Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Haantjes door Kluun

Beoordeling 7.1
Foto van een scholier
Boekcover Haantjes
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 4e klas vwo | 1523 woorden
  • 27 mei 2016
  • 23 keer beoordeeld
Cijfer 7.1
23 keer beoordeeld

Boekcover Haantjes
Shadow
Haantjes door  Kluun
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
  1. Structuurvragen:
  2. Titelbeschrijving:

Titel: Haantjes

auteur: Kluun

Uitgever: Podium

1ste druk: 2011

Gelezen druk: 1ste druk

 

  1. Samenvatting: 

Stijn heeft samen met Frenk een marketingbureau: Merk in Uitvoering. In 1998 worden de Gay Games in Amsterdam gehouden. Charles, homo, komt met het idee ‘Gay Flags’. Stijn en Frenk besluiten om het zelf uit te gaan geven in plaats van uit te besteden. Stijns vrouw Carmen, zelf succesvol zakenvrouw, en de rest van de omgeving, kijken er zeer kritisch naar. Het kost uiteindelijk meer geld dan verwacht en de verkoop valt erg tegen, mede doordat er al een logo en officiële vlag zijn, de hetero’s er geen verstand hebben en omdat Arno de Hen, voorzitter van de Gay Business Amsterdam, hen voorliegt . Merk in uitvoering lijd een verlies van 75.000 gulden en ze besluiten om nooit meer  op de verhalen van een ‘Golden Boy’ zoals Charles in te gaan en zich zomaar over laten halen.

 

  1. Het boek begint met een proloog, waarin Stijn zegt dat hij het verhaal van 1998 nu wel wil vertellen. Daarna gaat het boek terug naar 1998, een paar weken voor de Gay Games plaatsvinden. Het boek loopt verder chronologisch en wordt volledig in de verleden tijd verteld. Het eindigt met een epiloog, waarin Stijn verteld wat er verder nog gebeurd is.

 

  1. Het boek heeft een ik-perspectief en is volledig geschreven vanuit Stijns belevenis. Er wordt niet gewisseld van perspectief of van personage.

 

  1. Het belangrijkste thema in het boek is haantjesgedrag, omdat Stijn en Frenk zich als echte haantjes gedragen en denken veel geld binnen te halen, zonder goede voorbereiding. Een tweede thema is de homo-acceptatie, wat in die tijd veel speelde mede door de Gay Games.

 

  1. De titelverklaring is dat Stijn en Frenk zich als haantjes gedragen, vandaar Haantjes. Ook worden de mannen tijdens de Gay Games gevolgd door een camera. het programma dat daarop volgt word Haantjes genoemd.

Het motto van het boek komt van Sylvia Tóth, zakenvrouw van het Jaar 1985, en luid: ‘als vrouwen het voor het zeggen hadden gehad, zaten we nu niet zo in de penarie. Kijk naar de dertig zakenvrouwen van het jaar in Nederland. Tot nu toe is er nog nooit eentje failliet gegaan.’  Carmen is succesvol zakenvrouw en gaat steeds kritischer naar haar man kijken, maar die gedraagt zich als een haantje.

 

  1. Het hele boek speelt zich af in Amsterdam van 1998, voor en tijdens de Gay Games, met uitzondering van de proloog en de epiloog in 2010.  De meeste scenes spelen zich af in het kantoor van Merk in Uitvoering en rondom de Gay Games, dus de sportvelden enz. en de uitgaansstraten van Amsterdam.

 

  1. De open plekken in het boek:

Al deze open plekken komen voor in de proloog, omdat Stijn dan het een en ander verteld.

- de eerste zin is al een open plek: ik dacht altijd dat ik niet op mannen viel. Je denkt nu: valt hij nu wel op mannen dan? Deze open plek wordt gelijk in de zin erna ingevuld: in de zomer van 1998 kwam ik er tot mijn teleurstelling achter dat dat ook zo was.

-  tweede open plek is wie die ‘ik’ is en wie Charles is. De ik blijkt Stijn te zijn, mede eigenaar van Merk in Uitvoering. Charles is de buurman van Frenk.

-  derde open plek is waar het hele boek over zal gaan. In de laatste 3 zinnen van de proloog verteld Stijn over een groot fiasco. Welk fiasco, daar kom je gaande weg achter.

-  nog een open plek : de proloog eindigt met: Charles, de schuld van alles.  Waarom is Charles de schuld van alles? Deze open plek word later in het boek ingevuld, als blijkt dat Gay Flags een groot fiasco is en dat aan Charles te danken is, met zijn goede ideeën.

 

  1. Er is weinig spanning in het boek, het is vooral grappig  om te lezen. De enige spanning die er is, is dat je graag wilt weten wat nou het fiasco is. De spanning word wel goed opgebouwd, doordat het hele verhaal in de verleden tijd word verteld.

 

  1.  Het boek is redelijk realistisch, Merk in Uitvoering zou prima kunnen bestaan, net zoals het project Gay Flags. In 1998 vonden in Amsterdam inderdaad de Gay Games plaats. Kluun geeft aan dat personen zoals Arno de Hen puur op toeval berusten, maar hij kan natuurlijk wel zijn personages erop gebaseerd hebben, net zoals de gelijkenis tussen Gay Flags en Project X.

 

15.de hoofdpersonen zijn Stijn, Frenk en Charles.  Alle drie, maar met name Stijn en Frenk, gedragen zich als echte haantjes. Charles is homo en dat is aan hem af te lezen. Stijn en Frenk doen wel stoer, maar voelen binnenin toch dat ze misschien niet heel verstandig zijn geweest.

Stijn en Frenk zijn in 1998 midden dertig, Charles eind twintig. Als Stijn het verhaal in 2010 verteld, is hij 46  jaar.

 

16. de belangrijkste bijpersonen zijn Maud, Carmen en Arno.

Maud is de secretaresse/ receptioniste van Merk in Uitvoering. Ze is mooi en werkt hard. Naarmate Gay Flags vordert levert ze steeds meer kritiek, maar ze blijft goed werken. Ze is onmisbaar voor het bedrijf.

Carmen is de vrouw van Stijn, zelf succesvol zakenvrouw en moeder van baby Luna. Ze is ook kritisch over het project, maar bemoeit zich er niet zo mee. ze is een echte work-a-holic met een eigen bedrijf en een nominatie voor ‘zakenvrouw van het jaar’.

Arno de Hen is de voorzitter van de Gay Business Amsterdam. Hij is een geniepig mannetje die vooral uit is op eigen belang en wist dat Gay Flags een flop zou worden.

 

18. de verhaallaag van dit boek is dat Stijn en Frenk een project, Gay Flags, opzetten, wat garandeert te mislukken. Het literair motief is een project dat flopt, waardoor de bedenker van dat project zijn mislukking zal moeten inzien. Dit motief komt ook voor in de roman ‘Kaas’ ( Willem Elschot). De leidmotieven zijn haantjesgedrag en homoacceptatie.

Het boekverslag gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen
Gids Eindexamens

Alles wat je moet weten over de eindexamens

18. de verhaallaag van dit boek is dat Stijn en Frenk een project, Gay Flags, opzetten, wat garandeert te mislukken. Het literair motief is een project dat flopt, waardoor de bedenker van dat project zijn mislukking zal moeten inzien. Dit motief komt ook voor in de roman ‘Kaas’ ( Willem Elschot). De leidmotieven zijn haantjesgedrag en homoacceptatie.

De thematische laag van het boek is dat je je niet als een haantje moet gaan gedragen, zoals Stijn en Frenk deden.

 

B. persoonlijk gedeelte:

  1. Ik vond het heel moeilijk om een boek te kiezen voor de lijst. Ik lees ontzettend veel boeken, maar dat zijn young adults en geen literatuur. Na een paar boeken geprobeerd te hebben die bij ons in de boekenkast stonden, ben ik naar de bieb gegaan om daar een boek te zoeken. Komt een vrouw bij de dokter hadden ze niet, maar Haantjes wel. Ik heb de proloog gelezen en vond het grappig geschreven. Aangezien deze waarschijnlijk op de lijst mocht, heb ik hem maar geleend.

 

  1. Ik had niet veel verwachtingen voor het lezen, ik had nog maar een week. Dus ik dacht, ik zie wel of het leuk is. Na de proloog te hebben gelezen (toen ik nog in de bieb stond) , hoopte ik dat de rest van het boek net zo grappig zou zijn. Dat is wel uitgekomen, ik wil graag nog meer van Kluun gaan lezen.

Ik hoopte ook dat het boek vlot geschreven was. Aan de proloog is dat te zien, ook deze verwachting is uitgekomen.

 

  1. * vol humor: dit boek is vol humor geschreven en heeft me echt  vermaakt.

*voorspelbaar: de flop van Gay Flags is te verwachten, dat maakt het minder leuk.

*Vlot geschreven: ik ben heel blij dat dit boek vlot geschreven is, ik heb een hekel aan         van die langzame boeken.

* aanrader: ik vind dit boek echt een aanrader voor mensen die er ook niet van houden om literatuur te lezen. Velen zullen dit wel leuk vinden.

 

  1. Ik kon me best moeilijk identificeren met de hoofdpersonen, omdat die allemaal man, zo niet homo zijn. Ik denk dat ik het dichtst in de buurt kom van Carmen, de vrouw van Stijn. Zij heeft een eigen bedrijf en weet dus haar mannetje te staan. Ze is een grote work-a-holic, ik werk ook hard. Verder heeft ze natuurlijk kritiek op haar man, ik zou ook kritiek hebben.

 

  1. Het slot vind ik prima, het eindigt niet open, wat heel irritant is als er (nog) geen vervolg op is. Het is natuurlijk te voorspellen dat het hele project zou eindigen in een flop, sterker nog, de hoofdpersoon geeft het in de proloog al aan. de epiloog vond ik wel nodig, omdat ik me afvroeg hoe het verder zou gaan met het bedrijf na de grote flop.

 

  1. Ik vind dit boek echt een aanrader voor scholieren, vooral voor diegenen die niet van lezen houden of die altijd te laat met lezen beginnen. Het boek leest makkelijk en vlot door en zit vol humor. Ik ben blij dat deze op de lijst mag.

Mijn enige kritiek is de voorspelbaarheid: in de proloog word al aangegeven dat er een grote flop zou komen. Ik vind dit echter helemaal niet zo erg, want ik was daar wel benieuwd naar, maar voor mensen die dat niet leuk vinden, is het boek minder leuk.

 

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Haantjes door Kluun"