boekcover Het boek ONT
Shadow

Met de overgang van de gulden naar de euro breekt voor Isebrand Schut de financiële ijstijd aan. Na oneervol ontslag als callcentermedewerker probeert hij zijn leven op de rit te krijgen door een zelfhulpgroep op te richten. De ambities van de leden van Man&Post strekken echter verder dan het saneren van hun administratie: de Limburger Jean-Luc wil van de w…

Met de overgang van de gulden naar de euro breekt voor Isebrand Schut de financiële ijstijd aan. Na oneervol ontslag als callcentermedewerker probeert hij zijn leven op de r…

Met de overgang van de gulden naar de euro breekt voor Isebrand Schut de financiële ijstijd aan. Na oneervol ontslag als callcentermedewerker probeert hij zijn leven op de rit te krijgen door een zelfhulpgroep op te richten. De ambities van de leden van Man&Post strekken echter verder dan het saneren van hun administratie: de Limburger Jean-Luc wil van de wietplantage in zijn woonkamer af, de psychiatrisch verpleegkundige Sylvio probeert als vj naam te maken in het Groninger uitgaanscircuit en de voorman Ebel Formsma staat op de bres voor de ondergrondse toiletten op de Grote Markt.

Wanneer de flamboyante en bemiddelde organisatieadviseur Meckering uit Nieuw-Buinen zich bij de groep meldt, wordt Isebrand uit zijn inertie getild. Meckering, met zijn fenomenaal onnavolgbare redeneerkunst, neemt hem mee op een lange reis naar de oorsprong van het voorvoegsel 'ont'.

Het Boek Ont is een bij vlagen hilarische, bloedmooi geschreven roman waar het talent van Anton Valens van elke pagina af spat. Man&Post is een onvergetelijke vriendenclub.

Het boek ONT door Anton Valens
Shadow

Feitelijke gegevens
Titel: Het boek Ont
Oorspronkelijke titel: idem
Auteur : Anton Valens
Verschijningsdatum 1e druk: februari 2012
Gebruikte druk:2e
Aantal bladzijden: 350
Uitgeverij: Augustus
Verfilmd als: n.v.t
Verslag geschreven door: Kees van der Pol

Biografie auteur
ANTON VALENS (1964) volgde de opleiding schilderen aan de Rietveld Academie en aan de Rijksacademie. Hij combineerde zijn studie met werken in de Thuiszorg in Amsterdam. In 2004 verscheen zijn debuut, de verhalenbundel Meester in de hygiëne, waarmee hij zowel de Marten Toonder / Geertjan Lubberhuizen-prijs voor Literaire Prozadebuten 2005 als de Lucy B. & C.W. van der Hoogt-prijs 2006 won.
In het voorjaar 2009 verscheen de novelle Vis.

Flaptekst
Met de overgang van de gulden naar de euro breekt voor Isebrand Schut de financiële ijstijd aan. Na oneervol ontslag als callcentermedewerker probeert hij zijn leven op de rit te krijgen door een zelfhulpgroep op te richten. De ambities van de leden van Man&Post strekken echter verder dan het saneren van hun administratie: de Limburger Jean-Luc wil van de wietplantage in zijn woonkamer af, de psychiatrisch verpleegkundige Sylvio probeert als vj naam te maken in het Groninger uitgaanscircuit en de voorman Ebel Formsma staat op de bres voor de ondergrondse toiletten op de Grote Markt.    
Wanneer de flamboyante en bemiddelde organisatieadviseur Meckering uit Nieuw-Buinen zich bij de groep meldt, wordt Isebrand uit zijn inertie getild. Meckering, met zijn fenomenaal onnavolgbare redeneerkunst, neemt hem mee op een lange reis naar de oorsprong van het voorvoegsel 'ont'. 
Het Boek Ont is een bij vlagen hilarische, bloedmooi geschreven roman waar het talent van Anton Valens van elke pagina af spat. Man & Post is een onvergetelijke vriendenclub.

Motto
“Ik ben ervan overtuigd: het grootste deel van alle boeken zijn brieven, in de toekomst geworpen, met een memento over het gebeurde. Brieven poste restante, omdat een nadere adresaanduiding ontbreekt. Een poging om achteraf een contact met zichzelf te herstellen, en ook met vroegere bloedverwanten en vrienden, die nog leven en niet beseffen dat ze “vermiste personen “zijn. “(Abram Terts [Andrej Sinjavski] uit het verhaal IJzel.)

Opdracht
Er is geen opdracht

Eerste zin van het boek
“Het was dinsdagavond kwart voor acht en een van de laatste dagen van oktober in het roemruchte stervensjaar van de gulden, dat schitterende, harde betaalmiddel met zijn waaier van kleurige biljetten als de staart van een paradijsvogel, dat met goedvinden van de kroon door de directeur van De Nederlandsche Bank verkwanseld werd voor een grauwe eenheidsmunt waar er al zoveel van zijn en die de ‘euro’ wordt genoemd.’”(blz. 9)

Quotes
 ‘Manja van der Ziel was wat Isebrands moeder ‘een carrièrevrouw’ placht te noemen. ‘Zo’n vrouw zou jij moeten hebben,’ vond ze. Manja was een ex-hockeykeepster van begin dertig. Ze had op hoog niveau gespeeld, maar na haar sportieve pensionering was ze nogal uitgedijd. Haar langwerpige gezicht, blonde vlechten en gevulde, rijzige gestalte deden hem altijd denken aan een moeflon-ooi op cowboylaarzen. Ze had een fikse bos hout voor de deur.’(blz. 21 )

“De formule van man & Post was eenvoudig”verzamel mensen  die moeite hebben met het openen van hun post en laat ze elkaar daar op tweewekelijkse bijeenkomsten bij ondersteunen. Isebrand had het idee opgevat toen hij op een drukke zaterdagmiddag in Huis de Beurs op de hoek van de Vismarkt, op slechts vijftig meter afstand van zijn woning, geobserveerd had hoe een man aan een vriend een bankafschrift liet zien. De envelop ging een paar maal van de een naar de ander en weer terug, en wat er daarbij gezegd werd kon Isebrand vanuit zijn positie aan de leestafel niet horen. Uiteindelijk scheurde de vriend de envelop open.(blz. 15)

“Zijn moeder gaf hem het gevoel dat hij een natte scheet midden in haar gezicht had gelaten. Plotseling zag hij zichzelf van een afstandje bezig en snapte het: Ik sta weer schutterig examen te doen in de hoop op een complimentje. Ik faal."”
Tijdens het minutenlange doodzwijgen dat volgde, was hij onderhevig aan een spervuur van gedachteflitsen , waarvan de helderste een herinnering was aan Meckering “Je moet je teksten niet aan je familie laten lezen. Dat is het aller-stomste  wat je kunt doen. Zijn woede schoot naar binnen en hij kafferde zich uit: wat een idioot.!”(blz. 328 )


Trivia
Er zijn geen trivia over het boek bekend.


Samenvatting
Deel I: Man& Post
Isebrand Schut (34 jaar) heeft het erg moeilijk in de laatste maanden van 2001. Hij is als medewerker ontslagen bij een callcenter waar hij te weinig productief was en zijn leidinggevende Manja van der Ziel hem eruit heeft gewerkt. Isebrand woont in de stad Groningen tegenover de A-kerk op A-kerkhof 16 (bekend van het Monopolyspel) Hij  heeft enkele fobieën: zo durft hij niemand op straat te groeten en hij durft ook zijn post niet open te maken. Daarom heeft hij een soort zelfhulpgroep opgericht van mannen die allemaal hun post niet durven te openen. (Man & Post) Bij de oprichting zijn er  vier mannen lid: Isebrand, Sylvio (een psychiatrisch verpleegkundige), Jean-Luc (een Limburger die wiet teelt) en Boudewijn (een autist).  Je hoeft als lezer niet veel verbeeldingskracht te hebben om de mannen van de club al s “losers”of  “schlemielen” te zien. Maar daar komt snel verandering in als zich  een organisatiedeskundige (Cor Meckering) aanmeldt, die ook zijn post niet durft te openen. Deze man heeft wel poen en zal een belangrijke figuur in het leven van Isebrand worden. Hij zet de andere leden van de mannenclub aan tot daden. Isebrand voelt zich aangetrokken tot de man met de gladde praatjes en de overrompelende persoonlijkheid en laat zich met liefde voor diens karretje spannen. Het probleem met Isebrand is dat hij niet in de wieg gelegd lijkt voor iets anders dan grauwe middelmaat: hij had alles kunnen hebben, en hij  heeft  bijna niets. Het lijkt hem niet eens werkelijk te frustreren; hij schikt zich in zijn lot als schoonmaker(twee dagen lang) en als “toiletjuffrouw “ in de Groningse metro. Zijn moeder is veel ambitieuzer en bezig aan een roman over een heilige uit de Middeleeuwen. Isebrand is een mislukt (bijna afgestudeerd) bioloog. Cor Meckering leeft in onmin met zijn zoon uit zijn eerste huwelijk: hij is kunstschilder en Isebrand moet een werkstuk van hem kopen in opdracht van Cor. Hij koopt het fraaie schilderij “Twee gitaristes” maar moet het uiteindelijk in zijn eigen huis ophangen.
Cor Meckering neemt hem in de Kerstnacht ook mee naar Münster, waar verder niets te beleven valt en op de heenreis praat hij over zijn idee om een boek over taal (in het bijzonder over het voorvoegsel”ont” te schrijven.) Op de terugweg besluit hij dat inderdaad te doen en Isebrand zal hem daarbij helpen. Die is  dus inmiddels als toiletmeneer in de Groningse metro begonnen, ook al levert dat nauwelijks iets op. Treurig is dan bovendien de situatie dat hij op een dag voor een paar euro wordt beroofd en dat hij die uit eigen zak moet bijleggen, want zijn leidinggevende Ebel Formsma wil geen ruchtbaarheid aan de zaak geven. Ebel is bovendien een fanatieke Groninger die een bloedhekel heeft aan Limburgers (dus ook aan Jean- Luc)  en aan Europeanen. Maar hij sluit zich wel aan bij de mannenclub Man & Post. Isebrand krijgt soms adviezen van zijn zwager Menno over de manier om mensen te gaan groeten.  Cor Meckering heeft een flinke winst gemaakt op de beurs, maar geeft zijn geld onder invloed van zijn vrouw meteen weer uit. Isebrand staat versteld van zoveel verkwistingen. Cor is bovendien te beroerd om voor bouwmaterialen te betalen en samen met Isebrand gaat hij puur bouwzand van een bouwproject stelen, maar het is toevallig het project van zijn zwager Menno die hen betrapt. Vernederd moeten ze het zand weer terugscheppen.
Aan het einde van deel 1 gaat Isebrand  steeds meer proberen en het lijkt te gaan lukken. Hij geeft Robert Meckering (de kunstschilder die een financieel verlies heeft opgelopen bij zijn expositie) ook wat geld in de verwachting dat hij die terugkrijgt van  Cor. Maar die heeft net een miljoenenverlies geleden op de beurs en van hem hoeft hij even niets te verwachten.
Toch komt Isebrand aan het einde van dat deel tot daden:
-          hij heeft de tweede betekenis van “ont” bedacht (nl. beginnen te vgl. ontspruiten, ontbijten)
-          hij durft afstand te nemen van Cor Meckering
-          hij gaat zijn buurjongen groeten
-          hij gaat het balkon van zijn moeder grondig onder handen nemen
-          hij durft een eenzaam overgebleven jonge duif te doden.
-           hij durft zijn oude leidinggevende Manja van der Ziel weer eens te ontmoeten

Deel 2 “Na de zomer.”
Isebrand  heeft in de zomer van 2012 een “vakantiebreak” met zijn postclubje. Hij wil eigenlijk wel iets gaan ondernemen. Hij vindt muziek van GG Allin wel leuk. (Deze artiest heeft veel teksten over seks, en stront ed.; ook zijn live acts zijn spraakmakend: hij treedt vaak naakt op en smeert zich in met zijn eigen stront.) Bij de eerstvolgende bijeenkomst van Man & Post is Jean-Luc het minste af: hij heeft hoge schulden opgelopen door de elektriciteitsrekening van zijn  wietplantage waarboven op nog een aantal boetes van de instanties komen. Sylvio heeft een vriendin en is verder gegaan met zijn voorbereidingen voor het vj-schap. Wanneer ze elkaars post openmaken, zit er een kogel in een brief voor Jean-Luc: die is daar niet blij mee. Met Isebrand gaat het ook steeds beter: hij is positiever en ook het groeten gaat hem goed af. Als hij samen met zijn moeder een klassiek concert bezoekt, denkt hij aan de schunnige acts van GG Allin. Hij gaat later in een internetcafé op zoek naar informatie over deze rockartiest  en raakt steeds meer in de ban van deze man. Ook ziet hij in de stad Manja van der Ziel weer eens.

Op een dag neemt Cor Meckering contact met Isebrand op en hij vraagt of hij op bezoek wil komen in Nieuw-Buinen. Isebrand belooft het hem en maakt de reis per bus naar het dorpje. Het is  een reis met hindernissen en als hij Cor ontmoet, ziet hij dat het slecht met hem gaat. De gele Mercedes sport   is voor een appel en een ei verkocht aan een lesbisch stel dat de auto  een week erna in elkaar reed. Zijn vrouw zit nu overal bovenop en hij heeft geen cent meer.  Het boek “Ont” heeft hij laten gaan, en hij heeft nu een boek “Moulin Rouge“ geschreven. Dat heeft een veel lager ambitieniveau. Hij leest het thuis wel, maar het is een beetje een ordinair verhaal.
Isebrand heeft zelf de smaak te pakken en in navolging van zijn moeder gaat hij ook schrijven. Hij ziet in GG Allin een moderne troubadour en bekijkt vooral zijn “masturbation-song.”  Een duif die hij weer in zijn huis ontmoet, geeft hij deze keer te eten in plaats van het dier dood te knuppelen. (einde deel 1)

Hij gaat met het artikel over GG Allin naar zijn moeder en hij begint enkele passages voor te lezen, maar Gesina  vindt het echt helemaal niets. Isebrand voelt dat hij een soort examen moet doen, waarbij hij afgewezen wordt.
In december 2002 heeft hij weer een vergadering met Man & Post. De mannen maken echte vorderingen: Sylvio gaat goed verder met zijn voorbereiding van de talentenjacht. Boudewijn heeft in Spanje een surfster aan de haak geslagen. Isebrand is bezig met zijn interessante artikel over GG Allin. Ebel Formsma wacht op zijn nieuwe droogpapierautomaten. Ze besluiten met zijn allen Sylvio bij de talentenjacht te steunen, maar tijdens het optreden wordt Jean-Luc van de dansvloer gehaald door een zijn geld  opeisende crimineel op een scooter.

Op 17 december 2002 (een winterse avond met ijzel) gaat Isebrand toch de straat op. Hij is bij de woning van Manja als ze aan komt rijden. Hij helpt haar naar binnen en het wonder geschiedt: ze hebben seks zonder condoom. Isebrand vraagt zich af wat er in de toekomst gaat gebeuren.  Het einde is derhalve open.

Titelverklaring
Het boek Ont” verwijst naar het boek dat organisatiedeskundige Cor Meckering wil schrijven over het voorvoegsel “ont”. De titel van het boek komt in een passage letterlijk voor.
“Ik heb een titel nodig.
“ Wat dacht je van Ont?”
“Ont.?”
“Ja, het boek “Ont”, niet meer en niet minder. Zo’n titel valt op en blijft hangen, pakkend, ongewoon, mysterieus,” zwamde Isebrand.” (blz. 98)

Maar het boek waarin Cor en Isebrand zo driftig beginnen, komt na de financiële crisis  waarin Cor Meckering na zijn beursval komt te verkeren, niet meer van de pers.

Lijst met belangrijkste personages/karakters
Isebrand Schut
Cor Meckering
Sylvio

Analyse van de personages/karakters
Isebrand Schut (34 jaar) is een mislukte bioloog, hij is net ontslagen bij het callcenter door een al te fanatieke leidinggevende Manja.  Hij werkt daarna twee dagen als schoonmaker en prijst zich daarna gelukkig met een baantje als toiletjuffrouw in de ondergrondse van Groningen. Zijn moeder leest hem vaak de les en hij zit bij haar onder de plak. Natuurlijk heeft zo’n jongen geen vriendinnetje en moet hij zich behelpen met eenzame masturbatieseks (in heel 2001 27 keer getuige de guldenspaarpot, waar hij elke  keer een gulden in deponeert als hij klaarkomt)
Hij bekijkt in zijn nieuwe baan met plezier de plassende mensen en is best tevreden met zijn bestaan. Een ommekeer in zijn leven wordt veroorzaakt door de organisatiedeskundige Cor Meckering. Dit is een energieke man die een plan heeft opgevat om een boek over taalbetekenissen (in het bijzonder het voorvoegsel “Ont.”) te beschrijven. Isebrand laat zich meeslepen door de man en doet veel voor hem: hij rijdt mee in zijn Mercedes naar Münster en knapt karweitjes voor hem op (hij koopt een schilderij van Cors zoon met wie hij gebrouilleerd is; hij laat Cors post naar zijn adres versturen en houdt de aantekeningen bij voor het schrijven van het boek.) maar naarmate deel 1 vordert, gaat Isebrand ook steeds meer zelf initiatieven tonen: hij geeft Robert Meckering geld  en doodt helemaal aan het eind de eenzame duif voor wie geen toekomst is. In deel 2 gaat Isebrands ontwikkeling door: hij blijkt toch meer te durven. En hij gaat op internet op zoek naar informatie over de bizarre rockartiest GG Allin, die vaak naakt optreedt met schunnige teksten.  Hij gaat een artikel schrijven maar hij wil toch nog wel de goedkeuring van zijn moeder: die krijgt hij echter niet. Ze vindt het niets, maar Isebrand is niet meer te stuiten. Onder invloed van de Man & Post krijgt hij toch genoeg zelfvertrouwen om met Manja van der Ziel (zijn ex-leidinggevende) in bed te belanden. Hij neukt met haar zonder condoom. Isebrand is “back.”

Cor Meckering (ongeveer 60) is een geslaagde organisatiedeskundige die veel geld verdient met speculeren. Hij heeft een mooi huis, een gele Mercedes sport, en een jonge vrouw bij wie hij een tweede leg begonnen is. Cor is energiek: zo loopt hij al een tijd rond met het schrijven van een boek over de betekenis van taal. Maar Cor heeft ook zijn beperkingen: een angst om brieven open te maken; de relatie met zijn zoos Robert die schilder is, is slecht. Daar heeft hij dan Isebrand voor nodig. Maar als Isebrand zelf ideeën oppert, maakt hij hem genadeloos af.
Dat verandert als Isebrand de betekenis van “ont” als een begin ziet (ontvlammen, ontspruiten, ontbijten) waar Cor “ont” ziet als het einde (ontslapen, ontlopen, ontdoen). Cor gokt op de optiebeurs en aan het einde van deel 1 is hij veel geld kwijt geraakt. In deel 2 kan Cor geen potten meer breken. Hij staat onder curatele bij zijn vrouw en hij vraagt Isebrand naar hem toe te komen in het dorpje Nieuw-Buiten. Eigenlijk draaien de rollen dus om.

Sylvio is een jonge psychiatrisch verpleegkundige  die het helemaal gehad heeft met zijn labiele patiënten. Hij ziet voor zich in de toekomst een carriere als vj in een Groningse discotheek. Hij probeert Isebrand mee te nemen bij zijn tripjes in het uitgaansleven, maar erg succesvol met meisjes zijn ze niet in deel 1. In deel 2 durft ook Sylvio meer te ondernemen: hij krijgt een vriendin, hij bereidt zich voor op de talentenjacht die hij waarschijnlijk ook gaat winnen.

Genre
Psychologische roman
Bildungsroman.  

Uitgewerkte thematiek en motieven
-        De coming of age van de hoofdfiguur: hij maakt een ontwikkeling door naar een zelfbewuster persoon.
-        Van schlemiel naar held en omgekeerd
-        Illusie en desillusie
-        Daaraan gekoppeld: de zin van het bestaan
-        Moeder-zoonverhouding.
-        Kritiek op de invoering van de euro

Structuur en perspectief
“Het boek Ont” wordt onderverdeeld in twee delen:
Deel 1: Man & Post.
Deel 2: Na de zomer.

Het eerste deel is 2 ½ keer zo lang als deel 2. Beide delen zijn onderverdeeld in soms heel kleine hoofdstukken met een titel die meestal weer in de inhoud van dat hoofdstuk terug te vinden is. (bijv. Het balkon, De overval, De metro)
Deel 1 heeft 41 van die hoofdstukken. Deel 2: 19. In totaal heeft het boek dus 60 hoofdstukken.

Deel I speelt in de laatste maanden van 2001 en het eerste half jaar van 2002. De volgorde van de hoofdstukken is nagenoeg chronologisch. Deel 2 speelt zoals de titel aangeeft na de zomer van 2002 tot aan december.

Het perspectief
Hoewel we het leven van de hoofdpersoon Isebrand Schut volgen, is er toch het meest sprake van een alwetende verteller. Hij vertelt in de o.v.t.
Je kunt dit perspectief ook bewijzen met de slotpassage die heel duidelijk auctoriaal is.
“Dat dit verhaal van a tot z waar is kun je zien als je een bezoek brengt aan de enige metrohalte van Groningen: de boorgaten en zelfs de pluggen van de onwerkbare droogdoekpapierautomaten uit het verleden in de wand met de wastafels zijn nog immer gemakkelijk te herkennen: als granaatinslagen. Deze kraters zijn het bewijs dat geen lettergreep is gelogen. (blz. 349)

De tijd en het decor van de handeling
Deel I van de roman “Man & Post” speelt van oktober 2001 (voor de wisseling van gulden naar euro) tot eind mei 2002. De verteller doet daar ook gewoon mededelingen over.
Deel 2 heet : Na de zomer.” Dat is na de zomer van 2002. Het verhaal eindigt met de avond ijzel op 17 december 2002.
Het decor van de handeling is eenvoudig te duiden: Groningen.
Op de tweede etage van A­-Kerkhof 16, een onbeduidend pand tegenover de A-Kerk, met op straatniveau Ruitersporthuis Pel, stond Isebrand Schut voor het raam van zijn woonkamer te roken en keek naar het noodweer dat was losgebroken boven de stad. Het onweerde en een sluierdichte plasregen sloeg en beukte op het kerklichaam.’
 ‘Over het algemeen wordt Groningen met de Martinitoren geasso­cieerd, en dat is ook wel terecht. Maar de gouden A-­Kerk, de num­mer twee op kerk-­ en torenspitsgebied in deze stad, is eveneens de moeite waard en bijna net zo markant en centraal gelegen. De mooie locatie van Isebrands woning daar pal tegenover betekende dat hij ondanks alles toch iets aparts had, haast iemand wás.’ (blz. 11)
Vrijwel het gehele verhaal speelt zich af in Groningen. Er zijn twee situaties die daarop een uitzondering zijn: Cor Meckering neemt Isebrand mee naar Münster  voor twee dagen en Isebrand maakt in deel 2 een reisje naar Nieuw-Buinen waar Meckering woont.

De stijl
“Het boek Ont” valt m.i. meer om zijn stijl te bewonderen dan om de inhoud. De laatste is toch eigenlijk heel absurd en enkele hoofdstukken hebben een verhaallijn die niet afgemaakt wordt en daarom door de lezer best gemist kunnen worden.
Maar de stijl waarin de roman is geschreven, is sterk: geestig, humoristisch en hier en daar ironisch. Enkele voorbeelden daarvan.
“Gebiologeerd keek Isebrand naar het geweld waarmee de wolk die boven Groningen hing de kerk probeerde te verdrinken. Het huis van God wordt ontleed door het hemelwater, dacht hij, en doofde de sigaret.”
“Terwijl zijn moeder in haar glorietijd in bar­dancing Het Vierluik toch tot Miss Tolbert was gekroond en in mei 1970 zelfs de voor­kant van de
Hitweek had gesierd, was Isebrand geen knappe vent om te zien”. .(blz. 10)
“Als Sylvio lachte, dekte hij met de ene hand zijn mond toe, alsof hij zich schaamde voor zijn gebit, en petste met de andere zichzelf op de knie. In een spasme waarbij alle ledematen betrokken waren, van hoofd tot voeten, ruimde de gepantserde broeder even het veld voor een roze, weldoorvoed kind uit Westerwolde, dat over de dorsvloer rolde van plezier.”

Slotzin
“Dat dit verhaal van a tot z waar is kun je zien als je een bezoek brengt aan de enige metrohalte van Groningen: de boorgaten en zelfs de pluggen van de onwerkbare droogdoekpapierautomaten uit het verleden in de wand met de wastafels zijn nog immer gemakkelijk te herkennen: als granaatinslagen. Deze kraters zijn het bewijs dat geen lettergreep is gelogen. (blz. 349)

Beoordeling Scholieren.com
Toen ik de eerste keer aan het lezen van het boek begon, heb ik als recensent heel vaak bij mezelf gedacht, waar gaat dit over en is dit wel leuk, ook voor scholieren? Ik ben op een zeker moment ook gestopt  na het lezen van  ongeveer de helft van deze roman.  Waarschijnlijk was ik op dat moment niet in de juiste stemming. Na het lezen van enkele onbenullige thrillers(die altijd echter met tienduizenden over de toonbank gaan) en hetraadplegen van enkele lovende recensies over “Het Boek Ont” ben ik na een maand of twee opnieuw aan het verhaal begonnen.  Dat viel toen erg mee en dan herken je wel wat Arie Storm in zijn recensie in Het Parool schrijft: “Het Boek Ont lijkt met een voortdurend ingehouden gegrinnik te zijn geschreven. In elk geval wordt de lezer getrakteerd op een fijnzinnige en lichte toon, iets bruisends, zonder dat het één grote dijenkletser wordt. Het verhaal is tegelijkertijd gek en herkenbaar genoeg. (…)

Het is voor mij een verrassing dat ik het boek de tweede keer wel humoristisch  vond en dat het boek meer om de stijl dan om de inhoud dient te worden geprezen.Het is bij nader inzien echt geestig van stijl met enige ironie geschreven over een mannenclubje met losers in de stad Groningen. Over deze provinciehoofdstad lees je ook niet al te veel boeken en dat is dus mooi meegenomen. Wie zich aan “Het boek Ont” waagt, moet wel een ervaren lezer zijn en gevoel voor dit soort humor bezitten. Het boek is lang niet weggelegd voor de gemiddelde havo- en vwoscholier,  wanneer die een (simpel) nummer voor zijn lijst wil lezen. Dan gaat het je teveel tijd kosten.
Maar degenen die het boek van Valens wel kunnen waarderen, hebben een kwalitatief goed nummer voor hun lijst gekozen. Het is een schrijver die we in de gaten moeten houden.
Literaire waardering: 3 punten.

Recensies
Het boek werd in heel veel bekende kranten en op veel sites besproken vanwege de originaliteit.
Hieronder een ruime keuze uit de recensies, die vrijwel allemaal  lovend zijn.. 
http://www.volkskrant.nl/wca_item/boeken_detail/453/238923/Het-boek-Ont.html
http://www.recensieweb.nl/recensie/3811/Onverwachte+glimlachjes+in+absurd+verhaal.html
http://www.passionatemagazine.nl/recensies/anton-valens-het-boek-ont/
http://www.tzum.info/2012/04/recensie-anton-valens-het-boek-ont/
http://www.woestenledig.com/woestenledig/2012/03/over-het-boek-ont-van-anton-valens.html
http://www.8weekly.nl/artikel/10009/anton-valens-het-boek-ont-onbeduidendheid-tot-kunst-verheven.html
http://www.nrclux.nl/Het-boek-Ont-Anton-Valens/nl/product/892512/
http://www.twenteuitdekunst.nl/boeken/zonder-komedie-gaat-het-niet

Bronnen
www.antonvalens.nl    

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Het boek ONT door Anton Valens"

Ook geschreven door Cees