Eindexamens 2024

Wij helpen je er doorheen ›

Het Achterhuis door Anne Frank

Beoordeling 7.4
Foto van een scholier
Boekcover Het Achterhuis
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 4e klas vwo | 2205 woorden
  • 2 juli 2014
  • 13 keer beoordeeld
Cijfer 7.4
13 keer beoordeeld

Boekcover Het Achterhuis
Shadow

Anne Frank hield van 12 juni 1942 tot 1 augustus 1944 een dagboek bij. Ze schreef haar brieven alleen voor zichzelf, tot ze in de lente van 1944 op de radio de minister van Onderwijs, Kunsten en Wetenschappen in ballingschap, Bolkestein, hoorde spreken. Hij zei dat na de oorlog alle getuigenissen van het lijden van het Nederlandse volk onder de Duitse bezetting verzam…

Anne Frank hield van 12 juni 1942 tot 1 augustus 1944 een dagboek bij. Ze schreef haar brieven alleen voor zichzelf, tot ze in de lente van 1944 op de radio de minister van Onderwi…

Anne Frank hield van 12 juni 1942 tot 1 augustus 1944 een dagboek bij. Ze schreef haar brieven alleen voor zichzelf, tot ze in de lente van 1944 op de radio de minister van Onderwijs, Kunsten en Wetenschappen in ballingschap, Bolkestein, hoorde spreken. Hij zei dat na de oorlog alle getuigenissen van het lijden van het Nederlandse volk onder de Duitse bezetting verzameld en openbaar moesten worden gemaakt. Als voorbeeld noemde hij onder meer dagboeken. Onder de indruk van deze redevoering besloot Anne Frank na de oorlog een boek te publiceren. Haar dagboek zou daarvoor als basis dienen.

In maart 1945 stierf Anne Frank op vijftienjarige leeftijd in het concentratiekamp Bergen-Belsen. De enige overlevende van de familie, Otto Frank, zorgde ervoor dat het dagboek van zijn dochter toch gepubliceerd werd. In 1947 verscheen Het Achterhuis. Het is sindsdien een van de meest gelezen boeken ter wereld. Het is in meer dan dertig landen verschenen en er zijn meer dan zestien miljoen exemplaren van verkocht.

Het Achterhuis door Anne Frank
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Nieuw seizoen Studententijd de podcast!

Studenten Joes, Tess en Annemoon zijn terug en bespreken alles wat jij wilt weten over het studentenleven. Ze hebben het onder andere over lentekriebels, studeren, backpacken, porno kijken, datediners, overthinken, break-ups en nog veel meer. Vanaf nu te luisteren via Spotify en andere podcast-apps! 

Luister nu

Samenvatting

Het is het jaar 1944. Joodse mensen worden opgepakt en in concentratiekampen gestopt. Zo ook het Joodse meisje Annelies Marie Frank, oftewel Anne Frank. Maar voordat ze in een concentratiekamp terecht komt, zit ze ruim twee jaar lang ondergedoken in het Achterhuis te Amsterdam. Daar houdt ze een dagboek bij vanaf 12 juni, 1942. Hierin schrijft ze alles op, wat er gebeurd, wat er in haar hoofd omgaat en hoe ze zich voelt.

Het is een fel, pittig en koppig meisje, maar vooral niet begrepen door de medeachterhuis bewoners.

Zo wonen Anne’s ouders, Otto en Edith ook in het Achterhuis. Ook haar zus, Margot woont hier.

Daarnaast komt er, na een tijdje, nog een familie in het achterhuis wonen, namelijk de familie van Daans (in werkelijkheid de familie van Pels). Deze bestaat uit meneer en mevrouw van Daan, Hermann en Petronella (in werkelijkheid Auguste). Zij hebben ook nog een zoon, Peter.

Na nog enige tijd trekt de laatste nieuwkomer het huis in. Hij heet Albert Dussel (in werkelijkheid Fritz Pfeffer).

Anne kan het goed vinden met haar vader en met Peter. Later in het boek wordt ze ook verliefd op Peter. Otto ziet ze als haar voorbeeld.

Anne kan het niet goed vinden met haar moeder, mevrouw van Daan en meneer Dussel en ze maken vaak ruzie. Anne heeft het idee dat Edith Margot voortrekt. Met Margot kan Anne het op zich redelijk goed mee vinden, maar Margot is al ouder en verstandiger, en Anne is nog een jong, bloeiend meisje en dus botst dat.

Mevrouw van Daan zeurt vaak en klaagt altijd maar, dat Anne zo onfatsoenlijk is en niet keurig. En met meneer Dussel moet Anne zelfs een kamer delen, terwijl hij een enorme egoïst is.

De belangrijkste gebeurtenis in het boek is natuurlijk dat Anne naar het achterhuis verhuist; ze woonde eerst in een normaal huis in Amsterdam.

Ook dat de van Daans en meneer Dussel arriveren is belangrijk. Verder is het belangrijk dat ze veel ruzie heeft met moeder en mevrouw van Daan, want daar vertelt ze veel over.

En als laatste denk ik dat ze verliefd wordt op Peter, waar ze veel ‘afspraakjes’ mee heeft en dus ook veel over schrijft.

Anne verandert niet extreem veel in het boek, maar op een subtiele wijze, merk je dat ze verandert in een jongvolwassene en geen kindje meer is. Ze wordt zelfstandiger en ze wordt ook wat koppiger tegenover moeder.

Ze wordt natuurlijk verliefd op Peter, terwijl ze hem eerst “een tamelijk saaie en verlegen slungel” vond. Verder blijft ze hopen en bang zijn

2. Analyse

a.     

Tweede Wereld oorlog en onderduiken.

“En ja hoor, daar dreunde het huis en vielen de bommen.” – bladzijde

109.

b.     

Het thema ‘een bloeiend, jong meisje dat schuilt tijdens de Tweede Wereld oorlog’ is waarschijnlijk toepasselijk, aangezien het allemaal draait om overleven in het achterhuis en oorlog.

“Onze schuilplaats is nu pas een echte schuilplaats geworden.” – bladzijde

35.

c.      

Er is geen motto.

d.     

De volledige titel luidt: ‘Het Achterhuis: dagboekbrieven 14 juni 1942 - 1 augustus 1944’. De titel is heel simpel te verklaren, namelijk dat alle gebeurtenissen in het boek in het achterhuis plaatsvinden en gewoon het feit dat ze daar onderduiken. En de jaartallen geven de tijd aan dat ze onderdook.

Het onderduiken heeft natuurlijk allemaal te maken met de oorlog, want anders hoefde ze niet onder te duiken!

e.     

Ik denk dat er meerdere motieven in het boek zitten. Namelijk:

  • Oorlog: alles draait om de oorlog en het onderduiken.
  • Puberteit: ze schrijft vaak over haar gedachtegang en dat ze volwassenen niet snapt en haar weg probeert te vinden in het huis en de wereld.
  • Hoop: Anne heeft nog hoop op een goede afloop en enthousiasme over het leven na het onderduiken.
  • Liefde: Anne’s liefde naar Peter, daar komt ze vaak op terug.
  • Angst: angst over haar leven, het leven van de anderen, wat er gebeurt als ze ontdekt worden en wat er gebeurd met haar als ze meegnomen worden.

f.      

De belangrijkste personages zijn:

  • Anne Frank: Anne is een meisje van 13 jaar oud, ze is joods en van oorsprong Duits. Ze heeft donker gekruld haar en een mooi hoofdje.
  • Haar droom is om journaliste te worden of schrijfster en ze is erg geïnteresseerd in acteurs/actrices en Hollywood. De (meeste) andere huisbewoners vinden haar vervelend en brutaal.
  • Otto Frank: ook wel Pim genoemd. Hij is zorgzaam en ondernemend.
  • Het achterhuis is dan ook het achterste deel van zijn zaak, al heeft
  • hij die op moeten geven toen hij ging onderduiken.
  • Edith Frank: je komt niet zoveel over Anne’s moeder te weten.
  • Behalve dat ze erg op Margot is gesteld en, naar Anne’s idee,
  • haar ook voortrekt. Ze heeft vaak ruzie met haar.
  • Margot Frank: Margot is, volgens Anne, de ideale dochter. Ze is stil, luistert en is gehoorzaam. Edith en Petronella zeggen vaak dat Anne
  • wel eens een voorbeeld mag nemen aan Margot. Margot kan het ook
  • een stuk beter vinden met moeder. Ze heeft een bril en dezelfde
  • haarsoort als Anne.
  • Hermann van Daan: over deze man kom je niet veel te weten. Anne
  • kan het ook niet zo heel goed met hem vinden.
  • Petronella van Daan: ze is altijd met Anne aan het kibbelen. Ze is
  • verwend en zeurt constant.
  • Peter van Daan: hij is nogal slungelig en verlegen, maar Anne kan heel goed met hem praten en ze wordt ook verliefd op hem. Hij begrijpt haar en ze brengen veel tijd door met elkaar.
  • Albert Dussel: Albert is een tandarts. Anne moet samen met hem een kamer delen, wat haar totaal niet bevalt, aangezien hij alleen maar kritiek op haar heeft. Hij valt sowieso al niet zo in de smaak bij de medebewoners.

Het boekverslag gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen
Gids Eindexamens

Alles wat je moet weten over de eindexamens

g.     

Het verhaal is in het ik-perspectief geschreven;

  • “Onthoud de dag van gisteren, want hij is heel belangrijk in mijn leven.” – bladzijde 236.
  • “Ik ben bang voor mezelf, ik ben bang dat ik in mijn verlangen me te gauw weggeef, hoe kan dat later met andere jongens dan goed gaan?” – bladzijde 245.
  • “Ik zag haar voor mij, in lompen gekleed met een vervallen en vermagerd gezicht.” – bladzijde 136.

h.     

De vertelde tijd is voor dit boek heel gemakkelijk vast te stellen, het wordt zelfs in de titel genoemd: ‘Het Achterhuis: dagboekbrieven 14 juni 1942 - 1 augustus 1944’ De vertelde tijd is dus 2 jaar en ongeveer 2 maanden.

i.      

Er is maar 1 verhaallijn en dat is die van Anne.

j.      

De opbouw van het boek verloopt zo:

  • ‘Over dit boek’ – dit is een soort inleiding van het verhaal en over het boek, hoe het allemaal is geregeld met de publicatie.
  • ‘Verhaal’ – ik noem het even ‘verhaal’, maar dan begint gewoon haar dagboek. Elke keer begint ze met de datum van de dag, dan iets met ‘Lieve Kitty,’ of ‘Lieve schat,’, daarna volgt haar dagbeschrijving en als laatste voegt ze ‘Je Anne’ of ‘Anne Frank’ of dergelijke. Natuurlijk zijn er uitzonderingen, aangezien ze soms niet eindigt met ‘Je Anne’, maar gewoon stopt. Maar over het algemeen zijn dat dus de hoofdstukken voor dit boek; elke dag is een nieuw stukje in haar dagboek.
  • In het midden van het boek, zijn een paar foto’s geplakt uit Anne’s leven. (een paar hiervan heb ik onderaan mijn boekverslag geplakt!)
  • Na haar laatste dagboekfragment, heeft de uitgever ‘Hier eindigt Annes dagboek’ geschreven.
  • Daarna volgt er nog een nawoord over hoe ze zijn opgepakt en hoe iedereen is overleden, of juist is overleefd.
  • Als slot is er een korte verantwoording, van hoe ze haar dagboek hebben aangepast, en op welke manier het dus nu voor je ligt en of er stukjes uit zijn weggelaten.

k.     

Ik denk dat dit boek een hechte structuur heeft. Alle gebeurtenissen zijn een gevolg van elkaar en alles draait om Anne, aangezien het haar dagboek is.

3. Secundaire literatuur

a.     

"... ik dwaal van de ene naar de andere kamer, de trap af en weer op en heb een gevoel als een zangvogel, wiens vleugels hardhandig uitgerukt zijn en die in een volslagen duisternis tegen de spijlen van zijn nauwe kooi aanvliegt. 'Naar buiten, lucht en lachen', schreeuwt het in me. Ik antwoord niet eens meer, ga op een divan liggen en slaap om de tijd, de stilte, de verschrikkelijke angst ook, te verkorten, want te doden zijn ze niet. "
Toen ik twaalf was, ben ik ooit eens begonnen in dit boek, maar ik vond het toen zo saai dat ik het weggelegd heb na een aantal pagina's.
En eigenlijk is dat ook het schrijnende, het is ook saai. Toch weet dit meisje van dertien jaar, Anne, de saaiheid zo indringend, zo niet-saai te beschrijven. De ruzies, de ongemakken, de 'duik-regels', zoals ze die zelf noemt.
Aan de andere kant is er het verhaal van Anne zelf, van haar gevoelens, van de grote verandering die ze doormaakt als ze twee jaar lang opgesloten zit. Ze heeft zoveel tijd om na te denken dat ze zichzelf feilloos weet te analyseren, en de anderen om haar heen ook. Ze heeft een diep inzicht in zichzelf en haar beweegredenen. Terwijl ik het las, bekroop me ook het gevoel dat het inzicht veel te diep was, ongezond zelfs, veroorzaakt door een opgesloten zijn in haarzelf, niet alleen in het huis.
De hoop op bevrijding, op buiten, lucht en lachen spat van de laatste pagina's af. D-Day is geweest, de grote invasie is begonnen, en Anne ruikt de toekomst al. Ik weet dat hij niet komt voor haar, dat mooie leven, schrijfster of journaliste worden. Voor haar komt Bergen Belsen, de dood. Ik hoopte tot op de laatste bladzijden op een andere afloop. Maar het verhaal is al zo lang geleden geschreven, het fatale einde heeft zich allang voltrokken. Mij rest een zucht. En nog een. En nog enkele, als ik zo gedurende de dag het boek af en toe zie liggen. 'Anne, Anne', zeg ik in mezelf. Ik leg het boek uit het zicht.

b.     

Annelies Marie (Anne) Frank (Frankfurt am Main, 12 juni 1929 – Bergen-Belsen begin maart 1945) was een uit Duitsland afkomstig Joods meisje dat bekend is geworden door het dagboek dat ze schreef tijdens de Tweede Wereldoorlog, toen ze ondergedoken zat in Amsterdam. Zij stierf aan uitputting en/of vlektyfus in het concentratiekamp Bergen-Belsen. Het dagboek is postuum gepubliceerd en later vertaald in vele talen. Het boek heeft inmiddels een oplage van vele miljoenen.

Anne Frank woonde met haar ouders en zus in het achterhuis van 6 juli 1942 tot 4 augustus 1944. Daar zaten in totaal acht mensen ondergedoken: Otto en Edith Frank (Annes ouders), Annes oudere zus Margot, de heer en mevrouw Van Pels met hun zoon Peter (die model stonden voor de familie Van Daan in het dagboek) en naderhand ook Fritz Pfeffer, een Joodse tandarts (die model stond voor het dagboekpersonage Dussel).

In deze jaren hield Anne een dagboek bij, waarin ze onder andere schreef over de angst van het hoofdpersonage 'Anne' tijdens het onderduiken, haar ontluikende gevoelens voor Peter, de ruzies met haar ouders en haar ambities om schrijver te worden. Het enige stukje natuur dat het hoofdpersonage in het boek kon zien vanaf de zolderkamer was de top van een kastanjeboom. Decennia later zou deze boom als Anne Frankboom bestempeld worden. Anne schreef een aantal schriften vol. Na een oproep op radio Oranje in Londen om dagboeken te verzamelen die na de oorlog konden worden gepubliceerd, herschreef ze een groot gedeelte. In tien weken schreef ze 324 vellen vol, maar ze kon het boek niet meer voltooien.

In deze jaren hield Anne een dagboek bij, waarin ze onder andere schreef over de angst van het hoofdpersonage 'Anne' tijdens het onderduiken, haar ontluikende gevoelens voor Peter, de ruzies met haar ouders en haar ambities om schrijver te worden. Het enige stukje natuur dat het hoofdpersonage in het boek kon zien vanaf de zolderkamer was de top van een kastanjeboom. Decennia later zou deze boom als Anne Frankboom bestempeld worden. Anne schreef een aantal schriften vol. Na een oproep op radio Oranje in Londen om dagboeken te verzamelen die na de oorlog konden worden gepubliceerd, herschreef ze een groot gedeelte. In tien weken schreef ze 324 vellen vol, maar ze kon het boek niet meer voltooien.

Het Achterhuis hoort tot de Nederlandse literatuur, het is een bewerking van de werkelijkheid. Zo komen in het boek gebeurtenissen voor die de schrijfster niet zelf kan hebben meegemaakt, zoals razzia's op de Prinsengracht.

4. Literatuuropvatting

a.     

Ik vind dit een mooi boek. Dit komt omdat haar een mooi meisje vindt, ze een beetje dezelfde dromen heeft als ik, omdat ik haar boek echt heel mooi geschreven vindt, ik me kan inleven in haar en ik haar schrijfstijl super vindt.

b.     

Dit boek is goed geschreven. Ik vind het bijzonder knap dat een meisje van mijn leeftijd, zo’n goede literatuur kan schrijven. Het leest goed, niet al te snel, vind ik, maar dat is niet storend. Het is Oudnederlands, wat ik ook erg mooi vindt.

c.      

Anne kon ongelofelijk goed weten hoe het onderduiken is, aangezien ze zelf in deze situatie heeft gezeten. Het is een autobiografisch boek en dus kon ze als geen ander dit verhaal opschrijven.

d.     

De structuur is goed. Hij is overzichtelijk en daar houd ik van. 

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Het Achterhuis door Anne Frank"