Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Geweten door René Appel

Beoordeling 5.3
Foto van een scholier
Boekcover Geweten
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • Klas onbekend | 864 woorden
  • 16 augustus 2006
  • 6 keer beoordeeld
Cijfer 5.3
6 keer beoordeeld

Boekcover Geweten
Shadow
Geweten door René Appel
Shadow
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Zakelijke gegevens Auteur: Rene Appel
Titel: Geweten, aantal bladzijden: 302
Uitgever: Ooievaar, Amsterdam
Jaartal 1e druk: 1996
Druk: 6 Jaar: 1998
Leestijd: 9 uur
Uitgelezen op: 2006-07-02 2. Een verantwoording van de keuze & verwachtingen Ik had voor Nederlands twee boeken gelezen die oorspronkelijk in het engels geschreven waren en die moest ik in helen. Voor de eerste had ik al snel een boek maar voor deze moest ik even zoeken. Mijn favoriete auteur opdracht moest ook opnieuw dus dacht ik als ik een boek van Rene Appel neem kan ik dat ook als mijn favoriete auteur doen. Zodoende kwam ik hier op. Ik verwacht dat het toch wel een ingewikkeld boek gaat worden omdat bij het vorige boek dat ik las van Rene ook vol psychologische dingen zat. 3. Een beoordeling Ik vond dit boek redelijk ingewikkeld omdat de schrijver vaak dingen terug haalt uit het verleden die dan noch niet tot de orde zijn geweest in het boek en nadat Peter terug keert gebeuren er steeds vreemde dingen en daty is best vreemd.het was eigenlijk best realistisch omdat de situaties die gebeuren soms net zo zijn als in het echt.
4. Een korte beschrijving Het boek gaat over Peter van Galen die net is gestopt met werken en er nog steeds moeite mee heeft om thuis te blijven. Vlak na de Tweede Wereldoorlog heeft er een, voor hem belangrijke gebeurtenis, plaatsgevonden. Maar deze herinnering heeft hij verdrongen. Hij gaat terug naar het dorp waar hij geboren is en praat daar met personen die er ook bij betrokken zijn geweest. In de terugblikken, krijgt de lezer ook steeds meer te weten wat er gebeurd is. Een meisje uit Peters vriendengroepje, Trudy, heeft zelfmoord gepleegd. Ze waren allemaal van plan om dat te doen. Op het einde ontdekt Peter dat Sytze, ook iemand van het groepje, niet van een vuurtoren is gesprongen, maar geduwd, door Ineke een vriendin van het overleden meisje. Hij zou namelijk tegelijk met Trudy zelfmoord plegen, maar toen hij haar doodgeschoten had, kon hij er niet meer toe komen om ook zichzelf dood te schieten. Peter was vroeger verliefd op Ineke en wordt het weer geworden. Tot slot laten Peter en Ineke letterlijk en figuurlijk alles achter en rijden weg in een trein. Het boek is in auctoriaal perspectief geschreven. Er is geen sprake van wisseling. Aan de ruimte wordt weinig aan dacht besteedt.. Je kunt wel een goede voorstelling maken waar het zich afspeelt want wat hij wel vertelt over de ruimte waar alles zich afspeelt, is heel realistisch. De belangrijkste ruimten zijn de bunker, de vuurtoren, en de zolder; hier komt het groepje samen, en ontwikkelden alle ideeën. • Peter van Galen is een ca. 66 jaar oude, in Amsterdam wonende, gepensioneerde man. Omdat hij z'n vrouw, Astrid, steeds meer op de zenuwen werkt, nu hij sinds drie maanden met pensioen is, en bovendien steeds meer gaat piekeren over zijn verleden, gaat hij terug naar z'n geboortedorp om er achter te komen wat er precies met z'n jeugdvrienden, Sytze en Trudy, gebeurd is, toen ze een dodelijk ongeluk kregen. In zijn jeugd was Peter altijd een vrij stille, verlegen jongen. • Astrid is de vrouw van Peter, zij heeft haar eigen leven helemaal voor zichzelf
bedacht. Ze houdt zich vooral bezig met muziek. • Johan is een drinkende kluizenaar die zijn verleden nooit geheel heeft afgesloten. In zijn jeugd was hij wel een aanwezig en veel inbrengend persoon • Sytze hoorde ook bij het vrienden groepje en was een vrij gewone jongen. Hij is een van de twee die doodgingen vlak na de oorlog. • Henk is een geflopte zakenman, die het verleden schijnbaar erg goed heeft weggestopt. ’s Nachts ligt hij wel vaak wakker. Binnen het vrienden groepje was hij een erg belangrijke persoon, met veel humor. Hij is ook de broer van Ineke. • Ineke is een van de twee meisjes in de groep, ze was een vrij gewoon meisje. Ze is de zus van Henk. Ze was vroeger verliefd op Peter. • Trudy is de vriendin van Johan,Zij is ook dood gegaan. Na het einde van de Oorlog verandert ze van een keurig meisje in iemand zonder hoop. Dit hele groepje begint zich af te zetten tegen de wereld om hen heen.De belangrijkste personages zijn round caracters. Thema: De titel geeft goed de hoofdgedachte weer: geweten. Peter heeft last van zijn geweten en gaat daarom op zoek naar wat er toen gebeurd is. De schrijver laat dit goed zien door steeds te wisselen tussen het verleden en het heden. Dat hij Johan beschuldigt van moord op Sytze en de situatie aan het einde van het boek met Ineke bij de vuurtoren zijn typerend voor dat thema Motieven: - De leden van het groepje worden steeds gedeprimeerder. - Het is een soort climax die zichzelf ontlaadt zodra Trudy dood is. - Ze hebben absoluut geen vertrouwen in de toekomst en besluiten expres te zakken voor hun eindexamen. Titel - De gebeurtenissen drukken erg op het geweten van de overlevenden. - Peter is een soort geweten voor de overlevenden. Door hem gaan ze er weer over nadenken. Ik vond het boek erg duidelijk om te volgen en ook met een heel goed taalgebruik. De verteller is peter, de hoofdpersoon.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Geweten door René Appel"