God's gym door Leon de Winter

Beoordeling 0
Foto van een scholier
Boekcover God's gym
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 4e klas vwo | 1333 woorden
  • 28 april 2013
  • nog niet beoordeeld
Cijfer
nog niet beoordeeld

Boek
Auteur
Genre
Taal
Nederlands
Vak
Eerste uitgave
2002
Pagina's
373
Geschikt voor
bovenbouw havo/vwo
Punten
3 uit 5
Oorspronkelijke taal
Nederlands
Literaire thema's
Prijzen
NS Publieksprijs (2003 Genomineerd)

Boekcover God's gym
Shadow
God's gym door Leon de Winter
Shadow
ADVERTENTIE
"Hij was echt die meester die iedereen voor de klas wil hebben"

Pabo-student Melle wil graag leraar worden. Wij spreken hem over zijn rolmodel en hoe het is om stage te lopen. Wil je meer weten over hoe het is om voor de klas te staan en hoe je zelf leraar kunt worden? Check onze pagina over ‘leraar worden’! 

Naar de pagina

Boekverslag                
Titel: God’s gym

Schrijver: Leon de Winter

Uitgever: De Bezige Bij

Samenvatting:
Het boek begint met ‘De samenloop der omstandigheden’ je snapt dan nog niet wat hier mee wordt bedoeld en wat voor invloed dit heeft op het verhaal. Later wordt pas duidelijk hoe alle omstandigheden met elkaar te maken hebben en dat dit de dood van Mirjam Koopman op 22 december 2000 verklaart. Daarna begint het verhaal pas echt. Het gaat over Joop Koopman, hij is een Nederlandse schrijver die rond 1980 met zijn vriendin Ellen naar Amerika is gegaan voor haar werk. In Amerika krijgen ze hun dochtertje Mirjam. Alleen gaat Ellen op een gegeven moment vreemd, Joop komt

hier achter en ze vertrekt. Joop blijft samen met Mirjam in Amerika.

Op een dag wordt Joop bezocht door een oude klasgenoot, Philip. Philip werkt tegenwoordig voor de Israëlische regering en hij wil dat Joop hem ergens mee helpt. Terwijl ze in gesprek zijn gaat ineens de telefoon en belt het ziekenhuis. Mirjam heeft een ongeluk gehad. De dokter vertelt dat Mirjam achterop de motor zat bij de eigenaar van God’s gym. Mirjam overlijdt in het ziekenhuis en Joop staat Mirjam’s hart af als donorhart. Na haar dood zoekt God, eigenaar van God’s gym, Joop op. Hij voelt zich zo schuldig dat hij zijn gym heeft verkocht en zijn leven aan Joop wil geven. Dit vindt Joop eerst belachelijk, maar later bedenkt hij dat hij God’s hulp toch goed kan gebruiken. Samen regelen ze de uitvaart van Mirjam en strooien ze de as uit. Maar na een tijdje is Joop God wel zat en vraagt of hij wil vertrekken. Kort daarna staat opeens zijn jeugd vriendinnetje en nichtje, Linda, op de stoep die hij sinds zijn 16e niet meer heeft gezien. Ze beginnen opnieuw een relatie. Linda is bekeerd tot het boeddhisme en heeft een monnik bij zich, Usso Apury, die beweert dat hij de gereïncarneerde van Joop’s

opa is.

Joop heeft inmiddels nagedacht over Philip’s aanbod en hij neemt de opdracht aan. Hij moet in contact komen met de Nederlandse Marokkaan Omar en alles wat hij zegt doorspelen aan Philip. Maar het contact met Omar verandert in een soort van vriendschap. Joop neemt God weer in huis. Dan vraagt Linda of Joop naar San Fransisco komt en Joop rijdt met Omar, die toevallig ook in San Fransisco moet zijn, mee. Hij komt te weten dat Omar naar San Fransisco moet omdat hij een afspraak heeft met hackers. Joop vraagt aan Omar of hij via die hackers wil uitzoeken wie het hart van zijn dochter heeft gekregen. Omar stemt toe. Als hij bij Linda aankomt blijkt dat zijn opa nog een rekening bij een Zwitserse bank had. Dit werd bekend door Usso Apury, die dus beweerde dat hij de reïncarnatie van zijn opa was. Het bedrag op de rekening is 2 miljoen dollar en Joop is de enige erfgenaam. Hij moet wat formulieren ondertekenen en dan is het geld van hem. Alleen blijkt later dat hij is opgelicht en al het geld nu voor Linda is. Inmiddels weet Omar dat Alia Abbasi het hart van Mirjam heeft gekregen. Joop wil haar opzoeken maar Philip houdt hem tegen en zegt dat hij de transplantatie heeft geregeld. Het meisje heet geen Alia Nuri in plaats van Alia Abbasi. Philip zorgt dat Joop haar even kan zien. Het verhaal eindigt met het door God geschreven ‘Samenloop der omstandigheden.’

Verdiepingsopdrachten

1. De titel

Leg de titel uit
Heeft hij meer dan 1 betekenis? 
Nee, de titel slaat alleen terug op God’s fitnessruimte.

Komt de titel letterlijk voor in het verhaal?
Ja, Mirjam ging hier vaak fitnessen.

Vind je de titel goed gekozen? 
Nee, ik vind dat God’s gym te weinig met het hoofdonderwerp te maken heeft om het als titel te doen. Ze hadden naar mijn mening het hele boek zelfs beter ‘De samenloop der omstandigheden’ kunnen noemen dan God’s gym.

2. Het belangrijkste keuzemoment
Volgens mij zijn er in dit boek twee echt grote keuzemomenten. Het eerste keuzemoment ligt bij Mirjam wanneer zij bij God in het zijspan van zijn motor stapt. Ze had ook met haar vriendin Pat of met haar andere vriendin, Caroline, met de auto mee kunnen rijden. Waarschijnlijk was het ongeluk dan voorkomen omdat je in een auto minder kwetsbaar bent dan in het zijspan van een Harley Davidson.

Het volgende ook erg belangrijke keuzemoment ligt bij Joop, Mirjam’s vader.

Dit wil je ook lezen:

Op dat moment moet hij kiezen tussen het hart van Mirjam afstaan als donorhart, of Mirjam’s organen de hare te laten. Hij kiest ervoor om het hart aftestaan. In het hele verdere boek blijft hij opzoek naar het hart van Mirjam en zelfs als hij het hart heeft gevonden kan hij er eigenlijk geen vrede mee hebben dat het nu tot een ander behoort.

3. Karakterontwikkeling

Joop Koopman.

Hij verandert van lieve zorgzame vader in een depressief hoopje mens dat geen vertrouwen meer in de wereld heeft. Natuurlijk speelt de dood van zijn dochter hierin een grote rol. Maar hij heeft al meerdere tegenslagen in zijn leven gehad. Bijvoorbeeld dat Ellen vreemd ging en vervolgens van hem scheidt, Linda die er met zijn fortuin vandoor gaat en hem alleen achterlaat, het feit dat hij nog amper opdrachten krijgt om scripts te schrijven. Nee, het leven van Joop is zo makkelijk nog niet.

4. Vertelwijze

Het verhaal wordt verteld door de ik-verteller. In dit verhaal is de ik-persoon, ook meteen de hoofdpersoon, Joop Koopman. Ik denk dat het een ik-verteller is omdat je het verhaal de hele tijd uit maar één opzicht ziet en dat is uit Joop zijn opzicht. Ook wordt het karakter van sommige personen van te voren door Joop beschreven, dit beïnvloed het beeld wat jij van dit personage hebt of zou kunnen krijgen.

Het boekverslag gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen
Gids Leraar worden

Alles wat je moet weten over leraar worden

Het verhaal wordt verteld door de ik-verteller. In dit verhaal is de ik-persoon, ook meteen de hoofdpersoon, Joop Koopman. Ik denk dat het een ik-verteller is omdat je het verhaal de hele tijd uit maar één opzicht ziet en dat is uit Joop zijn opzicht. Ook wordt het karakter van sommige personen van te voren door Joop beschreven, dit beïnvloed het beeld wat jij van dit personage hebt of zou kunnen krijgen.


5. Motieven en visie

-       Vader-dochter liefde

Dit is denk ik het belangrijkste motief omdat hier alles over gaat. Mirjam is zijn alles, hij voelt een grote vader-dochter liefde. Wanneer Mirjam dood gaat stort echter ook heel zijn wereld in. Mirjam was zijn doel, zijn reden om te leven. Nu zij er niet meer is lijkt zijn leven voor hem zinloos.

-       Vriendschap

Er ontstaan in dit boek veel vriendschappen maar er eindigen er ook. Joop gaat na een tijdje de vriendschap met God aan terwijl hij hem eerst niet om hem heen kon verdragen omdat het volgens Joop zijn schuld was dat zijn dochter dood is. Ook hervind hij de vriendschap met Philip, een oude schoolvriend. En ontwikkelt hij een relatie met Omar terwijl hij hem eigenlijk moest verlinken bij Philip. Met Linda, zijn nicht/oude schoolvriendin verbreekt hij de vriendschap omdat ze hem oplicht.

6. Mening

Als je in het boek begint is het moeilijk om door te lezen omdat het begint met de proloog, dit zijn 12 omstandigheden terwijl je nog geen idee hebt waar deze op slaan. Dit is erg verwarrend. Het zijn 17 pagina’s met ontzettend saaie en langdradige stof en hier moet je echt door heen zien te komen. Maar daarna wordt het verhaal alleen maar beter. Het verhaal laat je erg meeleven met de personages en is ook erg spannend door de afwisseling van verhaallijnen. Het taalgebruik was ook niet te moeilijk, het boek is opgebouwd uit dialogen en korte zinnen. Wel gaf het boek zo nu en dan te uitgebreide details, zoals over het weer die dag en hoe mensen eruit zien en wat ze aanhebben. Jammer was dat er op het einde een epiloog kwam in dezelfde stijl als dat de proloog was geschreven, erg saai en langdradig. Kort samengevat was het een spannend boek dat lekker weg leest als je de proloog en de epiloog vergeet. 

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "God's gym door Leon de Winter"