Doe mee met Markteffect's studiekeuze-onderzoek
Maakt niet uit of je je studie al gekozen hebt. Win één van de 200 (!) cadeaubonnen van €25

Meedoen

Het bittere kruid door Marga Minco

Beoordeling 8
Foto van Anne
Boekcover Het bittere kruid
Shadow
  • Boekverslag door Anne
  • 5e klas vwo | 412 woorden
  • 19 maart 2021
  • 3 keer beoordeeld
Cijfer 8
3 keer beoordeeld

Eerste uitgave
1957
Pagina's
93
Geschikt voor
bovenbouw vmbo/havo/vwo
Punten
1 uit 5
Oorspronkelijke taal
Nederlands
Literaire thema's
Verfilmd als

Boekcover Het bittere kruid
Shadow

In 'Het bittere kruid' schrijft Marga Minco (1920) over de Jodenvervolging tijdens de bezettingstijd. In korte hoofdstukken realiseert zij de sfeer van toenemende onzekerheid en angst. Zelfs als de bezetter toeslaat, blijft er nog een spoor van hoop om aan het lot te ontkomen. Met kleine middelen roept de schrijfster een sfeer op van dreiging, ongegronde hoop …

In 'Het bittere kruid' schrijft Marga Minco (1920) over de Jodenvervolging tijdens de bezettingstijd. In korte hoofdstukken realiseert zij de sfeer van toenemende onzekerhe…

In 'Het bittere kruid' schrijft Marga Minco (1920) over de Jodenvervolging tijdens de bezettingstijd. In korte hoofdstukken realiseert zij de sfeer van toenemende onzekerheid en angst. Zelfs als de bezetter toeslaat, blijft er nog een spoor van hoop om aan het lot te ontkomen. Met kleine middelen roept de schrijfster een sfeer op van dreiging, ongegronde hoop en verwachting, die precies weergeeft wat in die jaren in de harten van de vervolgden leefde. Sober omslag, duidelijke druk.

Het bittere kruid door Marga Minco
Shadow
ADVERTENTIE
Check check, dubbelcheck!

Heb jij tweestapsverificatie al ingesteld op je accounts? Tweestapsverificatie is jouw tweede slot op de deur šŸ”. Met tweestapsverificatie heb je 99,9 procent minder kans dat je account gehackt wordt. Check hoe jij je accounts beter kunt beveiligen!

Meer informatie
  1. 1. Titelbeschrijving
  2. Minco, Het bittere kruid. Uitgeverij Bert Bakker, Amsterdam 2005
  3. 2. Beknopte samenvatting van de inhoud (187 woorden)

Marga en haar joodse familie wonen in Breda. Als de Tweede Wereldoorlog begint, krijgen ze het steeds moeilijker en worden opgeroepen voor het werkkamp. De ouders moeten verhuizen naar Amsterdam. Marga besluit naar Amsterdam te reizen om bij haar ouders te zijn.

Dan worden haar ouders opgepakt door de Duitsers. Marga kan ontsnappen. Zij, haar broer (Dave) en zijn vrouw (Lotte) gaan naar Utrecht voor een onderduikadres. Lotte wordt opgepakt, Dave meldt zich vrijwillig. In Utrecht is geen plaats voor Marga. Ze gaat naar Amsterdam. Wout, een kennis, regelt een ander onderduikadres. Marga blijft hier totdat haar geld op is. Wout regelt een nieuw persoonsbewijs en onderduikadres. Hier blijft Marga tot de oorlog voorbij is.

Na de oorlog zoekt Marga haar oom op in Zeist. Hij heeft bericht gekregen dat zijn hele familie is omgekomen, maar hij gaat telkens naar de tramhalte om te wachten op zijn familie. Als hij is overleden, gaat Marga naar Zeist. Ze vindt het vreemd dat haar oom niet meer bij de tramhalte staat en vraagt zich af waarom ze zelf niet blijft wachten. Maar dan bedenkt ze dat er niemand terugkomt.

  1. 3. Verhaalanalyse

Het doel van Marga is om de oorlog te overleven. Wout helpt haar hierbij door onderduikadressen te zoeken en een nieuw persoonsbewijs te regelen voor haar.

Het verhaal is chronologisch opgebouwd. Het verhaal begint aan het begin van de Tweede Wereldoorlog en eindigt erna dus in totaal duurt het zo’n 5 jaar. Het boek lezen kost je ongeveer 2 uur.

Het belangrijkste onderwerp van dit boek zijn de lotgevallen van een joods gezin in Nederland in de Tweede Wereldoorlog. De schrijfster heeft de oorlog zelf ook meegemaakt.

In dit boek is sprake van een personale vertelinstantie. Namelijk een ik-perspectief. De ik-persoon is Marga. “Ze bekeken de plek op mijn mantel waar de ster gezeten had als een bezienswaardigheid.”

  1. 4. Eindoordeel

Ik vond het een mooi en goed boek. Ik vind boeken die wat over de oorlog vertellen altijd interessant om te lezen. Het ging niet alleen over oorlog maar ook over onderduiken. De hoofdpersoon sprak mij erg aan. Dit kwam omdat zij ook een meisje is met ongeveer dezelfde leeftijd. De oorlog echt is gebeurd en daarom leef je met haar mee. Doordat het vanuit een
ik-perspectief is geschreven ga je helemaal op in het personage. Ik raad in ieder geval iedereen aan om dit boek te lezen.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Het bittere kruid door Marga Minco"