Doe mee met Markteffect's studiekeuze-onderzoek
Maakt niet uit of je je studie al gekozen hebt. Win één van de 200 (!) cadeaubonnen van €25

Meedoen

Het Achterhuis door Anne Frank

Beoordeling 6.1
Foto van een scholier
Boekcover Het Achterhuis
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 3e klas tto vwo | 546 woorden
  • 26 oktober 2011
  • 7 keer beoordeeld
Cijfer 6.1
7 keer beoordeeld

Boek
Vertaald als
Het dagboek van Anne Frank
Auteur
Genre
Taal
Nederlands
Vak
Eerste uitgave
1947
Pagina's
302
Geschikt voor
bovenbouw vmbo/havo/vwo
Punten
2 uit 5
Oorspronkelijke taal
Nederlands
Literaire thema's
Verfilmd als

Boekcover Het Achterhuis
Shadow

Anne Frank hield van 12 juni 1942 tot 1 augustus 1944 een dagboek bij. Ze schreef haar brieven alleen voor zichzelf, tot ze in de lente van 1944 op de radio de minister van Onderwijs, Kunsten en Wetenschappen in ballingschap, Bolkestein, hoorde spreken. Hij zei dat na de oorlog alle getuigenissen van het lijden van het Nederlandse volk onder de Duitse bezetting verzam…

Anne Frank hield van 12 juni 1942 tot 1 augustus 1944 een dagboek bij. Ze schreef haar brieven alleen voor zichzelf, tot ze in de lente van 1944 op de radio de minister van Onderwi…

Anne Frank hield van 12 juni 1942 tot 1 augustus 1944 een dagboek bij. Ze schreef haar brieven alleen voor zichzelf, tot ze in de lente van 1944 op de radio de minister van Onderwijs, Kunsten en Wetenschappen in ballingschap, Bolkestein, hoorde spreken. Hij zei dat na de oorlog alle getuigenissen van het lijden van het Nederlandse volk onder de Duitse bezetting verzameld en openbaar moesten worden gemaakt. Als voorbeeld noemde hij onder meer dagboeken. Onder de indruk van deze redevoering besloot Anne Frank na de oorlog een boek te publiceren. Haar dagboek zou daarvoor als basis dienen.

In maart 1945 stierf Anne Frank op vijftienjarige leeftijd in het concentratiekamp Bergen-Belsen. De enige overlevende van de familie, Otto Frank, zorgde ervoor dat het dagboek van zijn dochter toch gepubliceerd werd. In 1947 verscheen Het Achterhuis. Het is sindsdien een van de meest gelezen boeken ter wereld. Het is in meer dan dertig landen verschenen en er zijn meer dan zestien miljoen exemplaren van verkocht.

Het Achterhuis door Anne Frank
Shadow
1. *naam*

2. Anne Frank, Het Achterhuis, jaar van uitgave: 1985

3. De titel is ronduit perfect, want het gaat natuurlijk over Anne die met haar familie en nog een ander gezin in het Achterhuis ondergedoken zitten.

4. Anne Frank was een joods meisje dat in de WO ll ondergedoken zat in Het Achterhuis. In haar dagboek beschrijft ze alle dingen die ze meemaakt, haar gevoelens, gedachten en mening over van alles en nog wat. Ze noemt dit boekje haar ‘’enige vriendin Kitty’’. Ze is heel blij met haar dagboek, omdat ze alles kan opschrijven wat ze voelt en ze zeker weet dat haar boek het nooit zal doorvertellen. Ze vertelt alles, over dat ze het toilet niet mogen doorspoelen overdag, ze alleen mogen fluisteren, kortom; zo zachtjes mogelijk doen. Ook vertelt ze over hoe de twee gezinnen werden verraden en hoe vijf soldaten het huis binnenstormden. Anne gaat zonder haar dagboek weg. Ze worden met zijn allen op transport gezet, ongeveer allemaal ergens anders naartoe. Otto Frank, de vader van Anne, is de enige van de twee gezinnen die levend terugkomt. Twee maanden nadat hij is teruggekeerd, krijgt hij te horen dat zijn dochters zijn omgekomen in vernietigingskampen. Hij vindt het boekje van Anne, dat ze door alle haast in het Achterhuis heeft moet laten liggen en leest het. Hij besluit het uit te geven als boek. (190 woorden)

5. De hoofdpersoon is natuurlijk Anne Frank zelf. Ze 13 jaar als ze aan het dagboek begint.

a. Anne heeft een normale lengte voor een meisje van 13. Ze heeft een smal gezicht, en bruin haar tot ‘’mondlengte’’.
b. In het begin is Anne nogal verlegen, maar naarmate ze langer in het achterhuis zit, wordt ze echt een dame met een stevig karakter.
c. Anne zit met haar familie in Het Achterhuis ondergedoken. Dit moet omdat Hitler aan de macht is. Deze Hitler wil alle Joden uitmoorden in heel West-Europa. Niemand kon lange tijd Het Achterhuis vinden, omdat de ingang achter een grote boekenkast verstopt zat.

6. Ik vind het absoluut een interessant, mooi boek. Ik kan natuurlijk niet zeggen dat het leuk is, aangezien het onderwerp. Het is prachtig dat de vader van Anne zo besloten heeft haar dagboek uit te geven. Zo kan heel de wereld lezen van één persoon wat zij heeft overgehouden aan de oorlog en hoe zij er over dacht. Natuurlijk weet iedereen dat het verschrikkelijk was om als Joodse in de oorlog te leven, maar dan heb je alsnog een mening van één iemand wat het nog wat opheldert. Ik moet wel zeggen dat ik me soms een beetje irriteerde aan het karakter van Anne. Alles was slecht en fout, nauwelijks kon iemand wat goed doen in haar ogen. Aan de andere kant snap ik dit ook weer wel, want je zit natuurlijk ondergedoken met zoveel beperkingen die een ‘’normaal’’ meisje van 13 niet eens dúrft te bedenken. Voor de rest vind ik het heel bijzonder omdat het echt gebeurd is. Zo kan iedereen ervaren hoe verschrikkelijk het geweest moet zijn. En het boek heeft een soort open eind omdat ze het einde niet zelf geschreven heeft. Waar zij gestopt is gaat het verder in de realiteit. Dat we hebben kunnen achterhalen hoe het na het transport met de familie Frank is gegaan, sluit het boek toch een beetje af.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Het Achterhuis door Anne Frank"