Gezocht: VWO'ers uit de 4e/5e met N&T of interesse in techniek. Doe mee aan een online community over een nieuwe studie en verdien een cadeaubon van 50 euro!

Meedoen

Gifsla door Jan Wolkers

Beoordeling 7.9
Foto van een scholier
  • Boekverslag door een scholier
  • 5e klas vwo | 1693 woorden
  • 10 november 2003
  • 20 keer beoordeeld
  • Cijfer 7.9
  • 20 keer beoordeeld

Boek
Auteur
Genre
Taal
Nederlands
Vak
Methode
Eerste uitgave
1983
Pagina's
231
Geschikt voor
bovenbouw havo/vwo
Punten
2 uit 5
Oorspronkelijke taal
Nederlands
Onderwerpen

Boekcover Gifsla
Shadow

x

x

x

Gifsla door Jan Wolkers
Shadow
ADVERTENTIE
Musical The Prom verloot een limousine naar je eindfeest!

Zit je middenin je eindexamens en wil je in stijl naar je eindfeest? Doe dan mee aan de winactie en maak kans op een limousine die jou en je vrienden naar jullie eindfeest brengt!

Ja, ik doe mee!
1 zakelijke gegevens
a) Jan Wolkers
b) Gifsla, Bezige bij, Amsterdam, 1983, 231 blz. (eerste druk)
c) Genre: roman

2 eerste reactie
a) ik heb dit werk gekozen omdat we in de klas al eens een boek van Jan Wolkers hebben gelezen en dit sprak me wel aan, dus ik wilde nog een werk van hem gaan lezen en heb in de bieb gekeken en dit boek gekozen.
b) Mijn eerste reactie na het lezen van het werk was ontzetting, omdat hij aan het einde dood gaat na het boek wat hij half af heeft en nog niet verbeterd en eigenlijk wil je weten hoe het met die ornitholoog afloopt.

3 verdieping
a) Rob Dilling woont alleen in een huisje op een waddeneiland. Hij heeft een dochter, Ellen, die lesbisch is. Zelf is hij gescheiden van zijn vrouw. Hij is schrijver en met een nieuw verhaal bezig. Eerst spreekt hij het in op de bandrecorder, om het daarna uit te gaan typen. Terwijl hij bezig is met het inspreken van zijn verhaal belt zijn dochter hem op om te zeggen dat ze naar hem toekomt om oud en nieuw te vieren, want het is al 29 december. Maar ze zal zonder Nancy, haar vriendin komen, want daar heeft ze ruzie mee. Na het telefoongesprek met zijn dochter gaat Rob naar de supermarkt om zijn twintig jaar jongere vriendin Jeanne op te halen. Ze brengen samen de nacht door. De volgende dag komt Ellen met de boot aan, en Rob gaat haar ophalen en gaan ze samen uit eten. Daarna gaan ze naar huis, Rob gaat verder met zijn verhaal en Ellen gaat naar haar kamer. ’s nachts wordt Rob wakker met zijn gewone kleren nog aan. Hij hoort dat Ellen ook wakker is en gaat naar haar toe. Ze zit te huilen om Nancy. Ze praten over haar en Rob vertelt over zijn nieuwe boek. Als Ellen die middag een eindje wandelen is belt Nancy op. Ze wil het goedmaken en ze komt meteen naar Robs huis. Ellen weet van niks, maar als Nancy er is maken ze het toch goed. Jeanne komt ook oud en nieuwe vieren en met z’n vieren amuseren ze zich goed. Rob raakt dronken en de meisjes moeten hem in z’n bed stoppen. ’s Nachts wordt hij wakker en gaat naar de meisjes toe. Hij maakt een lullige opmerking tegen Ellen en ze gaar ervandoor. Na een tijdje wordt Rob ongerust en gaat haar met de auto achterna. Als hij haar vindt, stapt ze in, wil hij een deken voor haar pakken, maar voelt een steek in zijn borst en valt op het stuur.

Het verhaal dat hij schrijft gaat over een ornitholoog die helemaal alleen bij een sloot in een huis zit en vogels observeert. Op een dag ziet hij aan de overkant van de sloot een meisje zitten plassen. Dan duikt er iemand op uit de bosjes en duwt een projectiel in de aars van het meisje. De ornitholoog ziet dit gebeuren en zodra de andere persoon weg is, loopt hij naar de overkant van de sloot. Als hij het meisje daar ziet liggen krijgt hij een erectie en verkracht haar. Nadat de ornitholoog het meisje verkracht heeft beseft hij wat hij heeft gedaan en beschouwt zichzelf als de moordenaar en besluit het lichaam te verbergen. Hij sleept haar mee door zijn tuin die vol staat met gifsla. Dit is een hoge plant die goed te gebruiken is om het lichaam tussen te verbergen. Later op de dag komen er rechercheurs om te vragen of hij iets bijzonders aan de overkant van de sloot heeft gezien, maar de ornitholoog ontkent dit. Hij besluit om het lichaam ergens anders te verstoppen, namelijk in het verboden gebied waar de purperreigers broeden. Hij zaagt het lichaam van het meisje in tweeën,stopt de romp in een jutezak en roeit naar het verboden gebied. Voor de zekerheid had hij een hengel meegenomen zodat hij kon zeggen dat hij aan het vissen was als iemand hem betrapte. Hij gooit de hengel uit en gaat aan land. Hij begint een gat te graven dat meteen vol loopt met water. Toen hij dacht dat het gat groot genoeg was probeert hij het meisje erin te doen, maar door het water drijft ze steeds weer omhoog. Dan probeert hij het lichaam erin te proppen, maar dat lukt maar tot haar wenkbrauwen. Hij wil het lichaam weer eruit trekken, maar dit lukt niet omdat het zich vastzuigt. Uiteindelijk slaagt hij er toch in om het meisje onder de drab te laten verdwijnen. Hij gaat terug naar zijn boot met de uitgegooide hengel. Hij wil zijn dobber inhalen, maar er blijkt een enorme vis aan te zitten. Hij vangt het beest, wil het vrijlaten, maar dit gaat niet omdat hij het hele haakje heeft ingeslikt en besluit hem maar mee naar huis te nemen. Als hij met zijn bootje aankomt blijkt dat er een viswedstrijd aan de gang is en iedereen denkt dat hij ook heeft meegedaan aan de wedstrijd. Ook blijkt dat hij de grootste vis heeft gevangen en dus gewonnen heeft. Hij verschijnt overal in de plaatselijke bladen met zijn foto en die van de vis.
De rechercheurs komen hem steeds vaker lastig vallen, ze denken dat de ornitholoog meer over het meisje weet dan hij vertelt. Bijna twee jaar na de misdaad komen ze hem arresteren, ze hebben het stoffelijk overschot gevonden. Als bewijs hebben ze dia’s. Van de gifsla en de krantenfoto’s waar hij opstaat met z’n enorme vis. Hoe het kan dat ze hem pas na twee jaar kunnen oppakken komt omdat de gifsla dan pas gegroeid is, het is een tweejarige plant en die komt oorspronkelijk niet voor op de plek waar hij het meisje begraven heeft.

b)
* De verhaalfiguren zijn:
- Rob Dilling, hij is de hoofdpersoon in het boek. Hij is een goedaardige man en schrijver. Hij is een keer getrouwd geweest en heeft een dochter, Ellen. Nu heeft hij een twintig jaar jongere vriendin, jeanne, die in een supermarkt werkt. Rob houdt van lekker eten, vooral vet en veel en hij is niet vies van een glas whisky. Verder heeft hij het beste voor met de medemens, vooral met zijn dochter, maar als die problemen heeft ziet hij er toch nog de humor van in.

- Ellen is de dochter van Rob, is lesbisch en houdt veel van haar vader en vriendin. Ze kent haar vader door en door en ze hebben best een goede band, maar af en toe kan ze echt een kreng zijn tegen haar vader.


- Jeanne is de vriendin van Rob. Ze is twintig jaar jonger en werkt in de supermarkt op het eiland. Er valt weinig over te vertellen, maar ze komt een beetje dom over.

- Nancy is de vriendin van Ellen. Deze twee hebben in het begin van het verhaal ruzie omdat Nancy is vreemdgegaan, maar uiteindelijk komt het toch weer goed tussen hen omdat Ellen eigenlijk niet zonder haar kan. Rob kan ook heel goed met haar opschieten en beschouwt haar bijna als een tweede dochter.

c)1 het thema is denk ik dat vaak mensen die iets niet gedaan hebben toch de schuld krijgen. In dit boek krijg je een goed beeld daarvan. Het thema van het boek is denk ik het ten onder gaan van een ornitholoog die eigenlijk geen schuld heeft in
het vermoorden van het meisje, maar wel in het verkrachten. Maar hij wordt opgepakt voor de moord.
2 ‘Plotseling kwam er een vrouw uit het struikgewas tevoorschijn. Hij dacht dat het een oudere vriendin van het meisje was. Luchtig boog ze zich over haar heen. Het
leek of ze ontroerd was door die weerloze houding en haar wilde gaan kussen.
Maar ineens trok de vrouw het hoofd van het meisje aan het opgestoken haar achterover, keek haar woest aan en beet zich met een felle beweging vast in haar keel. Toen haalde ze een zilverkleurige cocon uit de kniezak van haar broek, tastte
over de billen van het meisje tot ze haar aars gevonden had en drukte het glimmende projectiel naar binnen. Er golfde een kramp door het lichaam van het meisje, toen sidderde ze even en lag stil in de armen van de vrouw. De blos op haar wangen verdween zienderogen.’
3 het verband tussen de titel en het thema is dat de professor wordt gepakt doordat de gifsla hem verraden heeft, maar hij is eigenlijk niet schuldig aan het vermoorden
van het meisje.

4 beoordeling

2 ‘Toen hij langs zijn auto liep dacht hij ineens aan de pijlinktvis. Hij opende de kofferruimte en keek naar het vreemde wezen. ‘Braaf beestje, ‘ zei hij en beklopte gemoedelijk het glazige lijf. Toen pakte hij hem op en nam hem mee de garage uit.
Van de vriesfrisse buitenlucht knappen we allebei een beetje op. Ik omdat ik teveel gedronken heb, hij omdat hij te weinig heeft gedronken. Het is een bizarre verschijning, een man met een pijlinktvis tussen de dennen. Of een pijlinktvis met een man. Zo kan je het ook zien. Wie leidt wie?
Ik vind dit een grappige passage omdat ik helemaal voor me ziet hoe hij daar staat, met die pijlinktvis en hoe hij ertegen praat alsof het een persoon is.

7 Ik vond dit werk in het begin nogal saai, het ging over een man die een boek schrijft, spinnen opzuigt en teveel eet. Ik was eigenlijk helemaal niet van plan om het boek uit te lezen, maar als je verder gaat met lezen is het best een spannend boek om te lezen, want het gaat over een gewone man die net zo goed je buurman kan zijn, met rare maar grappige humor en ook gewone, niet abnormale dingen meemaakt wat meestal wel het geval is in een boek. Ik vond het wel goed hoe er zeg maar een boek in een boek is verwerkt, maar dat verhaal vond ik niet echt spannend, ik zou het boek niet een tweede keer gaan lezen.

8 Ik zou het anderen wel aanraden om te lezen, want ik vond zijn humor wel grappig, maar het ligt meer aan hoe de persoon zelf is, want het kan best een saai boek zijn.

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit verslag. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Gifsla door Jan Wolkers"