Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Hajar en Daan door Robert Anker

Beoordeling 5.2
Foto van een scholier
Boekcover Hajar en Daan
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 4e klas havo | 1017 woorden
  • 29 juli 2004
  • 36 keer beoordeeld
Cijfer 5.2
36 keer beoordeeld

Boekcover Hajar en Daan
Shadow

'Met zijn middelvinger tekende hij haar wenkbrauwen na, die begonnen in een stip en na een sierlijke boog eindigden in een punt, als de Arabische faa, maar dan omgekeerd, kachelzwarte wenkbrauwen die op haar getinte huid geplakt leken te ziten.' Het oppervlakkige leven van escapist Daan Hollander, leraar geschiedenis aan het DataCare College, neemt een nieuwe wending …

'Met zijn middelvinger tekende hij haar wenkbrauwen na, die begonnen in een stip en na een sierlijke boog eindigden in een punt, als de Arabische faa, maar dan omgekeerd, kachelzwa…

'Met zijn middelvinger tekende hij haar wenkbrauwen na, die begonnen in een stip en na een sierlijke boog eindigden in een punt, als de Arabische faa, maar dan omgekeerd, kachelzwarte wenkbrauwen die op haar getinte huid geplakt leken te ziten.' Het oppervlakkige leven van escapist Daan Hollander, leraar geschiedenis aan het DataCare College, neemt een nieuwe wending als hij de slimme Hajar (spreek uit Hazjar) in zijn klas krijgt. De leerlinge, een Marokkaanse met hoofddoek, valt als een blok voor hem. En hij voor haar, al heeft hij dat niet meteen in de gaten. Hajars broertje Khalid en de cynische collega's van Daan Hollander waarschuwen het stel op eigen wijze. Daan volgt uiteindelijk Hajar, tot zijn oren verliefd, tot in de medina van Tetouan, waar hij haar letterlijk en figuurlijk in de menigte verliest. Hajar en Daan is een zinderend liefdesverhaal in een vernuftige compositie. Twee mensen die weten dat ze voor elkaar bestemd zijn, proberen samen een leven op te bouwen ondanks de krachten die hen willen scheiden.

Hajar en Daan door Robert Anker
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Uitgever: Querido
Bladzijden: 288
Hoofdstukken: 10
ISBN: 9021450178

Verwachting
In de boekenwinkel adviseerde een meisje uit 6 VWO mij dit boek. Het verhaal over een leraar die een verhouding krijgt met één van zijn leerlingen. Ik heb nog nooit van dit boek of de schrijver gehoord en ben ook heel benieuwd.

Samenvatting
Het boek gaat over een leraar geschiedenis, Daan, en zijn grote liefde, Hajar. Hajar blijkt een leerling van Daan te zijn en moslim met een Marokkaanse afkomst. In dit boek speelt het onbegrip tussen de westerse en moslim wereld een grote rol. En ook hoe de traditionele Moslims, de moslim jongeren en vrouwen tegen willen houden om te integreren in de samenleving. Hajar en Daan raken steeds meer verliefd op elkaar maar niemand mag het weten. Hun relatie wordt steeds geheimzinniger ook al weet iedereen eigenlijk al dat die twee een relatie hebben. Ook het verhaal van Daan zijn vader komt aan bod. Een man die, ik citeer, “Tegen alles was”. Hij liep met elke demonstratie mee die er maar was en probeerde ook iedereen van zijn gelijk te overtuigen. Een andere verhaallijn gaat over zijn vriend Jim, een oud klasgenoot van Daan. Jim heeft een ICT bedrijf opgezet, DataCare, een heeft veel geld. Jim neemt ook regelmatig al zijn vrienden mee naar een warm en luxe vakantieoord. Later in het verhaal zal zijn bedrijf failliet gaan en komt hij in de bijstand. Door dit alles ontdekt hij zijn verdrongen Joodse kant en verhuist op het einde van het boek naar Jeruzalem.
In het begin gaat alles goed met Hajar en Daan. Hajar besluit een studiegroep op te zetten voor Marokkaanse vrouwen. Na verloop van tijd wordt de groep te groot voor de huidige locatie en wil ze een ruimte gaan gebruiken in de lokale moskee. Maar ze krijgt geen medewerking van de Imam. Het gaat al Hajars tijd kosten waardoor ze weinig contact meer heeft met Daan. Daan lijdt hier hevig onder omdat hij tegen deze tijd helemaal weg is van Hajar. Na verloop van tijd besluit Hajar dat ze niet meer door kan gaan met Daan. Hij is hier helemaal kapot van, meld zich ziek en blijft een aantal dagen thuis. Na een tijdje begint hij rustig aan zijn leven weer op te pakken en krijgt een nieuwe relatie. Maar hij blijft nog steeds verliefd op Hajar, die hem op school volledig negeert. Na de grote vakantie komen ze weer bij elkaar maar Hajar blijkt getrouwd te zijn. Hajar wil doorgaan met Daan en gaat naar Marokko om een scheiding van haar man aan te vragen. Ze blijft twee weken langer weg dan gepland, en Daan maakt zich grote zorgen. Na twee weken komt ze thuis en het blijkt dat ze gevangen werd gehouden door de orthodoxe familie van haar man. Een tijd gaat het weer goed met de twee, maar op een gegeven moment komt Hajar niet meer terug. Ze blijft dagen, weken, maanden weg. Daan besluit haar te zoeken in Marokko, hij vindt haar echter niet. Als hij weer in Nederland is, belt hij met de rector van de school om ontslag te nemen. Het blijkt dat de school binnenkort gaat sluiten. Daan besluit naar Marokko te verhuizen. Zo eindigt het boek, je hebt geen idee wat er met Hajar is gebeurd maar op het einde belanden er twee hele vreemde brieven in Daans voormalige brievenbus. Met deze twee brieven eindigt het verhaal.


Hoe vond ik het boek
In het begin is het boek net als droge koek; komt er niet door heen. Ik moest mijzelf er echt toe zetten om te blijven lezen. Na twee bladzijdes gelezen te hebben kreeg ik momenten dat ik een paragraaf las en ondertussen bijvoorbeeld aan zeilen ging denken, ik kon mijn concentratie er niet bij houden. Ik moest dat stuk dan ook altijd nog een keer lezen om te weten wat er stond. Dit veranderde in het midden van het boek. Het verhaal ging een beetje lopen met de vakanties van Daan en de ontwikkelingen met Hajar, al heb ik het nooit echt goed gevonden. Maar zoals ik al zei liep het vanaf het midden wel lekker. Alleen van het einde heb ik een enorme kater. Het loopt eigenlijk niet af. Het eindigt zoals gezegd met twee brieven. Voor de rest heb je totaal geen idee wat er nou eigenlijk met Hajar gebeurd is, dit frustreert mij mateloos. Ik wil weten wat er gebeurd is, hoe slecht of hoe goed maakt me niet uit, ik wil weten wat! Maar dat krijg je niet te weten en dit geeft mij een leeg gevoel.

Om een idee te geven waarom ik de brieven vreemd vind:
Ik citeer:

“Intussen vallen brieven in de brievenbus van Daan die even onbestelbaar zijn als niet te retourneren.
“Heilig hart”, staat erin te lezen, “hier in mijn hoge woning, mijn veste, mijn kuise omgording, komt niemand mij te na dan jouw lieve schim die tussen mijn borsten vernacht. Mijn Liefste, mijn Bruidegom, ik heb mijn handen laten druipen van mirre om het slot te olien en te openen naar waar jij wandelt in jouw hof en mijn hart heeft zich omsluierd en is uitgegaan, het zocht je, mijn Zielsbeminde, maar het heeft je niet gevonden.”
En: “Ik weet niet hoe ik hier moet leven, Liefste, in deze woonst waar de wijnrank langs het venster kruipt, de lente groen in de takken springt en de zangtijd genaakt, o Beminde, mijn ziel schreeuwt je naam naar mij toe maar wie schrijft de mijne, wie die de mijne heeft getekend in de palm van zijn hand?”
En: “O Liefste, ben ik een marmot in de winter? Ontwaak, noordenwind en kom! Kom haastelijk, vind mij op de berg die naar de Berg wil, vind mij op mijn stee, met mijn purperen haarband om, mijn gouden spangen met de zilveren stipjes, in mijn witte goudbestikte kleed, mijn vingers in henna gedoopt, vind mij.”
En:”Overweldig me en maak me vrij.””

Verder staat er geen verklaring bij van wie, wat of waarom het is. Ook vlak hiervoor wordt alleen maar gesproken over dat Daan in Marokko gaat wonen maar totaal niets wat dit moet betekenen.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Hajar en Daan door Robert Anker"