Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Herfstlied door Simone van der Vlugt

Beoordeling 5.7
Foto van een scholier
Boekcover Herfstlied
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 3e klas vwo | 2428 woorden
  • 21 mei 2013
  • 9 keer beoordeeld
Cijfer 5.7
9 keer beoordeeld

Boekcover Herfstlied
Shadow
Herfstlied door Simone van der Vlugt
Shadow
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

Herfstlied

Simone van der Vlugt

Samenvatting

Nadine zorgt alleen voor haar dochter, doordat hij man is verongelukt 5 jaar geleden. Ze werkt als journalist bij het Leidsch dagblad en ze droomt ervan om zelf een boek te publiceren, ze is hier dan ook druk mee bezig. Haar liefdesleven is niet meer succesvol geweest tot ze Eelco ontmoet, maar dan maakt hij het om mysterieuze reden uit. Ondertussen beseft zij dat de moorden in haar omgeving geen toeval zijn maar dat de dader het heeft gemunt op haar en misschien ook wel op haar dochter en Eelco.

Opbouw en perspectief

Het boek is opgebouwd uit totaal 59 hoofdstukken. Daar heb je 49 hoofdstukken vanuit de hij- zij persoon geschreven, je kijkt vanuit het perspectief van Nadine. Ook heb je 10 aparte hoofdstukken die vanuit de ik- persoon geschreven zijn, je kijkt dan vanuit het perspectief van de dader. De dader blijkt later een goede vriendin, Sigrid, te zijn. Je kijkt dus via twee personen je zou zeggen dat het dus objectief is. Dit is echter niet zo het is subjectief want je maakt nooit mee dat dezelfde gebeurtenis door beide wordt beschreven beiden beschrijven iets anders.

 

Titelverklaring+ motto     

Gebruik om dit beter te begrijpen het motto van het boek voorin en de vertaling hiervan erbij.

 

         

 

De titel is herfstlied dit kan je verklaren door het motto “Chanson d’automne” van Paul Verlaine, de letterlijke betekenis hiervan is herfstlied. Dit gedicht komt Nadine ook samen met Arnout tegen tijdens een wandelroute in Leiden langs Muurgedichten zij raakt hier erg geroerd door: “Waarom voelt ze tranen opwellen? Wat is het dat haar het gedicht zo ontroert?”

Uit het motto kun je vele dingen halen zoals: De eerste strofe: Gaat over Sigrid, zij werd door haar moeder in de herfst achter gelaten bij alleen haar vader, daardoor heeft zij het borderline- persoonlijkheidstoornis en hierdoor denkt zij bij het minste en geringste in de steek gelaten te worden en verlangt ze constant naar Nadine voor haar alleen.

De tweede strofe: Gaat weer over Sigrid die de kelen snoert van de slachtoffers, ze wurgt en ze belet om de waarheid over haar naar buiten te brengen. “als de klokken luiden en denk ik wat is gegaan en wil ik huilen”. Dit slaat er waarschijnlijk op dat als ze de slachtoffers eenmaal gedood heeft spijt krijgt en ze handelt in impulsen door het borderline- syndroom. In de derdestrofe: Gaat het over Nadine die telkens over een boos pad moet telkens omgeven door moorden in haar omgeving. Ook kan je zeggen dat het gaat over Sigrid die als een blad door de wind wordt gevoerd, bij haar is dit echter het borderline- syndroom dat is de wind en zij het blad.

Stijl

Het is afwisselend geschreven met in de hoofdstukken van Sigrid vooral gedachtes waar ze terug denkt aan gebeurtenis, daar wordt dus ook veel omschreven. Wel zijn er twee uitzonderingen namelijk bij de moord op Joëlla en de bedreiging op Eelco zitten er ook dialogen in. De andere hoofdstukken zijn erg afwisselend, met veel gedachtes en omschrijvingen en hier en daar een dialoog die je meer te weten laten komen over wat de andere personen denken of voelen. Voor de rest wordt alles erg uitvoerig beschreven dus tijd van de dag, ruimte, weer etc. Archaïsme is hier niet aan de orde alles is geschreven in fristaalgebruik. Beeldspraak is er niet echt veel maar wat er is zijn bijna geen cliché. Net zoals Froukje hen op het hart drukte bij de schrijfcursus.

Hoofdpersonen

 Je hebt twee echte hoofdpersonen namelijk Nadine en de ik- persoon/ de dader van de moorden wat later Sigrid blijkt te zijn.

Nadine is 36 jaar oud, ze leeft in een huis in Leiden samen met haar dochter Mariëlle. Ze is weduwenaar doordat haar man, Christiaan vijf jaar geleden is overleden na een auto-ongeluk. Een eigenschap van haar is trouw, omdat ze nog elke dag Christiaan mist, terwijl hij al 5 jaar dood is. Ook merk je het op het waarin ze in een interview na de moordpoging waarin ze vertelt dat ze er een boek over gaat schrijven zegt: “Uitgeverij Aurora heeft me de kans gegeven om te debuteren. Het zou wel van grote ondankbaarheid getuigen als ik mijn uitgever nu de rug zou toekeren.”

 Een andere eigenschap die Nadine heeft is vastberadenheid, want ze droomt al vanaf haar 8e om later schrijfster te worden. Dit houdt ze vol en het lukt haar uiteindelijk ook om deze wens in vervulling te laten gaan. Nadine is ook erg emotioneel dit merk je vooral op het einde. Het ergste is het bij de aanrijding van Mariëlle en de dood van Eelco als ze het hoort gebeurt dit: “Het verdriet stuwt in haar op, vult haar keel en haar ogen.’Nadine…’zegt Arnout zacht en troostend. Met moeite houdt Nadine haar emoties in bedwang.” In het boek merk je ook een ontwikkeling in emotie want begin is ze niet verliefd en nog steeds er somber van de dood, maar na een tijdje is ze smoorverliefd, dit blijft zo ook nadat Eelco het uitmaakt. Als hij het uitmaakt wordt Nadine wel onzekerder, want ze denkt dat het aan haar ligt dat de mannen niks van haar willen weten. Ook sluit ze zich weer van de wereld af net als bij Christiaan waardoor ze niet merkt wat er om haar heen gebeurt. Nadine is echter ook creatief dit merk aan het boeken schrijven en op het einde het mee spelen met Sigrid dat ze van haar houdt.

Sigrid is een actrice die Nadine leerde kennen door een interview van de krant en ze bleven contact houden. De Sigrid die je via Nadine leert kennen is eigenlijk de hele tijd aan het acteren. Zij doet zich voor als vrouw die het niet ziet zitten om een langdurige relatie te hebben. Ook komt ze daar redelijk bezorgt, behulpzaam en zorgzaam over en ook wel bezitterig. Daarbij is een spontaan en leuke vriendin. Door de hersenspinsel zie je de echte haar: Ze heeft het borderline- syndroom en is dus in een relatie veel te snel serieus. Dit komt doordat ze in haar jeugd achtergelaten is bij haar vader en haar moeder wegging. Ze heeft ook regelmatig drift aanvallen, maar die heeft ze onder controle. Ze is ook erg eenzaam, dat komt omdat ze om zich heen een dunne en kwetsbare muur heeft opgetrokken. De enige die haar echte ik zou mogen zien is Nadine, dit doet ze op het einde maar dit loopt slecht af. Dit heeft ze gedaan nadat haar moeder haar verlaten had. Zelfkennis heeft ze genoeg, ze weet namelijk waarom ze de moorden pleegt niet uit haat maar uit liefde voor Nadine. Ze is ook erg onzeker en twijfelt vaak aan zichzelf, als ze haar moeder 20 jaar later terugziet vermoordt ze haar als een gevoelloos iemand. Na een moord of bedreiging voelt ze vaak euforie, dit komt omdat ze denkt zo door het verdriet dichter bij Nadine te komen. Bij maar bij Mariëlle genoot ze er niet van want ze weet hoeveel pijn dit Nadine zal doen. Wel is ze zeker van haar zaak dat ze zo nader tot elkaar komen. Na de aanrijding en Eelco die contact blijft zoeken wordt ze bang om de grip te verliezen. Op het einde blijft ze verbaasd onbegrijpend achter waarom Nadine niks meer laat horen want de aanrijding en de steek op haar was een daad van liefde.

Het boekverslag gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen
Gids Eindexamens

Alles wat je moet weten over de eindexamens

 

Genre

Dit boek begint met een beschrijvende psychologische roman maar eindigt in een detective thriller. Dus je zou het vind ik een psychologische thriller kunnen noemen met een vleugje detective en psychologische roman.

 

Thema

Het thema in het boek is de langdurige zoektocht naar liefde. Dit kun je op twee manieren uitleggen. De eerste manier is dat Sigrid constant op zoek is naar de liefde van Nadine. Dit vormt dan de aanleiding voor alle moorden die zij pleegt. De tweede manier is de zoektocht naar de ware liefde die Nadine heeft. Waar het net zo afloopt als bij haar eerste namelijk in de dood. Een leidmotief is het schrijfclubje, dit versterkt de motieven vriendschap en jaloezie want in het clubje is een grote vriendschapsband maar er is ook onderling jaloezie tussen de mensen die publiceren en niet. Een ander leidmotief is de moordenaar dit versterkt op zijn plaats weer de motieven liefde en jaloezie. De moordenaar doet het vanwege de liefde die ze voelt voor Nadine en ze is jaloers op die andere die aandacht van haar krijgen. Een ander leidmotief is de dood die komt namelijk meermaals terug en zorgt voor een versterking van de motieven verdriet, gemis en vriendschap. Want door de dood is er veel verdriet en het gemis van een dierbare maar daardoor komen de mensen dichter bij elkaar waardoor de vriendschappen sterker worden. Het laatste leidmotief is de moeder- dochterrelatie die versterkt het motief liefde en gemis want bij de relatie van Sigrid en haar moeder is het zo dat er veel liefde was, maar dat het omsloeg in gemis later. Bij Nadine en Mariëlle was er vooral veel liefde maar daar hadden ze samen last van het gemis van hun vader/ man.

 

Hoe maakt de schrijver het spannend

Simone van der Vlugt maakt het ten eerste door de hersenspinsels van de moordenaar in de ik- persoon te vertellen waardoor je weet hoe de moord is gepleegd en waarom. Het enige wat je niet weet is wie de moordenaar is hierdoor wil je het weten en kun je niet meer stoppen met lezen. Ook doet ze dit door de moordenaar pas op één van de laatste pagina’s te onthullen waardoor je al lang een dader in je hoofd hebt maar het is iemand die niemand zou vermoeden dus dat is wel verassend. Ten slotte doet ze dit door de moorden steeds dichter bij Nadine in de buurt te brengen waardoor je het gevoel krijgt dat ze elk moment vermoordt kan worden.

 

Tijd

Over de tijd worden vooral de dagen van de weken en de tijdsaanduiding zoals ’s morgens, ’s avonds, later op de middag, vroeg in de ochtend enz. De data worden echter niet veel gezegd in het boek wel is zeker dat het boek begint in mei. Ook weet je dat het boek van Nadine ergens in het najaar wordt uitgegeven. Ook heeft Eelco het rond de feestdagen uitgemaakt. Het eindigt bij het boekenbal dit is tegelijkertijd met de kinderboeken week en die valt meestal in maart. De verhaaltijd is dus waarschijnlijk iets minder dan een jaar. Je weet ook dat het verhaal na 2000 afspeelt want Mariëlle zit volgens Nadine constant vastgekleefd aan de telefoon, mobieltje, e- mail, MSN enz. Het tijdsverloop is chronologisch, met alleen flashbacks van de ik- persoon, dit zijn dus maar kleine flashbacks. Wel wordt er veel gedaan aan tijdsversnelling zoals, net na het uitmaken van Eelco waarin in één zin twee maanden worden beschreven: “Het wordt januari, februari en haar enige houvast is haar werk.” En ook aan tijdsvertragingen zoals in de keuken bij de bijna moord op Nadine want dan is er over waarschijnlijk 10 minuten een stuk van 10 pagina’s geschreven. De totale leestijd van het boek 276 bladzijden.

 

Ruimte

Het verhaal speelt zich vooral in Leiden af, daar woont Nadine ook met haar dochter. Wel komt Nadine meermaals in Amsterdam, meestal staat in verband met het schrijven. Het weer wordt vaak omschreven op warme dagen, je leest bijna nooit iets over regen en koude dagen, terwijl je dit veel hebt in Nederland. Je hoort telkens dat het erg warm is: “Zaterdagmiddag, negenentwintig graden en drukkend warm.” en “Later op de middag, als ze het te warm krijgen om het nog lekker te vinden in de zon, pakken ze hun spullen om terug te gaan naar Leiden” Ook hoor je het wel bij een moordpoging van Sigrid, dit wordt hier gedaan om te zorgen dat je weet in wat voor omstandigheden dit gebeurt en te verduidelijken hoe groot de kans is dat ze betrapt wordt is. De ruimte wordt hierbij nog preciezer omschreven, zoals bij de moordpoging op Mariëlle: “Half in de berm geparkeerd, aan het zicht onttrokken door een rijtje bomen in een flauwe bocht, wachtte ik tot ze aan kwam fietsen. Het begon al donker te worden, maar ze had haar fietslicht niet aan.” De omgeving bij Nadine wordt meestal ook vrij duidelijk omschreven dat je het je gemakkelijk is voor te stellen waar ze is en hoe ze zich verplaats. Dit laatste wordt gedaan om spanning op te bouwen want dan loopt ze bv. in een donker steegje tegen de avond. Daarbij komt ook dat er vaak zelfs straatnamen worden gezegd. Die worden daarna nog nader omschreven.

 

Schrijver

Simone van der Vlugt begon eerst met historische jeugdboeken daarmee sleepte ze al vele prijzen in de wacht. Later ging ze over op het schrijven van Thrillers. Haar eerste thriller was De reünie, later volgde ook Schaduwzusters, Het laatste offer en Blauw water. Deze thrillers hebben meermaals de NS publieksprijs gekregen.

 

Mening

Ik vind het een redelijk mooi boek. Want er zit een goede verhaallijn in het begint met een rustig romanachtig verhaal om iedereen te leren kennen. Dan gaat het over op een razend spannende thriller. Het is zo spannend doordat je sommige stukken door de ogen van de dader leest en dus precies weet wat die doet en waarom maar niet wie. Het is ook erg verrassend op het einde dat je er achter komt dat de dader één van haar beste vriendinnen is. Het boek is ook lekker te lezen doordat er niet te veel beeldspraak in zit en het luchtig en fris geschreven is. Dit zorgt ervoor dat je het boek makkelijk weg leest. Weliswaar kan je je in Nadine en ook Mariëlle makkelijk inleven, maar dit geldt niet voor de dader. Zij heeft namelijk het border- Line syndroom, hier kom je vrij laat achter, dit zorgt ervoor dat je het eerst minder goed begrijpt. Daarbij komt ook dat ik het jammer vind dat je geen flash forward hebt over hoe het uiteindelijk verder gaat met Nadine. Al met al een redelijk mooi boek, dat goed te lezen valt

Ik vind het een redelijk mooi boek. Want er zit een goede verhaallijn in het begint met een rustig romanachtig verhaal om iedereen te leren kennen. Dan gaat het over op een razend spannende thriller. Het is zo spannend doordat je sommige stukken door de ogen van de dader leest en dus precies weet wat die doet en waarom maar niet wie. Het is ook erg verrassend op het einde dat je er achter komt dat de dader één van haar beste vriendinnen is. Het boek is ook lekker te lezen doordat er niet te veel beeldspraak in zit en het luchtig en fris geschreven is. Dit zorgt ervoor dat je het boek makkelijk weg leest. Weliswaar kan je je in Nadine en ook Mariëlle makkelijk inleven, maar dit geldt niet voor de dader. Zij heeft namelijk het border- Line syndroom, hier kom je vrij laat achter, dit zorgt ervoor dat je het eerst minder goed begrijpt. Daarbij komt ook dat ik het jammer vind dat je geen flash forward hebt over hoe het uiteindelijk verder gaat met Nadine. Al met al een redelijk mooi boek, dat goed te lezen valt

 

 

 

 

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Herfstlied door Simone van der Vlugt"