Schrijver, Titel, Genre
Schrijver: Joost van den Vondel
Titel: Gysbreght van Aemstel
Uitgever: Stichting Bulkboek Literaire Klassieken
Jaar van uitgave: 1638
Plaats van uitgave: Amsterdam
Genre: Toneelstuk
Samenvatting
Eerste bedrijf:
Gysbreght licht in een lange monoloog het publiek in over de situatie in Amsterdam: de Kennemers en Waterlanders hebben na een jaar het beleg rond de stad opgebroken. Het verhaal speelt zich af in 1300.
Gysbreght is betrokken geweest bij de moord op graaf Floris V, want Floris V heeft zijn nicht verkracht..
Floris' aanhangers zijn nu uit op wraak. De aanvoerders, Willem van Egmond en Diederick van Haarlem, verblijven in het klooster dat net buiten Amsterdam licht. Abt Willebrord vertelt, dat de aanvoerders ruzie hebben gekregen en het beleg opgebroken hebben. Arend, de broer van Gysbreght, heeft de vijand nagejaagd en een gevangene meegebracht: Vosmeer. Vosmeer is een spion en vertelt over het plan de stad in te nemen met behulp van het 'Zeepaerd', dat is een schip wat stiekem volgeladen is met soldaten. Vosmeer verzint een verhaal over een ruzie tussen de aanvoerders, hoe hij ter dood is veroordeeld en hoe hij is gevlucht. Gysbreght gelooft alles, schenkt hem vrijheid en laat het 'Zeepaerd', waarvan hij meent dat het alleen maar hout bevat, binnen de stad brengen.
Tweede bedrijf:
Willem en Diederick dwingen de abt hen opnieuw onderdak in het klooster te geven. Willem heeft een ontmoeting met Vosmeer. Ze bespreken het aanvalsplan. Het is kerstavond dus de burgers gaan naar de kerk.
Derde bedrijf:
Gysbreghts vrouw, Badeloch, heeft een angstige droom gehad, waarin de onteerde nicht Machteld verscheen die haar adviseerde om de stad te verlaten. Peter meldt dat Vosmeer de stad in handen van de vijand heeft gespeeld. Gysbreght gaat de situatie bekijken en bereidt de strijd voor.
Vierde bedrijf:
Gozewijn is gevlucht naar het Klaerissenklooster, waar Klaeris van Velzen (dochter van Machteld) moeder-overste is. Gozewijn en de nonnen zijn bereid te sterven en willen niet door Gysbreght in veiligheid gebracht worden. In het kasteel wacht Badeloch angstig de gebeurtenissen af. Arend doet verslag van de strijd: Gysbreght zit in het nauw en moet terugtrekken.
Vijfde bedrijf:
Gysbreght is nog net de dood ontkomen, het klooster staat namelijk in brand. De bode vertelt wat er in het klooster is gebeurd: Gozewijn is vermoord en Klaeris verkracht en vermoord.
Arend raakt tijdens een uitval dodelijk gewond en sterft. De Heer van Vooren eist overgave, maar Gysbreght weigert. Badeloch wil Gysbreght eerst niet verlaten om te vluchten, maar geeft uiteindelijk toe. Tijdens een gebed van Peter verschijnt een engel die Gysbreght opdraagt het kasteel te verlaten, want later zal Amsterdam herrijzen. Gysbreght doet dit, maar het valt hem zwaar: ('Vaer wel, mijn Aemsterland, verwacht een and'ren heer').
Verhaaltechniek
- Ruimte
Het verhaal speelt zich af in 1300 op kerstavond in en rondom Amsterdam. Aangezien het een toneelstuk is speelt het zich meestal op dezelfde plaatsen af, want dat is makkelijker voor het decor. Het stuk speelt zich dus vooral af in het kasteel van Gysbreght van Aemstel. Het wordt chronologisch verteld met één flashback (Peter vertelt wat in het klooster is gebeurd) en één flashforward (de engel vertelt dat Amsterdam gaat herrijzen). Het verhaal speelt zich binnen 15 uur af, het begint om 3 uur ‘s middags en eindigt de volgende ochtend. Het bevat tussen de verschillende bedrijven tijdsversnelling en af en toe tijdsvertraging.
- Verhaalfiguren
Gysbreght van Aemstel
- is de hoofdpersoon in dit boek. Hij is een klassiek voorbeeld van een held, hij zou namelijk sterven voor zijn vrouw, zijn kinderen en zijn stad. Hij keurt misdaad ten zeerste af en heeft een sterk gevoel voor goed en kwaad. Ondanks dat hij iets verkeerd heeft gedaan (medeplichtig aan de moord op Floris V) rechtvaardigt hij dat door te vertellen dat dat niet zijn bedoeling was.
Badeloch
- is de vrouw van Gysbreght en is bijna even nobel als haar man. Ze zou niet sterven voor haar stad, maar ze zou zeker wel sterven voor Gysbreght en hun kinderen.
Vosmeer
- is de vijandige spion die het voor elkaar heeft gekregen dat Amsterdam wordt binnengevallen door middel van een slimme list.
Machteld van Velzen
- is verkracht door Floris V en is de reden voor gysbreght voor de moord op Floris.
Klaeris van Velzen
- is de dochter van Machteld van Velzen en is abdis in het klooster. Ze wordt uiteindelijk verkracht en vermoord.
Arend van Aemstel
- is de broer van Gysbreght en sterft tijdens de strijd.
Rafaël
- is de engel die Gysbreght komt vertellen dat hij de stad moet verlaten omdat Amsterdam later zal herrijzen.
- Vertelwijze
Dit verhaal is een toneelstuk en wordt dus uit de perspectieven van de verschillende personages verteld. Elk personage doet dat vanuit een ik-perspectief. Er is dus een wisselend perspectief.
- Motieven
Het boekverslag gaat verder na deze boodschap.
Verder lezen
REACTIES
:name
:name
:comment
1 seconde geleden