Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Het bittere kruid door Marga Minco

Beoordeling 6
Foto van een scholier
Boekcover Het bittere kruid
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • Klas onbekend | 857 woorden
  • 21 augustus 1998
  • 10 keer beoordeeld
Cijfer 6
10 keer beoordeeld

Boekcover Het bittere kruid
Shadow

In 'Het bittere kruid' schrijft Marga Minco (1920) over de Jodenvervolging tijdens de bezettingstijd. In korte hoofdstukken realiseert zij de sfeer van toenemende onzekerheid en angst. Zelfs als de bezetter toeslaat, blijft er nog een spoor van hoop om aan het lot te ontkomen. Met kleine middelen roept de schrijfster een sfeer op van dreiging, ongegronde hoop …

In 'Het bittere kruid' schrijft Marga Minco (1920) over de Jodenvervolging tijdens de bezettingstijd. In korte hoofdstukken realiseert zij de sfeer van toenemende onzekerhe…

In 'Het bittere kruid' schrijft Marga Minco (1920) over de Jodenvervolging tijdens de bezettingstijd. In korte hoofdstukken realiseert zij de sfeer van toenemende onzekerheid en angst. Zelfs als de bezetter toeslaat, blijft er nog een spoor van hoop om aan het lot te ontkomen. Met kleine middelen roept de schrijfster een sfeer op van dreiging, ongegronde hoop en verwachting, die precies weergeeft wat in die jaren in de harten van de vervolgden leefde. Sober omslag, duidelijke druk.

Het bittere kruid door Marga Minco
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Titel Het bittere kruid Ondertitel een kleine kroniek Auteur Marga Minco Uitgever Bert Bakker te Amsterdam Jaar van uitgave 1957 Auteur Marga Minco werd geboren op 31 maart in het Brabantse Ginneken. Zij was de jongste in een Orthodox-joods gezin dat al twee kinderen telde, De vijfjarige Dave en de een jaar oude Bettie. De voornaam Marga dateert uit haar onderduiktijd - haar geboortenaam is Sara, al snel veranderd in Selma. Vijf jaar oud verhuisde Minco met haar familie naar het naburige Breda, waar haar vader een belangrijke positie in de joodse gemeente kreeg. onder invloed van zijn vrouw, een meer liberaal-joodse onderwijzeres, stond hij op den duur een minder streng-orthodoxe opvoeding voor zijn kinderen toe. Dat nam niet weg dat de Minco's, net als andere joodse families, in het katholieke Breda als "anders" werden beschouwd - iets waar vooral kinderen niet van houden: "Wij wilden zijn zoals iedereen", herinnerde Minco zich later. Na de lagere school bezocht Minco de Nutsschool voor meisjes, waar haar liefde voor lezen en schrijven tot bloei kwam. Op basis van een reeks verhalen werd zij in 1938 aangenomen als leerling-journaliste bij de Bredasche Courant. Behalve journalistiek werk schreef ze voor deze krant cursiefjes onder de naam Hus. Het Algemeen dagblad publiceerde haar kinderverhaal "Het gouden knikkertje" en ze voltooide een kinderboek, dat echter nooit werd gepubliceerd. Via haar werk leerde Minco haar latere echtgenoot Bert Voeten kennen -beginnend dichter en als journalist werkzaam bij een concurrerende krant. Toen Minco's ouders ontdekten dat er tussen hun dochter en de niet-joodse Voeten meer dan alleen vriendschap bestond, mocht deze niet meer bij haar thuiskomen. Mijn mening In het begin vond ik het een beetje verwarrend maar later begon ik het steeds meer te begrijpen. De betekenis van de joodse woorden achterin vond ik goed bedacht want zelf weet ik weinig over het joods geloof. Het verhaal opzich was spannend tot op de laatste bladzijde want je weet als je begint te lezen dat er sowieso een van hun opgepakt word maar wie het zal zijn weet je niet, ook omdat het een waargebeurd levensverhaal is van Marga Minco geeft het het een beetje realiteit. Het lettertype en de woordkeus is ook goed en makkelijk.
Achtergronden Titelverklaring: Het boek is naar de kruiden vernoemd die ze op de seideravond eten. (De seideravonden zijn de twee eerste avonden van het paasfeest) Motto: - Opgedragen aan: Minco's ouders, Dave en Lotte, Bettie en Hans
Bedoeling: - Inhoud Na het tijdelijk evacueren van Breda komt de familie weer terug en gaan kijken of iedereen er weer is. Haar vader gaat praten met een man en hoort al het nieuws een paar dagen later moeten haar ouders verplicht naar een ghetto in Amsterdam verhuizen maar zij, Dave en Lotte blijven in Breda. Een paar dagen later gaan ook Dave en Lotte weg, dus gaat zij maar naar haar ouders toe. Zij vieren daar het seideravond en op een gegeven ogenblik wordt er een straat dicht bij hun in de buurt opgepakt. Kort daarna worden haar ouders ook opgepakt maar kan zij nog net via de tuin ontsnappen en vlucht naar het onderduikadres waar haar broer en zijn vrouw zitten. Daar hebben zij geen plek en als ze zich in Amsterdam vertoonde zouden de soldaten haar meteen herkennen aan het signalement op haar persoonsbewijs dat haar ouders nog hadden en oppakken, dus sturen ze haar met de trein naar Utrecht naar een adres. Op het station besluiten ze ieder apart een kaartje te kopen en apart door de controle te gaan en in te stappen. Als zij ingestapt is ziet ze de twee anderen niet verschijnen en vraagt of het wel de trein naar Utrecht is. Even later komt Dave langs en zet haar koffer naast haar neer en stapt uit. Als ze in Utrecht aankomt is er op dat adres ook geen plek meer en stuurt haar ook door naar een ander adres, maar op dat adres was geen bed dus moest zij bij de vrouw slapen en was er niet lekker mee. Ze bracht daar een paar dagen door, maar dacht op het laatst dat ze hun niet tot last wou brengen en vertrok met een ene Wout. Ze kwamen aan bij het nieuwe huis en zij zei haar nieuwe naam. Later zoekt zij haar oom in Zeist op, die door zijn niet-joodse vrouw met rust was gelaten. Haar oom stond haar tot verbazing op te wachten. Ziens dien zit ze idere dag op haar familie te wachten bij de halte. personages Het ik-persoon wiens leven het boek vertelt, haar ouders, broer en zus; Dave en Bettie en de vrouw van Dave Lotte. Tijd Het verhaal duurt ongeveer een maand en speelt zich af rond 1939-1945. Plaats Het verhaal speelt zich af in ons land. Amsterdam, Breda, Zeist en Utrecht. Vertelwijze Dit is een ik-verhaal Typering Het gaat hier om een verhaal. Het is een levensverhaal. Opbouw Het boek bestaat uit 22 hoofdstukken met titels. Het boek heeft een opening in handeling Het boek heeft een gesloten eind want zij is veilig bij haar oom, de oorlog is voorbij en zij weet dat zij haar familie nooit meer terug zal zien.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Het bittere kruid door Marga Minco"