Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Het bittere kruid door Marga Minco

Beoordeling 6
Foto van een scholier
Boekcover Het bittere kruid
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 3e klas vwo | 1314 woorden
  • 4 oktober 2011
  • 2 keer beoordeeld
Cijfer 6
2 keer beoordeeld

Boekcover Het bittere kruid
Shadow

In 'Het bittere kruid' schrijft Marga Minco (1920) over de Jodenvervolging tijdens de bezettingstijd. In korte hoofdstukken realiseert zij de sfeer van toenemende onzekerheid en angst. Zelfs als de bezetter toeslaat, blijft er nog een spoor van hoop om aan het lot te ontkomen. Met kleine middelen roept de schrijfster een sfeer op van dreiging, ongegronde hoop …

In 'Het bittere kruid' schrijft Marga Minco (1920) over de Jodenvervolging tijdens de bezettingstijd. In korte hoofdstukken realiseert zij de sfeer van toenemende onzekerhe…

In 'Het bittere kruid' schrijft Marga Minco (1920) over de Jodenvervolging tijdens de bezettingstijd. In korte hoofdstukken realiseert zij de sfeer van toenemende onzekerheid en angst. Zelfs als de bezetter toeslaat, blijft er nog een spoor van hoop om aan het lot te ontkomen. Met kleine middelen roept de schrijfster een sfeer op van dreiging, ongegronde hoop en verwachting, die precies weergeeft wat in die jaren in de harten van de vervolgden leefde. Sober omslag, duidelijke druk.

Het bittere kruid door Marga Minco
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Titel uitleg
De titel is ‘Het bittere kruid’ er staat ook nog ‘een kleine kroniek’ bij. Dat staat echter niet op de voorkant, dus weet ik niet echt of het een ondertitel is.

Bittere kruiden zijn kruiden die worden gegeten ter herdenking van de slavernij en bevrijding van de Joden in Egypte.

In de tweede wereld oorlog lijdden de Joden natuurlijk ook.

De titel symboliseert eigenlijk wel de bittere tijden die de hoofdpersoon mee maakt.

Ook heeft dat kruid een lange nasmaak, wat gezien kan worden dat er ook een lange nasmaak is van de oorlog, herinneringen, en natuurlijk de pijn die de hoofdpersoon heeft.


‘Een klein kroniek’ is de ondertitel. Dat betekent dat in het verhaal zelf staande feiten in chronologische volgorde staan. En het boek is eigenlijk een korte vertelling over oorlogsbelevenissen, in dit geval dus van de hoofdpersoon

De schrijfster is Marga Minco, haar echte naam is Sara Menco. Marga Minco was haar schuilnaam tijdens de 2e wereldoorlog toen ze moest onderduiken.


THEMA
a. Het centrale thema is eigenlijk dat je met een meisje ’mee kijkt’ dat in de oorlog leeft en die haar hele familie kwijt raakt. Het gaat over de jodenvervolging in de Tweede Wereld oorlog.

b. Het gaat op zich ook over een familie die in de oorlog leeft. Die het hele land afreizen voor schuilplaatsen.

Een familie die uiteen valt en elkaar verliest.


SAMENVATTING
Marga woont samen met haar joodse familie in Breda. Op een gegeven moment moeten ze weg vluchten omdat de Duitse bezettingstroepen, tijdens de Tweede Wereldoorlog, naar Breda kwamen en op zoek gaan naar joden. Na een paar dagen kunnen ze weer terug naar hun huis in Breda maar ze krijgen het steeds slechter. Ze moeten sterren op hun jassen naaien en Marga’s vader en broer worden opgeroepen voor een werkkamp. Gelukkig worden ze beiden afgekeurd. Ze weten dat er gezocht wordt naar joden en toch wil de familie Minco nog niet onderduiken. Haar ouders moeten verhuizen naar de getto omdat ze ouder dan 50 zijn. Marga blijft met haar broer Dave en zijn vrouw Lotte in Breda wonen. Op een dag worden de ouders van Marga wéér gedwongen te verhuizen, nu naar Amsterdam. Daar moeten ze in het ‘Judenviertel ‘ wonen. Later gaat Marga haar ouders opzoeken. Ze gaat met de trein naar Amsterdam. Ze weet dat dit levensgevaarlijk is voor joden maar ze doet het toch. Ze komt veilig in Amsterdam aan. Marga ontdekt tijdens het tennissen in de tuin van haar ouders een schuilplaats. Die moet ze later ook gebruiken als de Duitsers een inval doen in het huis van haar ouders. Met de smoes dat ze de jassen gaat halen kan ze weg vluchten maar haar ouders worden meegenomen. Ze gaat naar het onderduik adres waar Dave en Lotte zitten maar daar moeten ze al snel weer weg. Ze reizen alle drie apart naar Utrecht.


Hoofdpersonen.
De belangrijkste persoon uit het boek is Marga, je beleeft het verhaal via haar.


In het boek worden geen leeftijden genoemd dus de leeftijd van Marga is onbekend, maar het is wel duidelijk dat Marga nog een tiener was. In het boek staat dat ze graag buiten tennist. Toen Marga klein was werd ze veel gepest op school, dit kwam omdat ze joods was.

Marga is een heel moedig meisje met haar eigen wil. Ze durfde bijvoorbeeld helemaal alleen de trein te nemen naar haar ouders in Amsterdam terwijl ze van haar broer niet mocht gaan. Ze neemt ook veel risico’s. Toen de Duitsers een inval deden in het huis van haar ouders in Amsterdam gebruikte ze de smoes om de jassen te halen om te vluchten.

Marga’s vader is een traditionele Joodse vader die een echte optimist is. Door zijn optimisme blijft zijn gezin erin geloven dat de oorlog en alles snel afgelopen is en dat het zal meevallen. Hij is het hoofd van de familie. In het hoofdstuk ‘Verzegeld’ staat een goede karakteromschrijving van hem.'”Hij had zo'n onverwoestbaar optimisme, dat het aanstekelijk werkte. Ik vroeg geregeld wat hij van de toestand dacht, alleen omdat ik al bij voorbaat wist dat ik iets te horen zou krijgen dat me geruststelde.”

De moeder van Marga is een zorgzame vrouw. Ze is streng, maar dat is goed. Ze laat het laatste oordeel altijd aan haar man over zodat het een beetje lijkt op haar mans wil is wet

Dave is de oudere broer van Marga en is erg verstandig en erg moedig. Hij gelooft er niet in dat alles op z’n pootjes terecht komt, hij weet goed wat hem komen zal gaan en hij duikt daarom onder. hij neemt veel risico's bijv. als op een dag naar buiten gaat zonder ster, terwijl dat moet.

Lotte is de vrouw van Dave. Lotte heeft op zich wel een beetje en karakter van een moeder.

bettie is de drie jaar oudere zus van marga. je komt niet veel over haar te weten omdat ze al vrij snel word opgepakt.


tijd
Het verhaal heeft zich in de tweede wereld oorlog afgespeeld. Het zal dus ongeveer 5 jaar hebben geduurd.

Het boek begint denk ik enkele dagen voor de inval van de Duitsers en eindigt niet lang na de bevrijding.

Het verhaal is in een chronologisch geschreven. Eigenlijk is het verhaal een grote flashback, want je leest over vroeger. En er komen in het boek geen flashbacks naar een nog verder verleden terug.


Genre:

Het bittere kruid is een psychologische oorlogsnovelle. Het boek gaat over de Tweede Wereldoorlog en je ziet de oorlog door de ogen van een Joods meisje. Soms zie je wat ze denkt maar er ligt meer nadruk op de gebeurtenissen. De schrijver geeft de gebeurtenissen heel zakelijk en feitelijk weer maar toch heeft ze heel goed de tragiek van de oorlog weer. het is oook een heel klein boekje van maar 90 blz.


Het is ook een autobiografisch boek want het vertelt het leven van marga minco in de tweede wo.het is dus echt gebeurd


Eigen mening:
Voor ik begon aan het boek verwachtte ik er niet zo heel erg veel van omdat er al zoveel andere mensen boeken over de oorlog hebben geschreven. Maar ik bleef geïnteresseerd omdat het verhaal al meteen vanaf het eerste hoofdstuk spannend was. Er was veel actie in het boek. er is ook geprobeerd om de spanning op te bouwen door vertragingen en ruimte beschrijvingen. Ik kon mezelf heel goed inleven in het boek omdat het via de ik-persoon geschreven is en het echt gebeurd is. Als je begint met lezen dan wil je het boekje ook helemaal uit lezen.

Ik vond dat de belangrijkste personen in het boek [Marga, haar vader en moeder, Dave, Lotte en Bettie] net levensecht waren. Je leeft wel echt mee met de familie en daaromm lijkt het zo echt. Ik vond dat vooral Marga, vader en Dave het meest op de voorgrond stonden. Op zich zouden ‘de anderen’ ook wel wat meer naar voren mogen komen, om hen wat beter te ‘leren kennen’. Want nu had ik een beetje een vaag beeld van ze en dat vond ik best wel jammer.

Ik vind het heel knap van de schrijfster om zo'n mooi indringend beeld over de jodenvervolging te geven in een boekje met slechts 90 bladzijde. Dat vind ik heel knap. Het boek geeft een heel goed beeld wat een meisje als Marga allemaal moet doorstaan, en wiens gehele familie na de oorlog niet meer terug komt. Dit lijkt mij verschrikkelijk. De stijl waarin het boek geschreven is past ook goed bij het boek. Het is vrij somber geschreven, zoals de oorlog ook was. Oorlog is niet om te lachen, vandaar dat er ook geen humor in het boek zit, maar dat vind ik dan ook begrijpelijk.

Het verhaal is erg makkelijk geschreven, weinig moeilijke worden. er stonden wel wat joodse woorden in het boek maar daar kon je de betekenis van achter in het boek opzoeken.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Het bittere kruid door Marga Minco"