Lesuitval, een mondkapjesplicht, onzekerheid over de eindexamens... Wij zijn benieuwd hoe jij met de coronacrisis omgaat en wat jij vindt van de maatregelen. Doe mee met ons corona-onderzoek! 😷🦠🏫 We zoeken nog extra jongens!

Doe mee


ADVERTENTIE
1500 euro winnen met je pws of sectorwerkstuk?

Check de online masterclasses van het Rijksmuseum waarin experts hun kennis en tips delen, zodat jij tot een goed onderwerp komt. En wist je dat je mee kunt doen aan de Rijksmuseum Junior Fellowship wedstrijd? Je maakt dan met jouw pws of sectorwerkstuk kans op 1500 euro en een traineeship!

1.Algemene gegevens

a)Titel:Geheime Operatie

b)Schrijver:Jack Didden

c)Uitgever:Elzenga

d)Jaar van uitgave:2001

e)aantal blz.:1372.Boekkeuze

IK heb dit boek gekozen omdat ik de titel wel leuk vond klinken en de kaft er spannend uitzagè de jongen op de kaft ziet bedreigd uit.

Het tekstje achterop sprak me wel aan het boek leek me dus wel spannend.3.Eerste persoonlijke reactie

-Interessant àhet boek was vanaf het begin spannend en leek op de werkelijkheid dus k wou het steeds verder lezen.

-Spannend àer gebeurden steeds meer rare dingen waarvan je dacht als dat maar goed gaat-nieuwsgierigmakend àje wil steeds weer weten hoe het verder gaat.4. Beschrijving kaft

a)Op de voorkant zie je een jongen hij kijkt angstig en op de achtergrond zie je een balkon waar de jongen is afgesprongen want hij staat in net gelande houding op de grond de sfeer is bedreigend. Op de achterkant zie je het zelfde plaatje alleen in grijswaarde afgebeeld en maar de onderste helft van het plaatje. Daarboven staat het stukje tekst waar het boek over gaat.

b)De jongen met het balkon op de achtergrond heeft ermee te maken omdat in het boek zijn moeder en hij met de dood bedreigt zijn en dan moet den jongen van het balkon afspringen om te vluchten en zijn leven te redden, zijn moeder was te laat.

c)Ik vind de kaft wel mooi en ook bij het boek passen want in het begin van het verhaal springt Paul van het balkon en dat staat ook op de kaft afgebeeld.5. Titelverklaring

Geheime operatie is de titel omdat er een hele boel geheimzinnige dingen gebeuren en omdat ze de moord op de moeder van Paul zijn aan het proberen op te lossen. Maar achteraf bleek dat de titel geheime operatie heette omdat Paul een gekloond kind is en dat niemand kocht weten. Ik vind dus dat de kaft goed bij het boek past.6.Verhaal soort

het is eigenlijk een soort detective want de moordzaak van de moeder van Paul moet worden opgelost.

7.Samenvatting van de inhoudHoofdpersoon: Paulà rond de 14 jaar schat ik. Hij is een blanke jongen met bruin haar. Is een hele slimme jongen en regelt veel zelf.

Zijn probleem is de moord op zijn moeder en hij wil weten wie de moordenaar is. De politie krijgt de zaak niet opgelost.àPaul dacht dat zijn “vader” de moordenaar was want zijn moeder vertelde hem altijd dat zijn vader een zwaar crimineel was en dat ze daarvoor moesten oppassen. Maar de Politie had zijn vader gevonden, die was 2 weken voor zijn moeder vermoordà dit had niks met elkaar te maken want de moord op zijn vader was gewoon afrekening tussen zware criminelen.Andere personen:

- de Zwart en Donna dat zijn de vrienden van Pauls moeder. Zij helpen hem uit de problemen te komen.àzij weten dat de moeder van paul is vermoord door dr. Burns of een van zijn kameraden, donna, de Zwart en Paul’s moeder hadden een actie gebouwd om dr. Burns van zijn illegale gebeuren af te helpen een van deze acties was: Paul een gekloond kind door dr. Burns te ontvoeren en mee terug te nemen naar nederland. Paul’s moeder is achter deze zaak gekomen omdat ze bij dr. Burns illegaal werkte zij had Donna (werkende bij de politie) geinformeerd over deze zaak, Donna had het aan de sherrif verteld maar die trok zich er niks van aan, hij was omgekocht door dr. Burns. Bij deze had Donna ontslag genomen en is samen et de moeder actie gaan ondernemen. De 2 vrouwen wilde alle 6 de gekloonde baby’s bij dr. Burns in de kliniek weghalen maar die actie was mislukt ze hadden in ieder geval een kind mee kunnen nemen: Paul.- Van Dalm is de politie agent die de moordzaak leid. Deze man van de politie leidde de moordzaak van de moeder van paul hij wist uiteraard niks af van het dr. Burns gebeuren en kreeg de moordzaak niet opgelost. Toen Paul op het einde van het verhaal op de tv was en de zaak had opgelost (in Amerika) was hij natuurlijk heel erg verbaast.- Heleen is de vrouw die zorgt ervoor dat Paul bij een pleeggezin komt.- Annie en Gerard zijn de nieuwe pleegouders van Paul met deze figuren gebeurt verder niet veel.- Dr. Burns over hem worden nog dingen verteld in het stukje van Donna en de Zwart. Hij is de man wat de kinderen kloonde en waar de moeder van paul een tijdje illegaal in dienst is geweest toen zij in amerika was.8. Leeservaringen

a)Geleerd?

Van het boek heb ik geleerd dat het leven af en toe anders kan zijn dan dat je verwacht. Als opeens je moeder vermoord is is toch niet niks.b)boeiend?

Het verhaal blijft interessant want je leeft je helemaal in in de rol van de hoofdpersoon. Het blijft spannend want er gebeurt altijd wel iets nieuws: dan ligt Paul opeens op een andere kamer, dan ligt hij opeens vastgebonden in een of andere operatie kamer of zo enz enz…c)is het begrijpelijk hoe de hoofdpersoon zich gedraagt?

Ik begrijp het gedrag van paul hij zit vet in de stress en dan reageer je wel eens wat anders dan dat iemand verwacht.d)einde

Het eind is wel goed maar ik zou wel willen weten of Paul zijn nieren wil afstaan voor Tony (zijn broer waarvan hij is gekloont)e)lastig boek?

Nee ik vind het helemaal geen lastig boek om te lezen want er staan weinig moeilijke woorden in.9. informatie over de auter

Jack diddenJack Didden schrijft voor volwassenen (historische boeken een maakte voor kinderen een aantal griezelige en spannende verhalen.

'Geheime operatie" is getipt door de Jonge Yury 2003.

Geboren: 23 juli 1952 te Waalwijk

Opleiding: studeerde Engelse taal- en letterkunde in Nijmegen

Werk: is sinds 1974 docent Engels, vanaf 1978 aan een school in Waalwijk

Thuis: is getrouwd en heeft twee volwassen kinderen. Hij woont in Drunen, waar hij elke avond bezoek krijgt van een vleermuis!

Eerste boek: Het vampierboek (1997) Ooit gezegd:

‘Op een dag had ik een droom. Ik schreef die neer en dat werd het eerste hoofdstuk van Geheime Operatie. Zo zie je, dromen zijn niet altijd bedrog!'Over het werk van Jack Didden

Vroeger bij Jack Didden thuis werd er veel gelezen. Hij groeide op in een tijd dat er nog geen televisie was. Goede herinneringen heeft hij aan de sprookjesboeken van Grimm, de verhalen over Paulus de Boskabouter, Tom Poes en Heer Ollie en, later, aan de boeken van Tolkien, bijvoorbeeld In de ban van de ring, waarvan in 2002 een film is gemaakt.

Het eerste boek van Didden verscheen in 1979 en ging over de Tweede Wereldoorlog. Het geeft een fotoverslag van de gebeurtenissen in die periode in de omgeving waar Didden geboren is en nog steeds woont, de Brabantse Langstraat. De oorlog boeide hem al vanaf dat hij ongeveer zes jaar was en hij bij zijn opa een boek doorkeek over Stalingrad. Hij bleef door de oorlog gefascineerd en er verschenen nog veel meer boeken voor volwassenen van zijn hand. Zijn debuut voor kinderen was in 1997. Samen met griezelschrijver Paul van Loon maakte hij het Vamperhandboek, een handboek over vampiers waarin serieuze informatie zonder een humoristische knipoog wordt aangereikt. Van dezelfde makers verscheen een jaar later ook het Weerwolfhandboek. Met Geheime Operatie begaf Didden zich op het pad van de jeugdthriller: het is een spannend boek over een jongen van wie de moeder vermoord is. Momenteel is hij bezig met zijn tweede thriller voor jongeren, Fotogeheimen, dat in 2003 zal uitkomen.Bibliografie:1997 Vampierhandboek. Samen met Paul van Loon (Elzenga)

1998 Weervolfhandboek. Samen met Paul van Loon (Elzenga)

2001 Geheime Operatie (Elzenga) Getipt door de Jonge Jury

2003 Het fotomysterie (Leopold)Jack Didden: 'Ik ben in 1952 geboren in Waalwijk. Ik woon sinds een paar jaar in Drunen. Na de middelbare school ben ik Engels gaan studeren (KUN) en ik ben sinds 1974 leraar Engels (sinds 1978 op het Dr.Mollercollege in Waalwijk).Ik was van jongs af aan geïnteresseerd in de Tweede Wereldoorlog, maar ik ontdekte pas later hoeveel er nog niet beschreven is, vooral over het Oostfront. Na het succes van mijn eerste boek, dat ik in 1979 samen met mijn goede vriend Maarten Swarts maakte, kreeg ik de smaak pas echt goed te pakken. Samen met Maarten heb ik nog een aantal boeken gemaakt over de oorlog. Hopelijk verschijnt volgend jaar een boek van ons over de strijd in Noord-België eind 1944. Dit jaar moet in het bekende blad After the Battle een artikel van ons verschijnen over de veldtocht van de 51ste Highland divisie in Noord Brabant. Het is een soort bewerking van ons boek ‘Colin’.

Naast de Tweede Wereldoorlog (waarover ik inmiddels zo’n zestien strekkende meter boeken bezit) ben ik erg geïnteresseerd in fantastische literatuur, meer precies, fantasy, horror en science fiction. Natuurlijk is Tolkien voor mij de bewonderde Meester (ik bezit de eerste druk in het Nederlands!), maar er zijn ook anderen, zoals Bram Stoker, Sheridan LeFanu, Stephen King, Dan Simmons en natuurlijk mijn goede vriend Paul van Loon. Die is er trouwens verantwoordelijk voor dat ik ook voor kinderen ben gaan schrijven. Maar daarover meer op de betreffende pagina.

Oh ja, ik heb natuurlijk nog allerlei andere hobby’s om me niet te hoeven vervelen (hoe lukt dat mensen trouwens, zich vervelen?): vliegtuigen, Marten Toonder (Heer Bommel en Tom Poes), Jeroen Brouwers (Nederlandse literatuur), modelvliegtuigen bouwen (vooral Luftwaffe 1939-1945), schilderen, stripboeken (Tardi, geweldig!), Symbolistische Beeldende Kunst (eind negentiende eeuw), om er een paar te noemen…'En nog een beetje.......Mijn naam ken je al, anders was je niet tot hier gekomen. Ik ben in 1952 geboren in Waalwijk. Ik woon sinds een paar jaar in Drunen. Na de middelbare school ben ik Engels gaan studeren (KUN) en ik ben sinds 1974 leraar Engels (sinds 1978 op het Dr.Mollercollege in Waalwijk).Ik was van jongs af aan geïnteresseerd in de Tweede Wereldoorlog, maar ik ontdekte pas later hoeveel er nog niet beschreven is, vooral over het Oostfront. Na het succes van mijn eerste boek, dat ik in 1979 samen met mijn goede vriend Maarten Swarts maakte, kreeg ik de smaak pas echt goed te pakken. Samen met Maarten heb ik nog een aantal boeken gemaakt over de oorlog. Hopelijk verschijnt volgend jaar een boek van ons over de strijd in Noord-België eind 1944. Dit jaar moet in het bekende blad After the Battle een artikel van ons verschijnen over de veldtocht van de 51ste Highland divisie in Noord Brabant. Het is een soort bewerking van ons boek ‘Colin’.

Naast de Tweede Wereldoorlog (waarover ik inmiddels zo’n zestien strekkende meter boeken bezit) ben ik erg geïnteresseerd in fantastische literatuur, meer precies, fantasy, horror en science fiction. Natuurlijk is Tolkien voor mij de bewonderde Meester (ik bezit de eerste druk in het Nederlands!), maar er zijn ook anderen, zoals Bram Stoker, Sheridan LeFanu, Stephen King, Dan Simmons en natuurlijk mijn goede vriend Paul van Loon. Die is er trouwens verantwoordelijk voor dat ik ook voor kinderen ben gaan schrijven. Maar daarover meer op de betreffende pagina.Oh ja, ik heb natuurlijk nog allerlei andere hobby’s om me niet te hoeven vervelen (hoe lukt dat mensen trouwens, zich vervelen?): vliegtuigen, Marten Toonder (Heer Bommel en Tom Poes), Jeroen Brouwers (Nederlandse literatuur), modelvliegtuigen bouwen (vooral Luftwaffe 1939-1945), schilderen, stripboeken (Tardi, geweldig!), Symbolistische Beeldende Kunst (eind negentiende eeuw), om er een paar te noemen…10. Verwerkingsopdracht

brief aan de schrijverBeste Jack DiddenAlles goed? Met mij wel. Majah voordat ik een heel levensverhaal ga vertellen begin ik maar waarvoor ik u schrijf.

Ik heb het boek Geheime Operatie gelezen en wou u effe zeggen dat ik het een leuk boek vind. Vooral vond ik het goed dat er spannende dingen bleven gebeuren, het boek werd niet saai om te lezen. Ik vond het vooral spannend toen de Zwart met een “giftig” gas het ziekenhuis inkwam en paul weer aangepraat werd. Ook was het wel spannend toen dr. Burns paul ha vastgebonden op het bed en donna en de zwart paul kwamen redden door middel van ontvoering.

Ik vond het een beetje onlogisch dat paul dromen had over zijn tweelingbroer in amerika waarvan hij was gekloont, ik heb toch ook geen dromen hoe mijn broetje met het leven omgaat waar ik verder niks va weet of nooit wat van heb gehoord.

Ik heb het boek vrijsnel uitgelezen want ik vond het spannend en wou weten wat er weer ging gebeuren, het einde vond ik wat minderè IK vind nog veel onduidelijk aan het einde bijvooreeld: dat er wordt gezegd van Tony zal niet lang meer leven tenzij paul een van zijn nieren afstaat…..

Groeten

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

E.

E.

wie is de filmaker van geheime operatie

9 jaar geleden

R.

R.

Bedankt , Ik heb er een 8 voor gekrege op school :)

9 jaar geleden