Gekaapt! door Thea Beckman

Beoordeling 6.9
Foto van een scholier
Boekcover Gekaapt!
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • Klas onbekend | 1047 woorden
  • 10 april 2006
  • 160 keer beoordeeld
Cijfer 6.9
160 keer beoordeeld

Boekcover Gekaapt!
Shadow
Gekaapt! door Thea Beckman
Shadow
Titel: Gekaapt!
Auteur: Thea Beckman.
Illustrator: Martijn van der Linden.
Uitgever: Lemniscaat.
Jaar: 2003
Druk: Eerste druk.

Keuzeverantwoording:
Ik heb het boek uitgekozen omdat ik heb gehoord dat Thea Beckman een goede schrijfster was. Het genre geschiedenis leek me moeilijk om doorheen te komen, dus ik heb het best beschikbare boek opgezocht. Omdat de achterkant aangeeft dat er veel avontuur in het boek zit, heb ik besloten dit boek te gaan lezen.

Samenvatting:
Kampen 1399. Gerlof van Eekhout is de zoon van Pieter van Eekhout. Samen met zijn zusjes Gese en Mette vormen zij een rijke en welvarende handelsfamilie. Gerlof is zestien geworden en moet binnenkort het handelshuis van zijn vader overnemen. Om hem voor te bereiden op het vele reizen en het onderhandelen stuurt vader Gerlof mee op handelsreis met oom Jozef. Oom Jozef bevaart voor Pieter van Eekhout de Sint-Anna, een groot handelsschip waarmee zij Hamburg en Zweden aan gaan doen. Samen met een aantal andere Kampense schepen varen zij op een dag uit. Onderweg richting Hamburg komen Gerlof en oom Jozef in zeer dichte mist terecht en zij verliezen de colonne schepen uit het oog. Als de mist is opgetrokken en ze in de verte een schip zien verschijnen krijgen ze de schrik van het leven. Het is het schip van de beruchtste piraten van de Westerzee Godeke Micheals en Claus Stortebeker. De Sint-Anna wordt geënterd en de bemanning geslacht of gevangen gonomen. Zo ook Gerlof en oom Jozef.


Oom Jozef en Gerlof werden meegenomen naar een versterkte boerenhoeve. Deze boeren verschafte de piraten onderdak in ruil voor gekaapte goederen en buitgemaakt geld. De heer des huizes Keno Thom Broke gaf de piraten onderdak, en zorgde voor een afgesloten kamer voor Gerlof en oom Jozef. De piraten wisten dat Jozef en Gerlof familie waren van een rijke handelsfamilie, daarom was de losgeld eis driehonderd goudstukken. Gijsbert werd als boodschapper op pad gestuurd om de eis van de piraten over te brengen naar Pieter van Eekhout. Na drie weken kwam hij terug en waren oom Jozef en Gerlof weer vrij. Gerlof was woedend, ze hadden het schip, de lading en driehonderd goudstukken van zijn vader gestolen. Wraak zou Gerlof ooit nemen, dat wist hij zeker.

Op weg naar huis kwamen oom Jozef en Gerlof in Bremen terecht. Geld en eten hadden zij niet. Aan de kade van Brugge liepen zij Simon van Utrecht tegen het lijf. Simon was de schipper van de Bonte Koe. Op de Bonte Koe kregen zij te eten en Simon stelde voor hen mee te laten varen naar Kampen waar Simon nog een vracht op moest halen. Zo gezegd zo gedaan.

Aangekomen in Kampen werd Simon van Utrecht uitgenodigd om te komen eten bij het huis van Pieter en Gerlof van Eekhout. Zijn zusjes Gese en Mette waren er ook. Simon van Utrecht kon zijn blik niet afhouden van Gese, en hij beloofde zichzelf de hand van Gese aan Pieter van Eekhout te vragen. Pieter van Eekhout vond dat Gese moest trouwen met een Kampenaar, en het verzoek van Simon werd dan ook snel afgewezen. Simon gaf de hoop niet op en beloofde Gese bij zijn terugkomst in kampen nogmaals haar hand te vragen.

Een jaar na alle ingrijpende gebeurtenissen besloot Pieter van Eekhout zijn zoon Gerlof nogmaals op pad te sturen. Gerlof moest immers een goed zakenman worden. Deze keer deden Gerlof en oom Jozef Brugge aan in plaats van Engeland. In Brugge aangekomen troffen zij Simon van Utrecht aan. De Bonte Koe en zijn schipper zouden meedoen aan een expeditie om piraten te gaan vangen, zij hadden hun vizier gericht op Godeke Micheals en Claus stortenbeker. Gerlof wilde graag mee en drong er bij Simon ook hevig op aan. Hoe Gerlof ook smeekte, Simon liet hem niet mee gaan. Wel beloofde Simon na de expeditie Kampen aan te doen om handel te drijven, en om nogmaals de hand van Gese te vragen.
Toen Simon in Kampen aankwam stond Gese al op hem te wachten. Piraten hadden ze niet veel gevangen, en ter compensatie zouden ze goede handel gaan drijven. De handel ging goed, maar het antwoordt van Pieter van Eekhout op de vraag of Simon met Gese mocht trouwen was wederom nee. Simon was geen man, en vooral geen Kampenaar.

Tijdens de wintermaanden lag de handel stil, en had Gerlof zeeën van tijd over. Hij besloot bij zich bij de stadswacht aan te sluiten om te leren boogschieten. Gerlof wilde namelijk met de volgende expeditie mee om zijn gram te halen op Godeke en Claus. Gerlof oefende de hele winter, en werd één van de beste schutters. Toen het voorjaar weer aanbrak, en de schepen uit Kampen dat jaar ook mee op expeditie gingen was Gerlof de eerste die zich aanbood. Met een hele vloot uit Kampen en Hamburg gingen ze op pad, opzoek naar de meest gevreesde piraten van de Westerzee.

Niet lang nadat ze waren vertrokken kwamen ze het eerste schip tegen. Op het schip bevonden zich vele piraten waaronder Claus Stortenbeker en Godeke Micheals. Gerlof vocht voor wat hij waard was, en na een lang gevecht hadden ze de meeste piraten gedood of gevangen genomen.

Terug in Kampen werden Godeke Micheals en Claus Storetenbeker ter dood veroordeeld. Gerlof kreeg voor zijn heldendaad een groot aandeel in het handelshuis van zijn vader, en na lang zeuren mocht Gese met Simon van Utrecht trouwen.

Waardeoordeel:
Ik vond het een heel mooi boek om te lezen, het was verschrikkelijk spannend en ik had hem binnen een mum van tijd uitgelezen.
De opbouw van het boek zit prachtig in elkaar. Eerst wordt de familie van Eekhout omschreven. Dit gebeurt zeer gedetailleerd, en met alle bijbehorende zaken van kledendracht tot leefomstandigheden en herarchie binnen de familie. Alles is prachtig en zeer reëel omschreven.

Gebeurtenissen:
De gebeurtenissen in het boek worden opgebouwd tot een climax waarin de jonge strijder afrekent met de slechte zeerover. Liefde en intriges staan in dit boek centraal, met aan het einde een goede afloop voor iedereen.


Eigen mening:
Het was in één woord een schitterend boek, en ik heb het ook snel uitgelezen. Iedere keer wanneer ik het weg had gelegd, had ik al weer spijt en pakte ik het opnieuw om het opnieuw weer door te kunnen lezen. Ik waardeer dit boek met het cijfer 9!

REACTIES

D.

D.

goeden boek verslag veel aangehad

groeten lies

17 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Gekaapt! door Thea Beckman"