Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Het Achterhuis door Anne Frank

Beoordeling 6.9
Foto van een scholier
Boekcover Het Achterhuis
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 4e klas vmbo | 1129 woorden
  • 10 januari 2012
  • 26 keer beoordeeld
Cijfer 6.9
26 keer beoordeeld

Boekcover Het Achterhuis
Shadow

Anne Frank hield van 12 juni 1942 tot 1 augustus 1944 een dagboek bij. Ze schreef haar brieven alleen voor zichzelf, tot ze in de lente van 1944 op de radio de minister van Onderwijs, Kunsten en Wetenschappen in ballingschap, Bolkestein, hoorde spreken. Hij zei dat na de oorlog alle getuigenissen van het lijden van het Nederlandse volk onder de Duitse bezetting verzam…

Anne Frank hield van 12 juni 1942 tot 1 augustus 1944 een dagboek bij. Ze schreef haar brieven alleen voor zichzelf, tot ze in de lente van 1944 op de radio de minister van Onderwi…

Anne Frank hield van 12 juni 1942 tot 1 augustus 1944 een dagboek bij. Ze schreef haar brieven alleen voor zichzelf, tot ze in de lente van 1944 op de radio de minister van Onderwijs, Kunsten en Wetenschappen in ballingschap, Bolkestein, hoorde spreken. Hij zei dat na de oorlog alle getuigenissen van het lijden van het Nederlandse volk onder de Duitse bezetting verzameld en openbaar moesten worden gemaakt. Als voorbeeld noemde hij onder meer dagboeken. Onder de indruk van deze redevoering besloot Anne Frank na de oorlog een boek te publiceren. Haar dagboek zou daarvoor als basis dienen.

In maart 1945 stierf Anne Frank op vijftienjarige leeftijd in het concentratiekamp Bergen-Belsen. De enige overlevende van de familie, Otto Frank, zorgde ervoor dat het dagboek van zijn dochter toch gepubliceerd werd. In 1947 verscheen Het Achterhuis. Het is sindsdien een van de meest gelezen boeken ter wereld. Het is in meer dan dertig landen verschenen en er zijn meer dan zestien miljoen exemplaren van verkocht.

Het Achterhuis door Anne Frank
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
1. De datum van het leesverslag is 9 januari 2012
2. De titel van het boek is Het Achterhuis.
3. De auteur van het boek is Anne Frank.
4. Het genre is autobiografisch.

5. De samenvatting van Het Achterhuis.
Anne Frank is een joods meisje die geëmigreerd is in 1933 van Duitsland naar Nederland. Ze is met haar ouders en zus verhuisd naar Amsterdam. Op haar 13de verjaardag in krijgt ze een dagboek als cadeau. Op haar verjaardag schrijft ze het eerste stukje in haar dagboek. Ze schrijft de brieven naar haar denkbeeldige vriendin Kitty. In juni 1942 gaat ze nog naar haar school ‘’het joodse Lyceum’’ in Amsterdam. Maar al snel moet ze met haar familie onderduiken. De Duitsers zijn Nederland binnen gedrongen. Ze gaan in het achterhuis wonen. Via de draaikast in het kantoor van haar vader kom je in het achterhuis. Na een week komt de familie Daan bij hun wonen. Familie Van Pels is ook aan het onderduiken voor de Duitsers. In het huis maken ze afspraken dat ze niet betrapt worden als er een huiszoeking komt of dat mensen van buitenaf dingen merken. Zo mag de wc niet doorgetrokken worden, ze moeten muistil zijn. Na vier maanden komt meneer Dussel bij hun intrekken. Anne moet met hem een kamer delen, maar ze vindt hem helemaal niet aardig. ‘savonds luisteren ze met z’n alle naar de radio. Ze horen wat er allemaal gebeurd is deze dag. Het sfeer is ook niet echt prettig in het achterhuis. Anne heeft heel vaak ruzie met haar moeder en mevrouw Van Pels. Ze kan alleen met haar vader en Peter Van Pels praten. Zij begrijpen Anne. Mensen die in het kantoor werken, geven aan hun te eten, boeken en andere spullen die ze nodig hebben. 4 augustus 1944 vallen de Duitsers het pand binnen. De Duitsers komen er achter dat er achter de kast in het kantoor een trap schuilt. Alle bewoners worden gearresteerd. Iedereen word per trein via Westerbork naar Auschwitz gebracht. Wanneer ze in Russen zijn worden Anne en haar zus Margot naar Bergen-Belsen overgebracht. Twee maanden voor de bevrijding van de kamp, overlijden ze beiden aan de damziekte tyfus. Otto Frank (vader van Anne en Margot) overleeft het concentratiekamp. Hij vindt het dagboek van Anne en geeft die aan een drukkerij, dat zij er een boek van maken.

Thema
6. Het thema van dit boek is joden haat, moord op joden. Dat merk je aan de stukjes in het dagboek dat de joden niet naar het park mogen, niet in de trein mogen etc. Dat alle joden worden opgepakt en in Duitsland worden vergast.


Personages
7. Anne Frank is de hoofdpersoon van dit verhaal. Zij schrijft over haar leven in het dagboek. Anne is een meisje van 13. Anne is geboren op 12 juni 1929 in Duitsland.

Margot: Margot Frank de zus van Anne. Margot is geboren in 1926. Margot is ijverig, knap, en ga zo maar door. Anne schrijft niet bijzonder vaak over Margot in haar dagboek, maar ze kunnen wel met elkaar praten als dat nodig is.

Vader/Pim: De vader van Anne wordt meestal Pim genoemd. Anne mag hem graag, hij helpt haar met schoolwerk.

Moeder: Anne heeft geen goede band met haar moeder. Ze schrijft verder ook niet vaak over haar, dus je komt niet veel over haar te weten. Anne vindt dat haar moeder niet echt een goede moeder is.

Peter Van Pels: Peter is de zoon van de Van Pels. In het begin trekt Anne niet veel van hem aan, ze vindt hem vervelend. Maar later in het boek begint ze verliefd op hem te worden en ze wil graag bij hem zijn. Dat lukt dan ook. Peter is een hele stille persoon, je komt niet veel over hem te weten.

Meneer Van Pels: De vader van Peter. Anne schrijft heel weinig over hem

Mevrouw Van Pels: Anne mag mevrouw Van Pels niet. Ze zeurt en klaagt over Anne. Vooral in het begin van het boek hebben ze vaak ruzie. Later kan mevrouw Van Pels iets beter met de rest opschieten.

Meneer Dussel: Meneer Dussel is een tandarts die met Anne de kamer deelt. Anne kan niet goed met hem opschieten, hij heeft veel kritiek op Anne.

Elli: Is een van de helpers van de onderduikers. Ze neemt eten mee, boeken en vertelt wat er in de wereld aan de hand is.

Miep: Is net zoals Elli een van de helpers.


Kraler: Is hetzelfde als Elli en Miep. Hij helpt met gevaar voor eigen leven. Aan het eind van het verhaal wordt hij ook opgepakt door de Duitsers, maar overleefd de kamp.

Koophuis: Zelfde verhaal als Kraler. Ook hij is een van de helpers en wordt op het eind opgepakt maar overleefd de kamp.

Plaats
8. Het verhaal speelt zich af in Amsterdam in de jaren 1942 tot 1944. Anne schrijft in het dagboek wat ze allemaal meemaakt. En wat er gebeurt met de joden van 12 juni 1942 tot 22 augustus 1944.

Tijd
9. Het Achterhuis is echt gebeurd verhaal en speelt zich af in de 2de wereldoorlog af. Anne en haar familie woonde op de Prinsengracht 263 in Amsterdam. Op de Prinsengracht 263 staat een kantoor, in dat kantoor achter een draaibare boekenkast is het Achterhuis. Nu is het een museum, waar je meer over het leven in de jaren 40 kunt komen. Hoe het was om ondergedoken te zitten, hoe klein de ruimtes waren etc. Het verhaal in het boek loopt chronologisch, omdat Anne elke dag iets in haar dagboek schrijft. Er zijn geen flashbacks omdat het een dagboek is.

10. Het dagboek begint vanaf vooraan. Wanneer Anne het dagboek voor haar verjaardag krijgt.

Probleem
11. Het probleem in het boek is dat joden worden gediscrimineerd. Hitler die hersenspoelt de hersens van mensen die normaal over joden denken. Door Hitler gaan de gewone mensen heel slecht over joden denken. Ik vind dat het wel een goede maar ook slechte afloop heeft. Goede omdat het boek van Anne gepubliceerd is. Slechte omdat er heel veel maar ook heel veel joden overleden zijn. En Anne ook door een virus overleden is. Ik zou graag het verhaal van haar zelf willen horen.

Titel
12. Het boek heet ‘Het Achterhuis’. Ik vind het logisch omdat, het grootste deel van het dagboek in het achterhuis word geschreven. De plaats waar Anne en haar familie ondergedoken zit. Anne wou zelf al graag een boek uitbrengen die heet ‘’Het Achterhuis’’.


Mening
13. Ik vond het een heel mooi boek, je kon je echt inleven in het boek. Het boek is ook makkelijk geschreven, omdat het door een kind is geschreven. Ik vind wel dat het een heel persoonlijk boek is, want het is eigenlijk een dagboek. Ik vond het ook heel makkelijk lezen omdat er geen flashbacks in komen. Dit boek moet iedereen in zijn leven lezen, want het is zo mooi en zo goed geschreven. Je zult dan begrijpen wat onze voorouders hebben meegemaakt.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Het Achterhuis door Anne Frank"