Doe mee met Markteffect's studiekeuze-onderzoek
Maakt niet uit of je je studie al gekozen hebt. Win één van de 200 (!) cadeaubonnen van €25

Meedoen

Godin van de jacht door Heleen van Royen

Beoordeling 7
Foto van een scholier
Boekcover Godin van de jacht
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 5e klas havo | 1464 woorden
  • 15 juni 2012
  • 2 keer beoordeeld
Cijfer 7
2 keer beoordeeld

Eerste uitgave
2003
Pagina's
383
Geschikt voor
vmbo/havo/vwo
Punten
1 uit 5
Oorspronkelijke taal
Nederlands
Literaire thema's
Prijzen
NS Publieksprijs (2003 Genomineerd)

Boekcover Godin van de jacht
Shadow
Godin van de jacht door Heleen van Royen
Shadow

Leesmotivatie:

Dit boek heeft weer een heel ander genre, als de drie vorige boeken. Ik wilde de uitdaging aangaan met een roman en kijken of ik dat ook leuk zou vinden. Dit boek leek me daar erg geschikt voor.

Samenvatting:

Diana de Wit, is getrouwd met Oscar. Samen hebben ze 2 kinderen, de tweeling Jesse en Daniel. Voordat Diana en Oscar gingen trouwen, hebben ze afspraken gemaakt. Dat ze elkaar vrijlieten in hun relatie. Oscar vindt het best, maar als nu blijkt dat Diana minnaars heeft, vindt ie het wat minder; al heeft ie daar niet echt een probleem mee. Als zij maar aandacht heeft voor hem als ze samen zijn.

Diana houdt van het leven, houdt ervan om minnaars te hebben. Maar het allerbelangrijkste is dus seks. Het is alsof ze er aan verslaafd is.

Eerst ontmoet ze Tim. Hij is een wat oudere man die een soort begeleider is voor teambuilding in het buitenland. Als Diana en Tim elkaar ontmoeten, denkt Diana dat ze hem al gelijk voor zich heeft. Dus ook diezelfde avond, liggen ze bij elkaar. De volgende dagen erop maken ze afspraken waar ze zich aan moeten houden. Ze hebben alleen seks, bemoeien zich niet in elkaar leven en zullen nooit van elkaar houden. Dit gaat zo 4 jaar lang door in een kamertje van een vriend van Tim, Kofi.

Terwijl de familie een uitstapje maakt, speelt Diana achter in de auto bij de tweeling een spelletje dat ze vroeger heeft gedaan. Zolang iets tussen je vingers wat vasthouden, buiten het raam. Dit doet ze dus met haar trouwring. Ze houdt het zo lichtjes mogelijk vast tussen haar vingers, het gaat nog goed, totdat Oscar haar laat schrikken door iets te zeggen. In één ogenblik heeft ze haar ring niet meer vast en weet dat deze dus is gevallen, op de snelweg. Ze wordt paniekerig en tegelijk stil. Het gaat helemaal verkeerd, want ondertussen ontmoet Diana ook Joshua, via de chat. Eerst weet Diana niet hoe ze zich moet voordoen, maar uiteindelijk blijft ze zichzelf en zo ontmoet ze hem dus. Eerst gaan de gesprekken nogal serieus door de avond. Daarna wordt het steeds verslaafder voor Diana, want ze kijkt iedere keer of hij online is. Oscar vindt het best vervelend, want ze zitten samen film te kijken. Dan besluit Tim gewoon in z’n eentje te kijken en gaat na een poosje al slapen. Diana blijft dan online… Het wordt een intiem gesprek, wat Diana helemaal niet verwachtte.

Ze besluit maar te gaan slapen… De volgende dagen wordt het kleren uittrekken, elkaar hun naakte lichamen laten zien; Joshua en Diana besluiten dan af te spreken.

Op een nacht voelt Diana zich misselijk en moet overgeven. Dat heeft Oscar gehoord, zei hij in de ochtend, en Diana moet dus blijven. Ze zou die dag al thuis werken en de kinderen zouden dus ook thuisblijven. Ze weet niet hoe het komt dat ze zo misselijk is, dus kijkt ze in haar agenda, want ze is inmiddels ook niet ongesteld geworden. Het maakt haar ongerust en ze besluit toch een zwangerschapstest te kopen. In de middag krijgt ze opeens een sms van Joshua. Hij zegt dat ie bij haar in de buurt is en wilt langskomen. Diana vindt het best… Maar als ie dan al bij haar aan de deur staat, verwijst ze hem gauw naar de garage… Daar doen ze het weer.

Als ie weg is, besluit Diana de test te doen. Ze wacht ongeduldig en terwijl het tijd is, begint Daniel te schreeuwen, het maakt Diana zenuwachtig, paniekerig… Ze ziet dat ze zwanger is, maar wilt het niet geloven.

Weer besluit ze er één te kopen, deze ook weer, positief. Ze begint na te denken wie het zou kunnen zijn. Ze kijkt in haar agenda… Het zou Oscar, Tim of Joshua kunnen zijn. Ze denkt na lang nadenken dat Tim de vader zou kunnen zijn. Ze denkt aan alle keren tussen de mannen en weet niet wie het zou kunnen zijn. Dan maakt ze op haar werk een afspraak bij de abortuskliniek. Eerst kijkt ze nog op de site, alle weetjes, vraagjes e.d Toen ze de kliniek belde was ze nog gespannen, maar toen ze de stem hoorde aan de telefoon, werd ze gerustgesteld. Dit maakte haar blij en opgelucht.

Dit alles verteld ze aan Kofi, de vriend van Tim. Zelf weet niemand van de zwangerschap af. Alleen Kofi weet het en zij vertelt hem alles. Ook hoort ze op dat moment dat Tim en zijn vrouw gaan scheiden. Dit wist ze niet, maar ze wist wel dat hij haar iets wilde vertellen. Diana gaat er niet veel op in en vraagt Kofi of hij met haar meewilt naar de abortuskliniek.

Bij de kliniek komt er eerst een gesprek, Diana is wat zenuwachtig en stelt allerlei vragen. In de wachtkamer kijkt ze mensen bang toe, maar eigenlijk is dat niet nodig, vindt ze zelf. Terwijl ze wordt geroepen, wordt ze weer bang en vraagt of Kofi mee mag, maar dat mag niet van de arts. Pas bij de behandeling.

Tijdens de behandeling gaan er zoveel gedachtes door haar heen over Darwin; de baby in haar buik. Pas toen de arts zei dat hij ging beginnen, spande ze zich weer. Het maakte haar wat ongerust van wat ze allemaal voelde. Dan is het afgelopen en ze moet naar een kamertje. Weg van iedereen.

Als ze dan naar huis mag, heeft ze er eigenlijk geen spijt van dat ze het heeft gedaan; ze wist al van tevoren dat ze het kind niet wilde hebben. Na de behandeling heeft ze ook niks laten weten aan haar man en aan haar 2 minnaars. Ze heeft ontzettende pijn en blijft weer thuis. Dan is Joshua weer in de buurt en weer gebeurt het.

Thematiek:

In de oudheid stond de Griekse god Artemis voor godin van de jacht. In dit boek is de hoofdpersoon, Diana, ook op jacht. Ze is op jacht naar mannen die haar seks kunnen geven.

Het thema van het boek is macht. Diana denkt dat ze controle over haar leven heeft; zij bepaald de regels in haar relatie met Oscar en haar twee andere minnaars, Tim en Joshua, ze vrijt met wie ze wil, en zij bepaald of Darwin geboren mag worden. Zij is d baas van haar lichaam en haar baarmoeder, zij bepaald wat daarmee gebeurt.

Verhaalfiguren:

De hoofdpersoon in het boek is Diana.

Diana is de vrouw van Oscar. In haar relatie met hem, heeft ze regels gemaakt. Deze regels bevatten dat Diana alle vrijheid heeft in haar relatie met Oscar. Diana heeft twee minnaars, Tim en Joshua, en ze heeft twee kinderen, Jesse en Daniel.

De bijpersonen in het boek zijn Oscar, Tim, Joshua en Evelien.

Oscar is de echtgenoot van Diana. Hij werkt als werktuigbouwkundig ingenieur bij een bedrijf in Limburg.

Tim is de eerste minnaar van Diana. Hij is wel 20 jaar ouder als haar, maar hij is erg lief en mannelijk. Diana kan goed met hem praten.

Joshua is de tweede minnaar van Diana. Hij is veel jonger als Diana en hij woont in Zwolle. Diana heeft hem ontmoet op een chat en ze voelt zich erg op haar gemak als ze bij hem is.

Evelien is een goede vriendin van Diana. Ze is een moeder van drie kinderen en heeft dus een erg druk leven.

Secundaire informatie:

Heleen van Royen is op 9 maart 1965 geboren in Slotervaart, Amsterdam -West. Haar meisjes naam is Heleen Margaretha Kroon. In 1983 doet Heleen eindexamen voor vwo. In 984 werd ze ingeloot voor de School voor Journalistiek in Utrecht. Ze studeerde daar af in 1987.

In 2000 kwam haar eerste boek uit: De gelukkige huisvrouw. Dit boek is ook verfilmd.

Decor:

Het verhaal speelt zich in en rondom Amsterdam af. Diana woont zelf in Almere. Ze is ook veel bij Tim en hij woont in Amsterdam. Een klein deel van het verhaal speelt zich af in Zwolle waar Joshua woont.

Het verhaal speelt zich in deze tijd af. Dat kan je afleiden uit de mobieltjes en de laptops die ze in het verhaal gebruiken. De vertelde tijd is meer dan 6 jaar, want de relatie met Tim was in het boek 4 jaar en daarna kwamen de problemen met de abortus.

Spanning:

De spanning gaat om de abortus. Het verhaal naar de abortus toe wordt chronologisch verteld. Het begint bij de zwangerschapstest die Diana doet.

Kleine hoogtepunten zijn het moment waarop Joshua en Diana echt minnaars worden, wanneer Tim bij zijn vrouw blijkt weg te gaan, wanneer de man van de goede vriendin van Diana opbiecht aan Diana vreemd te gaan en wanneer Oscar van Diana verlangt dat wanneer ze bij hem is ook écht bij hem is. Er komt veel seks in het boek voor.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Godin van de jacht door Heleen van Royen"