Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Hasse Simonsdochter door Thea Beckman

Beoordeling 6.6
Foto van een scholier
Boekcover Hasse Simonsdochter
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 2e klas vwo | 1080 woorden
  • 24 september 2006
  • 61 keer beoordeeld
Cijfer 6.6
61 keer beoordeeld

Boekcover Hasse Simonsdochter
Shadow

In de tijd van de Hoekse en Kabeljauwse twisten is Kampen een belangrijke handelsstad, maar de vijftienjarige Hasse vindt het er maar druk en benauwd. Ze trekt er liever op uit met haar zelfgemaakte pijl en boog. Haar ouders zien haar het liefst getrouwd met een mattenvlechter, maar Hasse beslist anders. Ze redt Jan van Schaffelaar van het schavot door ter plekke met …

In de tijd van de Hoekse en Kabeljauwse twisten is Kampen een belangrijke handelsstad, maar de vijftienjarige Hasse vindt het er maar druk en benauwd. Ze trekt er liever op uit met…

In de tijd van de Hoekse en Kabeljauwse twisten is Kampen een belangrijke handelsstad, maar de vijftienjarige Hasse vindt het er maar druk en benauwd. Ze trekt er liever op uit met haar zelfgemaakte pijl en boog. Haar ouders zien haar het liefst getrouwd met een mattenvlechter, maar Hasse beslist anders. Ze redt Jan van Schaffelaar van het schavot door ter plekke met hem te trouwen. Samen trekken ze naar de Veluwe, waar hij als aanvoerder van een troep huurlingen de belangen van de hertog van Gelre behartigt. Hasse geniet van het vrije leven, maar Van Schaffelaar en zijn mannen zijn niet overal geliefd en van verschillende kanten dreigt gevaar.

Hasse Simonsdochter door Thea Beckman
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Gegevens Titel: Hasse Simonsdochter
Schrijfster: Thea Beckman
Datum verslag: 28-12-04
Genre: Historisch, roman Samenvatting Hasse is geboren in Kampen. Ze wordt door het hele dorp geminacht, omdat ze er nogal “apart” uitziet. Als Hasse op een dag in de rietvelden loopt, wordt ze lastig gevallen door een groep. Dan komt er een ruiter langs die haar te hulp schiet: Jan van Schaffelaer. Hij doodt een van de veedrijvers en zal daarvoor onthoofd worden. Maar op het moment dat de beul zijn slag wil slaan, verbidt Hasse Jan. Dat betekent dat Jan met Hasse moet trouwen en de omgeving van Kampen moet verlaten. Jan van Schaffelaer neemt Hasse mee naar zijn huurlingenbende, die Hasse nemen zoals ze is. De bende beleeft vele avonturen en gevaren. En Hasse bevalt van een dochter: Lysken. Een groot leger en het volk wordt opgeroepen om de strijd tegen de woeste huurlingen aan te gaan. Zo wordt de bende naar een kerktoren in Barneveld verdreven. Ze verdedigen zich dapper, maar het leger is toch te sterk voor hen. Jan van Schaffelaer besluit zich op te offeren voor Hasse en de bende door zich van de kerktoren te storten. In Kampen is net een leerling van een klokkengieter gearriveerd: Gerrit van Wou. Hij heeft Hasse al eens ontmoet en is erg onder de indruk van haar verschijning. Als hij hoort dat Hasse samen met haar dochter Lysken terug in Kampen is vraagt Gerrit haar ten huwelijk. Ze zegt uiteindelijk ja, omdat dat is wat Jan gewild zou hebben. Personen Hasse: Hasse is geboren in Kampen. Ze wordt door het hele dorp geminacht. Hasse heeft pikzwart haar en donkere 'ravenogen'. Ze heeft een fijn door de zon gebruind gezichtje en een slank licht lichaam. Hasse is erg opstandig en weet hoe ze zich moet verdedigen. Ze accepteert niet dat de mensen haar willen ‘temmen’ en van haar verwachten dat ze zich ook als een vrouw gedraagt. Want dat doet ze niet; ze rijdt rond op een mannenzadel en loopt in soldatenkleren, ze jaagt met pijl en boog en haar man is een huurling. Ze houdt ervan om vrij te zijn en te kunnen gaan en staan waar ze wilt. Daarom is een huisvrouwenleven niks voor haar. Ze houdt erg van Jan, omdat hij haar accepteert zoals ze is. Jan van Schaffelaar: Jan van Schaffelaer is lid van een adelijke familie. Hij is erg dapper en niet bang voor de dood. Jan van Schaffelaer is een stevig gebouwde, knappe man met blonde haren en blauwe ogen. Hij is de aanvoerder van een groep huurlingen, de Graafschappers. Gerrit van Wou: Knecht van een klokkengieter, die tevens zijn oom is. Hij woonde eerst in een saai dorp waar niks te beleven viel. Gerrit’s vader was koperslager, maar is overleden. Het zou vanzelfsprekend zijn dat Gerrit zijn werk over zou nemen, maar koperslager is geen ambacht voor hem. Gerrit heeft weinig ervaring in het leven, hij is van jongs af aan in de watten gelegd. Hij weet niks af van de harde wereld. Lysken: dochter van Hasse Simonsdochter en Jan van Schaffelaer.
Plaats Het verhaal bevindt zich in het begin in Kampen. Als het vendel verder trekt komen ze op de Veluwe waar ze dan ook wonen en geldtransporten plunderen. Ze komen ook nog even in Zutphen. Daarna maken ze in Barneveld de buurt onveilig. Tijd Het verhaal begint omstreeks 1480, het einde van de Middeleeuwen. Behalve dat het letterlijk in het boek staat, kun je het zien aan de leefwijze van de mensen in die tijd, de ruiters en belangrijke positie van de adel. In het boek komen oude plaatsnamen voor, zoals Gelre en Oversticht. De vertelde tijd is ongeveer zes jaar. Ik heb het boek in totaal ongeveer 5 uurtjes gelezen, verspreid over een week. Het boek is in chronologische volgorde geschreven, al lopen er twee verhalen door elkaar, een van Hasse Simonsdochter en een klein stukje over Gerrit van Wou in dezelfde tijd. Begin Het verhaal begint midden in de gebeurtenissen. Hasse zwerft door de rietvelden, de enige plek waar ze zich veilig voelt. De mensen in het dorp denken dat ze een wisselkind is, en Hasse wordt door haar ouders verwaarloosd. Haar ouders willen haar zo snel mogelijk met iemand laten trouwen, zodat ze van haar af zijn. Probleem Het belangrijkste probleem is dat de Graafschappers in allerlei problemen terecht komen door hun plundertochten. Daarbij is het voor Hasse ook niet gemakkelijk als vrouw in mannenkleren die ook nog meevecht. De mensen vinden dat dat niet hoort en willen een eind maken aan deze heiligschennis. Afloop Aan een kant is het een slecht einde, want Hasse is haar man verloren. Aan de andere kant is het een goed einde, want Hasse gaat terug naar Kampen met haar dochter Lysken en ontmoet daar Gerrit, die haar ten huwelijk vraagt. Hasse moet nog nadenken over het huwelijksaanzoek. Maar als laatste in het boek staat dat later een aantekening is gevonden dat ze toch getrouwd zijn, dus een gesloten einde. Perspectief Het wordt verteld door de ogen van een verteller die alle gedachten en gevoelens van iedereen kent. Het verhaal wordt niet in de ik-vorm verteld.
Titel Hasse Simonsdochter is de naam van de hoofdpersoon. Beoordeling realistisch: het boek is erg realistisch doordat het boek gebaseerd is op feiten uit de geschiedenis en de belevenissen van de huurlingen kunnen waar gebeurd zijn, zoals de plunderingen, de dood van een aantal huurlingen in een gevecht en dat ze achterna worden gezeten door de adel, geestelijkheid en burgerij. Door iedereen dus eigenlijk. Jan van Schaffelaer heeft ook echt bestaan en ook heeft hij zich van een kerktoren te Barneveld gestort om zich op te offeren voor zijn huurlingen. Ook Hasse Simonsdochter was in de geschiedenis een bestaand persoon, al was ze eigenlijk van adel. ontroerend: vooral het stuk waarin Jan van Schaffelaer zich van de kerktoren stort om zich op te offeren voor de andere huurlingen, waaronder Hasse, is ontroerend. Hasse is helemaal verscheurd, Jan van Schaffelaer was de enige die haar respecteerde om wie ze was. mooi: het boek is in één keer uit te lezen omdat het goed geschreven is maar soms een beetje langdradig. Toch wil je steeds verder lezen, omdat je wilt weten wat er gaat gebeuren. Het is een heel mooi verhaal, en niet al te moeilijk geschreven. Al zijn er wat moeilijkere woorden om bepaalde gevoelens uit te drukken, die je soms toch moet opzoeken, maar die gevoelens kun je meestal alleen maar met moeilijkere woorden omschrijven.

REACTIES

T.

T.

Hoi, ik heb je verslag gelezen echt goed!
Maar ik had een vraagje over je beoordeling. Bij je beoordelingen over het realistische schrijf je dat Hasse echt bestaan heeft maar eigenlijk van adel was. Ik zoek deze informatie ook. Waar heb je dit gevonden want ik heb alleen geschiedenis over Jan Van Schaffelaar gevonden!!

16 jaar geleden

P.

P.

hoi,

hartelijk bedankt, ik heb het echt gebruik, en je 5 sterren gegeven! :)

groetjes

13 jaar geleden

..

..

jan van schaffelaar heeft inderdaad echt bestaan maar Hasse Simonsdochter heette eigenlijk Aleid en was getrouwd met Jan.

12 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Hasse Simonsdochter door Thea Beckman"