Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Gijsbrecht van Amstel door Joost van den Vondel

Beoordeling 6.8
Foto van een scholier
Boekcover Gijsbrecht van Amstel
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 6e klas vwo | 1899 woorden
  • 11 juni 2019
  • 5 keer beoordeeld
Cijfer 6.8
5 keer beoordeeld

Boekcover Gijsbrecht van Amstel
Shadow

Nederlands beroemdste toneelstuk, dat eindelijk weer wordt opgevoerd op Nieuwjaarsdag.

Uitvoerig ingeleid en toegelicht, en aangevuld met fragmenten uit verschillende legendarische toneelopvoeringen, waaronder de huidige door 'Het Toneel Speelt'.

Nederlands beroemdste toneelstuk, dat eindelijk weer wordt opgevoerd op Nieuwjaarsdag.

Uitvoerig ingeleid en toegelicht, en aangevuld met fragmenten uit verschillende legendaris…

Nederlands beroemdste toneelstuk, dat eindelijk weer wordt opgevoerd op Nieuwjaarsdag.

Uitvoerig ingeleid en toegelicht, en aangevuld met fragmenten uit verschillende legendarische toneelopvoeringen, waaronder de huidige door 'Het Toneel Speelt'.

Gijsbrecht van Amstel door Joost van den Vondel
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

Schrijver, Titel, Genre

Schrijver: Joost van den Vondel

Titel: Gysbreght van Aemstel

Uitgever: Stichting Bulkboek Literaire Klassieken

Jaar van uitgave: 1638

Plaats van uitgave: Amsterdam

Genre: Toneelstuk

 

Samenvatting

Eerste bedrijf:

Gysbreght licht in een lange monoloog het publiek in over de situatie in Amsterdam: de Kennemers en Waterlanders hebben na een jaar het beleg rond de stad opgebroken. Het verhaal speelt zich af in 1300.

Gysbreght is betrokken geweest bij de moord op graaf Floris V, want Floris V heeft zijn nicht verkracht..

Floris' aanhangers zijn nu uit op wraak. De aanvoerders, Willem van Egmond en Diederick van Haarlem, verblijven in het klooster dat net buiten Amsterdam licht. Abt Willebrord vertelt, dat de aanvoerders ruzie hebben gekregen en het beleg opgebroken hebben. Arend, de broer van Gysbreght, heeft de vijand nagejaagd en een gevangene meegebracht: Vosmeer. Vosmeer is een spion en vertelt over het plan de stad in te nemen met behulp van het 'Zeepaerd', dat is een schip wat stiekem volgeladen is met soldaten. Vosmeer verzint een verhaal over een ruzie tussen de aanvoerders, hoe hij ter dood is veroordeeld en hoe hij is gevlucht. Gysbreght gelooft alles, schenkt hem vrijheid en laat het 'Zeepaerd', waarvan hij meent dat het alleen maar hout bevat, binnen de stad brengen.

Tweede bedrijf:

Willem en Diederick dwingen de abt hen opnieuw onderdak in het klooster te geven. Willem heeft een ontmoeting met Vosmeer. Ze bespreken het aanvalsplan. Het is kerstavond dus de burgers gaan naar de kerk.

Derde bedrijf:

Gysbreghts vrouw, Badeloch, heeft een angstige droom gehad, waarin de onteerde nicht Machteld verscheen die haar adviseerde om de stad te verlaten. Peter meldt dat Vosmeer de stad in handen van de vijand heeft gespeeld. Gysbreght gaat de situatie bekijken en bereidt de strijd voor.

Vierde bedrijf:

Gozewijn is gevlucht naar het Klaerissenklooster, waar Klaeris van Velzen (dochter van Machteld) moeder-overste is. Gozewijn en de nonnen zijn bereid te sterven en willen niet door Gysbreght in veiligheid gebracht worden. In het kasteel wacht Badeloch angstig de gebeurtenissen af. Arend doet verslag van de strijd: Gysbreght zit in het nauw en moet terugtrekken.

Vijfde bedrijf:

Gysbreght is nog net de dood ontkomen, het klooster staat namelijk in brand. De bode vertelt wat er in het klooster is gebeurd: Gozewijn is vermoord en Klaeris verkracht en vermoord.

Arend raakt tijdens een uitval dodelijk gewond en sterft. De Heer van Vooren eist overgave, maar Gysbreght weigert. Badeloch wil Gysbreght eerst niet verlaten om te vluchten, maar geeft uiteindelijk toe. Tijdens een gebed van Peter verschijnt een engel die Gysbreght opdraagt het kasteel te verlaten, want later zal Amsterdam herrijzen. Gysbreght doet dit, maar het valt hem zwaar: ('Vaer wel, mijn Aemsterland, verwacht een and'ren heer').

 

Verhaaltechniek

  • Ruimte

Het verhaal speelt zich af in 1300 op kerstavond in en rondom Amsterdam. Aangezien het een toneelstuk is speelt het zich meestal op dezelfde plaatsen af, want dat is makkelijker voor het decor. Het stuk speelt zich dus vooral af in het kasteel van Gysbreght van Aemstel. Het wordt chronologisch verteld met één flashback (Peter vertelt wat in het klooster is gebeurd) en één flashforward (de engel vertelt dat Amsterdam gaat herrijzen). Het verhaal speelt zich binnen 15 uur af, het begint om 3 uur ‘s middags en eindigt de volgende ochtend. Het bevat tussen de verschillende bedrijven tijdsversnelling en af en toe tijdsvertraging.

  • Verhaalfiguren

Gysbreght van Aemstel

- is de hoofdpersoon in dit boek. Hij is een klassiek voorbeeld van een held, hij zou namelijk sterven voor zijn vrouw, zijn kinderen en zijn stad. Hij keurt misdaad ten zeerste af en heeft een sterk gevoel voor goed en kwaad. Ondanks dat hij iets verkeerd heeft gedaan (medeplichtig aan de moord op Floris V) rechtvaardigt hij dat door te vertellen dat dat niet zijn bedoeling was.

Badeloch

- is de vrouw van Gysbreght en is bijna even nobel als haar man. Ze zou niet sterven voor haar stad, maar ze zou zeker wel sterven voor Gysbreght en hun kinderen.

Vosmeer

- is de vijandige spion die het voor elkaar heeft gekregen dat Amsterdam wordt binnengevallen door middel van een slimme list.

Machteld van Velzen

- is verkracht door Floris V en is de reden voor gysbreght voor de moord op Floris.

Klaeris van Velzen

- is de dochter van Machteld van Velzen en is abdis in het klooster. Ze wordt uiteindelijk verkracht en vermoord.

Arend van Aemstel

- is de broer van Gysbreght en sterft tijdens de strijd.

Rafaël

- is de engel die Gysbreght komt vertellen dat hij de stad moet verlaten omdat Amsterdam later zal herrijzen.

  • Vertelwijze

Dit verhaal is een toneelstuk en wordt dus uit de perspectieven van de verschillende personages verteld. Elk personage doet dat vanuit een ik-perspectief. Er is dus een wisselend perspectief.

  • Motieven

De motieven van dit boek zijn:

- Trouw, dit is het belangrijkste motief in het boek, het is veel terug te zien, bijvoorbeeld Gysbreghts trouw aan Amsterdam, de trouw tussen Gysbreght en zijn vrouw of de trouw van nonnen en Gozewijn.

- Conflict, gedurende het hele verhaal is er conflict aan de gang, bijvoorbeeld tussen Gysbreght en Floris V of tussen Gysbreght en de aanvallers van Amsterdam.

Het boekverslag gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen
Gids Eindexamens

Alles wat je moet weten over de eindexamens

- Sluwheid, de boot volgeladen met soldaten (zoals het paard van Troje) of Vosmeer die Gysbreght misleidt.

- Bezorgdheid en geruststelling, de val van Amsterdam wekt bezorgdheid, maar de voorspelling van de engel stelt gerust.

  • Thema

Het overduidelijke thema in dit boek is “trouw”. Trouw komt overal in voor. Gysbreght is trouw aan zijn vrouw, zijn kinderen, zijn stad en vooral aan god. Ook alle andere personages in het boek zijn trouw, zelfs bijvoorbeeld Vosmeer die trouw is aan de tegenstander of de nonnen en Gozewijn die trouw zijn aan elkaar en weigeren het klooster te verlaten. Gysbreght lijkt in de eerste plaats trouw aan zijn stad, want hij stuurt zijn vrouw en kinderen weg om voor zijn stad te vechten, maar wanneer god hem meldt te vertrekken verlaat hij zijn stad, dat geeft aan dat Gysbreght boven alles trouw is aan god.

  • Titelverklaring

“Gysbreght van Aemstel” is vanzelfsprekend een duidelijke en passende titel voor dit boek aangezien Gysbreght van Aemstel de hoofdpersoon is van het boek en het boek dus over hem gaat. Een andere eventueel passende titel zou zijn geweest: “De aanval op Aemstel” omdat dit omschrijft wat er echt in het boek gebeurt.

  • Schrijfstijl

Dit boek is geschreven in oud Nederlands. Het is geschreven als een toneelstuk, dat geeft veel duidelijkheid, zo leer je bijvoorbeeld de verschillende karakters goed kennen en zit er vanzelfsprekend een chronologische volgorde in waardoor het verhaal goed te volgen is. De zinnen zijn vaak wel lang. Het terugzien van klassieke verhalen zoals het paard van Troje is wel een leuke toevoeging, het komt over alsof dit verhaal in die tijd (1638) een soort moderne bewerking was van de verhalen uit de Griekse oudheid (1184 v.Chr.).

 

Plaats in de literatuurgeschiedenis

Tijdens het schrijven van dit stuk was de hervorming aan de gang, dat zie je ook terug in dit stuk aangezien god een grote rol speelt. Joost van den Vondel was geboren als doopsgezinde maar werd later Katholiek, er zijn dan ook Katholieke kenmerken in het boek terug te zien, bijvoorbeeld het klooster en de nonnen. Dit toneelstuk werd op 3 januari 1638 voor het eerst opgevoerd nadat het meerdere malen door protestantse protesten was uitgesteld en dus licht moest worden aangepast. Toen was Vondel nog niet uitgesproken Katholiek, maar het was duidelijk te merken dat hij anti-calvinistisch was.

Het verhaal is geschreven tijdens de tachtigjarige oorlog maar speelt zich af in de middeleeuwen. Het verhaal heeft toch iets met de tachtigjarige oorlog te maken, Vondel schreef het verhaal namelijk uit protest tegen de onthoofding van Johan van Oldenbarnevelt die door Maurits van Oranje was veroordeeld uit wraak. Vondel laat zien dat het ook op een andere manier kan worden opgelost aangezien Gysbreght uiteindelijk zijn stad verlaat en dus niet hoeft te worden vermoord. Hiermee toont hij aan dat wraak niet de juiste oplossing is.

De literaire stroming die bij het toneelstuk hoort is de "Renaissance", Vondel is de bekendste Nederlandse schrijver uit de Renaissance en was in die tijd ook al erg bekend. Hij maakte veel verlies mee in zijn leven met onder andere de vroegtijdige dood van zijn vrouw, 3 van zijn 5 kinderen en zijn moeder.

Van 1641 tot 1968 werd het stuk jaarlijks vertoond als een soort Amsterdamse kersttraditie (met wel een aantal kleine aanpassingen) en sinds 2012 is deze traditie weer hervat.

Beoordeling

Ik ben niet gelovig en ik wil ook niet zeggen dat ik atheïstisch ben. Ik zal mezelf dan maar definiëren als "open minded" en daarom vond ik het bijzonder interessant om een boek te lezen dat is geschreven door iemand die overduidelijk veel in god gelooft.

Als "open minded" persoon komt dit op mij over als een soort sprookje, vooral het slot van het boek vond ik erg fictief aangezien ik niet in engelen geloof waardoor de verhaalfiguren ongeloofwaardig op mij overkomen en Vondel indirect als naïef op mij overkomt. Ik ben namelijk niet van mening dat 'god' alles oplost, maar dat de mens zelf voor zijn eigen oplossingen moet zorgen. Ik zie het verschijnen van de engel Rafaël wel als een soort mooie metafoor voor een plotselinge ingeving van Gysbreght, alsof hij zich plots toch realiseert dat hij voor zijn familie moet kiezen en dat het wel goedkomt met Amterdam.

Het oud Nederlands vond ik wel interessant, maar vooral vervelend aangezien het een soort blokkade was voor mij om het boek precies te begrijpen. Toen ik klaar was met het boek had ik hierdoor nog wel een aantal vragen die later pas werden beantwoord door online onderzoek. Ondanks dat denk ik niet dat ik het verhaal in modern Nederlands had willen lezen aangezien dat toch weer wat afneemt van de bijbehorende geschiedenis van het boek.

De liederen die aan het stuk zijn toegevoegd vond ik wel een aparte toevoeging en maakten het verhaal niet bepaald leuker voor mij, maar ik kan mij voorstellen dat andere mensen dat juist wel een leuke toevoeging vinden.

De diepere mening van het boek vond ik mooi, je houdt er toch een soort wijze levensles aan over. Voor mij was die les dat je wel kan sterven voor wat je belangrijk vindt, maar dat je ook je verstand kan gebruiken en verder kan leven en later je dromen waar te maken.

Dit boek is deels vergelijkbaar met het verhaal van het paard van Troje, maar heeft een ander einde aangezien het goed afloopt voor de hoofdpersoon. Dit vond ik een heel indrukwekkend aan het verhaal want zo lees je een soort oude maar toch moderne versie van een nog ouder verhaal. 

Dit boek is deels vergelijkbaar met het verhaal van het paard van Troje, maar heeft een ander einde aangezien het goed afloopt voor de hoofdpersoon. Dit vond ik een heel indrukwekkend aan het verhaal want zo lees je een soort oude maar toch moderne versie van een nog ouder verhaal. 

Mijn eindoordeel voor dit boek is een redelijk goed cijfer, namelijk een 7. Dit komt doordat ik het interessant vond om een boek te lezen wat meerdere eeuwen geleden is geschreven, het verhaal zelf vond ik ook wel leuk, maar valt denk ik simpelweg net buiten mijn smaak, daarom is het cijfer voor mij niet hoger dan een 7.

Ik zou dit boek aanraden als je een boek van de historische puntenlijst moet lezen, maar als je een leuk boek zoekt om te lezen op vakantie in Turkije zou ik eerder een modern boek aanraden, maar dat is denk ik ook wel vanzelfsprekend.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Gijsbrecht van Amstel door Joost van den Vondel"