Lesuitval, een mondkapjesplicht, onzekerheid over de eindexamens... Wij zijn benieuwd hoe jij met de coronacrisis omgaat en wat jij vindt van de maatregelen. Doe mee met ons corona-onderzoek! 😷🦠🏫 We zoeken nog extra jongens!

Doe mee


ADVERTENTIE
Open Dag = online ontdekken en ontmoeten

Bezoek onze Online Open Dag dit jaar vanaf je bank! Ontdek bijzondere verhalen van onze studenten en docenten. Stel je vragen. Én luister naar onze gezellige radioshow! Klaar voor een toekomst als student in het hbo? 

Meld je dan nu aan!

Het boek ‘Gegijzeld’ van Evert Hartman is een epische roman die vertelt over de sympathie die zich ontwikkelt tussen 2 terroristen en hun gijzelaars. Het doordringende verhaal doet de lezer beseffen dat de democratie niet overal heerst en geeft hem een reëel beeld over het leven in een dictatuur.Het verhaal begint op school, waar 4 leerlingen bijles volgen bij hun wiskundeleraar. Plotseling schrikken ze allemaal op van geweerschoten en even later stormen twee mannen binnen die hen gijzelen. Vijf lange dagen brengen ze door in het klaslokaal. Na twee dagen krijgen de gijzelaars het afschuwelijke verleden van de terroristen te horen, die uit een land komen waar een dictatuur heerst. Hierdoor verandert de relatie tussen deze 7 mensen drastisch. De gijzelaars respecteren de terroristen, ze begrijpen hun doel nu. Ze doen zelfs geen moeite meer te ontsnappen als ze daar de kans toe krijgen. Uiteindelijk kan de leerkracht de mannen duidelijk maken dat hun eisen onmogelijk zijn en hij krijgt hen zover zich over te geven. Tot groot ongenoegen van de gijzelaars worden de terroristen gearresteerd.Dit overdonderende boek sleept de lezer mee in het verhaal van een gijzeling, maar ook in het afschuwelijke verleden van de terroristen. Deze combinatie opent nieuwe perspectieven, de lezer ontdekt dat terroristen dikwijls een gegronde reden hebben voor hun daden. Achter het gewelddadige masker schuilen vaak gebroken mensen die hun leven willen opofferen om hun medemens van hun vergelijkbare lijden te verlossen. De lezer lijkt nu pas te beseffen wat een dictatuur eigenlijk inhoudt. Het boek geeft hem de kans de waarde van vrijheid te ontdekken, daardoor voelt de lezer zich aangesproken zich in te zetten voor de mensen die hiervan niet kunnen genieten.

De ontwikkeling van deze gevoelens worden geleid door de gedachtegang van de gijzelaars. Deze denkwijze beschrijft Evert Hartman met behulp van een personele verteller. Ook de gevoelens van één van de terroristen komen aan bod, als hij over zijn verleden vertelt.Door het gebruik van deze flashback, ontdekt de lezer zelf hoe drastisch zijn mening is veranderd. Hij betrapt zichzelf op de vooroordelen die hij had voor hij dit boek las. Hij merkt een immense verandering in zijn houding tegenover de terroristen tijdens het verloop van het verhaal. Hij wil de terroristen steunen, stiekem hoopt hij zelfs dat ze in hun doel slagen.De gijzeling speelt zich af in een klaslokaal, een bekende en vertrouwde omgeving voor de lezer. Dit is één van de vele puzzelstukjes die het verhaal in de werkelijkheid doet passen.

Spijtig is wel dat doorheen het verhaal de omgeving amper wordt omschreven. Ook in verband met het uiterlijke van de personages tast de lezer in het duister. Dit maakt het hem moeilijker een visueel beeld te vormen. Nochtans had dit nuttig kunnen zijn om te accentueren hoe dicht het verhaal tegen de waarheid aanleunt.Ondanks dit kleine tekort heeft de roman zijn doel bereikt: de lezer opent zijn ogen en denkt na over het leven in een dictatuur.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

A.

A.

Beste Joke,

Als je wist hoe erg je me geholpen hebt... Dankzij jou boekverslag heb ik op een of andere menier leraar kunnen overtuigen dat ik het echt gelezen had. Gelukkig kende hij het boek niet, want dan had ik echt een probleem. Sterkernog, ik heb het hele boek nooit gezien en ook nooit van gehoord.

Alleen wou ik je ff bedanken,
Alex

19 jaar geleden

S.

S.

hey!
goeie samenvatting van het boek gegijzeld (evert hartman) bedankt he
groetjes suzan

17 jaar geleden