Het bittere kruid door Marga Minco

Beoordeling 6.6
Foto van een scholier
Boekcover Het bittere kruid
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 3e klas vwo | 719 woorden
  • 3 februari 2002
  • 36 keer beoordeeld
Cijfer 6.6
36 keer beoordeeld

Boekcover Het bittere kruid
Shadow

In 'Het bittere kruid' schrijft Marga Minco (1920) over de Jodenvervolging tijdens de bezettingstijd. In korte hoofdstukken realiseert zij de sfeer van toenemende onzekerheid en angst. Zelfs als de bezetter toeslaat, blijft er nog een spoor van hoop om aan het lot te ontkomen. Met kleine middelen roept de schrijfster een sfeer op van dreiging, ongegronde hoop …

In 'Het bittere kruid' schrijft Marga Minco (1920) over de Jodenvervolging tijdens de bezettingstijd. In korte hoofdstukken realiseert zij de sfeer van toenemende onzekerhe…

In 'Het bittere kruid' schrijft Marga Minco (1920) over de Jodenvervolging tijdens de bezettingstijd. In korte hoofdstukken realiseert zij de sfeer van toenemende onzekerheid en angst. Zelfs als de bezetter toeslaat, blijft er nog een spoor van hoop om aan het lot te ontkomen. Met kleine middelen roept de schrijfster een sfeer op van dreiging, ongegronde hoop en verwachting, die precies weergeeft wat in die jaren in de harten van de vervolgden leefde. Sober omslag, duidelijke druk.

Het bittere kruid door Marga Minco
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Auteur: Marga Minco
Titel: het bittere kruid
Genre: oorlogsnovelle Wie is de hoofdpersoon? Marga Minco, Zij groeit op in een joods gezin in de tweede wereld oorlog. Een jong maar verstandig meisje. Zij is ongeveer 14 jaar oud aan het begin van de oorlog. Wie zijn de bijpersonen? Vader: hij is een optimist waar door hij het gezin rustig houdt. Moeder: Zij is een strenge moeder maar laat altijd het laatste woord aan vader over. Dave: hij is de oudere broer van Marga. Hij gelooft niet dat alles goed komt en duikt onder samen met zijn vrouw Lotte. Bettie: Zij is de oudere zus van Marga.Zei is erg dapper als Marga klein is. Waar speelt het zich af? Eerst in Breda, daarna verhuist de familie naar Amersfoort daarna speelt het zich af in a’dam. Later duikt ze onder in verschillende plaatsen op het platteland.
Wanneer speelt het zich af? Tijdens de tweede wereld oorlog [1940-1945] Wat is het belangrijkste probleem en hoe loopt het af? Marga vlucht naar het zuiden van België maar na een paar dagen als alles weer rustig is keert ze weer terug naar Breda. Vroeger werd ze al lastig gevallen omdat ze joods was. Zij kan er nu ook niet tegen dat alles verboden is voor joden. In het eerste oorlogsjaar moet ze
naar het ziekenhuis wegens een long aandoening. Ondertussen verhuizen haar ouders naar Amersfoort. Op een dag komt haar vader thuis met de gele jodenster. Iedereen is daar erg enthousiast over. Maar dan woorden marga’s vader en broer opgeroepen maar worden gelukkig afgekeurd. Veel mensen zijn al ondergedoken maar vader beslist om thuis te blijven ondanks dat er veel Razzia’s worden gehouden. Vader en moeder moeten in een getto in Amsterdam gaan wonen. Marga en Dave mogen thuis blijven omdat ze ziek zijn en lotte om hun te verzorgen. Als marga er genoeg van krijgt om thuis in haar pyjama rond te lopen gaat ze met de trein naar Amsterdam [dat eigenlijk verboden was voor joden] om haar ouders op te zoeken. Dave en lotte komen later ook in Amsterdam wonen. op een avond worden haar ouders opgepikt en marga vlucht nog net door de achterdeur. Omdat ze niet herkend mag worden bleekt ze haar haar. Ze besluit samen met Dave en lotte naar utrecht te gaan maar op het station wordt lotte opgepakt. Haar Dave besluit om mee te gaan met lotte en zet zijn koffer bij Marga in de coupé. Marga concludeert hieruit dat ze alleen naar utrecht moet. Maar ze kan niet bij het geplande onderduik adres terecht. Ze moet weer terug naar Amsterdam waar Wout [een kennis] haar helpt aan een nieuw onderduik adres. Ze gaat naar de boerderij van oom hannes maar daar zijn te veel onderduikers ze wordt doorgestuurd naar een boeren familie. Er zijn niet genoeg bedden waardoor ze bij mevrouw in bed moet slapen. Omdat de heer des huizes een dagloner is en haar geld op raakte zocht wout een nieuw onderduikadres voor Marga. Daar blijft ze tot het einde van de oorlog. Na de bevrijding zoekt ze haar oom op. Als ze aankomt staat haar oom al op haar te wachten. Ze hoort dan dat haar oom daar elke dag op haar vader staat te wachten. Een paar maanden later sterft haar oom ze gaat noch een keer naar de plek waar hij woont zij mist dat haar oom niet bij de halte staat. Nu is het haar duidelijk dat haar ouders, Bettie lotte en Dave nooit terug zullen komen. Op welke mannier wordt het verhaal verteld? Het verhaal wordt in de ik vorm vertelt. De ik vorm is in dit geval wel de auteur. Welke betekenis heeft de titel van het boek? Met Het bittere kruid wordt bedoeld het bittere kruid wat de joden op pesach eten. Hiermee herdenken ze de bittere tijden die de joden meegemaakt hebben en noch meemaken. Nu beleeft marga deze bittere tijden zelf. Wat vond ik zelf van het boek? Ik vind boeken die in de ik vorm zijn geschreven erg leuk omdat ik me daar erg in in kan leven. Nu is het ook zo dat marga niet veel gevoelens schrijft waardoor ik me noch meer in het boek kon in leven. Ik vond het boek in het algemeen heel interessant om te lezen.

REACTIES

M.

M.

dank je handig

20 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Het bittere kruid door Marga Minco"