Gekaapt! door Thea Beckman

Beoordeling 6.9
Foto van een scholier
Boekcover Gekaapt!
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 2e klas vwo | 765 woorden
  • 4 juni 2005
  • 602 keer beoordeeld
Cijfer 6.9
602 keer beoordeeld

Boekcover Gekaapt!
Shadow
Gekaapt! door Thea Beckman
Shadow
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
De naam van de schrijfster is Thea Beckman. De titel van het boek is Gekaapt!. De uitgeverij is Lemniscaat en het jaar van de 1ste uitgave is 2003. Ik heb het boek gekozen omdat ik dit boek net gelezen had, en het wel leuk vond dat er 2 verhalen door elkaar liepen (die van Gerlof en Gese). De verklaring van de titel: Het schip waarop Gerlof vaart wordt gekaapt. De hoofdpersoon is Gerlof (Ik was eerst aan het twijfelen tussen Gese en Gerlof, maar aangezien de titel over hem gaat en hij toch ook in het verhaal meer naar voren komt, heb ik toch voor Gerlof gekozen). Hij heeft veel doorzettingsvermogen en is avontuurlijk/nieuwsgierig. Zijn eigenschappen zijn dat hij heel goed is in handelen en goed is in pijl en boogschieten. Hij is 15 jaar. Over zijn uiterlijk wordt niets verteld. Hij heeft een goede relatie met zijn oom. Zijn oom helpt hem met het handelen en ze zijn veel bij elkaar omdat ze met elkaar varen. Met zijn vader heeft hij ook een goede relatie, totdat Simon van Utrecht komt. Simon mag niet met Gese trouwen en daar gaat Gerlof tegenin. Met Simon heeft hij dus ook een goede relatie, anders vindt Gerlof niet dat hij met Gese moet trouwen. Verder heeft hij met de rest van zijn familie een normale relatie. Het probleem van Gerlof is dat hij na zijn kaping nog steeds boos is op de kapers en wraak wil nemen. Hij krijgt zijn wraak door mee te gaan op een strafexpeditie en één van de kapers in zijn arm te schieten. Andere personen: Claus Stortebeker: Samen met Godeke Michaels een bekend kaperskoppel. Godeke Michaels: Samen met Claus Stortebeker een bekend kaperskoppel. Josef Eekhout: De broer van Pieter en de Oom van Gerlof Eekhout. Hij vergezelt Gerlof tijdens het reizen. Simon van Utrecht: Scheepsheer van “de bonte koe”. Hij is verliefd op Gese en wil koste wat kost met haar trouwen. Gese Eekhout: De zus van Gerlof. Zij is de huisvrouw en is verliefd op Simon. Pieter Eekhout: De vader van Gerlof. Hij houdt niet van varen en wil niet dat Simon met Gese trouwt. Mette Eekhout: Het zusje van Gerlof. Zij heeft altijd een grote mond. Martha: De dienstmeid van de familie Eekhout. Je ziet het verhaal door de ogen van de verteller. Het verhaal speelt zich af in het einde van de 15de eeuw en in het begin van de 16de eeuw. In het verhaal verloopt er ongeveer 2 jaar. Het verhaal wordt in chronologische volgorde verteld. Het verhaal speelt zich af in Kampen en op de Noordzee. De bedoeling van het verhaal is amuseren. Het taalgebruik was niet al te moeilijk. Er kwamen niet al teveel moeilijke woorden in voor en ook geen lange zinnen.
Samenvatting: Als Gerlof voor het eerst op handelsreis gaat samen met zijn oom Josef, wordt het schip gekaapt door de bende van Godeke Michaels en Claus Stortebeker. Ze worden gevangen gehouden en er wordt losgeld voor ze gevraagd. Het losgeld wordt snel betaald en Gerlof en oom Josef zijn weer vrij. Ze worden door Simon van Utrecht naar Kampen gebracht. Als beloning voor het veilig thuisbrengen van Gerlof en oom Josef mag hij blijven eten. Hij wordt verliefd of Gese en Gese op hem. Ze willen gaan trouwen, maar dat mag niet van Pieter (de vader van Gese). Ondertussen heeft Gerlof al een keer een strafexpeditie tegen de kapers gemist. Zodra er een 2de komt, blijft hij bij Simon van Utrecht zeuren totdat hij (zonder toestemming van zijn vader) uiteindelijk toch mee mag. Gerlof speelt een belangrijke rol door het zwaard uit Claus Stortebeker zijn hand te schieten. De piraten worden gevangen genomen en berecht. Simon van Utrecht doet nog één poging bij Pieter om Gese haar hand te krijgen. Hij krijgt haar hand niet. Bijna iedereen is boos op Pieter en uiteindelijk ziet hij ook in dat ze echt van elkaar houden en mogen ze toch nog trouwen. Mening: Ik vond het wel een leuk boek, maar het had wat langer mogen duren. Je kwam snel in het verhaal doordat het schip in het begin gelijk gekaapt werd, dus dat was ook wel goed. Informatie over Thea Beckman: Thea Beckman is geboren op 23 juli 1923 in Rotterdam. Ze was enigs kind, maar haar ouders hadden toch geen geld
voor een studie. Ze ging naar de industrieschool voor een opleiding tot naaister. Ze werd van school gestuurd en ging toen naar de MULO. In 1945 trouwde Thea Beckman en ze kreeg 3 kinderen. Haar grootste succes was Kruistocht in spijkerbroek. Dat boek wordt binnenkort verfilmd. Gekaapt! was haar laatste boek.

REACTIES

M.

M.

Er staat een fout bij het boek gekaapt van thea bekman. Er staat dat het boek afspeelt in de eind 15 begin 16e eeuw. Maar het boek speelt toch echt van 1399 tot 1401 af en dat is toch echt begin 14 eind 15e eeuw. Ik heb het boek ook gelezen voor mijn boekverslag

15 jaar geleden

L.

L.

er is een fout bij dit stukje: 'Hij wordt verliefd of Gese en Gese op hem.' Er staat Gese en Gese op hem

11 jaar geleden

L.

L.

er staat geen tijd in> (waneer het afspeeld en hoelang)

10 jaar geleden

L.

L.

sorry staat er wel

10 jaar geleden

T.

T.

ur43hr3htiuhiu3

5 jaar geleden

S.

S.

Het boek speelt zich af in end 1400, begin 1500. Gerlof gaat namelijk op reis in 1499.

5 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Gekaapt! door Thea Beckman"