Eindexamens 2024

Wij helpen je er doorheen ›

Het adres door Marga Minco

Beoordeling 7.4
Foto van een scholier
Boekcover Het adres
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 4e klas havo | 909 woorden
  • 3 september 2007
  • 18 keer beoordeeld
Cijfer 7.4
18 keer beoordeeld

Boekcover Het adres
Shadow
Het adres door Marga Minco
Shadow
ADVERTENTIE
Nieuw seizoen Studententijd de podcast!

Studenten Joes, Tess en Annemoon zijn terug en bespreken alles wat jij wilt weten over het studentenleven. Ze hebben het onder andere over lentekriebels, studeren, backpacken, porno kijken, datediners, overthinken, break-ups en nog veel meer. Vanaf nu te luisteren via Spotify en andere podcast-apps! 

Luister nu
de tekst hoort bij vragen van mijn verhaalanalyse vandaar de nummering. ook is dit een gemaakt van een gedeeltelijke tekst Titel: Het adres. Auteur: Marga Minco. Het * betekend een citaat. 1. De dochter van mevrouw S. gaat op bezoek bij mevrouw Dorling. Voordat de joodse familie in de oorlog weg is getransporteerd naar werkkampen, bood mevrouw Dorling aan op de waardevolle spullen van de joodse familie te passen. Het is vlak na de oorlog, wanneer de dochter van mevrouw S. langsgaat bij mevrouw Dorling om de spullen op te halen. Haar hele familie is omgekomen in de werkkampen van Hitler. Bij het eerste bezoek stuurt mevrouw Dorling haar kwaad weg. Dan gaat ze de 2e keer op bezoek en doet de dochter van mevrouw Dorling de deur open. Zij weet niet wat er speelt bewust en laat de dochter van mevrouw S. binnen. De dochter van mevrouw Dolring vertelt trots over het tafelzilver, de kandelaar en alle andere dure spullen, waarvan de dochter denkt, dat ze van mevrouw Dorling zijn. De dochter van mevrouw S. wacht op mevrouw Dorling. De dochter blijft enthousiast door vertellen, over hoe ze ooit met het dure tafelzilver mocht eten van haar moeder. Wanneer mevrouw Dorling bijna thuiskomt, gaat de dochter van mevrouw S. weg met de gedachten, dat mevrouw Dorling hen gewoon bestolen heeft en dat ze de spullen toch niet kwijt kan op haar kamer. 2. De titel Het adres is denk ik gekozen omdat de dochter van mevrouw S. terugkeert naar het adres van mevrouw Dorling omdat daar de waardevolle spullen liggen evenals de herinneringen. En ook omdat het adres van mevrouw Dorling centraal staat in het verhaal.
3. Het thema is denk ik jaloersheid. Omdat de familie van mevrouw S. wel mooie spullen heeft en de familie van mevrouw Dorling niet. * Ze wil alle mooie dingen redden. Als we hier weg moeten zullen we alles kwijtraken, zegt ze. Heeft u met haar afgesproken dat ze alles bewaart? Vroeg ik. Alsof dat nodig is het zou gewoon een belediging zijn zoiets af te spreken. 4. Het verhaal speelt zich voornamelijk af in het huis van mevrouw Dorling. Dit is belangrijk want het adres waar mevrouw Dorling woont heeft te maken met de titel.* Ik keek nog eens op het naambordje. Dorling stond er met zwarte letters op wit emaillen. En op de stijl iets hoger het nummer. Nummer 46. 5. Het verhaal speelt zich af vlak na de tweede wereldoorlog. Dit kun je merken omdat er nog verduisterings papier voor de ramen hangt bij de dochter van mevrouw S. *en wat zou ik er mee moeten doen op een kleine huurkamer, waar langs de ramen nog flarden hingen van verduisteringspapier. Het is belangrijk om te weten omdat het iets extra's toe voegt aan het verhaal omdat men weet hoe erg het geweest moet zijn na de tweede wereldoorlog en dit zorgt voor een extra sfeer. 6. Het verhaal speelt zich niet-chronologisch af want er komen flashbacks in voor in regel 31 tot en met 55 en in regel 62 tot en met 70. het heeft gedeeltelijk een open einde want ze zegt dat ze het gaat vergeten maar het zou kunnen dat ze zich alsnog bedenkt. 7. Door de ogen van de dochter van mevrouw S. * Kent u me nog?, vroeg ik. 8. Ja, want in de citaten is ze een beetje veranderd. * de citaten staan in regel 75 tot en met 85. 9. De relatie tussen mevrouw Dorling en haar dochter is niet zo goed want eigenlijk heeft ze haar dochter voor gelogen over de spullen die ze nu bezitten. Dus ik vind dat ze elkaar moeten vertrouwen. Omdat het meisje niet weet dat de spullen eigenlijk gestolen zijn laat ze de dochter van mevrouw S. binnen. De relatie tussen mevrouw Dorling en de dochter van mevrouw S. is slecht omdat mevrouw Dorling bedreigd voelt dat ze de spullen terug moet geven terwijl dat het gezin er aan gehecht is. De relatie tussen mevrouw S. en haar dochter is gebaseerd op een leugen die de dochter zelf wel aan voelt maar mevrouw S. wil verbergen. De relatie tussen de dochter van mevrouw Dorling en de dochter van mevrouw S. is op zich goed maar de dochter van mevrouw S. voelt zich wel bedrogen.
10. Ja want o het punt dat je denkt dat de dochter van mevrouw S. in woede uit gaat barsten omdat de dochter van mevrouw Dorling over de spullen past besluit ze om weg te gaan. * Regel 105 tot en met 140. 11. Ik denk dat het hoort bij een probleemroman en bij een oorlogsverhaal hoewel er niet echt iets van de oorlog in staat maar wel over de ellende die men daarna beleeft. En ik denk dat het verhaal behoort tot een probleemroman omdat de dochter van mevrouw S. in de knoop zit met haar gevoelens en omdat het terug willen krijgen van de spullen met veel problemen gepaard gaan. 12. Het verhaal Het adres behoort tot een van de verhalen die na de oorlog gebeurd zijn. Zij heeft haar eigen woede in het verhaal verwerkt omdat zij het verhaal heeft meegemaakt. Daarom kan ze alles duidelijk beschrijven en veel gevoel erin leggen zodat je denkt je zelf ook in het verhaal betrokken wordt. De hoofd personen hebben geen voornaam en worden niet beschreven qua uiterlijk. Er zijn een paar flashbacks waardoor het verhaal duidelijker wordt. Dit verhaal is ook zeer geschikt om duidelijk te maken dat oorlog en zeker na de oorlog het heel oneerlijk is. 13. Ik heb geen andere bronnen gebruikt behalve het verhaal zelf.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Het adres door Marga Minco"