Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Hasse Simonsdochter door Thea Beckman

Beoordeling 8.2
Foto van een scholier
Boekcover Hasse Simonsdochter
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 3e klas vwo | 1668 woorden
  • 11 december 2012
  • 17 keer beoordeeld
Cijfer 8.2
17 keer beoordeeld

Boekcover Hasse Simonsdochter
Shadow

In de tijd van de Hoekse en Kabeljauwse twisten is Kampen een belangrijke handelsstad, maar de vijftienjarige Hasse vindt het er maar druk en benauwd. Ze trekt er liever op uit met haar zelfgemaakte pijl en boog. Haar ouders zien haar het liefst getrouwd met een mattenvlechter, maar Hasse beslist anders. Ze redt Jan van Schaffelaar van het schavot door ter plekke met …

In de tijd van de Hoekse en Kabeljauwse twisten is Kampen een belangrijke handelsstad, maar de vijftienjarige Hasse vindt het er maar druk en benauwd. Ze trekt er liever op uit met…

In de tijd van de Hoekse en Kabeljauwse twisten is Kampen een belangrijke handelsstad, maar de vijftienjarige Hasse vindt het er maar druk en benauwd. Ze trekt er liever op uit met haar zelfgemaakte pijl en boog. Haar ouders zien haar het liefst getrouwd met een mattenvlechter, maar Hasse beslist anders. Ze redt Jan van Schaffelaar van het schavot door ter plekke met hem te trouwen. Samen trekken ze naar de Veluwe, waar hij als aanvoerder van een troep huurlingen de belangen van de hertog van Gelre behartigt. Hasse geniet van het vrije leven, maar Van Schaffelaar en zijn mannen zijn niet overal geliefd en van verschillende kanten dreigt gevaar.

Hasse Simonsdochter door Thea Beckman
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

 

 Hasse Simonsdochter

Thea Beckman

Uitgeverij Lemniscaat

328 pagina’s

 

 

 

Holland, omstreeks 1480, Hasse de dochter van een mandenvlechter woont in het Rietland, dichtbij de stad Kampen. Haar ouders zien haar het liefst als een handwerkende vrouw die trouwt met een goede man, maar Hasse is het daar niet mee eens, het liefst zit ze buiten, bij haar hut in het Rietland. Omdat Hasse zo verschilt van haar andere broertjes en zussen, qua uiterlijk, maar ook hoe ze denkt en doet, zeggen haar ouders dat ze een wisselkind is, door de elven in de wieg gelegd, verwisseld voor het ‘echte’ kind. Daarom word ze slecht behandelt en op een keer als Hasse weer naar haar hut in het rietland vlucht wordt ze lastig gevallen door een groep veedrijvers, maar gelukkig komt er een ruiter langs die Hasse te hulp schiet, maar bij het gevecht wat daarop volgt komt één van de veedrijvers om. Hasse is de man, die Jan van Schaffelaar heet, dankbaar dat hij haar leven heeft gered, en ze voelt meer dan gewone

sympathie voor de charmante, jonge ridder.

 

Later krijgt ze te horen dat ze uitgehuwelijkt is, maar dat is niet het enige dat ze te horen krijgt, ze hoort ook dat Jan van Schaffelaar onthoofd zal worden wegens de moord op een van de veedrijvers. Hasse vond dat zo erg dat ze op de dag van de executie op het plein voor het gerechtsgebouw aanwezig was. Ze vraagt zich af waarom ze ham niet kan redden. Op het moment dat de beul zijn mes al geheven heeft, en het publiek doodstil toekijkt roept ze: ,,Ik verbidt

hem.” Ze trouwt met Jan om hem zo te redden van de dood.

 

Samen vertrekken ze naar Zutphen, maar Jan van Schaffelaar is aanvoerder van een troep huurlingen en moet binnen een paar dagen alweer weg, hij huurt voor Hasse een kleine muurwoning, maar daar voelt ze zich niet thuis, ook de kleren die ze als vrouw moet dragen, een rok en schoenen vind ze maar lastig, en ze vertrekt naar het bos om daar de zomer door te brengen. Aan het eind van de zomer hoort Hasse van van Schaffelaars opdrachtgever dat haar man waarschijnlijk gedood is bij een van de gevechten. Hasse besluit terug te gaan naar haar geboortestad Kampen. Verkleed als jongen trekt ze door de bossen en op een nacht komt ze Jan en zijn legertje tegen, die waren helemaal niet gedood

en toen Jan hoorde van haar vertrek is hij haar gaan zoeken.

Intussen is in Kampen de jonge Gerrit aangekomen, die voor klokkengieter leert.

 

Inmiddels is de winter aangebroken op de boerderij die de groep huurlingen verovert hebben en er komen twee monniken binnen, die het een schande vinden dat zo’n meisje bij zo’n groep weerbarstige kerels leeft, Hasse doet namelijk volop mee met de rooftochten. Van een van die monniken zal Hasse later nog last krijgen, maar daar heeft ze nu geen idee van. Als de monniken vertrokken zijn komt er niet veel later een groep klokkenmakers langs, waaronder Gerrit. De Klokkenmakers worden vastgehouden door de huurlingen, later worden ze weer vrij

gelaten, maar Gerrit is verliefd geworden op Hasse.

 

Jan, Hasse en de rest van de huurlingen zijn nu voor Bisschop David van Bourgondiër gaan werken, zij komen in de buurt van Barneveld terecht, waar Hasse een kind krijgt. De Barnevelders krijgen echter schoon genoeg van de groep huurlingen die de buurt onveilig maakt en opgestookt door een van de monniken die eerder bij de huurlingen op bezoek zijn geweest en ze willen hen belegeren, De huurlingen krijgen dit in de gaten en vluchten de kerk in. Maar de dorpelingen beschieten de kerk met kanonnen en ze moeten zich overgeven. Ze komen zover dat de huurlingen een vrije aftocht krijgen, op één voorwaarden, dat de aanvoerder, Jan van Schaffelaar zich overgeeft, en gevangen wordt. Jan ziet het echter niet zitten om gemarteld te worden, en springt van de toren, de huurlingen krijgen een vrije aftocht, maar Hasse is diep bedroefd dat haar man zo gestorven is. Nu hun lijder weg is valt de ook eens zo hechte groep mannen uit elkaar, Hasse besluit terug te gaan naar Kampen, waar ze een eenzaam bestaan als waarzegster heeft, maar daar komt ze na velen jaren Gerrit tegen, die nu volleerd klokkengieter is, ze trouwt met hem, en zo wordt Hasse toch weer een beetje gelukkig.

 

Het verhaal is chronologisch opgebouwd zonder echte tijdsprongen of flashbacks.

 

 

SCHRIJF EEN NIEUW SLOT

 

De scène wanneer Gerrit bij de “waarzegster” komt om te vragen hoe het met Hasse gaat. Voor het gemak wordt de dominicaan even weggelaten omdat ik dat een wat mindere wending  in het verhaal  vind.

 

Hij keek de waarzegster aan. Slechts twee zwarte ogen flikkerde achter de donkere sluier die verder haar hele gezicht bedekte. Haar stem klonk helder maar had een mysterieuze onderklank. Hij wist niet of hij het haar wel durfde te vragen. Zijn blik gleed door de kale kamer, een open haard, twee houten stoelen en een wollen kleed waar de hond op lag. In de hoek van de kamer zat een peuter met een pop te spelen. Hij schraapte zijn keel.

,,Tien jaar geleden,” begon hij, terwijl hij nerveus met de uiteinden van zijn shawl speelde, ,,Heb ik een tijdje op een grote boerderij gewoond. Ik leerde daar een meisje kennen, ze was heel… vreemd. Ze leek je te betoveren. Ik…- Ik hield van haar denk ik. Kunt u mij vertellen of het goed met haar gaat?” Hij trilde. Van zijn kruin tot aan het puntje van zijn iets te lange tenen. Eigenlijk wilde hij het antwoord helemaal niet weten, stel nou dat ze niet meer leefde? Hij slikte even bij die gedachte.

Het boekverslag gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen
Gids Eindexamens

Alles wat je moet weten over de eindexamens

,,Tien jaar geleden,” begon hij, terwijl hij nerveus met de uiteinden van zijn shawl speelde, ,,Heb ik een tijdje op een grote boerderij gewoond. Ik leerde daar een meisje kennen, ze was heel… vreemd. Ze leek je te betoveren. Ik…- Ik hield van haar denk ik. Kunt u mij vertellen of het goed met haar gaat?” Hij trilde. Van zijn kruin tot aan het puntje van zijn iets te lange tenen. Eigenlijk wilde hij het antwoord helemaal niet weten, stel nou dat ze niet meer leefde? Hij slikte even bij die gedachte.

Hasse zat als verstijfd op haar stoel. Oh god, hij bedoeld mij! Hij was serieus verliefd op mij.

,,Hasse?”  Even vergat ze haar mysterieuze accent. Haastig trok ze haar sluier wat verder over haar ogen en ze zakte wat dieper weg in haar stoel.

,,Ja! Hasse! Hasse van Schaffelaar! Kent u haar? Weet u waar ze is?” Gerrit stuiterde bijna op zijn stoel van opwinding. Zijn oren kleurden rood en hij begon spontaan te stotteren. Hasse glimlachte toen ze in hem weer even de jongen van tien jaar geleden herkende. De uitgelatenheid, het stuntelige en zijn liefde voor een meisje wat hij nooit zou kunnen krijgen.

Ze pakte een hand vol geurige kruiden uit een glazen stolp en verkruimelde deze langzaam boven het vlammetje van een kaars. Aandachtig bestudeerde ze de dunne sliertjes rook.

,,Hasse…- Het ‘elfenkind.’”  Zachtjes wreef ze met haar hand over haar glazen bol die tussen hen in op tafel stond.

,,Ik zie twee donkere ogen.” Mompelde ze, wetend dat dat was wat Gerrit wilde horen.

,,Ja! Dat klopt! Hasse had de mooiste ogen op de hele wereld, zo zwart als de nacht en wanneer ze je aan keek, konden ze je binnen een tel je mond snoeren.” Gerrit lachte hartelijk. ,,Oh, ik heb wat benauwde momenten gehad toen. God wat kon ik soms angstig voor haar zijn. En toch wist ik dat ze me nooit iets zou doen, het was een goed meisje. Die man van haar daar in tegen…” hij kuchte veelbetekenend en maakte zijn zin niet af. Hasse kneep in de leuningen van haar stoel en slikte haar verdedigende woorden in.

,,Ik zie…- Ik zie dat hij niet meer leeft. Ik zie dat hij zijn leven heeft gegeven voor haar.

De man waar jij op doelt, hield van niemand meer dan van jouw Hasse.” Ze legde een sterke sarcastische nadruk op het woordje ‘jouw’, maar dat leek Gerrit te ontgaan. Hij keek haar spottend aan.

,,Dan heeft Hasse me nodig! Maar ze is beter af zonder van Schaffelaar. Die man was een dief, een vuile struikrover. Niks beter dan dat. Zijn leven gegeven voor haar… Ammehoela! Hij verdiende de dood!”

Woest sprong Hasse overeind. ,,Waag het niet om…- Tieske laat dat!” Prompt vergat ze haar woede jegens Gerrit. Ze keerde zich naar de hond die speels naar het meisje in de hoek van de kamer hapte. De peuter trok boos aan de staart van de hond, haar onderlip stak trillend naar voren en tranen glinsterden in haar grijze ogen. Haastig liep Hasse naar ze toe en nam het kleintje op haar arm. ,,Stil maar meisje, Tieske bedoelde het niet boos! Tieske wilde spelen!” Ze aaide over de blonde haartjes van het meisje.

,,Tie- Tieske?!” Gerrit was ook gaan staan en staarde ongelovig naar de hond. ,,De hond van Hasse heette ook Tieske, als ik het me goed herinner.” Ja, hij zag het zo weer voor zich; het was op het erf van de boerderij en de jonge hond rende als een dolle op het meisje in jongenskleren af. ,,Tieske!” Riep ze, terwijl ze de hond in haar armen sloot op de zelfde wijze als ze nu het meisje in haar armen had.

Hoeveel honden heten er nou Tieske? Plots zag Gerrit het. Natuurlijk wist de waarzegster wie Hasse was. Ze was het immers zelf! Rood van opwinding liep Gerrit naar haar toe. Hij had haar gevonden. Na tien jaar vergeefs zoeken had hij eindelijk de liefde van zijn leven gevonden. Nu stond hij voor haar en wist hij niet wat te zeggen.

,,Wil je…- Wil je je sluier af doen Hasse? Opdat ik nog een maal je ogen kan zien? Alsjeblieft?” Het laatste woord fluisterde hij bijna.

Hasse zuchtte. Langzaam bracht ze haar hand naar de sluier. In één vloeiende beweging trok ze hem af. Doordringend keek ze Gerrit aan.

,,Hoe dùrf je mijn man te beledigen.” 

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Hasse Simonsdochter door Thea Beckman"