Harry Potter and the Prisoner of Azkaban door J.K. Rowling

Beoordeling 7.4
Foto van een scholier
Boekcover Harry Potter and the Prisoner of Azkaban
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 2e klas havo/vwo | 1655 woorden
  • 20 juni 2012
  • 164 keer beoordeeld
Cijfer 7.4
164 keer beoordeeld

Boek
Vertaald als
Harry Potter en de Gevangene van Azkaban
Auteur
Genre
Taal
Nederlands
Vak
Eerste uitgave
1999
Pagina's
317
Geschikt voor
bovenbouw vmbo/havo/vwo
Punten
3 uit 5
Oorspronkelijke taal
Engels
Literaire thema's
Verfilmd als
Prijzen
Kinderjury 10-12jaar (2001 Genomineerd) , Hotze de Roos-prijs (2001 Winnaar) , Jonge Jury (2002 Genomineerd)

Boekcover Harry Potter and the Prisoner of Azkaban
Shadow

Harry Potter, along with his best friends, Ron and Hermione, is about to start his third year at Hogwarts School of Witchcraft and Wizardry. Harry can’t wait to get back to school after the summer holidays (who wouldn’t if they lived with the horrible Dursleys?). But when Harry arrives at Hogwarts, the atmosphere is tense. There’s an escaped mass mur…

Harry Potter, along with his best friends, Ron and Hermione, is about to start his third year at Hogwarts School of Witchcraft and Wizardry. Harry can’t wait to get back to s…

Harry Potter, along with his best friends, Ron and Hermione, is about to start his third year at Hogwarts School of Witchcraft and Wizardry. Harry can’t wait to get back to school after the summer holidays (who wouldn’t if they lived with the horrible Dursleys?). But when Harry arrives at Hogwarts, the atmosphere is tense. There’s an escaped mass murderer on the loose, and the sinister prison guards of Azkaban have been called in to guard the school...

Harry Potter and the Prisoner of Azkaban door J.K. Rowling
Shadow
ADVERTENTIE
Twijfel je nog over jouw studiekeuze?

Of heb je hulp nodig bij het inschrijven? Bezoek dan onze Extra Open Avond op 7 juni. Kom een kijkje nemen en voel hoe het is om te studeren bij Hogeschool Inholland. Wij staan voor je klaar! 

Meld je aan!

Samenvatting
Aan het begin is Harry Potter bij de Duffelingen (dit zijn de onaardige oom en tante van Harry) waar hij zich heel erg verveelde. Op een dag kwam tante Margot Harry’s kamer binnen en maakte Harry zo boos dat hij tante Margot opblaast. Hij wist dat zijn oom en tante heel boos zouden worden en daarom vluchtte hij. Hij kwam midden in de nacht een bus tegen, die de ‘‘Collectebus’’ heette. Daarmee ging hij naar Londen, naar de WegIsWeg. In een café, die in de straat WegIsWeg lag, bleef hij tot het einde van de vakantie.

Op school, Zweinstein, hoorde hij van professor Perkamentus dat er iemand naar hem op zoek was, namelijk Sirius Zwarts. Dat was een ontsnapte moordenaar uit de gevangenis Azkaban. Hij kwam erachter dat Sirius Zwarts zijn peetvader was. Hij verdacht Sirius Zwarts van moord op zijn ouders. In het Krijsende Krot kwam hij erachter dat Sirius Zwarts niet zijn ouders had vermoord, maar dat Peter Pippeling dat had gedaan. Dat was een vriend van zijn vader die hen had verraden.
Sirius Zwarts was veroordeeld door de Dementors. Maar daar steekt Harry een stokje voor, omdat Sirius Zwarts onschuldig was. Hij zorgt ervoor dat Sirius Zwarts ontsnapt, met een Tijdverdrijver en een Hippogrief.

Aanvullende informatie:
Er zijn 4 verschillende afdelingen: Griffoendor , Huffelpuf , Ravenklauw en Zwadderich. De trappen bewegen in het kasteel. De portretten praten. En elke afdeling heeft zijn eigen leerlingenkamer. Bij Zwerkbal kan je ook de afdelingsbeker winnen.

Teksanalyse
Personages:
Harry Potter:
Harry Potter is een 13 jarige tovenaar. Hij heeft geen ouders meer want die zijn vermoordt door Voldemort (word ook wel Jeweetwel genoemd).Voldemort wou Harry ook vermoorden maar dat is hem niet gelukt. Het werd Voldemort’s ondergang. Harry heeft daar een litteken aan over gehouden in de vorm van een bliksemschicht. Hij woont in de zomervakanties bij zijn Dreuzel familie in Londen. Dreuzels zijn mensen die niet kunnen toveren. Hij wordt daar vreselijk behandelt. Voor de rest van het jaar zit hij op Zweinstein Hoge School voor Hekserij en Hocus Pocus. Hij is daar bevriend met Ron en Hermelien. Met de rest van zijn afdeling en andere afdelingen kan hij het ook goed vinden, behalve met Draco Malfidus en zijn vrienden Korzel en Kwast. Met de leraren kan hij meestal wel goed opschieten, behalve met professor Sneep. Dat is de leraar Toverdranken waar Harry een hekel aan heeft. In dit boek heeft hij in het begin ook een hekel aan Sirius Zwarts, maar dat veranderd later. Harry is een rustige jongen, die niet erg bang is voor gevaar, want hij heeft al heel wat meegemaakt met Voldemort. Hij is ook nieuwsgierig en heeft veel over voor anderen maar hij is zeker een doorzetter.

Ron Wemel:
Ron Wemel is een 13 jarige jongen die bij Harry op Zweinstein zit. Ze zijn beste vrienden. Ron komt uit een echt tovenaarsgezin. Hij heeft 5 broers en 1 zusje. Zijn hele familie heeft knal rood haar, daar staan ze om bekend. Zijn ouders zijn niet zo rijk, waardoor hij allemaal tweedehands kleren en spullen heeft. Ron is behulpzaam voor Harry en hij leeft mee dat Harry niet van het schoolterrein af mag. Hij wordt gauw boos als er iemand wat naars zegt over zijn familie. En hij schaamt zich ook heel erg snel.

Hermelien Griffel:
Hermelien is een 13 jarig meisje dat ook bij Harry op school zit. Ze is dol op leren en het liefst zit ze de hele dag in bibliotheek. In het begin wou ze nooit een les missen en geen één regel breken, maar dat is nou wel anders geworden. Ze wil nog steeds liever geen lessen missen maar als het niet anders kan dan wel en als ze de regels moet breken als het niet anders kan vindt ze het ook niet zo erg. Hermelien heeft Dreuzel ouders, maar is zelf wel een tovenaar. Haar ouders vinden het ook goed dat ze naar Zweinstein gaat. Hermelien is soms een beetje bazig en weet heel veel over Zweinstein, dat heeft ze allemaal gelezen. Hermelien is soms te overbezorgd over Harry.

Sirius Zwarts:
Hij is een man van rond de 40. In het begin denken alle mensen dat hij een gevaarlijke moordenaar is die achter Harry aanzit. Hij dringt ook het kasteel binnen, dat kan omdat hij een faunaat is, hij verandert in een hond. Iedereen is bang voor hem, maar hij doet het allemaal om Harry te redden. Daar komen ze op het laatst pas achter. Hij is heel zorgzaam voor Harry. Sirius was vroeger bevriend met de vader van Harry. Hij is Harry’s peetvader geworden.

Professor Lupos:
Hij is een man van rond de 40.Leraar Verweer tegen de Zwarte Kunsten. Hij was vroeger ook bevriend met Harry’s vader en met Sirius Zwarts. Lupos verandert bij volle maan altijd in een weerwolf. Daardoor is hij vaak ziek. Hij helpt Harry met het maken van een patronus tegen de Dementors. Hij is dus zorgzaam voor Harry.

Peter Pippeling:
Hij is een man van rond de 40. Hij was vroeger ook bevriend met Harry’s vader Sirius Zwarts en professor Lupos. Hij is ook een faunaat. Hij is een rat en niet zomaar een rat, maar Schurfie, de rat van Ron. Hij heeft zijn eigen dood in scène gezet. En Sirius Zwarts wil hem vermoorden.

Albus Perkamentus:
Het hoofd van Zweinstein. Hij draagt een klein halfrond brilletje. Hij is heel erg oud (over de honderd) en heeft een zilvergrijze baard. Hij is heel erg intelligent. Perkamentus had zelf Minister van Toverkunst kunnen worden, maar hij wilde liever hoofd van Zweinstein blijven. Perkamentus weet op de een of andere manier bijna alles van wat er op Zweinstein gebeurd.

Rubeus Hagrid:
Terreinknecht van Zweinstein. Ook is hij leraar Verzorg van Fabeldieren. Hij is een halfreus. Is in zijn 3e jaar van Zweinstein geschorst. Heeft een hypocriet Scheurbek. Houd van monsters (zoals draken enz.).

Draco Malfidus:
Heeft een hekel aan Harry. Heeft 2 vrienden Korzel en Kwast. Is het lievelingetje van Sneep. Z’n ouders zijn volgelingen van ‘Jeweetwel’.

Voldemort:
Word ook wel ‘Jeweetwel’ ‘De heer van het duister’ ‘HijDieNietGenoemdMagWorden’ of z’n echte naam ‘Marten Vilijn‘ en voor de mensen die z’n naam durven uit te spreken ‘Voldemort’ genoemd. Heeft Harry’s ouders , en ook heel erg veel andere onschuldige mensen vermoord.

De Duffelingen:
Harry’s enige familieleden. Het zijn Dreuzels(mensen die niet kunnen toveren). Ze weten niks van Toverkunst maar willen er ook niks van weten. Ze behandelen Harry als een slaaf.

Dit wil je ook lezen:

Professor Sneep:
Leraar Toverdranken. Is al jaren op leraar Verweer tegen de Zwarte Kunsten uit. Hij Haat Harry. Hij was vroeger een volgeling van ‘Jeweetwel’.Geeft altijd strafpunten voor Griffoendor. Hij is zelf Hoofd van Zwadderich.

Gebruik van tijd:
Het verhaal staat in de chronologische volgorde. Er zijn een paar kleine terugwijzingen. Er zitten geen flashbacks in het verhaal. Er worden wel spanningstrucjes gebruikt, maar verder door het hele boek word wel spanning gebruikt. In het verhaal word een ketting gebruikt ‘de Tijdverdrijver ‘. Daarmee kan je terug in de tijd , maar je kan niks aan de tijd veranderen , want dat kan nare gevolgen hebben. Met de Tijdverdrijver kan je bijvoorbeeld extra lessen volgen (dat doet Hermelien het hele jaar al) maar toch mis je dan geen lessen , omdat de dingen die je al hebt gedaan niet worden veranderd.

In het verhaal zitten een aantal tijdsprongen , meestal als er een nieuw hoofdstuk begint
Tijdverdichting word niet echt gebruik van gemaakt, Soms wel , maar bijna niet.Soms word er gebruik gemaakt van versnelling om het verhaaltempo hoog te houden , anders interesseert het verhaal niet zo erg meer. Aan het einde word veer vertraging gebruikt , om het spannender te houden. In dit boek worden niet zo veel vooruitwijzingen gebruikt als in de andere delen van de boekenreeks.

Het verhaal speelt zich in 1 schooljaar af , alles wat er gebeurt , gebeurt allemaal onder schooltijd , Harry verblijft ook zijn hele schooljaar op Zweinstein. Het boek is heel erg uitgebreid verteld , het boek heeft daarom ook 326 bladzijdes zonder illustraties.

Opbouwschema
Het verhaal word wel verteld via het opbouwschema: Harry gaat naar Zweinstein -> Hoort dat Sirius Zwarts is ontsnapt -> Allemaal problemen met Schurfie(Ron’s rat) en De Grimm -> Het krijsende krot -> Dat Harry er achterkomt dat Sirius z’n peetvader is -> Harry red Sirius van de Dementors, en red Scheurbek’s leven.

De tijd waarin het verhaal speelt:
Het is niet echt duidelijk in welke tijd het zich af speelt, omdat het zich in een heel andere wereld afspeelt. Het is een ouderwetse omgeving, maar ze hebben wel telefoons in de ‘dreuzelwereld’. In het tovenaarsland zijn ze eigenlijk nog ouderwetser: Ze gebruiken geen telefoons maar versturen de post per uil.

Fictie of Non-fictie:
Het verhaal is fictie, want het verhaal is verzonnen , er gebeuren ook dingen die in het echt niet kunnen gebeuren.Het verhaal is wel realistisch , omdat het over echte personen gaat en het ook geloofwaardig overkomt.

Kleine Samenvatting van 50 woorden:
Harry Potter is 13 jaar. Als de zomervakantie is afgelopen moet hij weer naar school. Eenmaal op school aangekomen krijgen ze te horen dat Sirius Zwarts is ontsnapt uit Azkaban. Ze zeggen dat hij op zoek is naar Harry om hem te vermoorden. Dan komt hij er achter wie zijn ouders werkelijk heeft verraden.

Persoonlijke mening

Het onderwerp is Hekserij en Magie. Ik vind het interessant, omdat het verhaal niet gaat over het dagelijks leven. De leukste gebeurtenis in het boek vind ik dat Harry , Ron en Hermelien in het krijsende krot zijn en alle gebeurtenissen in het huis. Alle gebeurtenissen zitten goed in elkaar, alles wat er gebeurt in het boek heeft een reden. Het boek interesseerde me van begin tot eind.

REACTIES

P.

P.

het is handig om te gebruiken als een richtlijn... daat houd het op.

7 jaar geleden

H.

H.

goed gedaan

5 jaar geleden

E.

E.

Ik vind het supper

2 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Harry Potter and the Prisoner of Azkaban door J.K. Rowling"