Het Achterhuis door Anne Frank

Beoordeling 6.5
Foto van een scholier
  • Boekverslag door een scholier
  • 4e klas vmbo | 1282 woorden
  • 20 augustus 2006
  • 31 keer beoordeeld
  • Cijfer 6.5
  • 31 keer beoordeeld

Boek
Vertaald als
Het dagboek van Anne Frank
Auteur
Genre
Taal
Nederlands
Vak
Methode
Eerste uitgave
1947
Pagina's
302
Geschikt voor
bovenbouw vmbo/havo/vwo
Punten
2 uit 5
Oorspronkelijke taal
Nederlands
Literaire thema's
Verfilmd als

Boekcover Het Achterhuis
Shadow

Anne Frank hield van 12 juni 1942 tot 1 augustus 1944 een dagboek bij. Ze schreef haar brieven alleen voor zichzelf, tot ze in de lente van 1944 op de radio de minister van Onderwijs, Kunsten en Wetenschappen in ballingschap, Bolkestein, hoorde spreken. Hij zei dat na de oorlog alle getuigenissen van het lijden van het Nederlandse volk onder de Duitse bezetting verzam…

Anne Frank hield van 12 juni 1942 tot 1 augustus 1944 een dagboek bij. Ze schreef haar brieven alleen voor zichzelf, tot ze in de lente van 1944 op de radio de minister van Onderwi…

Anne Frank hield van 12 juni 1942 tot 1 augustus 1944 een dagboek bij. Ze schreef haar brieven alleen voor zichzelf, tot ze in de lente van 1944 op de radio de minister van Onderwijs, Kunsten en Wetenschappen in ballingschap, Bolkestein, hoorde spreken. Hij zei dat na de oorlog alle getuigenissen van het lijden van het Nederlandse volk onder de Duitse bezetting verzameld en openbaar moesten worden gemaakt. Als voorbeeld noemde hij onder meer dagboeken. Onder de indruk van deze redevoering besloot Anne Frank na de oorlog een boek te publiceren. Haar dagboek zou daarvoor als basis dienen.

In maart 1945 stierf Anne Frank op vijftienjarige leeftijd in het concentratiekamp Bergen-Belsen. De enige overlevende van de familie, Otto Frank, zorgde ervoor dat het dagboek van zijn dochter toch gepubliceerd werd. In 1947 verscheen Het Achterhuis. Het is sindsdien een van de meest gelezen boeken ter wereld. Het is in meer dan dertig landen verschenen en er zijn meer dan zestien miljoen exemplaren van verkocht.

Het Achterhuis door Anne Frank
Shadow
ADVERTENTIE
Help nu jouw favoriete goede doel door jouw mening te geven!

Hoe? Heel simpel. Geef je op voor het panel van Young Impact en geef jouw mening over diverse onderwerpen zoals gelijke kansen, diversiteit of het klimaat. Voor iedere ingevulde vragenlijst (+/- 1 per maand) ontvang je een bedrag dat je direct mag doneren aan een goed doel naar keuze. Goed doen was nog nooit zo easy!

Meld je aan!
Boekverslag Realistische Roman

1. Schrijf de titel van het boek en de naam van de auteur op.
Titel: Het Achterhuis
Auteur: Anne Frank (Het boek is samengesteld door Otto Frank en Mirjam Pressler).

2. Wat is het onderwerp van het boek?
Het onderwerp is Anne Frank zelf, want zij schrijft over haar leven in haar dagboek. Ze vertelt vooral wat ze meemaakt terwijl ze ondergedoken zit.

3. Wat is het thema van het boek?
Het thema van het boek is het onderduiken in het Achterhuis, omdat het daar allemaal om gaat. Ze moeten daar blijven en alles gebeurd daar, Anne Frank schrijft daar ook haar dagboek. Het thema is ook oorlog, want het verhaal speelt zich af tijdens de WO II.


4. Beschrijf het belangrijkste personage in dit verhaal; beschrijf zijn innerlijke kenmerken. (minimaal drie).
Het belangrijkste personage uit dit boek is Anne Frank, zij is degene die dit boek schrijft. Ze komt onzeker over en ze is erg jaloers als haar oudere zus Margot wordt voorgetrokken door haar vader. Anne is een vrolijk meisje en in de familie vinden ze haar ook een clown. In het boek wordt Anne Frank ook in de inleiding beschreven als een intelligent meisje.

5. Beschrijf de ruimte; waar speelt dit verhaal zich af?
Het verhaal speelt zich eerst af bij haar thuis. Na ongeveer een maand moeten ze onderduiken in het Achterhuis met nog een ander gezin. Het Achterhuis is het gecamoufleerde achterhuis van het kantoorgebouw op de Prinsengracht in Amsterdam. Het bestaat uit een paar kamers en een zolder. Het Achterhuis is door middel van een boekenkast afgesloten van de buitenwereld. In het Achterhuis speelt het hele verhaal zich ook af,omdat zij daar zat ondergedoken. Het kantoorgebouw aan de Prinsengracht .

6. In welke tijd speelt het verhaal zich af. (vb. in 1980 en hoe weet je dat?)
Het verhaal begint in het jaar 1942 op 12 juni, want toen kreeg ze dit dagboek. De eerste dagboekbrief was twee dagen later geschreven. Het verhaal eindigt op 1 augustus 1944, want dat was de laatste dagboekbrief die ze aan ‘Kitty’(haar denkbeeldige vriendin) schreef.
Op de laatste bladzijde van het boek lees je ook dat de Grune Polizei (Duitse geheime politie) een inval deed in het Achterhuis. In maart 1 1945 overleed Anne Frank in het concentratiekamp Bergen-Belsen.
Dit dagboek is dus geschreven in tijdens de Tweede Wereldoorlog.


7. Vertel kort de inhoud.
Anne Frank krijgt een dagboek voor haar verjaardag en ze begint twee dagen daarna te schrijven. Ze schrijft dat ze moeten onderduiken omdat ze joods zijn en omdat haar vader een oproep van de SS krijgt. Ze duiken onder in het Achterhuis en moeten daar blijven tot het veilig is. Anne Frank schrijft een paar keer per week in haar dagboek die ze ‘Kitty’ noemt. Ze schrijft over haar gebeurtenissen, onder andere over haar verliefdheid op Peter Daans, de jongen van het andere gezin waarmee ze samen onderduiken. Kraler en Koophuis zijn een van de mensen die de gezinnen van eten en boeken voorziet, dus helpt met onderduiken.
Verder schrijft ze over de benauwde momenten wanneer ze bijna opgepakt worden door de Duitsers en hoe andere mensen hun helpen met onderduiken. Anne wil later journaliste en schrijfster worden. Op 4 augustus wordt iedereen uit het Achterhuis opgepakt en naar een concentratiekamp afgevoerd. Alleen Anne’s vader, Kraler en Koophuis keren terug.

1A. Welke stukken in het verhaal zijn voor jou herkenbaar; beschrijf in minimaal 5 regels per stukje, twee herkenbare situaties
Situatie 1. Anne Frank verteld dat ze uit haar rol valt en erg woedend wordt als ze vindt dat haar onrecht wordt aangedaan. Ikzelf heb dit ook. Ik kan heel erg kwaad worden als ik ergens de schuld van krijg, terwijl ik er dan niets mee te maken heb. Anne Frank was woedend omdat haar zus meer mocht dat zij. Dat snap ik.

Situatie 2. Anne Frank is ban dat ze Peter lastig valt. Ze vindt het fijn om bij hem te zijn, maar voelt zich ‘lamlendig’ omdat Peter haar vroeger onuitstaanbaar vond, maar zich nu afvraagt of hij net als zij van mening is veranderd.
Ik heb dit zelf ook wel eens meegemaakt, eerst mag je iemand niet en dan ineens ga je meer met elkaar om, maar vraag je jezelf af of diegene jou nou ook echt aardiger of leuker vindt.

1B. Welk stuk was voor jou niet herkenbaar. Beschrijf ook dat stuk in minimaal 5 regels.
Het stuk dat Anne Frank naar bed gaat en wacht tot haar vader komt om samen met haar te bidden. Maar haar vader was nog lang niet thuis in het Achterhuis, dus vroeg haar moeder of ze deze avond samen zouden bidden. Maar Anne Frank wil dat niet, waarop haar moeder begint te huilen. Later heeft Anne Frank spijt dat ze haar moeder zo ‘ruw’ heeft behandeld. Ik vind dit niet herkenbaar, omdat ik mijn moeder nooit ruw behandel. Ik bid ook nooit.

2. Welk stuk vond je heel realistisch. Beschrijf dit stuk in minimaal 5 regels.
Ik vond het slotstuk het meest realistisch. Dit heeft Anne Frank zelf natuurlijk nooit kunnen schrijven. In dit stuk wordt geschreven dat Anne Frank op 4 augustus werd gearresteerd en
naar een concentratiekamp werd gestuurd. Ik vond het erg om te lezen dat Anne twee maanden voor de bevrijding van Nederland is overleden. Ik vind het erg triest. Dit is een zielig, maar realistisch slotwoord. Er staat ook dat ze het ‘Achterhuis’ zoveel mogelijk in zijn oorspronkelijke toestand hebben gelaten.

3. Vond je dit boek al met al realistisch?Leg uit waarom je dit wel of niet vindt.
Dit boek is natuurlijk zeer realistisch, omdat het een echt dagboek is en alles ook echt is gebeurd.

C. 1. Geef jouw oordeel over het boek, geef uitgebreid argumenten.
Ik vond het een aangrijpend boek, omdat je leest over een meisje die net in de puberteit zit en zichzelf aan het ontwikkelen is tot een vrouw en dan moet ze ook nog een oorlog meemaken!
Ik vond het ook erg triest om te lezen dat ze het in het jaar 1943 op een dag er over heeft wat ze allemaal voor leuke dingen wil gaan doen als ze weer thuis is. Ik weet dan al dat Anne de oorlog niet overleefd heeft en ik vond het een zielig stukje. Ik vind de stukken die ze schreef over ‘haar weg naar volwassenheid’ erg mooi, Anne kon mooi schrijven en goed onder woorden brengen hoe ze zich voelde de afgelopen tijd. Ik vond het een mooi dagboek om te lezen, het was makkelijk om te lezen, omdat Anne het natuurlijk zelf heeft geschreven. Het leest makkelijk, maar soms herhaalde ze heel vaak de dingen, zoals op het laatst haar gevoelens voor Peter Daans die ze telkens maar weer beschrijft.
Het was ook makkelijk te lezen, omdat het in chronologische volgorde is geschreven.Dat is logisch, omdat het een dagboek is.

2. Geef een fragment uit het boek als voorbeeld bij jouw oordeel.

Bladzijde 181: Dinsdag 7 maart 1944
“.. Ondanks alles was ik in 1942 ook niet onverdeeld gelukkig; ik voelde me vaak verlaten, maar omdat ik van ’s morgens tot ’s avonds in de weer was, dacht ik niet na en maakte pret zoveel ik kon. Bewust of onbewust probeerde ik met grapjes de leegte te verdrijven. Nu bekijk ik mijn eigen leven en werk. Een tijdperk er van is onherroepelijk afgesloten. De onbezorgde, onbekommerde schooltijd komt nooit meer terug.
Ik verlang er niet eens meer naar, ik ben boven uitgegroeid, ik kan niet alleen maar plezier maken, een deeltje van me bewaart altijd zijn ernst.”

Dit is een voorbeeld van hoe goed Anne haar gevoelens en
Belevenissen in een paar regels heel goed onder woorden kon brengen. Dit fragment heb ik gekozen dat hoort bij mijn argument dat ze zo goed schrijft over haar ‘haar weg naar volwassenheid’

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit verslag. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Het Achterhuis door Anne Frank"