Het bittere kruid door Marga Minco

Beoordeling 7.8
Foto van een scholier
Boekcover Het bittere kruid
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 4e klas vwo | 1155 woorden
  • 21 maart 2019
  • 4 keer beoordeeld
Cijfer 7.8
4 keer beoordeeld

Boek
Auteur
Marga Minco
Lezen voor de lijst
Niveau 3 (15-18 jaar)Lezen voor de lijst Niveau 3 (15-18 jaar)
Genre
Psychologische roman
Oorlogsroman
Taal
Nederlands
Vak
Eerste uitgave
1957
Pagina's
93
Geschikt voor
bovenbouw vmbo/havo/vwo
Punten
1 uit 5
Oorspronkelijke taal
Nederlands
Literaire thema's
Jodenvervolging in Nederland
Verfilmd als

Boekcover Het bittere kruid
Shadow

In 'Het bittere kruid' schrijft Marga Minco (1920) over de Jodenvervolging tijdens de bezettingstijd. In korte hoofdstukken realiseert zij de sfeer van toenemende onzekerheid en angst. Zelfs als de bezetter toeslaat, blijft er nog een spoor van hoop om aan het lot te ontkomen. Met kleine middelen roept de schrijfster een sfeer op van dreiging, ongegronde hoop …

In 'Het bittere kruid' schrijft Marga Minco (1920) over de Jodenvervolging tijdens de bezettingstijd. In korte hoofdstukken realiseert zij de sfeer van toenemende onzekerhe…

Het bittere kruid door Marga Minco
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

Waarover wordt verteld?
Het bittere kruid gaat over de jonge Marga Minco. Het boek begint met dat ze met haar joodse gezin terug komt bij haar huis na een evacuatie. Het boek speelt zich af in de oorlog, waneer er Duitse bezetters in Nederland zijn.

Haar gezin neemt de situatie in haar stad niet erg serieus; ze denken dat de Duitsers wel meevallen, en dat het nog een hele tijd zal duren tot desituatie verslechterd; als het verslechterd. Na een paar dagen komt de vader thuis met jodensterren. Ook dit vindt het gezin niet heel erg, en ze voelen zich alsof ze bij een club horen.

Al snel verslechterd de situatie. De vader van Marga, en haar broer, Dave moeten zich melden omdat er een selectie wordt gemaakt voor de werkkampen. Ze maken zichzelf ziek, en worden niet geselecteerd.

De situatie verslechterd nog meer; Marga’s zus wordt door de Duitsers aangehouden en meegenomen. Marga ziet haar zus hierna niet meer. Het gezin krijgt een brief dat ze moeten wonen in een getto in Amsterdam. Haar ouders gaan er heen, maar Dave en Marga mogen thuis blijven omdat ze herstellende zijn van een ziekte. Lotte, de vriendin van Dave, mag ook blijven om ze te verzorgen. Op een gegeven moment zijn ze beter, maar ze doen nog steeds alsof ze ziek zijn om te voorkomen dat ze naar Amsterdam moeten.

Marga besluit in haar eentje stiekem met de trein naar haar ouders te gaan. Hier ziet ze hoe erg het er aan toe gaat in Amsterdam. Na een paar dagen moeten Marga en haar ouders zich verschuilen omdat er Duitsers langs het huis lopen. Dit keer ontkomen ze. Maar de tweede keer staan er weer Duitsers voor de deur en ze hebben geen tijd meer om weg te komen. Wanneer de vader aan Marga vraagt de jassen te halen, vlucht ze. Ze gaat naar Dave en Lotte, die ook onderduiken in Amsterdam. Maar omdat ze hun haar bleken krijgt een bezoeker argwaan, en de volgende dag vertrekken ze naar Utrecht. Op het station wordt Lotte gearresteerd en Dave gaat met haar mee. Na van huis naar huis te gaan krijgt ze een nieuwe identiteit en bouwt ze een nieuw leven op. Haar ouders, Zus, Dave en Lotte ziet ze nooit meer terug.

Hoofdpersonen
De hoofdpersoon is Marga Minco, de schrijver. Ze is een jong joods meisje dat samen met haar gezin in Breda woont. Ze is niet heel bang voor de Duitsers. Het doel van het hoofdpersoon is om de oorlog te overleven, en een normaal leven na de oorlog te krijgen.

Haar hele gezin proberen haar hiermee te helpen, bijvoorbeeld haar broer Dave die haar helpt met doen als of ze ziek is. De mensen die tegenwerken zijn de Duitsers, die haar en haar gezin willen oppakken en doden.

Wanneer en waar
Het boek speelt zich af in Nederland, vooral Breda, Amsterdam en Utrecht.Het boek speelt zich af tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Hoe wordt het verteld?
Het grootste deel van het verhaal wordt versneld verteld. Het verhaal begint aan het begin van de oorlog, en eindigt als de oorlog voorbij is, dus ongeveer 5 jaar. Er zijn wel een paar flashbacks in het boek. Er wordt niet heel veel aandacht besteed aan de details van een persoon of gebeurtenis in het boek.Het verhaal is chronologisch geschreven, dus alles gebeurt in een rechte lijn. Er is maar één verhaallijn, dat van Marga.

Wie vertelt het verhaal?
Alles wordt verteld in het ik-perspectief van Marga.Ik denk dat de verteller betrouwbaar is, omdat ze het echt heeft meegemaakt. dit boek zou zeker niet door een andere schrijver geschreven kunnen worden, omdat ze het verhaal zelf meegemaakt heeft, en omdat het verhaal al een lange tijd voor het schrijven van het boek in haar hoofd zat.

Recensie
Het bittere kruid is geschreven door Marga Minco, en is gepubliceerd in 1957. Het boek gaat over haar zelf, en hoe ze als enige de oorlog overleefd.Ze reist door verschillende steden, familieleden en onderduikadressen, waar ze veel meemaakt.

Ik heb in één keer het boek uitgelezen omdat ik graag wilde weten hoe het eindigde. Gaat het hoofdpersoon het overleven? Komen haar familieleden levend terug? Toen ik het boek had uitgelezen, was ik niet heel erg onder de indruk. Behalve de dood van haar gezin, wordt bijna niks over de verschrikkingen van de oorlog verteld, en er gebeurde niet heel veel in het boek. Ik vond het wel een heel mooi geschreven boek, omdat een verschrikkelijke gebeurtenis bijna zonder gevoel geschreven is. Het is zo geschreven dat het lijkt alsof de lezer het zelf een paar jaar geleden heeft meegemaakt.  

Over veel dingen werd er niet heel erg in detail verteld. Eerst snapte ik niet heel goed waarom, maar na wat onderzoek ontdekte ik dat in de tijd dat het boek geschreven was de oorlog nog maar net voorbij was. Hierdoor wisten mensen meteen dat een overvalwagen bij de razzia hoorde. Bij sommige dingen wist ik dat niet, waardoor ik het soms niet helemaal begreep. Het woord Duitser komt ook geen een keer in het boek voor. Dit is omdat soldaat genoeg is. Er wordt weinig verteld over haar leven waar zij alleen onderdook, en er wordt niks verteld over hoe zij de bevrijding heeft meegemaakt. Dit vond ik best jammer, maar het boek heeft alsnog veel indruk gemaakt. Ik vond het ook bijzonder dat het plein waar ik woon, het Surinameplein er veel in voor komt. Hierdoor komt het verhaal nog dichterbij. Het is een kort, snel boek waar je na het lezen zeker nog een tijdje over zult denken.

Quotes
“het begon op de dag dat mijn vader zei: ‘we gaan eens kijken of iedereen er weer is’. We waren een paar dagen weggeweest.” (p.7)

Ik heb voor dit citaat gekozen omdat het de eerste zin van het boek is, en omdat het laat zien hoe lichtjes de vader met de oorlog om ging.

"Dan verhaalde mijn vader op zangerige toon van de uittocht uit Egypte en wij aten van het ongezuurde brood en het bittere kruid, opdat wij het nog zouden proeven - tot in lengte van dagen.” (p.56)

Ik heb voor dit citaat gekozen omdat ik het een hele mooie zin vind, en omdat dit over de titel van het boek gaat: het bittere kruid is maror, een gerecht dat door joden op sederavond wordt gegeten om de slavernij in Egypte te herdenken.

"Instappen," zei de man in het groene uniform. Ik bleef staan. "Nee," zei ik nog eens duidelijk." (Blz. 47)

hieruit komt duidelijk dat Marga niet heel bang meisje was en dat ze durfde op te komen tegen de Duitsers. Hiervan kan je ook opmaken dat het tijdens de Tweede Wereldoorlog afspeelt.

Boekenquiz 6 vragen

Nieuw! Open vragen worden nagekeken door AI
Over wie gaat Het Bittere Kruid?
Wat betekent de titel volgens jou? Welke beweringen zijn juist?
Meerdere antwoorden mogelijk
Waarom heeft de schrijfster het boek aan haar familie opgedragen?
Wie zijn Bettie en Hans?
Hoe is de houding van Marga’s vader tegenover de oorlog?
Waarom is Marga de enige die de oorlog overleeft?

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.